Last news in Fakti

23 Декември, 2021 14:20 5 714 14

Минчо Спасов: Застрахователите са в схемата за „Хемус“

  • застрахователи-
  • схема-
  • хемус-
  • минчо спасов

Докато службите се намоткат, истинските бенефициенти ще избягат в чужбина, казва юристът

Минчо Спасов: Застрахователите са в схемата за „Хемус“ - 1
Снимка: БГНЕС

Действията по скандалния случай с АМ „Хемус“ трябва да бъдат още по-активни и да обхванат и застрахователите, каза пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат.
„Само в 2 или 3 от договорите има някакви банкови гаранции. В останалите има някакви застраховки за лошо изпълнение. Което означава, че самите застрахователи по някакъв начин са част от престъпната схема.“

Комисията по финансов надзор и прокуратурата трябва незабавно да се активизират, за да видим кои са тези застрахователи, които са участници в схемата, какво са направили, защо не са подали сигнали и защо не са предприели нужното за защита на интересите си, подчерта Минчо Спасов.

„Застрахователите, встъпвайки в договорите като застрахователи и легализирайки тези сделки, на практика са станали съучастници. Никой от тях не се оплака, никой от тях не сезира прокуратурата за това, че се очаква техните пари да заминат.“

Мрежата може да се разплете при светкавична реакция, за да може парите, „поне част от тях да бъдат спасени“, смята Спасов. По думите му мудността в работата на службите и на прокуратурата ще доведе до това, че „някои хора с животински прякори ще избягат в чужбина, парите ще се стопят неизвестно къде и две-три години ще занимаваме обществото с едно разследване, което няма да завърши дори с хора в затвора, ще се получи нещо като братя Галеви“.
„Притеснява ме, че истинските бенефициенти на парите, тоест те не са истинските – истинските са на върха на хранителната верига, но те може би ще избягат в чужбина, докато нашите служби се намоткат.“
Според Спасов шумотевицата, която е вдигнала прокуратурата „като ощипана госпожица“ може би е допринесла за това следващият по веригата след футболния съдия вече да не е в България, каквито слухове има.

Минчо Спасов определи липсващото доверие между службите и правоохранителните органи като вредно за системата.

„Защото всяка от тези институции подозира другата, че изтича информация към престъпния свят, което е налице и по отношение на двете служби. Не само от прокуратурата изтича информация, но и от органите на МВР и на ДАНС изтича информация към престъпния свят. Важното е да се укрепят и контролните органи на всяка от тези институции.“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕРЕЗ

    2 6 Отговор
    КОМЕНТАР
  • 2 Шофер

    10 22 Отговор
    Е хайде де, намерете поне един проблем в тоя Хемус! До сега разбрахме само, че една частна фирма е изтеглила парите си, за да не плаща осигуровки и ДДС за материали. Е и?
  • 3 рентгенолог

    6 4 Отговор
    спинчо масов е пич
  • 4 сигурно

    33 6 Отговор
    Поне 90% от прокурорите са мафиоти !!!!
  • 5 Гаргамел

    20 2 Отговор
    Минчоооооо, а за крадлив дЕдо нещо да кажеш?
  • 6 И. Иванов

    5 1 Отговор
    Е и? Е и - чумави сте бе. Какво друго очакваш да чуеш?
  • 7 Българка

    22 6 Отговор
    Ами щом прокуратурата вдигна шум и протака разследването, ако следващите по веригата получатели на милионите , откраднати от Хемус, избягат в чужбина , да арестуват виновните за това прокурори и в затвора като съучастници!

    Коментиран от #13

  • 8 киро

    18 5 Отговор
    Те застрахователите в какво ли не са намесени ?
  • 9 открил топл вода

    14 3 Отговор
    България е изтъкана от далавера!
  • 10 Коя структура

    13 2 Отговор
    у нас не е мафиотска през последните 12 г по специално, а преди при Серго да не бяха по-малко далаверите със строителство, заменки, лотарии, болници, университети и бог знае още къде. Ама той се покри в Европата и си папка лакомо там.
  • 11 ПСР

    9 3 Отговор
    53 милиона разбуниха духовете.Частица от цели 4.5 милиарда,раздадени в тази сфера/дупка."Ред в ин-хауса",както рече Борисов.При такива неистови злоупотреби,би трябвало МРРБ,АПИ,"Автомагистрали"и съдружните компании,да бъдат тотално затворени поне за месец.За дъ бъде взета цялата,все още неунищожена документация за кардинална ревизия.Страшно много пари са откраднати,а бай Ставри скучаел....
  • 12 Този

    2 4 Отговор
    определено не е добре с главата, от 30 години само Държавна сигурност му е в главата,а години наред получаваше тлъста заплата да чете никому ненужни досиета. Типичен лентяй - паразит.
  • 13 Натам

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Върви работата. Накрая МВР да прибере тях.
  • 14 Истината

    2 1 Отговор
    Ще се разбере с арест на бившия шеф на ДАНС и шефа на финансовия надзор. Сигурно има замесен и от БНБ. Как някой ще изтегли толкова пари без да са негови?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол