Last news in Fakti

17 Януари, 2022 13:29 5 372 40

Северен Централен регион е пред локдаун

  • северен централен район-
  • локдаун-
  • югозападен регион

Южен Централен регион се очаква да влезе в Етап 2 след пет дни, а Североизточен, Северозападен и Югоизточен регион са на прага на Етап 1

Северен Централен регион е пред локдаун - 1
Снимка: МС

Северен Централен район е на прага да влезе в Етап 4 по заетост на интензивните легла. Това става ясно от картата за 17 януари, публикувана в сайта на Министерския съвет. По новия План за справяне с пандемията при над 80% заетост на интензивните легла ще се преминава към локдаун.

Южен Централен регион се очаква да влезе в Етап 2 след пет дни, а Североизточен, Северозападен и Югоизточен регион са на прага на Етап 1.

Най-много са свободните интензивни легла в Югозападен регион – 37,4% са заетите.

В Националния план за справяне с COVID-19 страната е разделена на шест клъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците в конкретния клъстер.

Въвеждат се четири етапа, по които ще се преценява какви мерки да бъдат налагани.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Втори етап е с 60% заетост на леглата. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап 4 - при 80% заетост на интензивните легла. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъжетееееее

    35 5 Отговор
    Дрън дрън
  • 2 България

    36 1 Отговор
    Разделяй и владей!
  • 3 Наблюдател

    18 4 Отговор
    Няма да има локдаун. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „НА 12.1.22г
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ирина

    31 3 Отговор
    Легла , заети от симуланти.План,за локдаун ,готов.
  • 6 Математик

    35 4 Отговор
    Увеличете леглата и веднага ще нормализирате статистиката. Аман от паникьори!
  • 7 Лупи Акций

    4 7 Отговор
    Затваряйте ги! Прошка няма да има!
  • 8 Смех

    28 2 Отговор
    Айде пък да видим къв локдаун ще праснем.. Първия локдаунт ще е началото на края на фашизма на Кирчо...
  • 9 Дилдо

    27 2 Отговор
    Плана им е до края на другата седмица да надуят навсякъде леглата над 80% и да затворят държавата
  • 10 Антиюсймуна

    6 12 Отговор
    Маймуни, Сър. 5G, Джокович, Мангъра...
  • 11 КИР💡,

    6 1 Отговор
    ТОТАЛНО 🔐🔐🔐🔐🔐🔐 И🚧🚧🚧🚧
  • 12 Стоян Александров

    30 3 Отговор
    Тази карта с глупавите проценти е пълба ИЗМАМА. ИЗМАМА НА НОВОТО ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО. ПП са позор за Майка Бълфария. Предадоха ни пак на САЩ, ИЗРАЕЛ И АНГЛИЯ. ХЕРО МУСТАФА Е ТЕХНИЯ ГУРО ТУК. Картата е измама. Нагласена работа. Измамни са процентите. Болни спрямо леглата е измама. Малко легла големи проценти. ЛЪЖЕТЕ НИ КАТО МРЪСНИ Ц......Кирчооооо не те ли е стам да продадеш Родината, Майка България ? Какво печелиш бе канадска отр.......о.....

    Коментиран от #16

  • 13 beast

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "зеленчук":

    При 5 етап пускаме оптимус прайм ! :D
  • 14 Сатана

    16 1 Отговор
    Подготвят овчестадото за пълна и безусловна…..ваксинация,сякаш преди това болниците са били празни и не е имало болни от грип и всякакви други болести.
  • 15 ....

    22 2 Отговор
    Петков е безумец, не по-малък от борисов. Да затвориш София, например, при 240 заети интензивни легла! Мерзавци!
  • 16 Механик

    27 1 Отговор

    До коментар #12 от "Стоян Александров":

    Ми той, Кирцата нали за това е сложен- да продаде и разсипе държавата.
    Ама не е виновен той, а тия които се купиха от една "холивудка усмивка". Няма такива шилета като българите! Няма и да има.
    То хубаво да свалим тиквата, ама до сега не виждам никой в затвовра. Ваксинации и локдауни обсъждат овластените. Забравиха с какви обещания дойдоха на власт!
    НАправо не е за вярване, че все още има хора, които вярват на Кирцата, Ококорения и еврина Лорер!
  • 17 Стоян Александров

    19 1 Отговор
    Оказа се че да завършиш Харвард е едно голямо нищо. Знаех си го това и преди просто сега тези ни го доказаха нагледно. Ако това е Харвард то е наистина позорно учебно заведение. Срам. Доказа се че нашите ВУЗ- ове са класи над тези Западни даскала. Деца учете тук. На Запад всичко е прогнило. Това го е разбрал и Георги Марков навремето и англичаните го убиха. А после недостойно и противно обвиниха и България. Папата сега се върти и тов в Ада защото умря невинен българин обвинен от него. Йоан Павел 2 е в Ада и това е факт....
  • 18 Кеша на Ковид

    18 1 Отговор
    Врътката със заетост на интензивните легла е в процентите. Забележете, не представят бройка, а %. Например- казват ни, че заетоста заетостта на интензивните легла на 100 000 е 80 %, но не казват, че интензивните легла са 100 бр. Като се намалява брийката на интензивните легла заетостта им се увеличава.

    План за справяне с пандемията не е нищо друго освен план за Ковид ваксинация.

    Коментиран от #24, #30

  • 19 Киро Ментата

    21 2 Отговор
    Започва с експеримента, докъде ще издържи търпението на българина ! Грешката му е ,че си мисли ,че ще го търпим 12 години !
  • 20 Асен

    2 23 Отговор
    Затваряйте ги тия диваци с КПП. Анти-ваксъри долни. Заради тях все още има коронавирус и го пръскат по градовете

    Коментиран от #33, #37

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 MERS

    6 4 Отговор
    Вирусът Covid-19 ще продължи да циркулира в продължение на много години
  • 23 ха ха

    10 1 Отговор
    - Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият. .... из "С деца на море"
  • 24 ....

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кеша на Ковид":

    Точно! Целия план на петков е една елементарна манипулация. Защо не увеличиха леглата, или да бяха обособили по една областна болница само за к19 болни и да не спират плановия прием? Имаха 9 месеца време.

    Коментиран от #26

  • 25 Доктор

    16 1 Отговор
    Кире ще настъпиш мотиката, следващия протест на хората ще бъде по -мащабен, този на Възраждане ще ти се стори като детска вечеринка...

    Коментиран от #27

  • 26 Стоян Александров

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "....":

    Как защо ? Защото и Те и Б.Борисов имат едни и същи Господари. На колене са пред тях. Всичко е измама. Пред Нас едно говорят, а после на килимчето пред Господарката Херо Мустафа. Всички не се ли съберем пред Американското посолство с искане за не намеса във вътрешните ни работи и за махането на Херо за назифание нищо няма да се промени. Там трябва да стачкуваме. Ало Възраждане вижте това като алтернатива....
  • 27 Отровното трио

    3 10 Отговор

    До коментар #25 от "Доктор":

    Мечтай си. Вие сте към 500 фашисти, както каза Хазарта. Всички българи ще излезем и ще ви пометем герберасти. Ще защитим Кирчо. Той върне ли се в Канада, България умира
  • 28 ДО КОМЕНТАРИТЕ ОТГОРЕ

    1 3 Отговор
    Правилно сикаджията ви нарочи - лош матрял даже сте по - тъпи отколкото изглеждате и си заслужавате всичко което ще ви се случи занапред ! Ами направо сте смешковци , жалки и обречени ...
  • 29 АНТИВАКСЪР

    3 5 Отговор
    ЦЕЛИЯ СВЯТ ЛЪЖАТ САМО НИЕ СМЕ ПРАВИ И В ЧАС - НЕМА КОВИД ( Е НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО )

    Коментиран от #34

  • 30 нннн

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кеша на Ковид":

    Като се раздели броят болни в интензивните и се раздели на заетостта се получава, че средно всяка болница в България има под 2 "интензивни" легла.
  • 31 Смех

    2 3 Отговор
    Дайте да съберем пари и да им купим легла.... Може да от капачки да събираме...
  • 32 ВРАЦА

    2 11 Отговор
    Както ОБИКНОВЕННО умниците българи ( антиваксъри ) тичат с рогата напред към истината и фактите !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    1 10 Отговор

    До коментар #29 от "АНТИВАКСЪР":

    Необразован беден изтормозен смачкан от работа постоянно мрънкащ разбиращ от всичко най-вече от вируси в последно време. Пръв по смъртност в Европа последен по здраве,доходи но пък много по-умен от тях. Това е българина …..

    Коментиран от #36, #39

  • 35 ДО ДВАЙСЕТИНАТА

    1 6 Отговор
    АНТИВАКСЪРИ - НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ САМО ОСТАВЕТЕ НАС ДРУГИТЕ ДА НАПРАВИМ СОБСТВЕННИЯ СИ ИЗБОР И НЕ ПИШЕТЕ ЛЪЖИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ И НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ЧРЕЗ ВИДИМО НИСКОИНТЕЛЕКТУАЛНОТО СИ МАНИПУЛИРАНЕ ( ТО И ОНИЯ ДЕТО ОРГАНИЗИРА ПРОТЕСТА СЕ ОКАЗА ВАКСИНИРАН ) ДА НИ ПОКАЗВАТЕ НАЛУДНИЧЕВИТЕ СИ УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ !
  • 36 Ива

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    БРАВО ЗА КОМЕНТАРА !
  • 37 кьййьй

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Асен":

    Така де.Не ги е срам.И аз като отговорен човек,дадох 300лв за сертификат.Че да не ви заразявам вас ваксинираните.
  • 38 Голямо лъжене ще пада...

    1 0 Отговор
    В някой болници има по 5 интензивни легла...
    Или като има 4 болни,и ето ти ги 80%...
    Елементарно е
  • 39 Я па тоя

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Тия лакърдии отдавна не вървят. Хората четат, мислят логически и задават въпроси които остават без отговор, даже и от медицински лица, оплели се вече като пате в кълчища.
  • 40 Стамат

    0 0 Отговор
    В Русе има две ковид болници,една общинска и една турска(медика се казва).Та тая турската източва здравната каса с 200.Там се карат "пациенти" от цяла северна България.Ако някой се стресне в Търговище че има ховит и хоп емисарите го карат в Русе.И те така Русе червен,Търговище зелен като пролетна коприва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове