Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 14:10 1 973 23

Комитова към архитектите: Останете в България!

  • арх. виолета комитова-
  • архитекти-
  • винарско имение

Тя връчи голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди 2021“ на винарско имение „Драгомир“

Комитова към архитектите: Останете в България! - 1
Снимка: МРРБ

„Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора.“ С тези думи се обърна регионалният министър арх. Виолета Комитова към участниците в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, на който тя бе патрон и връчи голямата награда. Събитието бе организирано от Камарата на архитектите в България, а международно жури с участието на световноизвестни архитекти определи за победител Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio.

„Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам, ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова.

Сградата победител е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното международно жури. За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, църквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.

В конкурса участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (събитието не се проведе през 2020 поради пандемията).

В събитието участваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и Цветелина Лазарова- началник на политическия кабинет на министър Комитова.

Ето и цялото приветствие, с което министър Виолета Комитова се обърна към архитектите:

„Много ми е приятно да бъда част от тази церемония. Аз се чувствам у дома си. Аз съм една от Вас, както знаете, разбирам Вашия труд. Оценявам много високо това, което сте направили. Това, което видях, ме изпълва с много надежда и вяра за бъдещето на България. Всички участници заслужават моите адмирации. Видях модерна архитектура, „зелена“ архитектура, енергийно ефективни сгради, устойчива архитектура.

Уважаеми колеги архитекти, поздравявам Ви за участието в този конкурс и за това което сте създали с Вашия ум, креативност, с усилията, които сте полагали. С труда си - всеки ден да се учите, и така през целия живот. Вие сте уловили духа на съвременната архитектура, хваналите сте световните тенденции, насочили сте проектите си в посоките, в които трябва да вървят всички съвременни сгради.

Благодаря на всички участници за творбите, които ни представихте, и Ви поздравявам за създадените от Вас архитектурни комплекси. Независимо, че не всички имат награди, вярвам във Вашето бъдеще. Виждам много потенциал във Вас и знам, че ще ставате още по-добри архитекти. Положилите сте много труд и ще продължите да работите в тази професия. А това е трудна професия, за нея се учи много и то през целия живот. Полага се много труд, а работата не винаги е благодарна. Но форуми като днешния ни зареждат с енергия, дават светлина в тунела и ни изпълват с надежда за бъдещето – Вашето лично, на семействата Ви и на нашата България. Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора. На Вас се дължи хубавата застроена среда, която ще създадете, красивите градове, цялата социална, производствена и обществена инфраструктура. А тя ще бъде създадена от Вас. Благодаря Ви, че сте част от конкурса и средата. Че създавате все по-хубава застроена среда. Моите адмирации.“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виден столичен архитект

    18 2 Отговор
    В България сме. Но заради такива корумпета, като Шишков от Триадица, който ти е застанал отдясно.......децата ни, архитекти, са в Западна Европа. Но те скоро ще се върнат и ще ви сменят или изметат, според нуждата.

    Коментиран от #2

  • 2 Друг архитект

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Виден столичен архитект":

    Комитова, добре, но този проектантът на ЗАЙЧАРНИКА на Бойко, какво прави там? "Архитект" Шишков? Комунист с комунистите, гербераст с герберите, сега демократ? Махай го веднага. Този е къртица на Бойко!!!!
  • 3 рамбо

    16 0 Отговор
    Не съм много съгласен с нея, че България е "незастроена държава". Напротив, като се разхождам по морето и в повечето от големите ни градове оставам с впечатление , че сме презастроена държава!

    Коментиран от #22

  • 4 Чичо Гошо

    8 0 Отговор
    Стига сте се хвалили, Ами се взимайте в ръце, връщайте си парите за Хемус и почвайте да проектирате, отчуждавате и строите! Няма да ви чакаме само приказки да слушаме

    Коментиран от #20

  • 5 САНДОКАН

    8 1 Отговор
    Останете ЩЕ получавате по 500€ на месец,останете. ЕЙ МНОГО СЕ СМЯХМЕ

    Коментиран от #10

  • 6 Пунта Мара

    3 1 Отговор
    Дааааа, вие сте за смяна. Тези на снимката. Надявам се Кирил и Асен да сложат малко по-активни хора. Вие остаряхте.....55+. А и там виждам и някои корумпета с наднормено тегло.....в младите ми е надеждата
  • 7 Реалист

    2 4 Отговор
    Комитова е фрапиращо и чак обидно некомпетентна за поста на който я е сложил Фатмака! Това е срамно и нагло! Тази женица обувките си не може сам ада върже, толкова некадърна и простовата...
  • 8 Гост

    3 1 Отговор
    Един архитект взима напаловина от продавач в Лидъл или разносвач на храна. Хмм не мерси г-жо Комитова, България няма нужда от архитекти. Бай Иван с фадромата знае най-добре, той да ви помага. А и като гледам в България вече се строят магистрали без разрешително за строеж и много монго други примери. Все пак успех велики Българи. Ще се справите.

    Коментиран от #12

  • 9 Перо

    4 0 Отговор
    Защо нито един кешов магистрален престъпник не е в затвора? Защо държавните пари още не са върнати?
  • 10 Бивш Архитект

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "САНДОКАН":

    500Е заплата, но ще те осигуряват на 400лева. И като дойде майчинството - греда. Като излезеш болнични - греда. Като излезеш отпуск - греда. Абе отствякъде си е греда да работиш като архитект в България. Обикновенно възлагат на байчото с газката или фадромата да го направи както му хареса. То и затова Българските градове приличат на бойно поле и постоянно мрат хора от нелепи злополуки.
  • 11 1234

    3 0 Отговор
    Архитекти към Комитова- Няма пък....
  • 12 Архитект с 30 години стаж

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Лошото е, че си прав. И дори и като пари да не е винаги така, като уважение е вярно. Бай Станой с багера е много важен, защото мое да копа, ама мое и да не копа. А простият "чертожник"....може и да не се съобразяваме с него. И въпреки всичко: огледай се- всичко красиво наоколо сме го направили аз и много такива като мен. Е да, понякога се чувстваме унизително.
  • 13 Българин

    4 5 Отговор
    Комитова, ти спря Хемус, Струма, точно ти да говориш за строене е меко казано НАГЛО!!!!
    Заради субекти като теб България е в това състояние, абе нищо не си построила, не една магистрала, не една отсечка, не 1 километър, ти Комитова не си построила и 1 сантиметър път, напротив ти рушиш и спираш...., а сега с цялата си наглост и некадърност си седнала да говориш за успех!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Архитект

    3 1 Отговор
    Комитова, връщайте авансите от Хемус и почвайте да строите по правилата. Стига само приказки. Алоооо, Рашков, кога ще ги видим айдуците в затвора?
  • 15 Бойкооооооо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Скрий се в ЗАЙЧАРНИКА
  • 16 Стара чанта

    5 1 Отговор
    А за какво да остават в България? Едни тулупи да живеят на техен гръб, да трупат пари и власт за тяхна сметка, да си осигуряват бъдещето на деца, внуци и правнуци, жилища в Швейцария, Париж, Лондон ... - пак за тяхна сметка ? Да търпят простотиите, лъжите, арогантността и беззаконията на политиците ? За ТОВА ли ви са нужни ? Младите - бягайте надалеч от този регион ! ДАЛЕЧЕ !
  • 17 Антон Кутев

    2 0 Отговор
    Що нови къщи за гости ли ще строите с дъщеря ти?
  • 18 Останаха ли още добри архитекти

    2 0 Отговор
    В България ? А и за какво да остават, когато на Запад , и на Изток им предлагат чудесни условия за работа и заплащане. Много от тях не желаят вече да работят за мафията, където получават по- сносно заплащане. Новите управляващи, с небългарско си мислене, трябва да се научат, че в България нищо вече не става с лозунги и призиви и да адаптират ванкувърското си образование към българската действителност. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗПОЛЗВАТ НЕПОПУЛЯРНИ МЕРКИ.
  • 19 Тия хора

    1 0 Отговор
    за които говори Комитова за пари ще застроят и Луната. С тяхно участие стават всички далавери в страната - магистрали, язовирни стени-хотели, случая Росенец, незаконни търговски обекти и за квото се сетиш.
  • 20 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Гошо":

    До 4 ком -Тия новите не кумунисти ще ви я направят ама на куково лято
  • 21 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Една работа не може да бъде" благодарна"или "неблагодарна" !!!
    Работата може да бъде свършена добре или зле !
    Благодарни и неблагодарни са само субектите за които е извършена работата.Естествено, че зависи и от качеството на свършжената работа !!Като крещящ пример за неблагодарност от страна на българската държава / каквото и да се крие зад "българска държава"/ е отношението и към бългаорските пенсионери, създатели на материални блага, оставени да мизерстват с по 150-200 евро на месец в тъй-наречените "демократични" години !! А плодовете на техния труд ги окрадоха баш демократите !!! Дано един ден / ако я има България/ политиците ни забогатеят толкова много, че да престанат да мислят поне за кратко за собствения си джоб, а да помислят за народа !! А със лозунги и призиви "останете в България " нищо няма да се получи..... Терминал 2 ..зове!

    Коментиран от #23

  • 22 Бай Вълчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "рамбо":

    Ела , при мене в Северо - Западналата България! Там може да строиш колкото си щещ!:) Едри , сочни ей такива яж да порастеш!:)
  • 23 Германец

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шаран БГ":

    Ти, па да не мислиш че у Германия пенсионерите живеят по-добре! На нас и пенсиите ни облагат с ДДС! Е! Вярно имаме социални кухни! Малко е унизително, ама е по-добре отколкото да си гладен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове