Last news in Fakti

19 Януари, 2022 15:51 3 409 54

КНСБ: Увеличението на пенсиите трябва да бъде двойно по-високо от обявеното

  • левове-
  • пенсии-
  • пенсионери

Нови предложения от синдиката

КНСБ: Увеличението на пенсиите трябва да бъде двойно по-високо от обявеното - 1
Снимка: БГНЕС

От КСНБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде двойно по-високо от обявените от социалния министър Георги Гьоков 6,1 процента, за да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лева. Един от вариантите, който синдикатите и бизнесът ще обсъждат с правителството, е всички пенсии под линията на бедност да се допълват със социални помощи през Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт, съобщи БНР.

От КНСБ са категорични, че от 1 юли ще се наложи да има по-голямо увеличение на пенсиите от предвидените 6,1 на сто, за да се излезе от създалия се проблем с добавките в осигурителната система и за да не се намалят доходите на възрастните след отпадането им. Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията.

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, повишението трябва да е с 12 на сто, за да се компенсира поне отпадането на добавката от 60 лева. При по-високите пенсии ръстът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има социални помощи, които да допълват сумата до 451 лева, смятат от КНСБ.

Социалният министър Георги Гьоков вече потвърди ангажимента на правителството за подготовка на анализ съвместно със социалните партньори, на база на който да се предложи механизъм за справедлива и устойчива във времето актуализация на пенсиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гадно

    45 7 Отговор
    Тия много се загрижиха за пенсионерите къде бяха 12 години през които тиквата хвърляше пари от джиБката.

    Коментиран от #8

  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    38 3 Отговор
    Ха дубрутру ‼️ За два месеца откриха , че 6% от 500 е 30 , а ще махнат 60 ‼️
  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    37 0 Отговор
    Как ги избират все със завършен курс по ОЛИГО••••ИЯ ‼️ И невзет изпит ‼️
  • 5 Излишни

    28 5 Отговор
    търтеи се активирали , щото не е ГЕРБ !
  • 6 Деян

    29 4 Отговор
    Тея загрижените направо са за в затвора
    При бай Ставри до един
  • 7 минаващ

    26 7 Отговор
    А таванът кога ще падне? Както е тръгнало ще ликвидират всякаква врузка с приноса и ще плащат едни и същи подаяния на всички!

    Коментиран от #9, #21, #25

  • 8 Бойко

    10 18 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Хвърляше пари за народа ! А тия - вземат от народа ! И дават само на олигарсите ! Но на куп дебили им се привижда победа някаква !

    Коментиран от #17

  • 9 Търговец

    12 18 Отговор

    До коментар #7 от "минаващ":

    Пенсията е по висока от минималната заплата не е нормал но

    Коментиран от #11

  • 10 Емил Боев

    17 4 Отговор
    КНСБ предлага да се увеличат пенсиите двойно! Да не се премахва тавана на пенсиите и да се изравнят макс с минималната пенсия? Минималната пенсия да е по-висока от минималната нетна заплата? Все предложения на служители, които не работят, а служат и разпространяват умни предложения приемани от умни нар представители!
  • 11 минаващ

    36 1 Отговор

    До коментар #9 от "Търговец":

    Напротив, пенсията не е нито подаяние, нито социално плащане, а трябва да отразява осигурителния стаж и принос на всеки пенсионер!

    Коментиран от #13, #19

  • 12 CaizerSoze

    23 6 Отговор
    Тия сериозно ли нямат срам, жените, децата и всички те работеха за ГЕРБ 12 години, и увеличиха с 5-10 лева през това време пенсиите. А сега за 12 месеца се вдигнаха двойно и още искат. Не че пенсионерите не го заслужават, но да помислят кой ги лъжеше и крадеше буквално. За 12 години и румънци ни минаха, просто ме е срам от лицемери, мошеници и неправда!
  • 13 Бай Онзи

    9 18 Отговор

    До коментар #11 от "минаващ":

    Защо , заплатата подаяние ли е , или социално осигуряване ? Като ме изтрещят в неплатена какво става ? Пенсионера знае-на датата си получава пенсията ! Работниците са най-ощетената група откакто започна пандемията ! Пенсионери , пенсионери , ама не са само те хора ! Започва да става дразнещо вече !

    Коментиран от #15

  • 14 бж45

    15 1 Отговор
    Ще има увеличение само на бонусите, премиите, ДМС и пр. за държавните хрантутници и 25% над средната заплата за учителите. От какво е обосновано увеличението за тях, не е ясно. Те са галеници на властта.
  • 15 бж45

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Онзи":

    Работещите да не скачат срещу пенсионерите! Чиновниците изяждат парите на работещите, но властта мълчи колко милиарда годишни раздава на държавните хрантутници. Тях никога не ги пускат в неплатен отпуск, не им спират парите, когато не работят.
  • 16 бж45

    23 3 Отговор
    Увеличението на лято трябва да е двойно, за да се компенсира забавената 12 год. актуализация на пенсиите. Отдавна минималната пенсия трябваше да е над 400 лв., а минималната РЗ- над 800 лв. ГЕРБ изкуствено задържаха доходите ниски, за да може бизнесът да прибира печалбата и да вкарва пари в партийната каса.

    Коментиран от #41

  • 17 Не думай

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко":

    За кой народ точно хвърляше! Единствено за заобикалящата го клика! Затова ли 844 Хил. избягаха по време на управлението му! Уплашиха се,да не ги удари някоя пачка ли??? Смешник!

    Коментиран от #24

  • 18 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 12 Отговор
    Трябва ПЕНСИОННА РЕФОРМА за да се намали разликата между държавните минимална и максимална пенсия на 2-3 пъти от доскорошната разлика от 5 пъти. Т.е. трябва да се увеличат само ниските и минималната пенсии, а високите пенсиите над 800-1000 лева месечно да си останат същите. Също така, когато се увеличава минималната пенсия трябва да се увеличава и минималната заплата. За да не се окаже в един момент, че минималната пенсия е по-висока от минималната заплата. И трябва да се подходи умно, да си направим добре сметката. А не да оставям ПОПУЛИЗМА на СИНДИКАТИ, ГЕРБ, БСП, МАЯ МАНОЛОВА да СРУТИ ДЪРЖАВАТА.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "минаващ":

    Напротив, пенсията е най-вече СОЦИАЛНО ПЛАЩАНЕ, към болни и неспособни да работят хора. И чак след това трябва да отразява осигурителния стаж и принос на всеки пенсионер! В Нидерландия нопример пенсията зависи само от осигурителния стаж. Там разликата между минималната и максималната пенсия е само 30%. А в България е 500%(5 пъти).

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Тия да не се обаждат

    15 0 Отговор
    Когато се пенсионирах бях с малко над средната. Сега съм малко над линията на бедност.С тези техните предложения от 1 юли пак ще съм малко над тази линия.Преизчисляване всяка година със СОД за предходната, всичко друго е бъркане на загоряла каша.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "минаващ":

    "А таванът кога ще падне?"

    Трябва да се увеличат само малките пенсии, но не о големите.

    Таванът на държавната пенсия е необходим и никога няма да падне, защото по досегашната формула не се взима предвид ИСТИНСКИЯТ ПРИНОС НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, а се взима предвид приноса само през 3 последователни години.

    Трябва да има както минимална така и максимална пенсия и разликата между тях трябва да е 2 пъти, най-много 3 пъти.

    Коментиран от #23, #28

  • 22 минаващ

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Хм! Социално плащане е социалната пенсия, а не тази, за която съм плащал цял живот осигуровки в съответния голям размер! Таванът е най-сигурният начин да се дебалансира системата и демотивират работещите да заделят средства за старините си. Няма ли пазарни принципи, няма да има и прогрес!
  • 23 минаващ

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    И не става въпрос за много пари! Ако ББ и ГЕРБ не бяха крали като за последно, сега нямаше да се самоизяждаме за дребни пари в сравнение с техните злоупотреби!
  • 24 Само

    5 15 Отговор

    До коментар #17 от "Не думай":

    Кретен може да сравнява живота при Бойко , със сегашния , ида каже , че сега живее по добре !!! ГЕРБ вдигаха заплати и пенсии , даже когато имаше дефлация !!! А ъея ви скубят като овце , а вие блеете за победа някаква !!! Е сега ще бягате наистина , ама простите най хубаво сами се прецакват !!! Усмихни се на смешката !!!

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Емил Боев

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Колко пъти е разликата между 650 лева минималната заплата и 3000 лева заплата, която подлежи на облагане (парите над тази сума не се облагат с данъци)? Ако е 5 пъти от там е и разликата между минималната и мах пенсии. Всичко зависи от осигурителния принос на работещия. По данни на НСИ в България има 1,6 милиона души, които са здравно не осигурени. Българите получават здравни услуги от платените си здравни вноски. Същата логика е и за пенсиите. Ако искаш изравняване на пенсиите отиди в соцстрана!

    Коментиран от #27

  • 27 минаващ

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Емил Боев":

    Браво, г-н Боев! Много ясно и точно казано!
  • 28 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    ПАК СИ БЕЗ ДОМАШНО ‼️‼️‼️‼️ ПРОВЕРИ КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПЕНСИИТЕ ПЪРВО ‼️‼️‼️
  • 29 Логично

    6 7 Отговор
    Както има заплати от 700лв, 1700лв. и от 7000лв, така ще има и пенсии от 400лв, 800лв и 1500лв. Защото пенсията е естествено отражение на доходите т. е. осигурителния принос. Така че тези с ниските пенсии да не се сърдят на тези с високите пенсии. Напротив, трябва да им благодарят че са ограничени от тавана за да има пари за всички. В крайна сметка който е работил здраво ще получава и достойна пенсия.

    Коментиран от #32

  • 30 Смешен си

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "Само":

    Като изключим, че си неграмотен,но това е типично за герберасите, дрънкаш глупости! Кои заплати вдигнаха??? На многохилядната администрация,на даскалите, които са си вкъщи и на полицията!!! През тези години дойдоха една камара пари от Европа! Какво имаме на лице! Няколко игрище в забутани села,с население 5 баби, пречиствателни станции, които не са в експлоатация,3 недовършени магистрали,пълни сакове с пачки за няколко олигарси! Щях да забравя,най-великото постижение- 40 млрда. дълг!!! Много шушумиги има в тая територия!
  • 31 ЧИСИ

    16 1 Отговор
    Отново уравновиловка на пенсиите ли ни готвят? Пак ли тези които съвестно са се осигурявали по 40-45 и повече години ще има по малък процент увеличение. Ами господа вдигнете еднакъв процент на всички или се чудите пак как и колко да ударите тези които са работили.

    Коментиран от #51

  • 32 Г НОИ

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Логично":

    Съгласен съм със теб, но минималната пенсия трябва да е поне 600лв.Защото в противен случай тези хора стават социално слаби и енергиино бедни,те също са работили но не като високопоставени.
  • 33 ПЕТКО

    6 0 Отговор
    До9 коя пенсия е по висока от мин. заплата, че не е много ясно?! Не че и мин. заплата е много висока!!!!
  • 34 ПЕТКО

    5 2 Отговор
    Да 29. МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛИШ МАЛКО! Всички хора имат по един стомах и по един.... Трудовия стаж е важен 40г.труд за400лв. пенсия е НИЩО!!!!!
  • 35 Пенсионер

    7 0 Отговор
    Дрън, дрън. Ей, много лъжат тия и това е. Гьоков не става за социален министър.
  • 36 До Петко

    7 1 Отговор
    И преди и след пенсията човек е само с един стомах и един... Този начин на мислене се нарича уравнивиловка. До кога? Способните, работливите и отговорните да носят на гърба си мързеливите, хитруващите и неспособните преди и след пенсия. Ако продължаваме така кога ще заработим като в проспериращите държави?
  • 37 ПЕТКО

    3 3 Отговор
    До36не е ясно кои са мързеливи те, които работят 40г. и сами си плащат осигуровките или другите които имат по малко стаж и държавата(всички ние) им плащаме осигуровките, но те не са МЪРЗЕЛИВИ! Много интересна теза, БРАВО!!!
  • 38 До 37

    4 1 Отговор
    Това че някой е получавал висока заплата не означава че е бил чиновник. Формулата в КСО за определяне на пенсиите е еднаква за вдички. Така че който каквато пенсия си е изработил, такава да получава. Затова и труда е разделен на три категории. Всеки сам си избира професията. Никой никога не е поставял условие тавана на пенсиите да отпадне за сметка на размера на минималната пенсия. Просто модела който е определен в КСО се прилага в изопачен вариант.
  • 39 ПЕТКО

    4 2 Отговор
    Хитреците и тарикатите СА"ЗАТРУДНЕНИТЕ и със ЗАЕМИ" така наречени работодатели които държат служители и работници официално на мин. заплата а остатъка е на ръка. Това също е "МНОГО ХИТРО"!
  • 40 До кога

    6 2 Отговор
    Много са несправедливостете. Нонай-фрапиращата е че от 2016г. т. е. вече седма година полицаите и военните на активна служба получват едновременно заплата и пенсия. Световен феномен. Непознат никъде другаде по света. И това са само подбрана група служители. Те са напреднали в службата си и са на високи административни длъжности. Заплата от 2500лв, пенсия от 1500лв. И на всичкото отгоре до скоро и Ковид добавка от 120лв. а сега от 60лв. защото им било трудно. Толкова трудно че ги приравняват с пенсионерите с минимална пенсия. Те дори ще получат и 75лв. за ваксинация. Е, от къде тогава ще има пари за справедлива пенсионна система,?
  • 41 АЗ ПОДМЯНАТАОставка

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "бж45":

    НАЛИ ПОДМЯНАТА ВЕЧЕ НАМАЛИ ПЕНСИИТЕ И ДОБАВКИТЕ НАП СИ ВЗЕХА 32 МИЛИОНА ПОДМЯНАТА ХАРЧИ 9 МИЛИАРДА НАБЪРЗО КАКВО ИСКАТЕ ПАРИ ИМА НО ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ А ЗА ВАС ШАРАНИТЕ ОСТАНА ДА ПИШЕТЕ ТУК ИЗЛИЯНИЯТА СИ ЗАБЛУДЕНИ ШАРАНИ КРИЗИ КРИЗИ КРИЗИ
  • 42 ТАЗИ ТЕРМИНОЛОГИЯ .........

    0 0 Отговор
    .....КАТО КОЛОНОСКОПИЯТА ЛИ СЕ ПРИЛАГА
  • 43 pbdan

    1 2 Отговор
    Този който се е осигурявал на МРЗ от 2000г. досега има ИК 0,463. При 39г. 4м стаж и 1100лв среден доход за последните 12м. се получава - (39,25/100)Х1,35Х0,463Х1100 = 269,86, приблизително 270лв. Минималната пенсия обаче е 370лв. Тези, осигурявали се на максималния осигурителен доход имат ИК 3,455. Тяхната пенсия излиза 2013,79лв. или приблизително 2020лв., но таванът е 1500лв. т.е. са ощетени с 520лв. Това е начинът да се определя тавана, още веднъж ще го напиша: (39,25/100)Х1,35Х3,455Х1100 = 2013,79лв. Тези дето ще ми набият минусите, да се обосноват!
  • 44 pbdan

    0 0 Отговор
    Минимална пенсия 2009 - 2022
    от 1 юли 2009г. - 136,08лв.
    от 1 юни 2012г. от 136,08лв. на 145лв.
    от 1 април 2013г. от 145лв. на 150лв.
    от 1 юли 2014 г от 150,00 лв. на 154,50 лв.
    от 1 юли 2015 г. от 154,50 лв. на 157,44 лв.
    от 1 юли 2016 г. от 157,44 лв. на 161,38 лв.
    от 1 януари до 30 юни 2017 - 161,38.лв.;
    от 1 юли до 30 септември 2017 - 180 лв.;
    от 1 октомври до 31 декември 2017 - 200 лв.
    от 1 януари до 30 юни 2018 - 200,00.лв.
    от 1 юли до 31 декември 2018 – 207,60 лв.
    от 1 януари до 30 юни 2019 - 207,60.лв.
    от 1 юли 2019 до 31 декември – 219,43 лв
    от 1 юли до 31 декември 2020 г. - 250лв.
    от 1 януари до 30 септември 2021 г. - 300 лв. плюс 50лв. добавка - 350лв.,
    от 1 октомври до 24 декември 2021 - 300лв. плюс 120лв. добавка - 420лв.,
    от 25 декември до 30 юни 2022 - 370лв. плюс 60лв. добавка - 430лв.
    Ето това да коментираме!

    Коментиран от #48

  • 45 Питанка

    2 0 Отговор
    Кой и как изчисли въобще тези 6,1 процента по "швейцарското правило" след като се вижда, че само инфлацията е многократно по-висока от официално споменаваната от НСИ!? Та основни продукти като млечни, сухи колбаси, краставици, дори хляб, скочиха за дребни месеци с повече от 80%
  • 46 г-н

    0 3 Отговор
    Г-н Гьоков не слушайте тия хра-----и от членски внос бях член на ПОДКРЕПА и като пенсионираха директора поставиха за директор синдикалният лидер Еленка ку------а която ме уволни защото съм пуснал бившия шев след като беше записан, г-н министър пенсионирайте тия които имат 30-35 г. трудов стаж които няма на 70 да се пенсионира
  • 47 мюмюн

    2 0 Отговор
    И СЕГА КАКВО 2МЛН. С МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ И 70 ХИЛ. БОГОИЗБРАНИ БЕЗ ТАВАН НА ПЕНСИЯТА ТОВА Е ИДЕЯТА НА КИРО И АСЕН А ТОЯ СЕ ПРАВИ НА ЗАГРИЖЕН УЖ МИСЛИ ЗА НАРОДА-ЛИЦЕМЕР
  • 48 коко

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "pbdan":

    316 %- НЯМА ЛОШО А МОЯТА С 50% ЗА СЪЩОТО ВРЕМЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ИМА И ДРУГИ ПЕНСИОНЕРИ ОСВЕН НА МИНИМАЛНАТА.
  • 49 сиси

    2 0 Отговор
    СЕГА СЕ УБЕДИХ ЧЕ КИРО И АСЕН МРАЗЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТИКВАТА
  • 50 БОЙКО ПЕЕВСКИ

    2 0 Отговор
    ОСТАВКА НА КАНАДСКИТЕ МЕНТЕТА ЛЪЖЦИ ОТИВАЙТЕ СИ
  • 51 момо

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ЧИСИ":

    МНОГО ДОБРЕ КАЗАНО,НО КОЙ ЩЕ ТЕ ЧУЕ? ТИЯ СА САМО ПО ПРИКАЗКИТЕ
  • 52 На хората не им трябват шарени хартийки

    1 0 Отговор
    да плащат на ОберТюр ФидосиеРва а им трябват фуудваучери за храни и енергия
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове