Last news in Fakti

17 Декември, 2021 07:27 7 672 41

Румен Овчаров: Парламентът се спъна още в началото

  • румен овчаров-
  • ток-
  • цени

Управляващите не трябва да решават експертни въпроси по популистки начин

Румен Овчаров: Парламентът се спъна още в началото - 1
Снимка: БГНЕС

"И трите ЕРП-та (ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro) имат пълното основание да ни вкарат в арбитраж за грубо нарушаване на пазарните механизми с наложения мораториум. Те са с около 250 млн. лв. загуби, ще натрупат още толкова през следващите 3 месеца", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването "Денят ON AIR".

Овчаров смята, че КЕВР си е свършила "много добре" работата, предлагайки само 11,5% увеличение на цената на електроенергията.

"11,5% е сравнимо с инфлацията, която сега е 7% и до края на годината ще стане 10%. Затова трябва да мислим не за компенсации на електроенергията, а за компенсации на доходите на хората", посочи той.

Проблемът според него е, че България разглежда цените като социална категория, а те са икономическа такава.

"Социалната политика се води, като се подпомагат тези граждани, които имат нужда от помощ, а не всички. По-правилен е вариантът в Румъния, където тези с по-голямо потребление заплащат по-висока цена. Но за съжаление, лобито на ВЕИ-тата се оказа по-силно от икономическата логика", каза бившият енергиен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Парламентът се спъна още на първото стъпало", подчерта Оваров за връщането на корпоративни структури в управлението.

По думите му управляващите трябва спешно да влязат в час и да разберат, че експертни въпроси не могат да се решават по популистки начин.

"Иска ми се правителството да издържи, защото то има изключително важна функция и тя е в разграждането на модела, създаден от правителството на Борисов. Тези няколко случая от вчера и днес с прокуратурата показват едно нещо, което всички народни представители трябва да разберат – води се война в България: ГЕРБ няма да дадат нищо просто ей така, всичко трябва да се отвоюва и всеки необмислен ход създава дългосрочни проблеми за правителството", завърши Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коледа

    28 2 Отговор
    За добрия човек,за добрия човек тръгнал в бялата вечер,за добрия човек за добрия човек пътят е винаги лек. Весели празници приятели.

    Коментиран от #18

  • 2 Нещо

    64 18 Отговор
    Май ти бъркат в бизнеса. За това ревеш.

    Коментиран от #12

  • 3 5577

    36 4 Отговор
    Все на куц кон ли залагаме бе м//а
  • 4 АННА МИЛА

    57 8 Отговор
    румен овчаров Е ЧАСТ ОТ кевр МАФИЯТА която убиха ГЕОРГИ ДИЧЕВ ШЕФ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ по времето на НДСВ тогава глав секретар на МВР беше БОЙКО БОРИСОВ сложиха на ЕНЕРГЕТИКАТА милко ковачев протеже на ОВЧАРОВ а ГЕОРГИ ДИЧЕВ го премахнаха защото стана неудобен и не мълчи КЕВР мафията самоубиха ЯДРЕНИЯ ФИЗИК ГЕОРГИ КОТВ уж било ковид да бе да ама друг път

    Коментиран от #19

  • 5 Чобанов

    43 4 Отговор
    Дългия инкасатор, вместо акъл и мнение да дава, да нарамва торбичката и тръгне по адреси сметки да събира ,да го видим дали въобще ще замръкне ...
  • 6 Готин бизнес

    50 6 Отговор
    Е да препродаваш ток. Нали така Р Овч? Няма разходи, има приходи. Бизнес за полителита на БГ.
  • 7 5577

    33 2 Отговор
    Ми като е лесно държавата да направи конкурентни държавни дружества и по добрите да оцелеят. Нали е пазарна икономика. И Европа и хората ще са щастливи. Ма Европа не дава. То няма и кой да поиска.
  • 8 БОЗА

    27 3 Отговор
    "И трите ЕРП-та (ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro) имат пълното основание да ни вкарат в арбитраж за грубо нарушаване на пазарните механизми..."

    А КЕВР не нарушава ли пазарните механизми бе Румба...ми те ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИ...и ВИНАГИ в една посока... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #33

  • 9 хаберих

    43 0 Отговор
    Катаджия спира данъчен. Стоят и се гледат. Ни да дадеш,ни да вземеш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Овчар

    38 6 Отговор
    Не сме толкова тъпи!
    Само ти и доган, ривете от мораториума!
    Нали знаеш че ще ви приседне от лакомия, малко краднахте до сега та още искате.
    Ще ви се върне с лихвите, там където най боли!
  • 12 енергетик

    38 6 Отговор

    До коментар #2 от "Нещо":

    Всички тия ,които реват са част от мафията. Да вярваш на Р.Овч. ,в предвид коя е фирмата на жена му, си е жив мазохизъм

    Коментиран от #16

  • 13 Кински

    36 1 Отговор
    Тоя пак се активизира . Нещо май май ... Защитава Ерптата ли ... Всички знаем че винаги са на загуба . И ерпета и Лукойл ...все на загуба но никой не се отказва от (губещия бизнес) и не напуска България .
  • 14 Срамота

    29 5 Отговор
    Покровителя на Вальо топлото тръгнал да дава оценки...
  • 15 Марш оттук бе крадецо

    32 5 Отговор
    Р.Овч.върхът на боклуците
  • 16 Копипасте

    20 8 Отговор

    До коментар #12 от "енергетик":

    Така е! Румен Овчаров е като брат-близнак на Румен Гечев - големия финансов магьосник, който направи от 3 000 лева лай+++а! Да не забравяме, че той и Станишев ни "уредиха" през 2006-8 година оборудване за два блока по 1 000 МВТч на Белене! За глупостта на народните законотворци обаче е на 100% точен! Има стара приказка : Прост човек и вързано куче го хапе! В случая "умните" дупетати се подведоха по сутрешните кьорфишеци на Нинова и Гьоков, а герберастите пък с удоволствие ги бутнаха по пързалката! Дали и от КОЙ целия този театър е бил предварително режисиран е въпроса с главно В!? Кой е на печалба от дългосрочните последствия и тепърва ще се вижда какви ще са?!
  • 17 Hugo Schmeisser

    21 1 Отговор
    Тоя онзи ден плямпаше по ТВ че няма причини да се вдига тока за бита, щот ното Сънцето, нито вътъра, нито ядрното гориво са си вдигнали по няккакъв начин цената, сега дрънка друго...че сме щели да " влезем в арбитраж за грубо нарушаване на пазарните механизми"...?! Е те на това му се вика фурнаджийска лопата...За какво ни е държава и парламент тогава, като не могат да контролират нищо?! Ми да се махат...и да ни оставят ние сами да се опрявяме с "бизнеса"!. Законът на улицата ще им се отрази добре...на всички главорези дето смучат кръвчицата на обикновения човек!
  • 18 Този не беше ли осъден?

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коледа":

    Как пандизчии ги слагат начело на Държавата ни? Или сега е модерно вълците да спят при агнетата?
  • 19 Сега 40г ще споменаваме ГЕРБ

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "АННА МИЛА":

    А, престъпната БСП ще я турим да разпределя баницата, а не пицата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    19 2 Отговор
    Румен Овчаров знаеш ли какво заслужаваш да те хванат за яката и в кауша там ти е мястото
  • 22 Генчо

    15 2 Отговор
    Ти защо още си на свобода ?
  • 23 Геша

    18 2 Отговор
    Значи според Овчаров трябв пак, както винаги да се подпомагат главно циганите. Вместо да се обясни на хората че опитите за вдигане на цени са спекулативни, защото нито вятъра,нито българските въглища,нито слънцето и водата и нито ядреното гориво са поскъпнали. Необходимо е излизане от зелената безумна сделка. Другото е от Лукаваго.

    Коментиран от #34

  • 24 Behemoth

    5 16 Отговор
    Ами прав е човека...то си е математика ...ако сега не платиш утре ще платиш двойно а може и да няма ток.... Тиква та ни докара до това положение с неговата политика на замазване на проблемите и сега новото правителство не смее да действа щото глупаците както се вижда по коментарите ревът на умряло..
  • 25 Никой

    15 1 Отговор
    Популист, доказан "музеен експонат"!!
    Вместо да акцентира, на "разделение и омраза,"-анти Борисов риторика!, да отговори, защо имаме три енергоразпределителни д-ва, на една "носна кърпичка"-държава!!
    Разплащането, "дълга" на Русия, след разпада на СИВ, чрез енергоресурси и тяхната "пазарна реализация"!!-беше енергиен министър!!
    Доказани "перестроечни експонати"!,фалирали веднъж държавата-1997г!

    Коментиран от #35

  • 26 Трезвомислещ българин

    15 2 Отговор
    А по твое време Енергетиката ли цъфтеше или сметката ти?
  • 27 Дърт жилав пенсионер

    12 4 Отговор
    Абе льольо комунистически нали твоята щерка е там.
  • 28 Димитрова

    12 3 Отговор
    Ти ли даваш мнение, колко си нагъл
  • 29 Павел пенев

    15 0 Отговор
    Какви са тези пазарни механизми,че цената на ел. енергията винаги се повишава бе Р. Овч. Не може ли да се намали? Признавам че имаш познания в тази област,но защо ги използваш в посока изгодна на измамниците от ЧЕЗ и EVN? Вижте какви разходи правят със свои свързани фирми от чужбина,как плащат сами на себе си и доказват че са на загуба,а печалбите в Австрия и Чехия. Суровините са наши и имат същата цена,защо повишавате ел.енергията за българите а изнасяте евтината в чужбина?
  • 30 Елементарно

    8 0 Отговор
    За битовите потребители токът да се заплаща на база сегашната цена и прогресивно нарастване на цената с нарастване на консумацията. Няма нужда от мораториуми, mortaриуми и други хватки. Една фирма преди да фалира си намалява първо заплатите.
    .
  • 31 Допълнение

    9 0 Отговор
    За битовите потребители токът да се заплаща на база сегашната цена и прогресивно нарастване на цената с нарастване на консумацията. Няма нужда от мораториуми, mortaриуми и други хватки. Една фирма преди да фалира си намалява първо заплатите. За да увеличи продажбите и печалбите си фирмата трябва да намали цените, а не да ги увеличава. Явно тук целта е с минимум продажби максимум печалби.
  • 32 Енергомафия

    8 2 Отговор
    Дърт комунистически ненаедник!
  • 33 Посетител

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БОЗА":

    КЕВР отговаря за тази част от енергопотребителите, които подлежат на регулиране, т.е. гражданите, домакинствата. Там изобщо не става въпрос за "пазар". И слава Богу! Потребителите, които използват ел. енергия за промишлени цели - те са на "свободния пазар". И за съответните "свободни" цени...
  • 34 Посетител

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Геша":

    Не разбрах, къде става дума за циганите?! Много отдавна, все повече хора имат трудности с високите цени, без оглед на националност, да не споменаваме пенсионерите! Иначе, за другото си прав! Особено за "зелената сделка"!!!
  • 35 Посетител

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Никой":

    За трите ЕРП-та, заслугата е на Царя - това е тяхна идея. После я наложиха в Тройната коалиция...
  • 36 Лея13

    1 0 Отговор
    Абе ти пък откъде изпълзя ,дърт, крадлив гол охлюв 🐌!?Я виж колко хубаво си се скатаваш от години!Ама сега май ти засегнаха интересите, тоест джоба.Как не се наядохте,как не се натъпкахтеПо колко стомаха имате, бе,хрантутници!? Сигурно по дванадесет,извънземни нещастни!!
  • 37 Свободен Гражданин

    4 1 Отговор
    Овчар of ,как изобщо смееш да се изказваш,като ти си един от виновниците за тази ситуация! Дружествата търпели загуби?!?! А какво търпи българският народ??? Скрий се в бърлогата си и си посипвай главата с пепел!!!
  • 38 Хак му е на парламента

    0 0 Отговор
    Като първо не си разчисти пътя от камъните,ами тръгна по тях! колко още ще се спъва…..
  • 39 Овчи Скрийсе и престани да дразниш

    1 1 Отговор
    Хората!! Освен псувни по твой адрес друго не се случва!! С пожелания, скоро да си в Затвора!!
  • 40 Вальо Топлото е Бушон на Р Овч, и той

    1 1 Отговор
    Го отнесе за кражбите но тоя Наглец!!
  • 41 селтак

    0 1 Отговор
    ТОП АЙДУК! Без скруполи,без съвест,как спиш бе човек? Не дей така че кармата съществува!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове