Last news in Fakti

8 Януари, 2022 14:39 1 843 26

Рекорд на новородени и в "Шейново"

  • шейново-
  • новородени-
  • рекорд

Акушер-гинеколог посъветва бременните да се ваксинират след 12-та седмица

Рекорд на новородени и в "Шейново"  - 1
Кадър NOVA NEWS

На Бабинден за проследяването на бременността при родилките, ражданията по време на пандемия и грижите за новородените пред NOVA NEWS говори д-р Румен Велев - специалист акушер-гинеколог и директор на АГ болница "Шейново".

"2732 бебенца са се родили през 2021 г. в болница "Шейново" - рекорд за последните 10 години. Има сериозна тенденция към повишаване на раждаемостта. Процентът на момчетата е 10%", разкри той. И допълни, че септември и октомври всяка година има пик на раждаемостта, те са заченати по Нова година.

"За 2021 г. и 2020 г. средната възраст на родилките с първо дете е около 30 години. За сравнение през 2000 г. е била около 20 г. За София е около 32 години", посочи медикът. По думите му има проблем при отчитане на смъртността на родилките.

"Голяма част от загубите са се случвали в държавни болници. Там, когато се получи усложнение, се пише нова история на заболяването. След това тъкмо това усложнение се превръща в причина за смъртта", обясни д-р Велев. Според него най-честите причини за смъртността са акушерски - усложнения по време на бременността и раждането, както и неакушерски - съпътстващи заболявания.

"При нас 79% са акушерските причини, в чужбина статистиката е обърната. На Балканите обаче данните са идентични като нашите. Имаме висок процент тромбоемболизъм - 18%", сподели специалистът. И посъветва бременните да се ваксинират след 12-та седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 5 Отговор
    Какъв цвят?

    Коментиран от #5, #13

  • 2 ТаУмВзе

    23 4 Отговор
    Какъв лекар е тоя вакса бременни бе? Менгеле стайл на Комисионка.
  • 3 Пропуснали са да кажат

    16 1 Отговор
    Че малко повече от 1000 от новородените са българчета

    Коментиран от #16

  • 4 Ясно

    20 1 Отговор
    Апачите и команчите яко се размножава! Помощи братче! И ние молим за помощ!
  • 5 Цвят

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    капучино !
  • 6 Най-вероятно

    11 1 Отговор
    ямайски марони...
  • 7 русенец

    27 1 Отговор
    Че как какъв цвят? То ясно. Едните започват да раждат на 12, а на 36 стават прабаби, а другите на 40 още се чудят къде да емигрират, че в този катун вече трудно се живее, камо ли да отглеждаш деца. Да забелязвате, че НСИ смята да публикува данните от преброяването чак към края на годината? Нормално, трябва доста време за да се натаманят.

    Коментиран от #8, #19

  • 8 4483

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    А след 9 месеца ...стават чудеса ?
  • 9 Що ни заблуждавате бе жендъри

    22 0 Отговор
    София е 2 милиона, Пловдив и Варна, Бургас, Русе и в Оше няколко живеят 5 милиона. България си отива бавно но сигурно благодарение на демопедерацията

    Коментиран от #10

  • 10 ТаУмВзе

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Що ни заблуждавате бе жендъри":

    Скоро ще ни набият и сертификат, че сме случайно бели и живи на територията!
  • 11 📌🇧🇬

    1 5 Отговор
    🇧🇬Браво. Това е К генерацията. Кой казва че хубавите неща не се случват по време на пандемия.🇧🇬
  • 12 Ууууеееее

    8 0 Отговор
    Черна кочина
  • 13 Ир.Флорин

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ..."Цвят лилав" ...хит преди 30-на години
  • 14 Инетерсно

    12 0 Отговор
    Тъмните имащи деца е лошо за България, не ми се хвалете.
  • 15 Еразъм

    18 0 Отговор
    Я сега кажете каква е картината в провинцията! Това и в Африка го няма, цялото население натъпкано в 3-4 населени места, останалото е пустиня. Още един "голям успех" на ГЕРБ, защото това е изцяло техен "успех"!
  • 16 Бодак

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пропуснали са да кажат":

    В стари времена, на жените след 24-25 години им викаха "стари моми". Означава че вече трудно могат да забременеят. поодобно пише и в старите английски романи. След 25 години трудно се забременява.
    Такива знания не се учат в училище. Дори в семействата не се учат младите хора на това.
    А циганите и други народи го имат и препредават от поколение на поколение. Пита се на какво учи в училището при положение, че едно от най-важните знания не се дава.
    В нравственото ръководство за държавните служители при Симеон Велики -- Златоструй пише: "Доброто незнание е по-полезно от лошото знание". Сега може да го преиразим така, за необразованите от училището ни цигани: Доброто циганско необразование е по-полезно от лошото българско образование. или Доброто циганско незнание е по-полезно от лошото българско знание
    Те затова циганите раждат и се плодят, а българките учат висше и гонят кариера, непроумявайки че възпроизводството е главната цел на всичко живо в Природата, в т.ч. и на човека. Възпроизводството, а не кариерата

    Коментиран от #17

  • 17 Бодак

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бодак":

    И тези 25 години са във времена, когато хората не са натъпкани с ваксини, ГМО, химия, 5 G и не са дишали мръсен въздух, а умът им не е бил ум на зомбита с поглед вперен в GSM
  • 18 мда

    7 2 Отговор
    Рекорд на родени мънгycти.
  • 19 Трудолюбец

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    "в този катун вече трудно се живее, камо ли да отглеждаш деца"
    Катуна е единствено в главата ти - в твоята глава.
    Точно такива приказки и "разсъждения" подгониха много хора на вън. Дежурните оплаквачи, оплювачи и мрънкачи са доста повече от оплаквачките , оплювачките, мрънкачите. Такива ми ти "мъже". При нас да си бегалец (емигрант) се превърна в нещо като мода която никъде я няма. На Земята има над 200 страни и България е прилично добра държава, много по добра от много други. страни , където живеят много по-бедно, раждат повече, веселят се и гледат ведро на нещата. Дори има хора, които се заселват в България.
    Невежеството съчетано с грандомански критерии и мрънкачество си представят въображаем свят, където сичко е ОК, щом хладилника е пълен, ако може без да си даваш зор.
    Мързелът е в основата на всички човешки неудачи - в чужбина ще бъдеш същия мизерник, като тука, само че малко по лъскав, но ще си тамошен мизерник, мързелив мизерник
  • 20 ббб

    6 0 Отговор
    Индия се увеличава на всеки 10 години с 25 % !!!
    Вярвайте, че и нашите роми се увеличават с минимум 20 % , което малко ме плаши за следващите 2 - 3 - 4 десетилетия, а държавата не взима мерки !!! На това преброяване, дори не казаха колко са да не се плашим!
  • 21 Читател на Факти

    5 0 Отговор
    Отворете си итервюто на математика, човека го каза точно и ясно.Бъгария всяка година намалява със 70,75 хиляди души и така от 15 години на сам.А тия от Шейново не им знам статистиката.
  • 22 Дааа

    6 0 Отговор
    Дори ромската МЕГА раждаемост не може да спре българската НЕраждаемост ! Ако има как българката да ражда по ПОЛОВИН дете и това би направила, само и само да има време да сменява повече мъже!

    Коментиран от #24

  • 23 Дада

    9 0 Отговор
    В болница Шейново раждат най - много ц иганки от съседния кв. Христо Ботев, затова има БУМММ на бъдещи параситчета
  • 24 Бодак

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дааа":

    В едно предаване една циганка закопа водещата, със следното прозрение:
    "Вий бългъркити убичати мъжети, ний циганкити убичами дицата."

    Много точно казано и с 8 думи показва в какво се самопревърнахме, вперили зомбиран поглед в чуияжди ценности и отрекли се от своите.
    Заради наивинитета и лековерността ни, даже и циганите не ни уважават, и ни имат за майтап.
    Ей и скоро. Външната ни министърка се издръвчи на Китай, защитвайки малоумниците от Литва, които се скараха с Китайците. Почти никой на ум не му идва да се дръвчи на Китай заради няква си Литва. В Турция, Гърция и Сърбия валят Китайски инвестиции. ние го караме на евроатлантически ценности
  • 25 селтак

    0 0 Отговор
    Маалии еб.....и idиота да призовава бременни жени да се шприцват! Тоа требва да бъде съден!
  • 26 Тоест

    0 0 Отговор
    Нормално това да се случва в София . Там се събра цялата паплач от територията . Но какво става във Видин , Каспичан , или Малко Търново не се съобщава .Цели области са обезлюдени и не функционират , освен няколко земеделски феодала , които сеят пшеница за износ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове