Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 13:39 2 118 24

Любомир Стефанов: Пирова победа, отговорността е много сериозна

  • любомир стефанов-
  • отговорност-
  • пирова победа

Практически повече от половината, да не казвам двете трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към предлаганията на политическия пазар, казва политологът 

Любомир Стефанов: Пирова победа, отговорността е много сериозна - 1
Снимка: БГНЕС

„Тази избирателна активност е големият шамар, голямата ръчна спирачка на всякакви опити за продължаване на промяната", каза пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. Според него имаме поредните пирови победители в изборите.
„Практически повече от половината, да не казвам двете трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към предлаганията на политическия пазар. Затова казвам „пирова победа“, тъй като това е абсолютно изкривяване на реалната представителност в България. (…) И когато ПП твърдят, че имат магистрален картбланш, когато президентът Радев твърди, че има императив за продължаване на нещо, нека бъдат така добри да си спомнят, че числото, което е одобрило това, е по-малко от една трета от българските граждани. Защото ПП имат 26%, но са гласували само 39% от всички.“
„Разписката ще приседне на този, който не успее да разбере, че отговорността е много сериозна, балансът е много крехък и картбланшът е много краткосрочен“, категоричен е преподавателят.

„Сметката в този парламентарен ребус минава през участието на всички обозначени, самоидентифицирали се или припознати за носители, символи или спомоществователи на промяната“, коментира Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“.
„Шумът от подадените оставки е донякъде очакван, а неподадените ще бъдат отново обект на премисляне, предъвкване и накрая добре познатият стар рефрен – партията зависи, партията е в трудни времена, трябва да се събираме, а не да се разделяме и така бодро напред. В единия случай – дами и господа, а в другия – другари и другарки“, посочи още в анализа си политологът.

Резултатът на БСП е граничен да стане едноцифрен, отбеляза Стефанов по повод оставката на председателя на предизборния щаб на левицата Кристиан Вигенин.

Любомир Стефанов е на мнение, че оставката на Христо Иванов е очаквана, а в поведението на ДБ и „Да, България“ шизофренията е надделяла.„ Между желанието да бъдат част от промяната, да бъдат идентифицирани и обозначени като надежден партньор и желанието им да имат като национално отговорна представителна партия собствена президентска кандидатура. “Относно извиненията на хора от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент, политологът изтъкна, че това е прецедент и се превръща в маркер за „специфичното българско налудно поведение по време на избори“.
„В случая ми се струва най-малкото неуважително, първо към собствената представа на тези хора, които се самоотричат, и второ – начинът, по който се обръщат към буквално довчерашния си лидер на кампания.“

Домораслият ни национализъм избива по-скоро в консервативен шовинизъм, подчерта Любомир Стефанов. Той прогнозира, че ще станем свидетели на качествени промени в патриотичното пространство.
Предстои да видим доколко „Възраждане“ са плод на ниската избирателна активност, позволила им в рамките на 120 хиляди гласа да влязат в парламента, смята Стефанов.

„Искам да видя как ще се държат, за да видим каква част от българското общество всъщност реално ги подкрепя, и от това мълчаливо мнозинство, което не гласува. В крайна сметка да видим те националисти ли са, християн-популисти ли са, някакъв особен род шовинисти ли са. Засега въпреки балканския лев на техните хоругви не смятам, че национализъм е повече от парадираща фасада при тях.“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горките

    9 1 Отговор
    студенти !

    Коментиран от #10

  • 2 че кой

    11 8 Отговор
    ги е спрял да гласуват.
    Дебили!
    Заради това тиквата си разиграва коня.
    Мързеливи и готованци=българи

    Коментиран от #7, #19, #23

  • 3 Нищо сериозно няма,каун

    3 2 Отговор
    Караме си я както си я караме,и те така..
  • 4 Последния Софиянец

    11 3 Отговор
    Реалните избиратели са 3 млн ,а в списъците са 6 млн.

    Коментиран от #12

  • 5 уаси Тито

    17 7 Отговор
    Абе,Любо Стефанов,Кое му е пировата победа?Че Борисов загуби и със Гешев ще бъдат следствени? Ти си гербер но ти свърши белият хлеб и кюфтето,хахахахааааа

    Коментиран от #20

  • 6 gost

    13 2 Отговор
    ...„Прaктичecки пoвeчe oт пoлoвинaтa, дa нe кaзвaм двeтe трeти oт бългaрcкитe грaждaни, кoитo имaт прaвo нa глac, ca индeфeрeнтни към прeдлaгaниятa нa пoлитичecкия пaзaр.... Много точна констатация. Нека политиците се замислят защо е така. България отдавна вече не е държавата на работниците и селяните, има нови съобщества/ класи в нея и те нямат реално представителство в НС. Напр.- хората от средната класа- гръбнака на българската икономика, нямаме своя политическа партия, която защитава нашите икономически и социални интереси в НС. Докато това е така, ще има отлив на гласоподаватели, докато процентът гласуващи не спадне под 20 и никоя партия, дошла на власт, няма да има легитимността на едни истински избори с над 40 процента гласоподаватели. Това е причината масово хората да не гласуват- освен ковид. Хората не са прости- разбраха, че политическите партии защитават само своите теснопартийни интереси, а не интересите на членската си маса и заради това отказват да ги изпратят в НС.
  • 7 Последния Софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "че кой":

    Винаги в България будителите са били шепа хора,а останалите Рая.
  • 8 джошуа

    10 10 Отговор
    Стефанов,изобщо не си наясно с понятието пирова победа.Тук имаше ясен нокаут от промяната срещу Боко,твоят ментор!

    Коментиран от #11

  • 9 Глупости на търкалета

    6 2 Отговор
    От годинии в така наречените "западни" демокрации тази актиност варира. И са със средна класа и с богати и с.бени. "Две трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към" ИЗБОРИ, защото 85% са бедняци, а.бедняците са свикнали на.мизерия, а върхушката богатее. Пример - чекмедже. Промяна, само ако "заслужаващине" в ЗАТВОРА. Тогава се роявява и смисъл за да гласуваш.
  • 10 унсс

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Горките":

    Някои от студентите са интелигентни,но професорът е нискоинтелигентен джендъросексуакист.
  • 11 gost

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "джошуа":

    Не знам какъв нокаут ви се привижда, но при такава ниска избирателна активност и при съмнения за честността на изборите- предвид закононарушенията на кирил петков- лидера на пп, който в деня на изборите на два пъти върши едно и също закононарушение- едното в България, а другото- в друга държава, както и скандалът с машините на сиела норма, според мен трябва да мислите в друга посока. Българите искат други неща- не лъжци, които да казват, че ще има нулева корупция в България, защото това е лъжа и нещо непостижимо за която и да е държава в света, а искат политици, които дори и да крадат, да оставят една нормална част от предназначеното за кражба в държавната хазна, за да има достатъчно пари за социалните плащания. Т.е. народът иска по-умерени крадци, а не изпечени лъжци....

    Коментиран от #13

  • 12 АСИТ

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Абсолютно вярно! Това, че ни изкараха 6 млн. не означава, че всички са на възраст и с право на гласоподавател. Първо не сме повече от 5 млн. и второ, едва 2,5 млн., хайде, 3 млн. да имат право на глас - къде ги слагат 6 млн.? Манипулации нон-стоп. Денонощно! ей, а при комунизма нямаше чак такива отклонения като сега при ДЕМОКРАЦИЯТА.
  • 13 атвечаем всех

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "gost":

    Извинете господине,но кой сте вие да декларирате от името на българския народ какво искат българите?Кой те упълномощи да говориш от името на народа,бе!Ами Борисов по малко ли е крал лъгал и други мръсотий е правил?Сега ще му носиш цигари в следствието!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "атвечаем всех":

    Ха ха!Е как да се сдържи човек и да не те попита Що Атвечаеш "всех",като Никой не те пита?Че и Борисов всара в Следствието на Бърза ръка...за по-голяма тежест на Словата си:)

    Коментиран от #18

  • 15 gost

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "атвечаем всех":

    1. Съм г-жа 2. Съм български адвокат, който е научен как да прави анализ, който обаче не е политологичен 3. Умея да изслушвам хората и да формулирам проблемите им 4. Никому няма да нося цигари- аполитичен адвокат съм, не гласувах и съм цивилист- т.е. не се занимавам с наказателно право.5. Не пиша от името на целия народ, а от името на онези от него, които са изказали политическите си искания в своите коментари- просто направих обобщение - нищо повече.

    Коментиран от #17

  • 16 Матей

    2 2 Отговор
    Основният въпрос си остава ДОКОЛКО ИЗБОРИТЕ СА РЕАЛНИ,а не фалшифицирани в угода на Козяк,защото според един по-подробен разбор на резултатите си проличава едно натаманяване,което идеално устройва американските интереси.Твърди го и политолога Б.Чуков в Скандално БГ,И КАТО СЕ ЗАМИСЛИ ЧОВЕК,няма как петковисти да вземат първото призово място,измествайки всички останали.Има и редица други съмнителни моменти,като рязкото пренареждане в класацията на националистическите партии и изпъкването на Възраждане за сметка на автентичната Възраждане за България ,водена от Н.Малинов,лично посочен от Путин като негов човек в българския политически живот.Да ,ама американците казват НЕ и пренареждат колодата,така и при всички останали.Именно затова беше наложен машинния вот,за по-лесна и незабележима фалшификация и натаманяване на резултатите,не се броиха разписките,нямаше дебати и пр.

    Коментиран от #22

  • 17 към адвокатката

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "gost":

    Аз пък съм действащ психиатър,и като се изкаже любимият Ви Борисов,че Радев го следял в спалнята с дрон това се нарича параноидна симптоматика или персекуторни налудности.Този човек страда от мания за преследване и трябват цигари и много инжекций.
  • 18 за оня учения

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Кой те пита па тебе,бе?Я си гледай на коня петия крак!
  • 19 защото

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "че кой":

    ами може би защото не ви харесват "новите" стари.
  • 20 Сивата чапла

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "уаси Тито":

    Когато това "ще" стане "са" и не само,
    а има вкарани в затвора и то едри риби, тогава ще говорим.

    За момента всичко е усмивки, прегръдки,
    фалшиви последователи, за съжаление разбира се.

    И аз искам силни хора да поемат властат и що годе читави.
    Но да вдигам наздравица за спечелена битка,
    преди да е започнала, не става.
  • 21 ама защо

    2 0 Отговор
    Ама защо ни заливате само с опорки на гербаджийски оплаквачки и лайкуч-ки?
    Хай там да си ревът там по партийните групи.
    Никой не дава 5 пари за шай-ка-та и платените й лаладжии!
  • 22 Сивата чапла

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Матей":

    Възраждане не са русофилска партия.
  • 23 Костов

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "че кой":

    И сега какво Иво Прокопиев ще си разиграва коня чрез Киро Канадеца и Асен разбойника?
  • 24 Тредстоун

    0 1 Отговор
    Нищо не са победили , тепърва ще им гледаме сеира.Сега казва лъжливия канадец ще правим комитети/комисии които ще събират широк кръг експерти , които пък от своя страна ще бистрят проблемите ... Широкия кръг ражда ялови решения , единия лъжец другия крадец , но са почтени... , що е то
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол