Last news in Fakti

6 Януари, 2022 17:15 2 342 27

Нинова: Два от телекомите няма да вдигат цените преди решението на съда

  • корнелия нинова-
  • телекоми-
  • увеличение

Нелоялна търговска практика е да се вдигат цените за две години накуп, подчерта вицепремиерът

Нинова: Два от телекомите няма да вдигат цените преди решението на съда - 1
Снимка: БГНЕС

По съдебен ред е атакувана заповедта на Комисията за защита на потребителите, с която на А1 и „Теленор“ (част от PPF Group, която е собственик и на bTV Media Group – б.р.) се забранява увеличаването на абонаментната такса заради повишението на инфлацията през 2020 г. и 2021 г., обяви пред журналисти в парламента икономическият министър и вицепремиер Корнелия Нинова.

Тя припомни решението на КЗП, според което вдигането на таксите със задна дата за две години накуп е нелоялна търговска практика, тъй като се разминава с условията по договорите на потребителите, които регламентират възможност за вдигане само един път и за една година.

„Докато не излезе съдебното решение, не могат да увеличат цените с една стотинка“, подчерта Нинова. Последва въпрос защо тогава потребители продължават да получават съобщения, с които се анонсира поскъпване от февруари. Според вицепремиера съобщенията са били заложени в системите на телекомите преди решението на КЗП.

„Виваком“ не е в обхвата на заповедта, тъй като там актуализацията е само на база инфлацията от 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън-дрън та пляс

    19 4 Отговор
    От А1 вече ми вдигнаха сметката с 5 лева.

    Коментиран от #12, #17, #24

  • 2 Значи

    25 5 Отговор
    едно нищо , но да се афишира загриженост !
  • 3 Нинова

    18 5 Отговор
    Не ми обръщайте внимание. Аз си баем колко да не зАспим.
  • 4 Е и?

    10 5 Отговор
    Отлагаш си псувнята, за да стане по-дебела. Участието на БСП в правителството на Пълни Посредственици е колаборация с враговете на България.
  • 5 Не разбирам

    47 3 Отговор
    Защо трябва сега да вдигат цените като всяка година плановете се вдигат! Преди две години плана ми беше 27лв и изтече отидох да преподпиша и този план вече го няма! Принудих се да подпиша на 32.99 лв! Всяка година променят цените каква е тогава тази актуализация? Лъжа е, че не са вдигали цените!

    Коментиран от #15

  • 6 Реднек

    9 3 Отговор
    Супер, е сега забогатехме
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ицо

    8 2 Отговор
    Вервайте ми госпожа лъжа
  • 9 Дедо

    13 2 Отговор
    Курнелия ни обеща едно а прави друго и на следващите избори ще е под 4%
  • 10 Коко

    13 1 Отговор
    Това правителство не разбра ли че нов бардак със стари раьпоретина не се прави
  • 11 Иван

    19 1 Отговор
    Виваком с лев и малко. Дреме им на тях за Нинова и законите явно.
  • 12 Сатана

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън-дрън та пляс":

    На Запад регулаторите са определили .че при повишаване на договорената цена клиента има право да разсстрогне договора независимо колко му остава до края.А там цените всяка година се индексират спрямо инфлацията и варират от 2—3%,което е от 14€цента до 35€цента максимум. 5 лева увеличение е престъпление,колега.
  • 13 мислещ

    17 0 Отговор
    Точно при Свиваком е най-незаконно, защото в договорите им дори няма клауза за индексиране (Която сама по себе си е незаконна).
  • 14 МнениЕ

    15 0 Отговор
    Безрезултатна фалшива загриженост...
  • 15 Ще има и още

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не разбирам":

    Е да но по времето на действие на Вашия план , определената в него цена не се е вдигала , а в момента се случва точно това. Телекомите са си вързали гащите със законодателство и с общи условия. А госпожата се изложи като кифладжия , и както винаги всъщност. Налице е законово регламентирано едностранно нарушаване на договора с всеки клиент и нищо не може да се направи срещу това. Нужни са законодателни промени в защита на потребителите а не празни приказки на госпожата, под чието ръководство БСП на следващите избори няма да премине прага за влизане в Парламента. Не че на някого ще му липсват....
  • 16 КурНелия

    5 1 Отговор
    Не на забраната на вдигане на абонаментната такса от страна на телекомите,това е жив популизъм,както беше и приетият Мораториум върху цената на тока, парното и водата , а спешно повишаване доходите на хората-работещи и пенсионери,99% от които са на ръба на мизерията.Българските политици са наясно,че само народ,който е беден,неук и страдащ от тежки болести,може да бъде държан лесно в подчинено положение!
  • 17 ЦОКАЛ

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън-дрън та пляс":

    МОМИЛТЕЛ И ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕНАТА СА ЕДНИ И СЪЩИ НАЙ ДОБРЕ БЕШЕ ГЛОБУЛ КОГАТО БЕШЕ НА ОТЕ ИМАШЕ ФРОГ ЗА 10ЛВ.1000МИНУТИ ПО 0.01СТ.НА МИНУТА.СЕГА ПАК ВИ ИЗКЛАТИХА ВАУЧЕРИТЕ ПО 2 МЕСЕЦА ВАЛИДНОСТ И ПРЕБИРАТ ПАРИТЕ АКО НЕ СТЕ ГИ ИЗГОВОРИЛИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНИ!
  • 18 безпартиен

    4 1 Отговор
    Договор?Няма такъв дори да е подписани подпечатан!Търсете разликата в малкия шрифт под всички точки от договора!Ако има условие с малки букви и договорът е подписан,значи НЕ сте го прочели!Предоверили сте се и вината е само Ваша!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    пречупете гръбнакът на мафията
  • 20 ХАЙДЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ , ДА ОТИДЕМ

    3 2 Отговор
    ВЪВ ВИВА КОМ ......ЕДИНСТВИННИЯТ ОПЕРАТОР КОЙТО НЕ СЕ ПОЛАКОМИ ДА ВДИГНЕ ЦЕНИТЕ , КАТО , А1 И ТЕЛЕНОР , АЛЧНИ БОГАТАШИ !!!!!!

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Гост

    4 0 Отговор
    Защо само два от телекомите?
  • 22 Бтк

    3 1 Отговор
    Не само ,че не трябва да вдигат а трябва да ги намалят драстично.Особено много крадат в роуминг.
  • 23 БРАВО

    0 4 Отговор
    НИНОВА Е N1.
  • 24 5437

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън-дрън та пляс":

    Дори да вдигнат таксите с пет лева ,това не е толкова трагично,защото пет лева на месец не ме събарят.Проблема е ,че хранителните стоки се вдигат,тока и водата също.Да не говорим за газът и бензина. И там не е с пет лева отгоре на месец а много повече.Тъй ,че Нинова в случая е направила ,ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
  • 25 хехехехе

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ХАЙДЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ , ДА ОТИДЕМ":

    ТЕ ВИВАКОМ ЗА СИ ИЗМАМНИЦИ ПО ПОДРАЗБИРАНЕ
  • 26 хехехехе

    3 0 Отговор
    ТЕ НАЛИ И БЕЗ ТОВА СА СИ ПРЕД ФАЛИТ ЧЕТЕТЕ ТЕ СА ГАРАНТИ ПО ЗАЕМИ ПО ГОЛЕМИ ОТ ТОВА КОЕТО ПРИТЕЖАВАТ И ИКОНОМИСТИТЕ ГО НАРИЧАТ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ
  • 27 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ХАЙДЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ , ДА ОТИДЕМ":

    Точно Виваком ще вдигат цените, а другите два ще чакат решението на съда. Въпросът е защо на Виваком им разрешиха. Явно Нинова е при тях на хранилка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове