Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 16:13 1 556 25

Емил Войнов: Ръчното броене на разписките не обезсмисля машинното гласуване

  • цик-
  • ръчно броене-
  • разписки

ЦИК е предприела всички необходими действия

Емил Войнов: Ръчното броене на разписките не обезсмисля машинното гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

ЦИК реши вчера, че 100% от разписките от машинния вот в страната и в чужбина ще се броят ръчно.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни в студиото на „Тази събота“ по бТВ, че преди около 2 седмици, когато бяха приети методическите указания, ЦИК също взе решение в 100 процента от СИК да се броят разписките от машинното гласуване, но ВАС го отмени и след това се взе решението да се броят в 30 процента.

„Защо вчера решихме така – машинното гласуване е сигурно, защото ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда, че може да има манипулации, виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела“ е внесла и въпреки че са запечатани, под охрана, продължават спекулациите как ще се промени вотът от гласуването“.

По думите на зам.-председателя на ЦИК не се обезсмисля гласуването с машини, защото резултатите се отчитат след сваляне от записващото техническо устройство. Преброяването на контролните разписки само ще помогне всеки избирател да се убеди, че резултатът, който е свален от техническия носител, е идентичен с контролните разписки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шам фъстък

    23 18 Отговор
    Разписките трябва да се броят,защото иначе е безсмислено да се събират в кутиите.

    Коментиран от #17

  • 2 методи

    28 6 Отговор
    Утре щяло да вали, ама не капки вода, а камъни да падат от небето, пак ще ида да гласувам против мафията.

    Коментиран от #4

  • 3 Грульо

    13 13 Отговор
    Мързи ги да броят фишове. Искат в 20.00 да си ходат да гледат сериали. :D
  • 4 нннн

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "методи":

    Против мафията и против хунтата.
  • 5 Сиел Сиелов

    12 15 Отговор
    Ндаа , кофти ,а ?! Далаверата с машините е на път да се разпадне и тогава какво ще стане с второто място на Кирчо/Кокорчо , с третото място на Ицо Клюна/Гнома и с влизането в Парламента на Галева/Отровните ?! Абе , кофтиии !
  • 6 ХАН КРУМ

    13 11 Отговор
    ОПЕРЕТАТА НА ГУБЕЩИТЕ–ГЕРБ ,БСП,ДПС И ИТН.СЪГЛАСУВАНИ АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ ПО СЦЕНАРИЙ СЪС СИЕЛА НОРМА. ПРОСЛЕДЕТЕ МЕРОПРИЯТИЯТА ПО ВРЕМЕ, МЯСТО, УЧАСТНИЦИ, СЦЕНИ , ИНТЕРВЮТА ,РЕШЕНИЯ НА ВАС, И РЕШЕНИЯТА НА ЦИК КАК СА РАЗПОЛОЖЕНИ ВРЕМЕВО. АКО ВАС НЕ БЕШЕ ОТМЕНИЛ ПЪРВОТО РЕШЕНИЕ НА ЦИК,СХЕМАТА СРАБОТВАШЕ. НО КАТО НЕ СТАНА СЕ МИНА НА ВТОРИ ВАРИАНТ.ТАКА ,ЧЕ ТОЗИ НЕЩАСТНИК,НЯМА КАКВО ДА ЧУПИ КИТКИ. НИНОВА Е БОЙКО С ПОЛА.
  • 7 Шантаж

    16 10 Отговор
    ЦИК са платени герберасти за опорочаване на изборите. За тях няма закони, а беззаконие.
  • 8 язък за барута

    8 11 Отговор
    Стига бе! Ми то ако е така,ПП ПП може и да не минат 4-те процента. Язък за барута,Румене?
  • 9 Васил Кецов

    8 8 Отговор
    Сбогом , сбогом ,сбогом (на Президентството) казах , щом така решил си ти (ЦИК) добреее.
  • 10 Фактолог

    8 7 Отговор
    На Борисов му дошла гениална идея. Казал на Дончев: Напиши в една от машините „Борисов е най-доброто за България”, натисни ентера и това е. Те нали са свързани една с друга, за секунда ще обменят информацията и това е.
    Когато разбрал от Дончев, че машините „не мисля като нас”, Борисов казал: А казват, че аз съм прост?!.
  • 11 gost

    5 0 Отговор
    Из РЕШЕНИЕ № 11162 София, 04.11.2021 В ИМЕТО НА НАРОДА
    Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение, в съдебно заседание на трети ноември две хиляди и двадесет и първа година в състав:

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:
    РУМЯНА БОРИСОВА
    ЧЛЕНОВЕ:
    ЛЮБОМИРА МОТОВА
    СВЕТОСЛАВ СЛАВОВ
    при секретар Мариета Ангелова
    и с участието
    на прокурора
    изслуша докладваното
    от съдията ЛЮБОМИРА МОТОВА
    по адм. дело № 10928/2021.ППроизводството е по реда на чл. 145 във връзка с чл. 132, ал.2, т.8 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 58, ал.3 от Изборния кодекс (ИК)....Съгласно чл. 57 ИК Централната избирателна комисия има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед тези правомощия и законовата делегация по чл. 57, ал.1,т. 29 ИК , във връзка с чл. 271, ал.2 ИК, комисията може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки. Определянето на вида и обема на контрола-частичен или пълен, е изцяло в компетентност на Централната избирателна комисия. Както е посочено по-горе, този контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване по чл. 271, ал.1 ИК и не може да го промени. ..
  • 12 gost

    7 0 Отговор
    И още - ...Като отново следва да се подчертае, че това преброяване е само информативно, без да се отразява по никакъв начин на резултата от гласуването. Затова резултатите от контролното преброяване на разписките не подлежат на вписване в протоколите на СИК за отчитане на резултата. Поради това Методическите указания, в частта, в която указват вписване на резултатите от контролното преброяване на разписките за машинното гласуване в протоколи, отчитащи изборния резултат следва да бъдат отменени. Преписката следва да бъде изпратена на ЦИК за утвърждаване на документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяването на резултатите от гласуването...
  • 13 Виктор

    8 8 Отговор
    Иде Видовден за всички вас, мутри! Бай Ставри ви очаква: ще ви настани, ще ви нахрани. И така - за много години!

    Коментиран от #16

  • 14 ЧАПАЕВ

    9 3 Отговор
    ПРОВЕЕРКАТА Е ВИСША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ! КАКВО ИЗЛИЗА ОТ МАШИНЕТЕ ВСЕКИ ЩЕ СИ ПРОВЕРИ, НО КАКВО ЩЕ СЪБЕРЕ НАКРАЯ МАШИНАТА ЗНАЯТ САМО ПРОГРАМИСТИТЕ.
  • 15 gost

    3 1 Отговор
    За мен възниква следния хипотетичен казус- напр. налице е разминаване между броя на разписките от машинното гласуване и резултатите от машинното гласуване. Дали в такъв случай тази част от решението на ВАС- ...... Това преброяване на контролните разписки не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване. То служи само за сравняване от СИК на резултата, извлечен от записващото техническо устройство, с установения брой на контролните разписки И Е ГАРАНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС при отчитане на резултата от машинното гласуване.... представлява правно основание да се иска обявяването на изборите за непрозрачни и несигурни. Тъй като няма да гласувам, интересът ми е чисто професионален....
  • 16 Абе

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Виктор":

    Я си стой под кривата круша и изпълнявай нареждания.Или иди да се търкаляш по жълтите павета.Мая Манолова не ви ли е организирала вече.Много ви разглезиха,като ви научиха,че всичко може да получите със злоба и обиди.
  • 17 www

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "шам фъстък":

    Не е безсмислено. Ако някои има претенции, че има изкривяване на вота, може да се броят. Да се броят задължително е пълна глупост, която ще удължи изборния ден допълнително!
  • 18 Съобщение

    10 2 Отговор
    ЦИК съобщиха, че резултатите са готови, очква се само гласуването.
  • 19 Приземен

    4 6 Отговор
    Целта на това активно мероприятие е да откажат хората да бъдат активни участници в изборния процес - най-вече тези в чужбина! Правиш изборния процес до безкрай дълъг и излишно трудоемък и вече почти няма да намериш членове на СИК и РИК, наблюдатели и доброволци.
  • 20 Сивата чапла

    3 6 Отговор
    От утре никакви касови бележки по молове и магазини.

    На какво основание не искате да се доверите на касовия апарат?
    Имате претенции,
    че са Ви "чукнали" повече продукти, отколкото сте взели?
    Арменския поп ще Ви свърши работа.
  • 21 Сивата чапла

    4 1 Отговор
    Сега се сетих.

    Който е пазарил в германската хранителна верига ALDI,
    знае,
    че накрая на бележката е посочен броят на закупените продукти,
    освен общата сума!
    Може и в други вериги да е така, незнам.
    Интересно, двоен контрол ..... за някакви си кашкавали и пилешки бутчета ?? !!
  • 22 gost

    1 0 Отговор
    От официалния сайт на ВАС/ Върховен административен съд/- Съобщение
    Във връзка с високия медиен интерес по темата с преброяването на 100% от разписките от машинния вот на изборите утре, ви информираме, че в 15.41 часа Централната избирателна комисия внесе в деловодството на ВАС две жалби - едната от ПП „Изправи се БГ! Ние идваме“ и ПП Демократична България - Обединени“ и другата от кандидата за депутат на „Изправи се БГ! Ние идваме“ за 7 МИР – Габрово Теодор Георгиев.
    След проверка беше установено, че в преписките липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ беше входиран в деловодството на съда в 16.35 часа.
    Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи делата – № 11315/2021 и № 11316/2021, за разглеждане в открито съдебно заседание в 15,00 часа в понеделник, 15 ноември 2021 г. Съгласно Изборният кодекс Върховният административен съд трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.
  • 23 бб57758696

    2 3 Отговор
    А ако нарочно се пусне едната разсписка а се гласува за два избора бе червен чугун. Кой ще следи. Ти ли бе . Вие сте партия с ГЕРБ и ДПС.
  • 24 Тоз ге..Й

    1 2 Отговор
    Да му го наб...иеш с 350 и хич да не съжашляваш .......ииии опитах се да прочетаа гербариииските подлоги и им го набих с 500 и на тях , заедно с вожда им .
  • 25 сигурно

    2 3 Отговор
    ЦИК е купена от БМК-тиквата !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове