Last news in Fakti

14 Декември, 2021 12:04 1 753 8

Петър Николов: У нас има цели "фабрики" за научни трудове

  • петър николов-
  • фабрики-
  • научни трудове

Има много случаи, в които комисията оневинява проверявани за плагиатство, уточни доц. Николов. Наказания са налагани в случаите на фрапантно преписване

Петър Николов: У нас има цели "фабрики" за научни трудове - 1
Снимка: БГНЕС

„Има различни класации, които ни поставят на първо място по брой на плагиатствани научни трудове. В България функционират цели „фабрики“ за създаване на научни трудове, които се правят на конвейер, преписват се и това беше лоша практика в много университети. Тя се ограничи в последните години благодарение на промените в Закона за развитието на научния състав.“ Това каза в интервю за БНР доц. Петър Николов, политолог и бивш заместник-министър на образованието с ресор „Висше образование“.
Николов е сред от политиците, чиято заслуга е законовото регламентиране на академични санкции срещу плагиатството и създаването на Комисията по академична етика. Преди промяната на Закона за развитие на академичния състав от 2018 г., такъв механизъм практически не съществуваше.

Дълго време в България практически не беше регламентиран начинът, по който академичната общност да наказва плагиатството, отбеляза Петър Николов. Той си спомня, че при въвеждането на регламента през 2018 г. е имало „много тежка съпротива“ именно защото „България е на едно от челните места по плагиатство в целия свят“.

Има много случаи, в които комисията оневинява проверявани за плагиатство, уточни доц. Николов. Наказания са налагани в случаите на фрапантно преписване.

„Никога не е ставало въпрос за лов на вещици. Напротив – винаги, когато нещата са били на кантар, е вземано решение в полза на атакуваната страна.“
„Има много варианти да плагиатствате, без засегнатата страна да подаде жалба срещу вас. Може да плагиатствате от човек, който не е в България, въобще няма достъп до вашите текстове, не чете на български език. Може да плагиатствате от човек, който е незаинтересован да повдигне въпроса, може да плагиатствате от зависим от вас човек. Може да плагиатствате от човек, който е починал преди 1000 години, може от Аристотел и Платон да плагиатствате“, коментира Петър Николов в предаването „Преди всички“.

В случай на плагиатство е засегната цялата научна общност, категоричен е доц. Николов. Той поясни, че законът е въвел точно регламент, по който представител на академичната общност да може да сезира Комисията по академична етика.Колкото и неприятни да са случаи като този на Даниела Везиева и Петър Илиев, те са част от процеса на изчистване на образа на България, смята Николов. По думите му когато има наказани, ще има все по-малко подобни случаи.
„Моят опит показва, че досега не е имало човек, упрекнат в плагиатство, който да излезе и да каже, че е виновен и това не е поръчково“, подчерта доц. Петър Николов.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както

    7 0 Отговор
    и за всякакви тапии и тескерета !
  • 2 Де Пич

    2 1 Отговор
    Хващам се на бас със всеки ,че 90% от научните степени у нас са придобити със защита на плагиатствани научни трудове!Аз нямам научна степен и образованите ми беше със устен изпит,но колеги плащаха навремето добра сума за изготвяне на дипломна работа,като жената която се занимаваше с това от поне 20 години имаше още десетина поръчки.Но то цялото "вишу" образование е такова в момента.Отчайващи неспециалисти излизат със дипломи,които нямат основни териоретични познания,за практични са кръгла нула освен в Медицината!
  • 3 истина е

    10 0 Отговор
    Няма такава държава като нашата която е 5-6нмил. граждани ,да има 3200 професора и 5600 доценти ,и в същото време образованието ни да е на нивото на африканска държава. Имаме не повече от 40-50 истински професори ,а другото е само скрап !!!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Просто човек

    4 2 Отговор
    Този гнусар трябваше да бъде изгонен вчера ..

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жана

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Просто човек":

    Той е зет на една внучките на една от артисалите от първия брак на жената на Соколов-Момата или Жана- дъщери.Некадърник с голямо самомучвствие, преди бе при Кунева-Пръмова, сега е гербераст, слуга, сановник на банкянската мутра.
  • 7 Момата

    3 0 Отговор
    Министърът от ГЕП Игнатов изготви и парламентът прие през 2011г. негодния закон за развитие на академичния състав, по който професори и доценти се произвеждат на килограм.
  • 8 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    До 3 ком -Само 3200 ли са професорите -сигурно си сбъркал бройката -а генералите колко са -защото двама ни управляват сега а тоя президента беше генерал на 6 летящи самолета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол