Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 21:00 3 353 38

Предлагат парамедици вместо лекари в линейките

  • парамедици-
  • линейки-
  • фелдшери

134 парамедици работят в общо 28-те спешни центрове в страната

Предлагат парамедици вместо лекари в линейките - 1
Снимка: Shutterstock

Парамедици да сменят лекарите в линейките. Това е едно от предложенията на здравните власти за реформа в спешната помощ. Идеята е да се пести ресурс, а докторите да могат да ръководят по няколко спешни случая, съобщи Нова тв.

Спешният център в Горна Оряховица е сред най-натоварените в страната. Обхваща три общини и обслужва около 60 хиляди души. В момента тук работят 6 лекари, 10 фелдшери и 4-ма парамедици. Според директора докторите трудно могат да бъдат заместени.

"Принципно лекаря няма кой да го замести, за съжаление дефицитът там е огромен, ние сме останали в най-големият филиал в страната с 6 лекари. Така че те могат да бъдат от помощ, както медицинските сестри – амбулаторно, в реанимационен екип или на място", обясни д-р Деян Георгиев.

Според д-р Георгиев обаче невинаги парамедиците могат да работят самостоятелно.
"Включват се активно в амбулаторията, но винаги под контрол на лекар или фелдшер", разкрива той.

Оказва се, че и желаещите за тази професия не са много. Едно от местата, на които се обучават е в БЧК. На последния курс тук записаните са били 5, а само 2-ма от тях избират да практикуват професията.

"Бройката е доста малка, тъй като има доста големи административни и нормативни неуредици със самата професия. Като цяло сега през 2022-ра стартирахме нов с желаещи 20 души записани, което показва че очевидно се повишава интереса", заяви Диана Балова от Националния обучителен център.

А заменянето на лекарите с парамедици ще доведе до понижаване на качеството на медицинската помощ- убеден и бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"Ако свалите нивото на лекарската помощ и то в спешната медицинска помощ от лекар, който е учил 6 години и след това поне 4 е специализирал до ниво парамедик, който учи 6 месеца можете да предположите какво ще бъде качеството на медицинската помощ която ще се получи тогава, когато има нужда", сподели той.

134 парамедици работят в общо 28-те спешни центрове в страната. Като най-много от тях има в София, Смолян, Пловдив и Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай стига бе

    60 5 Отговор
    " Идеята е да се пести ресурс...." А не може ли вместо лекари или парамедици в линейките направо да се возят поповете. Така ще се спести още повече ресурс. Ама пък защо ли да разкарват и линейките? И без това от докторите ползата е никаква. Направо за да се спести още повече ресурс, то който се обади до бърза помощ направо му пращайте катафалката.

    Коментиран от #17, #26, #33

  • 2 Зззз

    50 2 Отговор
    Само това липсва,парамедици вместо лекари и направо да се вика погребална агенция.
  • 3 гост

    36 1 Отговор
    при две предложения за поп, е безсмислено да предлагам врачка или шаман

    Коментиран от #10

  • 4 наблюдател

    22 1 Отговор
    направо да закриват всичко - спешни помощи, болници... и да не пропуснат територията - тя е задължително за закриване.
  • 5 Механик

    21 1 Отговор
    Що не сложите някакви знахарки или шамани? Ще излезе евтино, а ние ще плащаме високите здравни осигуровки за хвърляне на боб или за гадаене на карти.

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Голяма глупост

    25 5 Отговор
    е изказването на Семерджиев. Та той не знае какво е парамедик! Много тъпа статия! Парамедикът щял да свали нивото на лекаря... Парамедикът е достатъчен, за да пристигне пациентът стабилен до лекаря. Никой никого не заменя. Голяма глупост

    Коментиран от #34

  • 7 Jumper

    20 0 Отговор
    Може и ветеринари да сложите, а и защо са ви линейки, баничарките и пикапите са по евтини, да ги товарят направо в ремаркето.
  • 8 Госあ

    16 11 Отговор
    кирето с мениджърското курсче от развъдника за мошеници - харвард, не внесе нито една читава ваксина, но държи на сертификатите, сега ще сменя лекарите спешната помощ с парамедици, каквото и да означава това. кире, медицината не е като мениджърството каквото и да означава това.

    Коментиран от #21

  • 9 Отдавна трябваше

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Никой няма да вика линейка за сърбяща пъпка.

    Коментиран от #35

  • 10 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Извинявай, колега! Не исках да дублирам коментара ти.
    Просто първо коментирам и после чета коментарите
  • 11 Госあ

    9 0 Отговор
    Аве, що не смените линейките с таксита 💁

    Коментиран от #19

  • 12 Мое мнение

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Ами то дали доктор ще ти постави диагнозата или врачката ще хвърля боб е все тая. Повечето доктори са абсолютни некадърници. Ако отидеш при трима доктори ще ти поставят три различни диагнози. Понякога и трите грешни.
  • 13 80030

    12 2 Отговор
    Направо да назначат знахари, баячки, гледачки ( карти, фасул, кристални кълба и др. ), ходжи, тук там може и направо гробари да вземат! Те управляващите отдавна са ни отписали и не смятат да ни лекуват, важно е за тях да има лечение! Как да Ви вярваме като вие управляващите всеки ден мислите само как да ни прецаквате, откраднете и излъжете!

    Коментиран от #16

  • 14 Извинете, сърове и сърки

    15 0 Отговор
    Какво се случва с медицинския хеликоптер? Един няма на територията на обречените!
  • 15 И как ще реагира

    12 1 Отговор
    парамедикът при ситуация, в която се изисква екстрена професионална реакция? И един въпрос - кой унищожи фелдшерското образование в България и защо? Тези специалисти могат да оказват първа помощ дори в кризисни ситуации и да подготвят пациента за високоспециализирана помощ. Ама последните им випуски са пред пенсия...

    Коментиран от #31, #38

  • 16 Еваларка

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "80030":

    Само дето баячите взимат по скъпо и няма да се навият.
  • 17 Гошо

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    Никъде по бърза помощ не са лекари ,в отделението е друго Но за да се хване венозен път и да се транспортира болен ,не е нужен лекар

    Коментиран от #20

  • 18 Аз71

    4 0 Отговор
    Както е тръгнало,направо траурни агенти ще сложат
  • 19 Да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Да, да такси от ония със 98 % слепота.

    Борис Димитров Гр. Рила
    Публична информация вече
  • 20 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    “ Френската философия за спешната медицинска помощ е да се осигури по-високо ниво на грижи на мястото на инцидента и така отделите SMUR се обслужват от квалифициран лекар заедно с медицинска сестра и / или спешен медицински техник. Това контрастира със системите в други части на света, по-специално англоговорящите страни, където грижите на място се извършват предимно от фелдшери или спешни медицински специалисти”
  • 21 та той

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    киро знае само функция на това, функция на онова...

    Коментиран от #23

  • 22 Госあ

    4 2 Отговор
    Разбира се, здравеопазването в англоговорящите кочини е видно и от жертвите на коронавирус. Най интерестното, обаче, е че този капиталистически модел на здравеопазване, а сигурен съм че ще последва и за образование е с участието на българската социалистическа партия. Същата тази, която въведе и плоския данък и чиято председателка е активен участник в насилствените фалити и приватизация на българската индустрия.
  • 23 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "та той":

    Крайно съмнителни ми се виждат познанията му в математиката. Крайно съмнителни.
  • 24 Миро

    8 0 Отговор
    Стигнали сме дъното и копаем още и още. Влиза един два пъти за 6 месеца за изследвания в болница. И двата пъти излиза с ковид. С ковид влизат в болница и с ковид излизат от болницата! Е това е здравеопазването ни. Парамедици сега. Ужас.
  • 25 Д р Вирхов

    5 1 Отговор
    Що за екзотично животно е парамедикът? Аз досега не съм виждал такова. Я по добре внесете йеменци,пакистанци и тям подобни!
  • 26 Соросоид

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    Прав си. А най-добре е да се закрият специалностите, свързани със спешна медицинска помощ. Да се обучават лекари само по "модерни" печалбарски специалности, чрез които сега се точи касата и върви практиката "на частно" да не ги изброявам.

    Иначе им разбирам идеята, но ще я окепазят по нашенски. В Германия напр. има такава специалност - лекар по спешна медицина в "Бърза помощ" - допълнително 2 години обучение след основното за доктор. Такива ги изпращат на тежки и спешни случаи. В останалите - отиват парамедици, които са обучават 3 години.
  • 27 2loop

    3 0 Отговор
    В нормалните държави и червеният кръст имат линейки
  • 28 Мнение

    10 0 Отговор
    Ние сега измираме масово а какво ще стане като дойде линейка със санитар и шофьор вместо с доктор! Над нас се извършва геноцид а ние седим безучастно и един друг се дракаме.
  • 29 Парамедик

    8 0 Отговор
    Това е нещо като параолимпиец ..или се бъркам
  • 30 Аз па предлагам направо

    3 0 Отговор
    Погребален агент и поп и от линейката право у гробищата😂😂😂😂
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    Те в днешно време вървят с рекламни брошури на траурни агенции, конкуренцията е жестока при тях
  • 34 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Голяма глупост":

    И до какъв лекар ще стигнеш бе,? Много американски филми гледаш.Нали виждаш какво става в спешните отделения в момента. Я си представи всеки спешен случай да го карат до спешното. Само че нашите не са като щатските, ама явно толкова ти е сивото?
  • 35 БПФ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Отдавна трябваше":

    Мислиш ли? Напротив - има и такива случаи !!! Има много индивиди (основно от отвратителното хъxpeшко плeме) които викат бърза помощ за дреболии, защото им носят безплатни лекарства. Напил се някой като скoт, викат линейка. Преди време във Факултето бяха извикали единствената детска линейка за чaaве с единствен симптом 38.5 градуса температура. И не стига това, ами после не пуснали линейката да тръгне, докато лекарката не прегледа още 7-8 напълно здрави хъхpeчета... в същото време в Подуене едно детенце в детска градина (май си беше глътнало езика след дребна злополука) за една бройка да си умре без Спешна помощ !!! 75% от повикванията са фалшиви и това го казват именно лекарите от Спешна помощ. Просто някои индивиди, които не са платили и стотинка осигуровки или данъци, се възползват от системата на наш гръб.
  • 36 лк8м

    2 0 Отговор
    Махайте личните лекари! Да стават специалисти в специализираните кабинети или да работят в отделенията. Няма полза от личния лекар, само направления раздава, ако има изобщо.
  • 37 лк8м

    1 0 Отговор
    Тия ще досъсипят всичко, което предишните не успяха да унищожат.
  • 38 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "И как ще реагира":

    Здравейте, прощавайте, че се намесвам, но професията фелдшер съществува под името лекарски асистент, изучава се 4 години в МУ. Друг е въпросът колко остават в България, завършат или пракикуват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове