Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 09:10 3 714 25

Румен Йовчев: Необяснимо е желанието да обяснят случката с проблеми в пътя

  • автобус-
  • румен йовчев-
  • път-
  • трагедия-
  • северна македония-
  • струма

По думите му всичко е изпълнено така, както трябва

Румен Йовчев: Необяснимо е желанието да обяснят случката с проблеми в пътя - 1
Снимка: БГНЕС

След трагедията на "Струма" - започват спешни проверки за безопасността на пътищата. "За мен е необяснимо желанието на доста хора да се опитат да обяснят случката с проблеми в пътя. Той е проектиран, съгласно нормите, които сме работили тези години. Проектът е от 1998 година, няма такова нещо, че сме строили по съветски норми. 20 години работим с еврокодове, а преди това сме работили с правилници, които са базирани на немските правилници", каза бившият председател на УС на Българската браншова камара "Пътища" Румен Йовчев в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че пътят е проектиран като магистрала с тази скорост. "Той е скоростен път, защото не е приет с акт 16. А той не е приет, не защото не е качествен, а защото не е завършила отчуждителната процедура. А тези процедури винаги са били с проблеми. И с новите правила това нещо вече е решено, така че може да се съобщава строителство, без да са завършили отчуждителни процедури. Този участък е направен с доста добро качество от македонската фирма "Гранит" и контролът е бил от Луи Берже", допълни Йовчев в ефира на Bulgaria ON AIR".

По думите му всичко е изпълнено така, както трябва. "Има важна подробност - там няма коловози, както има масово по повечето пътища. Защото основата е много добра. Не може да обвиним само строителя на Лот 1, в Лот 2 започнаха същите проблеми. Лот 3, където гръцка фирма строи", подчерта експертът. Попитан дали ако мантинелата е отговаряла на европейските изисквания, хората са щели да останат живи, той отговори: "Не съм убеден, въпреки че не съм следовател. Представете си че върху тази шина на еластичната ограда се сложи още една шина. Височината щеше да стане с още 40,50 см. по-висока и автобусът щеше да се разреже на две. Този силен пламък не може да се получи от нафта. Безспорно пожарът е възникнал от искрите, след като е бил върху еластичната ограда".

Той припомни, че от догодина ще имаме 1,5 млрд. лв. за пътища. А това според него е сериозна сума. "През последните години в Русенско бяха ремонтирани около 140-150 км. при 500 км. пътна мрежа в тази област. Това означава около 15% на година - прекрасно. Има пари - пътищата се оправят. Ако продължим с този темп, след 3 години в Русенска област пътищата ще бъдат прекрасни, така че парите са много важни", категоричен е Румен Йовчев.

"Винаги сме работили с банкова гаранция, за да може да бъде спокоен инвеститорът, че има откъде да си прибере парите, ако се случи нещо неприятно. Всичко, което се прави, трябва да се прави с проект и да се контролира. Преди няколко години стана едно масово асфалтиране на АМ "Тракия". Само че това се извърши без проект. За да ремонтираш автомагистрала, трябва да става с проект. Но обяснението е, че е трябвало да стане много бързо", добави той. Той смята, че на доста места трябва да се провери дали няма излишни знаци.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед Иса

    47 4 Отговор
    Има две причини за "виновността" на магистралата и те са: камъни по Бойко Борисов и отклоняване на вниманието от самия автобус, пренасял голяма огне- и взривоопасна контрабанда! Македония има интерес от виновна магистрала за да извива ръцете на България за ЕС и да искат милиони кръвнина шиптърите! А не да си я търсят от контрабандиращата транспортна фирма!

    Коментиран от #13

  • 2 КОТарАК

    50 2 Отговор
    що да е необяснимо-нашите журналя в тъпотията си , се чудят за какво да пишат..те си взимат парите , няма да плащат обезщетения от джоба си. от цялата работа макетата ще изкарат нас виновни , особено след цирка с осмия оцелял
  • 3 ЦК на СДС

    17 10 Отговор
    Проектът е от времето на другаря Иван Костов-Мавъра,а той е безгрешен !!!
  • 4 ПОГЛЕДНИ

    7 26 Отговор
    СЛЯП ЛИ СИ ПЪТЯ НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА НО Е ПРЕДПОСТАВКА МОЖЕШЕ ДА Е ПРОЕКТИРАНО ДАЛЕЧ ПО УМНО КОЛКО ОТБИВКИ ИМА ОТ МАГИСТРАЛАТА БЕЗ МАНТИНЕЛА ИЛИ СЪС ФУНИЕОБРАЗЕН КРАЙ НА МАНТИНЕЛАТА И ПРОЧИЕ / ХОРАТА СЕ УЧАТ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ НО ПЛАЩАТ ВИСОКА ЦЕНА

    Коментиран от #24

  • 5 ПатрЕотът

    43 0 Отговор
    пълно с АнтиБългари в България, особено неправителствените, лаят и плюят срещу заплащане !!!
  • 6 нннн

    57 2 Отговор
    Пътя, автобуса, шофьора... Защо отвличате вниманието? Кажете какво е горяло! Това не е тежка катастрофа. Ако не беше пожара, хората щяха да се отърват с уплаха и леки наранявания. Участвах в подобна катастрофа, та зная...

    Коментиран от #11, #12, #21

  • 7 русенец

    10 0 Отговор
    Като споменахте за така наречените ремонти по русенските пътища, споменете, че след като направихте Русе-Волово, което е част от пътя Русе -Търново, разрязахте платното, че да направите каналите за отводняването. До този миг не сте ли правили пътища и отводняване? Пътното строителство поне в тази част на Бг е с отвратително качество, имам чувството, че се прави в час по трудово.
  • 8 прав е

    18 0 Отговор
    За злобарщина и мазохизъм идва реч.
    Трябва да обърнем много сериозно вниман ие на психическото здраве на обеството. Не е добре работата.
  • 9 Пич

    28 1 Отговор
    Много просто обяснимо е... Нищо правещи и нищо неработещи " експерти " , назначи от " наши хора " , седят по канцеларии , вземат големи заплати , и път на живо виждат , само когато се прибират на село... И като стане нещо такова , изпълзяват от дупките , гледаш как някакви дебели лелки търчат с рулетки , плешиви чичковци говорят менторски , та човек се чуди , как нямат грам мозък , да разберат , колко смешни и ненужни изглеждат ... Толкова са прости , че в желанието си да покажат как не вземат залудо заплати , плюят по държава си , нанасяйки и огромни вреди... Защо поне една " мисирка " не ги попита , какво дирят по студиата след трагедиите , а не са по пътищата , преди да стане белята... Народа ни ги попитал - " А бе , вие за муро ли ме държахте , та не оправихте проблемите на пътя , като казвате колко добре сте знаели , че ги има...
  • 10 Коко

    15 5 Отговор
    Балканска симфония - проблеми с пътя от българска страна и стар, нерегистриран автобус - от северно македонска. Ето докъде водят невежеството, небрежността и кражбите.
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Били са на ШОПИНГ ‼️ Имаш ли представа как горят прах за пране, флакони дезодорант, одеколони ..... А целият "корем" на автобуса е бил пълен с подобни неща ! Никой не носи два куфара дрехи за един ден ‼️
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Аз самият бях поразен когато за пръв път видях как гори сланина ! Да, обикновена осолена свинска сланина !

    Коментиран от #18

  • 13 ФАКТ

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед Иса":

    ..АЙ СТИГА БЕ ВЕРНО ЛИ Е ВИНОВЕН БОРИСОВ...Е КАК СЕГА ТОЧНО ТАМ НА ДЕН МИНАВАТ НАД 20 ХИЛЯДИ КАМИОНИ КОЛИ И АВТОБУСИ..И ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛО ПРОБЛЕМ..СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ОТ МИЛИОНИ КОЛИ МИНАЛИ ПО ТОЗИ ПЪТ..БЕЗ ПРОБЛЕМ..ПЪТЯ СЕ ОКАЗА ПРОБЛЕМЕН...ДАЛИ НЯКОГА НЯКЪДЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН ЩЕ КАЖЕ А БЕ ВИНОВНИ СМЕ НИЕ ШОФЬОРИТЕ..ЧЕ КАРАМЕ КАТО НЕНОРМАЛНИ...И НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ НИТО С ДЪЖД НИТО С СНЯГ КАРАМЕ СИ КАТО ПЪРВИТЕ ИД-ТИ..И КАТО СЕ ПРЕБИЕМ..ВИНОВЕН НИ Е ПЪТЯ...ЕСТЕСТВЕНО ЗАЩО ПЪК ДА СМЕ ВИНОВНИ НИЕ..ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАХМЕ ПЪТ..А ТАМ КЪДЕТО ИМАШЕ БЕШЕ ДУПКА ДО ДУПКА ОКОП ДО ОКОП..КАРАХМЕ НА ЗИК ЗАК БУКВАЛНО..СЕГА ЕВРОПА РЕШИ ДА НИ НАПРАВИ ПЪТИЩАТА..АМА СЕ ОКАЗА ЧЕ ТО ПЪК КАТО ИМА ХУБАВИ ПЪТИЩА..НИЕ ПОЧНАХМЕ ДА СЕ КАРАМЕ КАТО ВСЕ ЕДНО СМЕ НА СВРЪХСКОРОСТНА МАГИСТРАЛА..И ПАК СЕ ОКАЗВА ВИНОВЕН ПЪТЯ..И ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ БОРИСОВ Е ВИНОВЕН ЗА ПЪТИЩАТА..ТОЙ НИТО Е ПРАВИЛ ПЪТИЩАТА НИТО Е ДАЛ НЕЩО ОТ СЕБЕ СИ ЗА ТЯХ..НА НЕГО СА МУ ДАДЕНИ ПАРИ ОТ ЕВРОПА..ТЕ СА ОТПУСНАТИ НА ФИРМИ ..А ЗА САМИТЕ ФИРМИ РАБОТЯТ ХОРА..,И ПЪТИЩАТА НИ СА ИДЕАЛ ПЕТРОВ..ТОВА ЧЕ НИЕ КАРАМЕ КАТО МАЛ-МНИ СИ Е НАШ ПРОБЛЕМ..НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАРАТЕ...ВМЕСТО ДА ВИНИТЕ ПЪТЯ..АКО НЕ СТЕ ЗАБЕЛЯЗАЛИ ПО ПЪТЯ ИМА ЗНАЦИ..МНОГО ЗНАЦИ ЗА КАКВО ЛИ НЕ..И НАЙ МНОГО ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ НА СКОРОСТТА...КОЛКО ОТ ВАС СПАЗВАТ ТЕЗИ ЗНАЦИ..?????..АКО ПИШЕ 50 МИНАВАТЕ С 80..ИЛИ СЪС 180..И ПОСЛЕ ПЪТЯ БИЛ ВИНОВЕН..ДААА МНОГО УМНО...А ТЕЗИ ЗНАЦИ СИГУРНО СА ПОСТАВЕНИ ТАМ ЗА УКРАСА..А БЕ ТАЯ БЪЛГАРСКА ПРОС-ТИЯ Я НЯМА НИКЪДЕ...ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО Н
  • 14 ПСР

    4 19 Отговор
    Още веднаж ще напиша и в отговор на тази калинка-конкретният участък е лош!
    На моите навъртяни 950 хил.км.,без нито едно ПТП,над 25 г.стаж зад кормилото и десетки пъти,преминати оттам-отвратително изпълен участък!От чуство за самосъхранение,просто намалям скоростта там.Калинка корупционна е изказалият се.Със сигурност и шофьорът се е объркал,но пътят е предразположил за фаталното объркване.
  • 15 име

    5 8 Отговор
    Ама никакви поблеми няма, само дето маркировката е правена с детски боички и не отразява светлината. И струвала 2 милиона и 40 хиляди за километър. Рредставете си каквоу качеството на другата работа, вкл. и поекта.
  • 16 АААААААааааа

    4 3 Отговор
    Не разбрахте ли - ТАЗИ МАГИСТРАЛА не е магистрала и скоростен път не е!!!!!!!
  • 17 Руменчо

    2 1 Отговор
    Що да е необяснимо? Ти карал ли си по западни пътища да видиш разликата с нашите?
  • 18 Бахри Юмюшев

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":

    Аз не съм виждал как гори истинска сланина. Помак съм от Западните Родопи няма къде да видя..
  • 19 Павел пенев

    7 3 Отговор
    Абсолютно правилна констатация, но страната ни е пълна с простаци-експерти,които търсят повод да бъдат забелязани с дълбоко умни, а всъщност тъпи доводи касаещи пътната инфраструктура. И забележете това се прави в полза на тези,които извършват превози на деца без лиценз, с фалшиви документи, с чужди регистрационни номера, през нощта в тежка пътна обстановка и стоки с повишена горивна опасност неясно какви.
  • 20 Баро

    1 1 Отговор
    А на Рали трасето като нямам маркировка знаци и мантинела кой се обръща само тези дето не го могат по пътищата е пълно с такива естествено тука в България има и брутални гафове с уредбата на движението в София най-голямата простотия сътворено от организаторите на движението е на кръговото на Сточна гара никъде по света където съм ходил не съм виждал на кръстовище от две посоки да свети зелено по едно и също време Няма такава държава няма и такова кръстовище
  • 21 Именно!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    И аз един път се сурках в мантинела поради хлъзгав път.Туй калници,врати...От суркането на места бяха почернели поради триенето на метал в метал.Можело и искри да е имало не съм забелязъл,но запалване или пожар ЙОК!Причината за интензивния пожар и смъртта на толкова хора не е в първопричините на инцидента!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Правилно, липcaтa нa aкт 16 c НИЩO НE ПРEЧИ ЗA EКCПЛOAТAЦИЯ НA МAГИCТРAЛAТA...Вcъщнocт, Aкт 16 cлужи caмo зa включвaнeтo нa учacтък oт мaгиcтрaлaтa в държaвнитe рeгиcтри...
    Акт 16 е "констативен акт", той няма друга функция...
    ...Отбивката за каменната бяла чешма е перфектна...Мантинелата за нея е поставена под ъгъл навън спрямо магистралата...(поне така беше до катастрофата)...Няма как да се "наденеш" ако караш нормално...
  • 23 Принципно

    7 0 Отговор
    За да се случи такава трегедия или авария има минимум три причини.В случая грешка на шофьора,недобро изпълнение на отбивката с тази мантинела посредата и НЕ на последно място наличието на бързовъзпламеняващо се вещество в автобуса транспортирано като товар(стока).Ако последната причина липсваше,то пътниците биха се разминали само с уплаха.
  • 24 винкел

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПОГЛЕДНИ":

    Били са 4 автобуса,защо преминалите преди него 3 автобуса нямат проблеми с пътя?
  • 25 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    1 0 Отговор
    Румен Йовчев: Необяснимо е желанието да обяснят случката с проблеми в пътя.... E как обяснимо е- искат нашата държава да е виновна и да платим милиони обезщетения!!! А пишеше, че този автобус е ходил 133 пъти до Турция по този маршрут... Да видим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове