Last news in Fakti

21 Декември, 2021 15:34 2 786 42

Семейство пенсионери от София получи 700 лева сметка за вода

  • пенсионери-
  • софия-
  • 700 лв сметка-
  • вода

Според изчисленията те са изразходвали солидното количество от над 280 кубика

Семейство пенсионери от София получи 700 лева сметка за вода - 1
Снимка: Нова телевизия

700 лева сметка за вода получи семейство пенсионери от София. Според изчисленията за половин година в малкия си двустаен апартамент те са изразходвали солидното количество от над 280 кубика. Подобно количество може да изразходи къща, която има напоителна система и малък басейн, казват експерти. За случая разказват от Нова телевизия.

Емилия и Михаил живеят в двустаен апартамент в столичния квартал "Орландовци". Пенсионери са. И двамата с ТЕЛК. Живеят под прага на бедност, когато в края на месец юли получават сметка за вода в размер на 700 лева.

"Ние сме в един малък апартамент, на четвъртия етаж. Няма двор, няма градини", споделя жената. Според сметката за периода до месец януари до месец юли са изразходвани над 280 кубика вода. Обикновено семейството обаче изразходва средно между 4 и 8 кубика на месец. Емилия подава сигнал, пише и жалби.

„Винаги преди пенсия проверявам какви са ми сметките. От „Софийска вода” ни дадоха документ и сметка на стойност над 700 лв. Според тях по всяка вероятност има теч. Обяснихме, че такъв няма. Приеха молбата ни, на която получихме отговор, че трябва да си платим сметката”, разказва тя.
Емилия е поискала на място да дойде комисия и да провери защо водомерите са отчели подобна сума. Сметката е за първите 6 месеца на годината, но дори и разделена на месеци, пак е твърде висока за семейството.

От „Софийска вода” обясниха за Нова телевизия, че най-вероятно в случая става въпрос за скрит теч в жилището, но въпреки това, въпросните кубици действително са минали през апартамента и съответно трябва да бъдат платени. В позиция те поясняват, че са проверили водомера, който е изправен. Това съобщение получила и Емилия, по телефона. Семейство Николови обаче твърдят, че инсталацията на цялата кооперация е сменена и няма как да има теч. Те са получили съобщение, че ако не заплатят сметката си, услугата ще бъде прекъсната, а казусът препратен към частен съдебен изпълнител. Междувременно, докато търси решение, семейството все пак сменя водомера. Какво ще отчете новият в края на годината обаче все още не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стариа Софеанец

    7 28 Отговор
    Мачкай Кирчо !!!

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    33 8 Отговор
    Честито,продължаваме промяната.
  • 3 София

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стариа Софеанец":

    Кого да мачка,твоите или моите родители?

    Коментиран от #6

  • 4 Грульо

    22 0 Отговор
    И моя водомер ме съмнява. Ще измера в туби да видя дали отчита правилно и, ако не, ще искам безплатна смяна и компенсация за надписаното. :D

    Коментиран от #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стариа Софеанец

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "София":

    Ми , питай баничаря ..

    Коментиран от #12

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    41 1 Отговор
    Е скрит, скрит , колко да е скрит‼️ Как се крият 300 кубика , 300 тона вода, бе хора ‼️
  • 8 гадно

    46 0 Отговор
    ВиК операторите са абсолютни гадини, ако сметката им се вижда малка все търсят кусура във водомера, че не отчетал правилно, а когато е невъзможно висока водомера отчитал правилно. ТрепАнето им е малко на такива не им завиждам на хората ще ги съсипят и като нищо ще им изпратят колекторска фирма.
  • 9 Е па

    27 0 Отговор
    Може да са си направили басейн в хола !
  • 10 гост

    33 0 Отговор
    Преди 7г. като имаше протести за напомпаните сметки на тока, какво стана? Нищо. Бяха ги напумкали с едни 30%, на нас ни излизаше, че сме консумирали по над 50кв на ден, герберите обясниха, че понеже сме си били вкъщи, а аз съм си постоянно вкъщи, никаква промяна, нищо. А аз толкова киловати дори потенциално няма как да изразходя, молби, жалби, проверки, нищо. Корупцията тресе цялата система, това го няма никъде, на запад се прави, ама не така масово, не от всеки, не на всички потребители нагло и безочливо пред цялата страна.
  • 11 Истината-винаги

    25 0 Отговор
    Честито!!! Те са печелившите от"КОГО ДА ПРЕЦАКАМЕ" - Коледната лотария на софийска вода
  • 12 Дъ бест

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стариа Софеанец":

    Вземи се скрий някъде
  • 13 Бай Стою касапина

    8 13 Отговор
    Такъв голям теч, който би направил наводнение е възможно да се е получил от тоалетното казанче. Ако там има проблем се въртят яко кубици, а водата отива в канализацията.

    Коментиран от #15

  • 14 Безхаберие

    25 0 Отговор
    Това е редовен номер на "водоноските". Два входа сме на общ водомер. Отчитат индивидуалните водомери, събират показанията и каквото се получи, го натаманяват с показанията на общия водомер. Ама нямам сестра - да имаш, нас баш ни брига. Важното е да сме монопол и да си прибираме паричките, а другото си е ваша работа!!!
    Дано да ми дойдат в болницата - тогава ще разберат кон боб яде ли!
  • 15 Истината-винаги

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стою касапина":

    Бай Стою специалиста 😀😀

    Коментиран от #27

  • 16 продължаваме

    6 0 Отговор
    подмяната
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    Не знам коя година...Когато уж Газта се срина и панрнаджиите намалиха цената.по някое време засякоха и двамата бяхме със съпругата ми ,когато засичаха....и се разписахме...После тя отида в Германия тогава имахме много......с лечение....Не от ковид от рак.... аз останах и получих изравнителната....Очаквах да Ни върнат пари,но се оказа,че им дължим над 1000 на Техем и респективно тези от Ястребец....Над хиляда лева за топла вода.Бяха ни надписали 100кубика топла вода и аз и съпругата ми ги бяхме проспали..И се разписахме ,като поп без проверка.Оправих се.Първо по интернет се свързах с техем.Писах и до ястребец.Но не стана веднага стана бавно.От тогава първо снимам Водомерите записвам си и тогава да проверяват и засичам тяхното и мойто.И,това може да преживеете!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пешо

    19 0 Отговор
    За да се добие представа за обема на начислената вода приемаме че семейството живее в жилище от 100 кв.м.
    с височина 2.80 м. Трябва да са го напълнили от подо до тавана и между стените.
    Проверка може да се извърши за минути. Събират се количествата вода на всички обитатели и се сравняват с общия водомер на сградата.
  • 20 Наркос

    15 0 Отговор
    В апартамента има някъде и 3 скрити слона и са си правили тройка, поливали са се с хоботите, голям кеф е било
  • 21 Иван

    14 1 Отговор
    Оплачете се на тоя, който хариза В и К на чужденците, както и "Електроснабдяване" и "Нефтохим" и почти всичко българско!

    Коментиран от #25

  • 22 Канибал

    4 1 Отговор
    Подаръци ще има за всички от сърце. Аз пък получих електронни фишове. Слагай под елхата и не се коркай.
  • 23 БорисОFF

    15 1 Отговор
    Номера за дране на кожата всякакви. Веднъж получих огромна изравнителна сметка от топлинния счетоводител. От нея, при начислената ми изразходвана за затопляне на вода енергия и влезлите в апартамента по водомера за топла вода кубици излизаше, че топлата вода в апартамента е била с температура около 110 градуса по Целзий... Разправиите нямаха край - нерви, време.
    А иначе, всичките са еднакви - топло, вода, ток. Плюли са си в устата - вие си платете, пък после ще разгледаме възраженията ви. Ако не - ЧСИ. Всички са за убиване.
  • 24 Тома

    7 0 Отговор
    В България важи беден ли си дядо попе в г.... да те ......
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Стою касапина

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истината-винаги":

    Чувал ли си поговорката:не питай старо а патило? И приказката за заврените някъде две леви ръце?

    Коментиран от #30

  • 28 стоян

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    До 4 ком -Виж си тоалетните казанчета -тая баба с голямата сметка няма да каже -ама е почти сигурно че казанчето им е текло а за 6 месеца доста е изтекло
  • 29 Васил

    6 2 Отговор
    Скрит теч абе тези луди ли са от Софийска вода при такова количество ще се напълни басейн. Къде е сега Киро Ментата?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пенсионер

    5 0 Отговор
    А, какво стана с добавката 120 лева. Защо след Нова година няма да се начислява към пенсиите допълнително. Коя е причината?
  • 32 Пешо

    7 1 Отговор
    Ще има ли Коледен бонус за пенсионерите? В съседна Гърция, вече ги раздадоха!.
  • 33 Libre comment air

    4 1 Отговор
    С монополистите само с калашников...
  • 34 Плашимир

    4 3 Отговор
    Проста сметка показва колко е голям басейна в хола. Ако е най елементарно 5 на 5 и се пълни 2 метра тва са си 50 кубика. Като се сменя водата както е препоръчително он БАБХто ежеседмично ,значи 200 кубика са си олрайт. А в кухнята ако има рибарник за пъстърва с проточена вода сметката на бабата си излиза тамън.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор
    Тоалетното казанче, ако пропуска вода, може да ги навъртят тези количества и за една седмица....Това значи "скрит теч"...А може тези инвалиди да имат и проблеми със слуха, та да не са чули непрекъснатото шуртене....

    Коментиран от #38

  • 36 Жан вължан

    3 3 Отговор
    ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ ДА ЖИВЕЕ БКП И КПСС ВЕЧНА ДРУЖБА Нас ни правят на маймуни от 1944 ГД а честито ха-ха ха ха ха ха

    Коментиран от #37

  • 37 Бай Шиле

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Жан вължан":

    Какво БКП ти се привижда бе умник? "Софийска вода" е собственост на Veolia -Франция не на КПСС.А по лесно можеш да намериш ядрените кодове на Пентагона, от колкото концесионния договор на СГО с водните бандити.
  • 38 стар ревизор

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    700 лв. са 280 кубика вода.Какво казанче бе? Трябва да е аквариум за китове.С кой акъл тия пенсионери гледат китове,не знам...
  • 39 Мале, мале... експерти са

    1 0 Отговор
    "От Софийска вода обясниха за Нова телевизия, че най-вероятно в случая става въпрос за скрит теч в жилището" - само като прочетеш това, ти става ясно какви експерти работят там и колко не им пука за глупостите, които говорят! Скрит теч, през който са преминали 280 кубични метра вода, определено няма да остане скрит за дълго!!!
    Такъв теч дори във Венеция ще се осети! Лошото в такива случаи е, че потърпевшият трябва да доказва, че има неизправност в уредите при такива ситуации.
  • 40 tato

    0 0 Отговор
    Добре продадох Соифийска вода продажниците. Сега няколко парламентарни утреепчици имат къщички в драгалевци а хората плащат 700 лв водица
    Господ ще компенсира това със сигурност
  • 41 ВЕРНО ЛИ

    1 1 Отговор
    АМИ ДА СИ ОПРАВЯТ ТОАЛЕТНОТО КАЗАНЧЕ АДЕ СТИГА ТЪПОТИИ
  • 42 Капиталист

    0 0 Отговор
    От Софийска вода възторжено съобщиха, че много абонати правят дарения на дружеството и така е възможно висшия мениджмънт да получи допълнително стимулиране. Другия път симулирайте кражба на водомери и ще ви отчетат дядовия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове