Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 19:27 1 489 14

ЦИК обявява утре балотажа за президент, резултатите за НС ще са ясни в четвъртък

  • цик-
  • обявява-
  • балотаж-
  • президент-
  • нс-
  • четвъртък

Предстои да бъде установен броят на машините, които не са работили. ЦИК има в резерв около 900 устройства, каза Росица Матева

ЦИК обявява утре балотажа за президент, резултатите за НС ще са ясни в четвъртък - 1
Снимка: БГНЕС

От Централната избирателна комисия дадоха брифинг пред медиите с последни данни за изборите 2 в 1, проведени през вчерашния ден.97,21% от изборните протоколи за вота в чужбина са обработени към 18 ч, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ.

В ЦИК са предадени документите на 7 РИК. Желанието ни беше до 24 ч днес да пристигнат всички протоколи от РИК, но поне тези, които не могат да пристигнат тази нощ, да го направят до утре сутринта, допълни тя.
Утре е срокът ЦИК да обяви има ли избран президент или ще бъде насрочен балотаж за следващата неделя.

Срокът за обявяване на резултатите от изборите за НС е в четвъртък и той ще бъде спазен, смята Матева.

По думите ѝ, ЦИК се е справила добре с обработването на резултатите. Не е имало напрежение нито в страната, нито в чужбина.

На заседание на ЦИК се взема решение при разминаване между данните в машината и контролните разписки, но водещи са данните в устройството, обясни Матева в отговор на въпрос по случая с разписката, която беше изядена от избирателка в столична СИК. Предстои да бъде установен броят на машините, които не са работили. ЦИК има в резерв около 900 устройства, 335 ще се използват извън страната и има достатъчно, за да се заменят тези, които са дефектирали, допълни още Матева.

ЦИК изпълнява задълженията си по договорите и ще бъдат платени договорените суми, заяви Матева в отговор на въпрос за отношенията с фирмата доставчик на машините "Сиела Норма".
При обработени 93.28% от секционните първа политическа сила е „Продължаваме промяната“, следвани от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Следващият президент ще бъде избран на втори тур между кандидатурите на Румен Радев - Илияна Йотова ( 49.9%) и Анастас Герджиков - Невяна Митева (22.75%).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    9 2 Отговор
    За едни 0,1% ще се харчат милиони, Герджика няма ли срам и достойство да се откаже?
  • 2 Последния Софиянец

    2 3 Отговор
    Обадиха ми се че пак ще съм председател на същата СИК в Павлово въпреки че Слави вече не е номер едно.
  • 3 Всички помним

    3 2 Отговор
    Възхода на СДС но сега СДС е само табелка. Помним и възхода на БСП, но сега са тръгнали по пътя на СДС. Помним и възхода на царската партия, но и тя сега е в нищото.В момента забелязваме плавния залез на ГЕРБ. Той е неизбежен. Предстои възходът на продължаваме промяната. надявам се скоро да видим и нейния залез. Всичко това доказва порочността на изборната система. Държавите трябва да се управляват не от ИЗБРАНИ а от ПРИЗВАНИ. Не му е тук мястото да обяснявам как това може да стане.
  • 4 КОТарАК

    7 1 Отговор
    и запомнете деца-каквито и деца да сте , вие имате задължение спрямо своите деца и да не вярвате на ;;екземпляр хванали го по бели гащи с чекмеджета и без никакво обяснение и разследане пак да гласувате за него-накрадените ви пари ще свършат , измамите ви няма да са вечни.такава ли държава ще оставим на поколенията?
  • 5 Всички помним

    2 2 Отговор
    Възхода на СДС но сега СДС е само табелка. Помним и възхода на БСП, но сега са тръгнали по пътя на СДС. Помним и възхода на царската партия, но и тя сега е в нищото.В момента забелязваме плавния залез на ГЕРБ. Той е неизбежен. Предстои възходът на продължаваме промяната. надявам се скоро да видим и нейния залез. Всичко това доказва порочността на изборната система. Държавите трябва да се управляват не от ИЗБРАНИ а от ПРИЗВАНИ. Не му е тук мястото да обяснявам как това може да стане.
  • 6 ГЕРБ Волуяк

    7 2 Отговор
    Оставка на Борисов! Да не се прави на пуяк!
  • 7 Един истински мъж....

    5 1 Отговор
    Подава оставка,при две загуби на избори...
    Но,Има ли мъже ?!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Активист на БКП

    0 0 Отговор
    БСП е вечна !!!
  • 9 ГЕРБ ПОБЕДА ЗАВИНАГИ

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Един истински мъж....":

    Герджиков президент!
  • 10 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    Пак уж изборчета на пролет! Ако изкретаме зимата.
  • 11 Аламинут

    0 3 Отговор
    Тези ЦИК ми паднаха в очите.Това е,че
    публично пренебрегнаха президента.
    Нищо лично,но институцията изисква
    уважение.Това самовдървяване ги
    превърна от ЦИК в цвик.Опорочени,няма
    какво да кажат.
  • 12 Поздравявам

    3 0 Отговор
    Младежката партия ПП с победата но ДА НЕ СИ И ПОМИСЛЯТ за каквито и да е било отстъпки на Македония
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    Вацев: Посолството на САЩ може да бъде поздравено за новото правителство
    Вацев: Посолството на САЩ може да бъде поздравено за новото правителство
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол