Last news in Fakti

6 Януари, 2022 18:26 1 050 16

Земеделският министър: Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност

  • иван иванов-
  • мзхг-
  • национален стратегически план

Д-р Иванов подчерта, че споразумението е основният документ, който ръководи политиката на министерството

Земеделският министър: Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност  - 1
Снимка: МЗХГ

Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност. Нашата цел е да има по-голяма отчетност и повече контрол, както и да няма съмнения за злоупотреби при управлението на европейски средства. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при представянето на приоритети на Министерство на земеделието в работата си пред ресорната комисия на Народното събрание.

„Важна задача пред нас е завършването на Националния стратегически план, по който се работи от началото на 2020 година и по-голямата част от него вече е разгледана от Тематичната работна група“, информира министърът.

Той допълни, че това което трябва да се направи сега е да бъдат намерени допирните точки с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение, и ако има нужда той да бъде моделиран. Д-р Иванов подчерта, че споразумението е основният документ, който ръководи политиката на министерството. „Заради политическите сътресения не беше внесен до края на 2021 година, като нашият план е края на февруари или март да сме готови, защото има още заседания на тематичната работна група“, каза аграрният министър.

По думите му, предстоят едни от най-спорните теми, по отношение на таваните и субсидиите и уточни, че ще бъде направен преглед и на някои от интервенциите, ако те не отговарят на записаното в коалиционното споразумение и може да има промяна и в тази посока. Д-р Иванов коментира, че крайната цел е да бъде създаден добър продукт, който българските земеделски производители и фермери очакват. Относно субсидиите той изтъкна, че в коалиционното споразумение е точно посочено какъв да е той и този ангажимент ще бъде следван.

По думите му, предстои през следващата седмица да бъдат проведени разговори с представителите на земеделските производители, на които основен фокус ще е обсъждането на Националния стратегически план. „За нас е важно да чуем мнението на браншовите организации“, коментира министърът. И допълни, че по отношение на работата на асоциациите е представен проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. „Тази идея предстои да бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет“, подчерта той.

По отношение на Изпълнителна агенция по горите, министърът посочи, че отива под ръководството на Министерски съвет, както е записано в споразумението. „Нашата работа е да подготвим законодателната част и подзаконовата уредба, за да може това да стане най-бързо и безболезнено“, уточни д-р Иванов.

Аграрният министър коментира, че ведомството е едно от малкото министерства, които има смесен екип, като заместник-министрите са както от БСП, така и от ПП. „Това е още един знак за нашето сериозно отношение към тези политики, които трябва да работим“, посочи още той.

По време на заседанието пред народните представители бе представен и екипът, както и разпределението на ресорите на заместник-министрите.

Заместник-министър Атанас Добрев ще наблюдава работата на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, „Напоителни системи“, частта държавни горски предприятия и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Заместник-министър Момчил Неков председателства Националния стратегически план за Общата селскостопанска политика, отговаря за Програма за развитие на селските райони, за европейската координация и международните отношения, пазарни мерки и организация на производители и политиката по Агрохранителната верига.

Заместник-министър Стефан Бурджев има ангажимент да следи дирекциите по „Животновъдство“, „Идентификация на земеделски парцели“, „Държавни помощи и регулации“, „Морско дело и рибарство“, „Обща политика в областта на рибарството“, „Поземлени отношения и комасация“, както ще отговаря и за Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Заместник-министър Иван Христанов отговаря за дирекциите „Растениевъдство“, „Биологично производство“ и „Директни плащания“, в неговия ресор са ѝ Селскостопанската академия, Изпълнителна агенция по горите, БАБХ и Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDEЧЕВ

    6 2 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДНА ЗАРАДИ ТОВАЭ КОМУНДЕ

    Коментиран от #3

  • 2 Сивата чапла

    11 1 Отговор
    Прозрачни са ви само гащите! Простотии пълни, давайте резултати, не станиолчета!
  • 3 СНИМКА

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "SDEЧЕВ":

    ДЪРЖАВНИ ИЗМЕННИЦИ АНТИНАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ ОБСЛУЖВАЩИ САТАНИСТКО-ГЛОБАЛИСТКАТА КЛИКА КОРОНА -АГЕНДА 2030 В ДЕЙСТВИЕ!
  • 4 русенец

    11 0 Отговор
    Не знам каква ви е целта и кой всъщност ви финансира, но поне аз виждам само плямпане, опити за правене на добро впечатление и усещането, че изтървахте каруцата. Ако по някакъв начин затворите устата на Кирчо да не ръси глупости вероятно ще изглеждате с една идея по-добре.
  • 5 Що изпуснахте

    3 0 Отговор
    Ипарите за земеделие бе
  • 6 пожелание

    5 1 Отговор
    Всички шефове на високо ниво трябва да се натирят веднага , защото денонощно се реже гората !!
  • 7 Сикаджии,

    6 0 Отговор
    ДСта, комунисти и червени олигарси.Цялата сместа изплува на повърхността и управлява зомбираните българи
  • 8 Сатана

    2 1 Отговор
    SICажията—доктор по история ,вероятно не е виждал мотика през живота си на постоянен представител на БСП в сградата на НС цели 4 мандата и сега случайно попаднал там където изобщо не му е мястото,в МЗ.
  • 9 безпартиен

    10 0 Отговор
    Да видим дали ще има "прозрачност" по един въпрос!Преди около 12 години по селата бяха предоставени по 3-4 декара земеделска земя на без имотни ц.игани от общински и държавен поземлен фонд!Условието за придобиване на собственост беше да заплатят таксите при нотариус и да не се продава земята през следващите 10 години!Веднага земята деше дадена на арендаторите за обработка и издадени пълномощни за разпореждане с нея след изтичане на срока от 10 години!Естествено земеделската семя на стойност от около 1000 лв.тогава за декар беше продадена "на зелено" за 300 лв.декар!Сега ц.иганите отново са без земя,а "правилните" земевладелци станаха още по богати!Дали това е СКРИТА ПРИВАТИЗАЦИЯ?А въпросът е КОЛКО ДЕКАРА СЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ПРЕМИНА ОТ ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВЕН ФОНД В ЧАСТНИ РЪЦЕ ПО ТАЗИ "сХЕМА"?Аз лично не очаквам някой да отговори,колкото и на честен управник да се прави!Дори и журналистите и опозицията не питат,та на мен ли да отговорят?

    Коментиран от #15

  • 10 Тракторист

    5 0 Отговор
    Субсидираните земеделци не създават работни места,обезлюдиха селските райони и напълниха гушите единици ,които знаят на кого колко да дадат.
  • 11 Jelev

    3 0 Отговор
    Горско стопанство е мафия,което никой не ревизира.Началниците търгуват с дървен материал и са натрупали капитали, опитват се да "изперат" парите чрез фирми на близки .
  • 12 Да дааа

    1 0 Отговор
    Както на навремето за 800 дни ни оправи комарджията сега е рд на ПП (партията на подмяната)Айде да ви е честито новото прекарване с рахат локум да е..
  • 13 Мечо от Хайредин

    2 0 Отговор
    Даа, колкото е прозрачен буркан със зелев сок, хахаха..
  • 14 Румяна

    2 0 Отговор
    Като е прозрачна политиката, кажи колко са пенсионерите, работещи в министерството и принадлежащите агенции, вземащи и пенсия и заплата на държавни служители. Разбира се, всичките са на ръководни позиции. Май нищо не се е променило.

    Коментиран от #16

  • 15 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "безпартиен":

    По тази схема разграбиха апетитни парцеки из цялата страна и най вече по черноморието.. Тези който ковът законите само за схеми и нови законови измами мислят.Ограбват ни законно.
  • 16 Споко

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна":

    Моме няма промяна има подмяна.Всички който гласуваха за Кирчо и Кокорчо не схванаха измамата която им спретнаха за отрицателно време след издънката на Учиндолската патерица.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове