Last news in Fakti

3 Април, 2013 10:26 1 092 5

ДПС: Увеличаването на доходите трябва да е непрекъснат процес

  • избори-
  • дпс-
  • герб-
  • атака-
  • бсп-
  • алиосман имамов
ДПС: Увеличаването на доходите трябва да е непрекъснат процес - 1
Алиосман Имамов. Снимка: БГНЕС

 

Увеличаването на доходите трябва да е непрекъснат процес, а замразяването им през последните четири години е сред най-големите икономически и социални грешки. Това заяви Алиосман Имамов от ДПС по време на дискусия между основните политически сили по bTV. Имамов посочи като „правилен начин” за увеличаване на доходите покачване на икономическата активност, чрез нейния акумулатор - инвестициите.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че „застава твърдо” зад предложението си за минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500, което бе определено от някои политици като „екзотично”. Преди да обяви местата, от които могат да дойдат парите за увеличението им, той попита дали племето Банту, което населява Габон, е по-интелигентно и по-кадърно от българите, тъй като там минималното възнаграждение било 194,37 евро. Сидеров предложи два пътя за намиране на средствата – бърз - чрез съкращаване на администрацията и събиране на парите от контрабанда, и по-траен, но по-бавен – връщане на златодобива в ръцете на държавата. Така според него ще се стигне до осветляване на икономиката, хората ще се осигуряват на реална сума, което ще доведе до по-голям приток в НОИ и парите за пенсии ще са повече.

Алиосман Имамов коментира предложението на Сидеров като реално, но нетрайно, тъй като след 2-3 години нямало да има начин за намиране на необходимите пари за по-високи заплати и пенсии. Според него реалистично е минималното възнаграждение в страната да е 60% под средното, а неговото увеличение трябва да дойде от икономиката като генератор в процес на непрекъснато нарастване.

Влизайки в традиционното говорене на социалистите пред последните месеци, Янаки Стоилов припомни за „трайно обезкуражените” хора заради безработицата, „постигната” от ГЕРБ. Той показа и посоката на БСП за увеличение на доходите – намиране на инвестиции за заетост и производство. Движението по този път щяло да мине по отговорен начин.

По думите му е необходимо повишаване на събираемостта на държавните вземания, предвиждане на програми за заетост за млади хора, в неравностойно положение, в пенсионна възраст, стимулиране на трайните инвестиции с национална програма, финансирана с евросредства. Според него разрушеното не може да бъде възстановено напълно, но ще се изгражда и ново производство.

Прогнозата на „червените” е за 2014 година минималната работна заплата да се увеличи с 10%.

Томислав Дончев от ГЕРБ констатира лаконично: „Дотук нищо ново”. Той сравни идеите с триковете на магьосници, които вадят от ръкавите си гълъби, зайци, дори патица – подобно нещо гледал на спектакъл миналата седмица. Обиден от думите му, Волен Сидеров призова да не се стига до квалификации.

Извън сравненията и метафорите, бившият министър по еврофондовете обясни, че всички са се фокусирали върху това как да се похарчат повече пари. Правилният подход бил да се търси начин как да се изкарат повече пари с една работеща икономика. Той коментира, че „изкуствената заетост”, към която се стреми БСП с обещанието за 250 000 работи места, няма да свърши работа за всички. Дончев обясни, че растежът на икономиката не е пряка функция на държавата, но тя трябва да улеснява бизнеса.

Определяното като слабо място в управлението на ГЕРБ – политиката към малкия и среден бизнес, той обясни не като грешка, а като удар на кризата. Според него тази част от бизнеса не е съсипана и все още е гръбнак на икономиката. Все пак държавата можела да работи за „олекотяване на раницата” с намаляване на бюрократичния натиск.

В предложенията на БСП се появи и това за гарантиране на по-висок дял за държавата от концесиите. „Прекратяването на една концесия може да изглежда като много мъжка постъпка, но прави страната лошо място за вкарване на пари”, отговори Дончев. Тук Сидеров контрира със заключението, че инвеститорите всъщност са едно „колонизатори”, които изкарват пари от България.

Янаки Стоилов обеща „червените” да въведат гражданско наблюдение върху обществените поръчки, за да не се определят предварително печелившите.

По отношение на данъците Волен Сидеров припомни, че „Атака” е била единствената партия срещу плоския данък, а новото им предложение е семейства с общи доходи под 400 лева да се освободи от облагане.

От левицата дойде и „най-социалната мярка” – да се събира целият доход на семейството и така да се облага. Предлага се и да се въведе по-висока ставка за най-големите доходи.

В ГЕРБ застават зад позицията плоският данък да остане, защото се е доказал като добра мярка със събираемостта си и изсветляването на икономиката.

Алиосман Имамов подчерта, че данъчната система играе ролята на регулатор и по време на криза не трябва да се пипа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bob

    0 0 Отговор
    АТАКА! ПОБЕДА!
  • 2 Фасул

    0 0 Отговор
    ДОГАН ПРЕЗИДЕНТ !
  • 3 Зелеее

    0 0 Отговор
    АТАКА,В БАТАКА!!!
  • 4 qqqqqq

    0 0 Отговор
    За съжаление обаче ГЕРБ отново ще властва. А ГЕРБ е пратена да унищожи и изсели българското население от тази територия. Тези които назначиха ГЕРБ тук, не забелязвате ли как настроиха целия западен свят срещу нас и румънците. Никой не каза че причината са циганите. Всичко е заради територията. След време България и Румъния ще заприличат на едно голямо гето, и то с подкрепата на западна европа, сащ и богопомазаните.
  • 5 хаха

    0 0 Отговор
    Абе чудя се защо така говори един депутат па макар и бивш засега. Ами то за тях този процес не е спирал. А сега разбрах ,че няма благинки в тоз живот без депутатско кресло. Нали Имамов чак ме разплака човече. А как са твоите събратя по Родопите и пограничните райони явно са виновни жълтите павета. А относно колегата тя България е вече гето справка отношение на Англия към българите и румънците , а Герб за тези другари изпаднали от класацията на БСП не си заслужава чесането на езици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове