Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 09:04 10 588 45

Традиционните български продукти изчезват

  • продукти-
  • храни-
  • цена-
  • български продукти-
  • магазин-
  • стоки

Оказва се, че зеленчуците също са поскъпнали с висок процент

Традиционните български продукти изчезват - 1
Снимка: Shutterstock

Ако има тема, за която напоследък хората говорят много - това е повишението на цените. С колко ще поскъпнат традиционните български продукти – суровини за ястия, с които сме известни в световен мащаб, пита Новини.бг.

Квоти за български млечни продукти и субсидии, за да има нормални цени за потребителите – за това настояват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите определят млякото и млечните продукти от козе и овче мляко като традиционно български. Какви обаче с днешна дата сa цените на сиренето и кашкавала от по-маслени млека? „Ако досега се водеше, че секторът ни е в будна кома, то сега сме на ръба на клинична смърт”, алармира пред Нова Деан Георгиев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той подчерта, че сме все по-близо до момента, в който традиционните български продукти ще изчезнат.

Оказва се, че зеленчуците също са поскъпнали с висок процент. Една от малкото патентовани салати - шопската, с която сме известни, става все по-непосилна за българския потребител. Гарнитурата в чинията ще струва повече от пържолите в нея. Някои търговци използват нов трик в приготвянето на шопска салата, за да спестят от цената ѝ - просто махат чушките. И може би това не е никак случайно, защото и тяхната цена бележи невиждан скок.

Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, истинска лютеница. Един от най-добрите майстори на домашна лютеница – Куни, две поредни години печели приза „Царица на лютеницата“. Тази година е произвела 950 бурканчета с лютеница. Само 100 е запазила за лична консумация. Всички останали изкупили като топъл хляб. Въпреки, че зеленчуците, които влага, са изцяло домашно производство, прогнозата ѝ е, че цената на лютеницата тази година ще е по-скъпа, тъй като цените на продуктите, които влага в направата ѝ, вече са тръгнали нагоре.

„Първо олиото поскъпна много, захарта, солта - всичко скача. Токът се повиши. Едно бурканче празно беше 25 стотинки, сега е над 45. Капачка -обикновена, празна от 7-8 стотинки вече е 15-16. Най-вероятно зеленчуците също ще се повишат, въпреки че ние си ги произвеждаме, но за да ги произведем също имат голям разход”, обяснява Куни Димова. И още от сега изчислява, че най-вероятно септември, когато произведе новото количество лютеница, ще е с лев, лев и 50 по-скъпа. Трудна година за производителите на зеленчуци, една от най-трудните години досега очакват и розопроизводителите. Основното притеснение е, че несигурността в сектора може да е причина България да отстъпи позиции в световния пазар на розопроизводството.

„И тази година се очертава като трудна за хората от бранша”, алармира Радион Попов, който е розопроизводител от дълги години. България е на път на загуби символа си – розата Дамасцена, смята Попов. Освен, че цените на продуктите в потребителската кошница продължават да растат, изчисленията на синдикатите показват, че доходите не се променят. „За първи път от 10 години насам работникът на минимална заплата загуби покупателна способност. Това, което трябва да направим, е не да гоним средна европейска заплата, а да има конвергенция. Да компенсираме загубата. От миналата година сме в дивергенция. В момента трябва да компенсираме хората, за да могат да си позволяват, това което си позволяваха в 2019 г. Въобще не говорим за някакъв ръст или забогатяване”, смята Любослав Костов от КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    81 8 Отговор
    България изчезва....
  • 2 Уеф

    63 22 Отговор
    Нали искахте промяна. Моля, заповядайте...
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 7 Отговор
    хипер инфлация пазара определя цените при пазарна икономика няма социялна справедливост
  • 4 Ура

    75 8 Отговор
    Но за сметка на това може да се боцкате с експериментални отрови...
  • 5 /////

    78 2 Отговор
    Като се изключи огромния внос на всякакви боклуци истината е, че традиционните български продукти отдавна са изчезнали. Произвеждат всякакви сурогати които ни ги пробутват като такива по магазините.

    Коментиран от #28

  • 6 Изчезват

    49 17 Отговор
    Озчезват защото Борисов подписа с турчина внос на ГМО..Останаха малко хора които за собствена консумация си правят.
  • 7 ТаУмВзе

    49 3 Отговор
    Само сме си Виновни ей! И сега Пак - Ела ме Оправи! Матряла изчезна. Само територията е важна.
  • 8 Рошко

    25 6 Отговор
    Няма страшно, комшиите ша на хранят
  • 9 Всичко

    57 8 Отговор
    Е поради алчността на нашите производители ! Не може да ме убеди никой , че едни домати примерно , дошли от Египет , за които са платени мита , такси , и скъп транспорт с кораб , и след това с Тир , е нормално да са два пъти по евтини от нашите ! Просто са си алчници нашите , и това е ! И все реват ! Не бързайте да плювате големите вериги , защото ако ги нямаше , щяхте да видите , как ще ни дерат " нашите " хубавци !!!

    Коментиран от #11, #22, #23, #25, #27, #37, #45

  • 10 стаден имунитет

    19 2 Отговор
    Важното е, че гурменицата е 10лв бурканя.

    Коментиран от #21

  • 11 Шано

    25 7 Отговор

    До коментар #9 от "Всичко":

    Наште зеленчукопроизводители скоро ще се молят да им купуваме стоката тия алчаци нагли

    Коментиран от #12, #24

  • 12 Фершел

    35 4 Отговор

    До коментар #11 от "Шано":

    Лятото спирам с колата по пътя на сергия,той иска да ми продава пършивите домати по скъпо отколкото са на пазара-да си ги ядат алчните пейзани ще дойде време да духат супата нещастници

    Коментиран от #34, #39

  • 13 ...?!

    44 2 Отговор
    "...млякото и млечните продукти от козе и овче мляко". Че то има ли още овце и кози? В детските ми години имаше крави, овце, кози по селата. Лятно време човек можеше да ги види, като ги връщаха от паша. Сега в повечето села я има, я няма и 1 крава. Преместиха се в Парламента май. "Традиционно по български."
  • 14 име

    45 1 Отговор
    Първо, изчезват защото от 90-те до дне се целенасочено се гонят хората от селата и се унищожава селското стопанство. Изкупиха им земите на безценица, в селата не се инвестира нищо за инфраструктура, а ДПС дава субсидии само а турци или големи играчи. Второ, просуктите изчезват и защото хората станаха уникално мързеливи. Не е нормално жена да седи пред щанда за готови храни за да си купи пържени картофи! Такава никога няма да се хване да си направи лютеница и т.н., еле па да дои кози или овце на село.
  • 15 Жаба Кикерица

    38 8 Отговор
    Важното е , че имаме нов български продукт , който напълно замества старите. И това е ПРОСТАШКАТА БОЙКОВЩИНА , която вилнее и ни е заляла повсеместно !

    Коментиран от #32

  • 16 Механик

    44 5 Отговор
    "Традиционните български продукти изчезват"
    Голема работа! Важното е, че има банани, нали?
  • 17 Gost

    41 1 Отговор
    Докато се води д у п е д а в с к а политика за откриване на пазари за боклуците на "запада" и българският производител е потъпкван отвсякъде, няма да имаме нищо качествено за ядене.
  • 18 Мамул

    54 1 Отговор
    Ако бай Тошо беше жив и му кажеш, че Куни няма да произведе 900 бурканчета с лютеница ще умре от смях. Това е деградация! Да се притесняваме за 900 бурканчета на Куни. Израснали сме с "момиченце" и " хорце". Имаше домати и чушки, които не можехме да оберем от нивите, имаше консервни комбинати с планини от домати и чушки и имаше бурканчета с лютеница милиони бройки, целият Съветски съюз ядеше българска лютеница. 900 бурканчета....

    Коментиран от #29

  • 19 tate

    44 2 Отговор
    Евтинко искахте ,внос на разсад за домати от незнамкъде си и какво?? ПЛАСТМАСОВА РЕКОЛТА ,едно време по северозапада правеха домати по 1,3 кг,вкусни и сочни сега и те не струват защо?? Защото всичките са модифицирани за да не се развалят на 2 рият ден ! Да сте видяли голяма верига да изхвърля зеленчук е аз не съм всичко поемамаме като прасета ! КЪДЕ ЗАТРИХА БДС стандарта няма го защото ако го имаше нищо няма да мине ! Е така ни минава живота хранят ни с боклуци плащаме за боклуци(телефони ,телевизори) даваме по 30 лева на месец за интернет ,стрижат ни скубят ни и ние си траем !! И ковид и рак,хората нямат зтби да се хранят защото имаме здравеопазване ,дишаме някаква субстанция която се вижда ,караме 15 годишни коли защото сме втора употреба будали !! Спрете с покупките на ненужни боклуци ,спрете си тъпите каруци карайте ел,тротинетки дори !! Ако не сте зависими няма да ви работят ! Не влагайте парите си във вносни магазини БОЙКОТИРАЙТЕ ги идете в гаражните дето има семеен бизнес !! Кво ли ви обяснявам ,гледайте си ФЕЙСО и си трайте
  • 20 Васил

    25 2 Отговор
    То цялата държава изчезва като влезете в магазина няма нищо Българско ако има то ще е по скъпо от вносното което е с по високо качество. Не мога да разбера защо кашкавал сирене мляко масло е по скъпо от вноса къде е уловката не плащат западни заплати
  • 21 moiraine

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "стаден имунитет":

    Ако е произведена тук, може и 15 лв. да е. В македонския магазин голям буркан лютеница и айвар са под 6 лв. и освен това са по-вкусни. Да ги питаш братята макета за какво им е да влизат в ЕС.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пич

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всичко":

    Не са алчни производителите, а прекупвачите. И да един Тир с домати идва по-евтино от един багажник в ладата...въпрос на количество продукт към транспортните разходи.
  • 24 да си чувал за термина

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "Шано":

    качеството определя цената ??? или това не е важно важното е да се оплюе българина произвел чист домат понеже го продава по-скъпо от пластмасовия в кауфланд
  • 25 много си зле

    33 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всичко":

    Не е от нашите производители, те си продават стоката понякога за безпари. Цените се надуват от прекупвачите, а те са организирана схема още от 90-те.
  • 26 Фейсбук Фермер

    9 3 Отговор
    Ще ядем ирландско краве масло ......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Болярин

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "/////":

    Със същото качество и название в България пристигна кИкИ, канадски вариант на островната гъба " Мухоморка" ! " НЕ КУПУВАЙТЕ ТОКСИЧНО Е !!!"
  • 29 един от стадото

    24 4 Отговор

    До коментар #18 от "Мамул":

    и алъш вериша на бартер вървеше. Никъде не даваха един МиГ за вагон лютеница и паприкаш. Ама руснака даваше, само на нас. Танковете и бетеерите много вървяха срещу червено вино и икра. Пари нямахме, и те, но бяхме му намерили дамара. Санкции, на ни санкции. На нас ни влезе, Русия пак гладна не остана. Азерите, турците, дюшеш им дойде. Ние сухо броим и пак на опашката за самальоти. В злато да ги плащаме, нас отдавна не ни броят за живи
  • 30 анонимен

    7 6 Отговор
    Производителите били виновени за цените... Размърдайте се малко през лятото и вижте какви са цените на пазара. Пипер по 1 лев, домати и краставици без пари. Но ви мързи дори и до сергията да отидете, а иначе в оценките зад клавиатурата сте много силни. Такъв мързел е налегнал вече всеки, не е истина просто. Аз още преди 20 години се отказах от производството на зеленчуци и плодове, точно поради тази причина, че някой мързелив търтей ти прави сметката, а той нищо не е произвел през живота си. Вече произвеждам само зърно, товаря си 50 камиона и изобщо не ме интересува на кого го продават, ако искат да хранят някого в другия край на света. Не мисля за съхранение, за търговия на дребно, за самозабравили се гражданчета.

    Коментиран от #33

  • 31 ...

    17 1 Отговор
    Традиционните български хранителни продукти отдавна изчезнаха. Сега наистина липсват на пазара или се продават, но нямат нещо общо с нормалното качество и вкук. Първи пример - почти нацяло изчезнаха вкусните българските плодове и зеленчуци. Сега се продават, уж български, но с трайност 3 седмици, холандски сортове. Няма ги дори българските домати Рома. Втори пример - липсва напълно кашкавал с качество, аналогично на качеството на кашкавал Балкан и Витоша. За овче сирене с нормален вкус не може да се говори понастоящем. Всичко, и най-скъпото, е имитация. Странното е, че мога да купя полски плодов сок от моркови и ягоди, но такъв български няма, както и няма и от други плодове. Единствено може да се намери, но много рядко, чудесен български компот от праскови, но с етикет на немски. БДС храните донякъде се доближават до класическото качество. При сирената и кашкавала е трагично положението - но със сухо мляко и палмово масло няма как да се получи истински продукт. Контролът го няма никакъв и никой не се плаши от глоби, нито държи на име. Докато една фирма не е заплашена от фалит от глоба, заради фалшив продукт, нещата ще се влошават... но те дотам са стигнали, че няма кой да произвежда суровини за качествени продукти, тъй че едва ли ще опитаме отново вкусните български продукти...
  • 32 Пак съм аз

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Жаба Кикерица":

    Имаме нов вариант за сравнение на простащина, по-актуален и от COVID - ухилен канадски измамник !!!
  • 33 ...

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "анонимен":

    Ти в кое затънтено село си ги гледал тези цени. Аз купих сух лук точно по сезона за 1.50 лв килото. Ти на това евтино ли му викаш...
  • 34 ...

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Фершел":

    Най-алчи са около Сливен, мой беше до село Калояново, на пътните пазари просто дерат кожи. 1 кг грозде - 8 лв миналото лято...

    Коментиран от #38

  • 35 Студопор

    18 0 Отговор
    "За първи път от 10 години насам работникът на минимална заплата загуби покупателна способност" - хайде само да не си говорим глупости, защото българина гладува от доста повече време! Те за това хората избягаха с 200 по чужбина... Не остана народ у нас.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Черен Петър

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Всичко":

    Не са производителите тези, които диктуват цените! Себестойността на продукцията , естествено, се е повишила просто защото всички цени са отишли до небесата, но онези, които докарват стоката на тези производители до пазара и магазина те са за озаптяване! Виждат, че цените на всичко отива нагоре, дай и ние да вдигаме...Няма логика да купува краставиците от производител за 2 кинта килото, да ги продава на едро по 4, а на пазара и в магазина да са по 6...Лошото от цялата тая история е, че държавата няма право да се бърка в ценообразуването на стоките, защото сме "пазарна икономика", "свободен пазар" и т.н., което води до почти неконтролируемо вдигане на цените, а в болшинството от случаите и до картели...Пазара щял да регулира цените...? Да сте видяли нещо подобно у нас? Нали и за тока разправяха същото и какво стана? Вихри се спекулация до небесата, а на борсата не и пука, че под носа ѝ се вършат спекулации, което си е престъплрние...
  • 38 1313

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "...":

    Калояновец е селото. Калояново е близо до Пловдив.
  • 39 stan40

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Фершел":

    Яж си гумените домати и с отворена уста не говори. Домашно отгледаните зеленчуци и животни могат да си позволят да ядат само богати хора. Така и по света, не само в България.
  • 40 stan4o stanchev

    0 1 Отговор
    Хубавото е скъпо и българинът не може да си го позволи. Сред бедни хора бизнес не се прави. Вместо да се гушат жителите властта да помисли как да подпомогне създаването на малки фамилни ферми. Има някаква програма, но парите отиват по схеми-от голяма ферма се отделя една част и се пише за нова.
  • 41 Тон

    2 0 Отговор
    Аз предпочитам българки продукти!
  • 42 А преди

    4 2 Отговор
    В началото на февруари изчезнаха или поскъпнаха сочните български домати, по бай Тошово време какъв сняг падаше,газиш, газиш па хапнеш една шопска салата, а сега демокрация..
  • 43 Бунтата

    2 0 Отговор
    За всичко са виновни крадците герб
  • 44 Бунтата

    2 1 Отговор
    Как си личат платените гербарски медий!!!
    Докато бяха на власт крадците-герб-,никой от медиийте не казваше и не пишеше нищо!!!
    Сега от както не са на власт,само приказки и писания!!!!!
    Долни мръсни Б.О.К.Л.У.Ц.И.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове