Last news in Fakti

2 Януари, 2022 22:39 6 386 55

5500 столични семейства сменят уредите си за отопление с по-екологични

  • уреди-
  • отопление-
  • екология

Семействата вече имат договори за безплатната подмяна с цел отделяне на по-малко фини прахови частици в атмосферата

5500 столични семейства сменят уредите си за отопление с по-екологични - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

През 2022-ра година ще бъдат подменени уредите за отопление с по-екологични на 5500 домакинства в Столичната община. Семействата вече имат договори за безплатната подмяна с цел отделяне на по-малко фини прахови частици в атмосферата. Новите печки са част от програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха.

В последните месеци на изминалата година Столичната община е подменила безплатно отоплителните уреди на над хиляда семейства. Набирането на заявления за безплатна подмяна продължава.

Желаещите домакинства могат да заявят в районните администрации, че искат печките им да бъдат подменени с екологично отопление. Така, вместо използването на дърва и въглища, столичани могат да изберат уред на газ, палети или ток.

Подмяната на отоплителните уреди се осъществява по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи", който е финансиран по програма "Околна среда" със срок до края на 2023-та година.

София изпълнява проект и по програма "Лайф".

Очаква се с изпълнението на двата проекта да бъдат подменени отоплителните уреди на над 15 000 домакинства до края на 2024-та година. Столичната община ще кандидатства и по новата оперативна програма "Околна среда" в следващия програмен период, за да продължи подмяната на отоплителните уреди.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зззз

    64 4 Отговор
    Тези семейства са от етнография, който ние българите издържам 32 години по заповед на Шорош.Та и тези печки сме ги платили ние.

    Коментиран от #32, #50

  • 4 5500

    34 2 Отговор
    А те знаят ли за договорите?

    Коментиран от #11

  • 5 pbdan

    36 1 Отговор
    Сложете им електрофилтри по 4000лв. както миналата година в сиганските квартали. Да горят дрехи, гуми, дограми на спокойствие. После парите - от зелената сделка.
  • 6 Салам Алеко

    35 9 Отговор
    Без партиен съм но, от както дойде новото (и служебното) правителство цените са на горе .Постоянно повтарят банални фрази за ик.растеж а резултат е 0.

    Коментиран от #29

  • 7 Кореняк софиянец

    11 5 Отговор
    ..ас оште съм на кумур и ф ...и...ама сам кореняк ....нии сме тарикати ...кюшетата нама а стигнат за абдалите от села и градове ..
  • 8 Гост

    36 1 Отговор
    Палетите евро ли са или друг размер?
  • 9 майката на костов

    24 11 Отговор
    Просто остават на студено това е! Радев, Мустафата и Сорос ще направят така, че преди да умрете да се измъчвате от глад, студ и ваксини!
  • 10 Клошар

    27 3 Отговор
    Шегувате се нали? Кажете че просто крадете поредните пари иначе се обаждам в психиатрията да ви приберат.
  • 11 Зззз

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "5500":

    Не знаят! Не могат да четат! И кога за тях се отнася някакво задължение.

    Коментиран от #12

  • 12 pbdan

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зззз":

    Неграмотни, обаче знаят за кого да гласуват. Общинските избори наближават.
  • 13 хмм

    36 2 Отговор
    Сега като вдигнете газта и тока ще видите една екология. Вкарвам чудото в апартамента и купувам брикети. И няма да съм само аз. Зимата слънце няма да изгрее над града.
  • 14 doco

    41 6 Отговор
    Стига с тея т..и софиянци,Вие се самозабравихте бе .Само тая София ли е в тая скапана държава.Тая провинция е забравих те кой ви изкарва данъците и брутния вътрешен продукт.Б....ти и държавата

    Коментиран от #16

  • 15 Малиий

    39 4 Отговор
    Колко ми е мъчно за соца.?! След всяка изгъзица на лизачите на брюкселските з.... носталгията ми става все по силна.
  • 16 Гробар

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "doco":

    Не се коркай. Идвай и ти у Софето - повече хора, по-весело. Знаеш ли колко земляци имаш тука? По-софиянци са от нас, сички улици наизуст ги знаят.

    Коментиран от #18

  • 17 Интересно

    33 0 Отговор
    "Така, вместо използването на дърва и въглища, столичани могат да изберат уред на газ, палети или ток."

    Че те палетите са дърва!

    Коментиран от #33, #39, #48

  • 18 doco

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гробар":

    Нямам никакво намерение да идвам в тая София.
  • 19 Както с ковид ваксините

    11 1 Отговор
    Доброволно и уж безплатно,
  • 20 Taka si e

    42 2 Отговор
    boБомбите по Нова година замърсиха повече отколкото тези семейства за 10 г. И сампо да питам - знаете ли колко керосин гори един самолет от тези, които патрулират над България? Няколко тона на час. Колко въглеродни емисии са това? Що никой не говори за военните самолети, които непрекъснато летят и горят хиляди тонове гориво на ден, а са се хванали за автомобилите на хората, които израсходват няколко литра на ден.кое има по лош еколгичен отпечатък -обикновен дизелов автомобил с разход 4-5 литра или луксозен с разход 20-30 литра, независимо от измислената екокатегория (щото луксозния е еко 4, а дизелчето еко1) На всичкото отгоре диселовия явтомобил може да работи на растително масло и тогава какво се получава? Ама боил мръсен! нещо друго е мръсно и това не е дисела с разход 5 на 100. Хептен за олигофрени са ни взели. Ами ако вземем предвид корабите с разход стотици тонове мазут на ден? Но и за тях никой дума не обелва. А газовите факли на петролните платформи, те не замърсяват ли? И там мълчание, но са виновни печките на хората и автомобилите им. Идиоти сме да вярваме на подобни глупости.

    Коментиран от #55

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    20 4 Отговор
    СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА , НАЧЕЛО С ФАНДЪК ХАНЪМ Е СБОРИЩЕ НА МУТРИ И БЕЙОВЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОЕТО БЯХА ОТКРАДНАТИ 4 МИЛИАРДА ДОЛАРА.... ЗНАЕТЕ ЛИ КАК МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА СОФИЯ АКО НЕ Я ВЛАДЕЕХА КОРУПЦИОНЕРИ КАТО РОМА РУМЕН ГАЙТАНО
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 010101

    23 3 Отговор
    Ей, ще изгорите палетите и няма да има на какво да се товари стоката по складовете. Недейте да горите палетите моля. Ще ви застигне и вас, като няма стока по магазините. Много правилно ви кръсти Тиквун, пълни миcирки сте.
  • 24 ПП-ПКП

    19 1 Отговор
    "столичани могат да изберат уред на газ, палети или ток." Искам уред на ПАЛЕТИ!
  • 25 ПЪЛНА ЛЪЖА

    10 1 Отговор
    ХЕЙ ЖУРНАЛИСТИТЕ, хайде да си свършите малко по-добре работата. Тия от общината казаха че до март месец ще дойдат да ми сложат климатиците, само дето не казаха до кой март. Има проблем за хората които са избрали да се отопляват на климатици и вие за това нищо не казвате. Подменят не тези които искат да са на газ или на пелети. Защо? Май нищо не знаете или пишете само това което ви кажат. АМАТЬОРЩИНА
  • 26 Ъхъъ

    13 0 Отговор
    Ромовете ги спонсорираха да сменат печките … бравооо !!
    Колко пара наля Фандъкова от данъците на софянци ???
  • 27 Съседа който казва истината

    17 2 Отговор
    Изпробвах вече от новите технологии които постоянно рекламират. Въпросът към леля Фъндъчка като задължавате хората да сменят печките защо не им обяснявате че за пелети трябва да си приготвят 5-6хиляди лева за апартамент за един зимен сезон.
    Кажете им кой печели от всички

    Коментиран от #47

  • 28 А бе

    9 0 Отговор
    Дрън дрън, даскалице - тръгваш си!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Двуличие

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    Платил си дръжки.. Онзи ден минавам през Хр. Ботев за работа и човека излиза на улицата, качва се в служебната нова Дачия, качва жена си и стигат пред мен на работа. Тя чисти офиса, той магазинер. Плащат данъци и носят принос, докато ти само пишеш лъжи.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 оня с коня

    13 0 Отговор
    Всеизвестно е че отоплението с дърва и въглища е НАЙ-ЕВТИНОТО в сравнение с останалите,които са В ПЪТИ по-скъпи.И на фона на драстичното поскъпване на Газта и тока,Общината решила да помогне на Въпросните Семейства,подарявайки им Ел.Печки и газови Уреди.колкото до въпросните пЕлети,всеки може да провери колко Струват - приблизително 6 пъти повече от дървата.А иначе кой не знае че вместо да цепиш дърва и да чистиш Печки е безкрайно по-лесно да включиш Ел печката или газовия отопл. уред...особено ако пък Електромера ти е манипулируем по определен начин!И така - Ще ги вземат тия газови и Ел.Уреди Въпросните семейства защото са ПОДАРЪК ,независимо че няма да ги ползват поради липса на Финанс. средства.Нека обаче никой не остава с впечатление че нова са безсмислени подаръци,защото ЗАМИСЪЛЪТ им е много по-дълбок-Ще бъдат доставени от някоя Много Конкретна фирма и ще Й бъдат платени с Общински пари по още по-специални Цени!

    Коментиран от #41

  • 36 Тъпанарино

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Двуличие":

    колко са такива като тези ,които даваш за пример? 1 ٪ ? От такива " правозащитници" паразитите се качиха на главите ни.
  • 37 До автора

    6 0 Отговор
    Какъв размер е тая печка в която може да влезне палет?Вземи научи какво означава значението на “палети”,”пилети” и “пелети”
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ОрбиванеНомера

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Интересно":

    Палетите се произвежадат от мутро-фабрики на горската ДПС+ГЕРБ-мафия от дървени стърготини слепени с някаква гадна смола и смърдят и димят като авромобилни гуми, но по-невидимо! Освен това са с ниско енергийно съдържание и по цена са неконкурентно способни! И газовите уреди са с много скъпа газ, а и са пожаро- и взривоопасни! За по-чист въздух в София трябва да се въведе винетно платено влизане в широкия център на автомобилите с ДВГ и да се пренасочи трафика от запад на изток да не минава задължително по "жълтите павета"! Но това означава депутати и чиновноци всякакави да "яхнат" градския транспорт или да мааат пеша както им заръча ПКП-то караЦура! Иначе "загрижеността" на Фандък-ханъм си е отбиване на номера с "усвояване" на едни милиони от "наши" фирми под "екологично" оправдание!
  • 40 Ха ха

    5 0 Отговор
    На ПАлети или на ПЕлети? Неграмотници!
  • 41 Да,да

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    За едни печки, за други - пачки! Но не за всеки!
  • 42 Шшкйхйлш

    3 0 Отговор
    На въглища отоплението приключи,просто няма кой да плати 700 лв.за тон при условие че еди котел и 100кв.жилище ще хапнат 5 тона за зима.На пилети нещата са същите, там цената е шестотин и нещо на тон,повечето хора вземат по 700-800 лева заплати освен в големите градове но и там също има и ниско заплатени.Газта скача с 30% сега, а след месец,а след 2,с колко?Скоро цената на тока ще стигне такива висини че ще е много трудно да си плащаме сметките.За цените в магазините да не говорим.Целта е не само да предизвикат инфлация,но и бунт,размирици,и не само в България,а в цяла Европа,защото цените растат и там.Размирици,недоволни хора,смъкване на правителства,и тогава ще се появи решение.Сещате ли се какво е решението?Оффф това са конспирации,забравете.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 оня с големия

    0 0 Отговор
    Вие си знаете,същото което писах и триете.
  • 45 Бай онзи

    0 0 Отговор
    Те и сега братята роми са на ПАЛЕТИ и други боклуци
  • 46 Роко Скиавоне

    7 0 Отговор
    Само,че тази община трябваше да им каже,че пелетите от 350 лв за тон стават 700.За газта и тока всички знаем какво ше стане,аз си живея в едно малко имение и съм на дърва с един кубик на месец карам,ако ше и 300 лв да е кубика пак няма да ме притесни.Отделно с дървата ми работи бойлера всички стай са топли и на самата печка може да се готви,жепя си дърва и си е един вид лек фитнес.Доволен съм коефициента на комфорт е перфектен,(някой ше каже абе Роко Скиавоне какво е пък това кефициент на комфорт,това е чв ако пуснете един климатик и термометъра ви показва 22-24градуса в стаята пан нещи ви е хладничко особено на краката,а при моята печка при 20-22градуса може да ходиш по къс екип
  • 47 Роко Скиавоне

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Съседа който казва истината":

    Със сигурност ще спечели фирматс която ше продаде печките на общината

    Коментиран от #52

  • 48 Роко Скиавоне

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Интересно":

    Може и да са отпаден продукт,костилки от плодове,обелки от слънчоглед като гори камината мерише все едно оържиш картофи
  • 49 странно

    3 0 Отговор
    Май само в Сф раздават печки. В дълбоката провинция не сме чули такива нещо.
  • 50 странно

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    Много е странно държавни чиновници да твърдят, че те плащат нещо. Масово по форумите чиновници реват с пълно гърло "ние плащаме", а те даже данъци не плащат.
  • 51 чудо и приказ

    3 1 Отговор
    Горят боклуците на цяла Европа, пък виновни са хората в БГ.
  • 52 Съседа който казва истината

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Роко Скиавоне":

    Роко забрави да пишеш и за другите печеливши, производителите и търговците на пелетите.
    Най-напред те захранват на куката с безплатна печка и после виждаш че си голямата рибка.
    Затова щом вдигат цените на тока, газта и на пелетите които ги водят за най- екологични горива, майката му е всички да си сложим старите печки и да горим автомобилни гуми, стари цървули и всевъзможни димящи боклуци докато коригират цените.
  • 53 Вие луди ли сте

    3 0 Отговор
    Тия пелети много евтини бре 1000лв тон
  • 54 питащ

    0 0 Отговор
    А каква цена ще плащат тези които ще се отопляват с газ? А пелетите от какво са, щоне отговорят герберските калинки. Това са слепени дървени стърготини, като при липса на достатъчно лигнин в дървесината се изполдван допълнителни свързващи вещества. Което са естествено химикали. С какво един котел на "Прити"ще замърсява повече от камина на пелети която е с баснословна цена. Пак келепир за нашите фирми.
  • 55 Ник 3900евр.

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Taka si e":

    Пишеш пълни глупости , печките не замърсявали ама не е ТАКА. ПЕЧКИТЕ И ДИЗЕЛИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ВЪЗДУХА И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ОГРАНИЧАТ ЯКО. Иди до Асеновград и ще видиш какво е замърсяване от печки на моменти не се диша от малоумниците дето горят въглища после не се учудвайте защо сме на първо място по смъртнос.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове