Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 19:19 2 182 30

Подмениха 5000 печки, СО няма да обжалва решението на съда за въздуха

  • 5000 домакинства-
  • софия-
  • печки

Столичната община няма да обжалва решението на СГС за мръсния въздух в София

Подмениха 5000 печки, СО няма да обжалва решението на съда за въздуха - 1
Снимка: БГНЕС

5000 домакинства в София са с нови екологични печки, а 84 са се отказали след одобрение по програмата на Столичната община, която осигурява безплатно заменяне на старата печка на дърва и въглища с по-екологична - на газ или на пелети, съобщи бТВ.

Данните бяха представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова при проверка в едно от домакинствата, които са се възползвали от мярката.

„Най-вече благодаря на гражданите, защото без тяхната подкрепа не бихме се справили с тази толкова важна задача. Знаете, проучванията показват, че около 30% от запрашаването на града се дължи именно на отоплението на дърва и въглища. Затова тази мярка е толкова важна“, заяви столичният кмет, цитирана от БГНЕС.

Фандъкова коментира и решението на Софийския градски съд, което гласи, че трябва да бъдат предприети допълнителни мерки за борба със замърсяването на въздуха. По думите ѝ Столичната община няма да обжалва решението.

„Не можем да се съгласим, с това, че бездействаме, защото виждате, че работим по стимулиране на гражданите. В същото време смятам, че темата за въздуха е една от най-важните теми в града. Да не кажа и най-важната, защото засяга здравето на хората, здравето на децата и по тази тема не мога да допусна да има разправии и препирни, включително в Столичния общински съвет. Затова взех решение да не обжалваме това решение на съда. Ще изпълним всичките 4 анализа, които съдът ни предписа“, коментира Фандъкова.

84 домакинствата обаче са се отказали от възможността да се възползват от програмата след като са били одобрени по програмата на Столичната община. Причината е повишаването на цените на горивата и суровините за отопление.

Кметът на София обяви, че е възложила до 6 месеца да бъде въведена първата нискоемисионна зона за автомобили в града.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер е просто

    12 5 Отговор
    Промяната започна
  • 2 София прилича на плашило

    18 2 Отговор
    От картофена нива.
  • 3 кюмюр дъ бест

    30 3 Отговор
    Еко печки - не димят, ама много харчат и малко топлят.
  • 4 честито

    40 0 Отговор
    Честито на собствениците на новите пелетни печки.
    Пелетите преди 5 месеца бяха по 330 лв вече са над 700 лв.
  • 5 Centyrion

    38 3 Отговор
    Абе Данче,ти знаеш ли колко струва един тон пелети,и колко тона трябват за една къща от 100 квадрата?Да не мислиш ,че хората на които сте дали печки са с доходи като на общински съветник???По сегашните цени 3500/4000 лв трудно ще стигнат,и то зависи от зимата.Само глупости,глупост след глупост.

    Коментиран от #24

  • 6 Орел

    23 1 Отговор
    А пелетки без пари дават ли? Или срещу стари гуми или дограми от прозорци?
  • 7 любител

    28 2 Отговор
    фандъче я кажи колко пари откраднахте по тая програма. защото вас само това ви интересува нищо друго. хахаха.
  • 8 ЗАЩО МЪЛЧИТЕ

    17 1 Отговор
    Защо подмяната на печките с климатици е спряна. Защо никой не пита. Какви са тия журналист дето нищо не знаят и не питат. Няма нито едно семейство с подменена печка с климатик. Има някаква далавера тук и всички си мълчат. Трябваше до март да започне подмяната. Лъжи

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Наистина е така

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАЩО МЪЛЧИТЕ":

    Защо няма инфо за спирането на подмяната с климатици
  • 10 Разбиращ

    17 0 Отговор
    От тия 5000 печки, колко са на БЪЛГАРИ
  • 11 азтоз

    15 0 Отговор
    Как на едни давате на други не? Пак ли сте в схемата който бутне рушвет има печка? Данче стига краде!
  • 12 Слънце

    11 0 Отговор
    М@нг%вците пак ги ощЪстлевиха... Правят, сучат... Въртят...и все едно и също... интерес буди само как да направят от мързеливите още по мързеливи... Кои са те - всички знаем... Кърлежите на Българив!
  • 13 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Подмениха печките на циганите,сега да видим какво ще горят в тях.
  • 14 насока

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАЩО МЪЛЧИТЕ":

    Публикувано във факти.бг:
    Има някаква далавера тук

    Само насока
    Пелети се произвеждат в БГ и по скоро от определени правилни хора.
    Климатици е по трудно да произведеш тук и не трябва всяка година да си принуден да купуваш консуматив
  • 15 НямаНужда

    12 0 Отговор
    Имам познат в центъра, замениха му скоро печка на твърдо говоро в такава на пелети ... в 21 век, голяма екопрограма са хванали: пелети. Човека сега не може да си купи пелети, защото цените порастнали с пъти през зимата и дерат кожи. Ако това им е програмата. 5000 печки на пелети през зимата, пък после ще си ги изкараме от първото зареждане: а няма нужда.
  • 16 Хан Аспарух

    5 0 Отговор
    Тая да я махат ,както и всички кметове от ГРОБ.
  • 17 ОСТАВКА

    5 0 Отговор
    КАКО ДАНЧЕЕЕЕЕ ,,,,КАКО ДАНЧЕЕЕЕЕ,,,,,, ПРОБЛЕМА НЕ ЕЕЕ Въ ПЕЧКИТЕ ПРОБЛЕМА ЕЕЕЕЕ ВЪВ ВАС...............
  • 18 наньо

    0 0 Отговор
    ми то голяма новина,сега с право ще се почерпя до забрава ........
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мунчо

    2 0 Отговор
    Малеее. За “ман.гал” трият от чато.
  • 21 Мунчо

    5 0 Отговор
    Чекай па да си го напишем. Фъъъндииии! Кво праиме с бай ман.гал у Факултето и Красна поляна дет горят боклук? А сос селянете сос дизеларките и италианскио боклук дет гориш у тецо? А с пунктовете за горене на гуми? Стегай се лелче че за тровене на децата у Софето те тикаме у затворо и па нема да обжалваш.
  • 22 защо

    5 0 Отговор
    нато дадат печка вдигали данъка на къщата и си я платиш гъпкано - мошеници - като смениш дограма също - вместо да стимулират енергиина ефективнос - поле дерат кожи с данъци
  • 23 защо

    5 0 Отговор
    слагаш изолация - пак ти вдигат данъка - мачкат народа по вс възможни начини - после за енергийна ефективност говорят
    - безумни кметици - да им закрият общините - помощ от тях няма за хоратта - в бирници са се превърнали
  • 24 Peletko

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Centyrion":

    Е колко бе брато ти виждал ли си печка на пелети изобщо?Пък нали Софиянци се бият в гърдите ,че са големите граждани къв е тоя кемур и парцали където гарят
  • 25 Горски

    3 0 Отговор
    Това просто е отвратително! - Приоритетно се наливат в София по- голямата част от бюджета. На всичкото отгоре за София не важи правилото за субсидията от държавният бюджет към общините.
    И понеже парите са в повече, а те са в повече заради това, че другите общини са орязани... - Сега подменяли печките на софиянци!
    Струва ми се, че скоро от всички общини ще има сериозни ултиматуми към тази откровена наглост на чиновниците.
    И някой кестен да не ми репликира за БВП, щото БВП на София зависи от държавните пари, които се наливат. Ако има претенции да вземе да погледне структурата му и произходът му. - Ако се разкарат тези най- нагло заграбени пари от останалите. Производителността на Софийското население , ще е по- ниска от на всеки от големите градове в страната.- Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора не зависят от субсидиите и са много по- ефективни от софийските църв-ли

    Коментиран от #26

  • 26 Мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Горски":

    Горски. У Софето си беше добре преди да додат селянете с дизеларките, да знайш. Земете си ги обратно да копат нивите и нещата ше се опрайат.
  • 27 боко

    0 0 Отговор
    И в Русе миналата година щяха да ги сменят но като загубиха от БСП кметските избори и ЗЛОБНАТА МУТРА от БАНКЯ спря проекта съдата на Чаушеску да го споходи данооо
  • 28 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    Не е правилно заглавието!ОТКРАДНАХМЕ ПАРИТЕ ЗА 5000 ПЕЧКИ!
  • 29 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    И СЕГА СЕ ЗАПОЧВА ЕДНА ТЪРГОВИЯ У ФАКУЛТЕТО.ПРОДВАМ КОТЛЕ НА ПЕЛЕТИ С ЦЯЛАТА ИНСТАЛАЦИЯ!ЗАЩО ,ЗАЩОТО НЕ ГОРИ ДОГРАМА А САМО ПЕЛЕЛТИ ,А ТЕ СА МНОГО СКЪПИ КАКО ДАНЧЕ.
  • 30 КАКА дАНЧЕ

    0 0 Отговор
    И ЗА ТОВА СЪМ ПОМИСЛИЛЪ,ЩЕ ГИ ДАВАМ ПО ПРОГРАМКА С ОТСТЪПКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове