Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 17:29 2 025 46

БАН е „възмутена“ от бюджета си за 2022 г.

  • бан-
  • бюджет

През последните години БАН привлича допълнителни финансови средства

БАН е „възмутена“ от бюджета си за 2022 г. - 1
Снимка: Архив

Общото събрание на Българската академия на науките изрази своето възмущение от размера на бюджетната субсидия, предвидена за Академията за 2022 г. "Това политическо решение нарежда учените, работещи в БАН, на последно място в системата на образованието и науката в страната", изтъкват.

От там посочват, че с министерско постановление от декември 2020 г. за най-ниската академична длъжност „асистент“ в държавните висши училища беше определена минимална месечна работна заплата от 1300 лв.

"За сравнение, минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв., т.е. 72% от възнаграждението на колега на същата длъжност в държавно висше училище. Нещо повече, основната заплата на професор в БАН е по-ниска от основната заплата за асистент в държавно висше училище!", посочват от академията.

Ето още от позицията на учените от БАН:

"Дискриминацията към Академията продължава и в предвидената бюджетна субсидия за 2022 г., която за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години упорит труд да получават под средната заплата за страната. Въпреки приетите стратегически документи държавата продължава да не спазва поетите ангажименти за достигане на целевите нива за финансиране на НИРД като процент от БВП.

БАН отстоява авторитета си на водещата научноизследователска организация в страната. Според доклада на Постоянно действащата експертна комисия за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност във висшите училища и научните организации за 2020 г. Академията е класирана на първо място по критериите научни резултати и тяхното научно въздействие, включително патентна дейност; обществено и икономическо въздействие на научната дейност, както и по обща оценка на научната дейност. БАН генерира близо 40% от научната продукция на страната, а публикациите на нейните учени намират широк международен отзвук, мярка за което са десетките хиляди независими цитирания. В класацията на Университета в Станфорд през 2020 г. от изследователите, работещи в БАН, 25-има са сред първите два процента на най-влиятелните учени в света, а през 2021 г. броят им е 41. Това недвусмислено показва високия авторитет на учените от Академията сред световната научна общност и тяхната достойна роля в науката в международен мащаб.

През последните години БАН привлича допълнителни финансови средства, близки по размер на получаваната държавна субсидия. За 2020 г. субсидията е 107 142 627 лв., а допълнителните средства са 95 275 197 лв., от които около 30% са по програми на ЕС, за проекти, финансирани от европейски структурни и инвестиционни фондове или от други чуждестранни източници. Ала всеки, който работи в сферата на науката и иновациите, знае, че това са средства със строго предназначение и разпределение, които не могат да покрият дефицита за възнагражденията на учените.

БАН неизменно подкрепя държавата със своя експертен капацитет: поддържа 14 мониторингови мрежи, свързани със сеизмичната обстановка, състоянието на йоносферата и радиационния фон, Черно море и др.; участва в национални и международни експертни органи, в изготвянето на стратегически документи и експертни становища. БАН е неизменна част от решаването на проблемите на обществото, особено в ситуация на кризи. Ярък пример за това е участието на ключови експерти от БАН в овладяване на сегашната криза с COVID-19.

Ключова е и ролята на Академията в изпълнението на националните научни програми, на Националната пътна карта за научни инфраструктури, в изграждането на Центровете за върхови постижения и Центрове за компетентност, където БАН успешно си партнира с висшите училища. Това са дългосрочни стратегически обекти, в които се инвестират огромни средства за научна инфраструктура. Поради системното недофинансиране на човешкия потенциал обаче съществува реална опасност те да останат без изследователи и без инженерен персонал, т.е. без творците на наука и идеи!

Уважаеми дами и господа управляващи, призоваваме ви за спешен диалог – преди учените от БАН да предприемат дългосрочни ефективни протестни действия", пише още в Декларация на Общото събрание на БАН.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    21 21 Отговор
    Какво искат тези архивни старци!?
  • 2 Последния Софиянец

    25 19 Отговор
    Един приятел от БАН ме води на семинар в един хотел.Ядене,пиене, студентки.Живот си живеят тия старци.
  • 3 Дамаджони уокър

    31 8 Отговор
    Там работят много млади учени с научни степени и разработки.Немога да ги сравня с даскалите с бъкалаварска степен,които бълват неграмотници и получават по-високи заплати.

    Коментиран от #6

  • 4 Това което виждам през годините

    14 6 Отговор
    Ако боготвориш чалга и чалгарщина си боготворен и благоденствен. БАН да вземат пример, защото интелектуалците в България вече са първи, но от зад напред в системата...Жалка територия.!
  • 5 М И.

    13 13 Отговор
    Какви експерти бе.Хлебарки на които трябва да се спре кранчето
    Отидете да плачете при Толупа
  • 6 От Провинцията

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дамаджони уокър":

    Даскалите(повечето) са сътрудници в МВР. Поне така говорят...
  • 7 пико

    20 3 Отговор
    Промяната нали щеше да инвестира в науката и технологиите?
  • 8 Хайл

    24 10 Отговор
    Имам наблюдения... Там отивашна работа в 10.В 12 вече си на обяд и към 15 си тръгваш. Особено сега повечето са "хоумофис" където се сещате как работят. От друга страна все на някъде пътуват, защото има проекти от чужбина...

    Коментиран от #43

  • 9 Интелектуалец и Културен деец

    8 3 Отговор
    Не, сър, тези две неща са капут. Няма асфалт, няма далавера с енергия..няма крадене!
  • 10 Заплатите от по 1000лв академиците

    22 3 Отговор
    получават само за академичната си степен и за посещение в сградата на БАН. Другите, големите пари вземат от договорирани разработки и изследвания с външни фирми като физически лица. Може би това са го забравили...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Политидиотчета, кирчовци и кокорковци

    14 5 Отговор
    се подиграват с научния потенциал на България.

    А после внасят "иновации" за милиардни "инвестиции".

    Само че чуждите инвестиции в България работят единствено на ишлеме, като изнасят извън България печалбата от откраднатата от българските работници принадена (добавена) стойност.

    Докато инвестициите направени от българската държава, от БАН, от българските университети и от българските учени реинвестират печалбите, ограбени от творците на благата, обратно в България.

    Социализма го съсипахме, но и национален капитализъм не можахме да изградим.

    Ние сме колония на запада, затова сме бедни и ще останем бедни. Богатствата и печалбите от България се изнасят на запад.

    Винаги и завинаги - най-бедни и безнадеждно изчезващи - българите в България, начело с назначената от САЩ българска политическа каста и администрация.

    Коментиран от #14

  • 13 Опонент

    14 4 Отговор
    ✔Дискриминацията към Академията продължава и в предвидената бюджетна субсидия за 2022 г., която за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН.✔
    Бюджетната субсидия е недостатъчна, но пък има министерство на ИН ОВАЦИИТЕ със съответни министерски (приоритетни) разходи. Продължава промяната. 😛
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    11 5 Отговор
    Чалгарите + Приватизаторката с хотелите + иноватора със сока от морков и лактобацила от блатно кокиче + крадеца на интелектуална собственост. Очаквате да инвестират в истинска наука и индустрия ? Хахахахаха Наистина се разсмях 😂 Между другото, лактобацила от блатно кокиче е абсолютна измама.
  • 16 Ум царува, ум робува, ум патки пасе

    16 8 Отговор
    Науката в България е много комфортно поприще - получавате заплата за няколко присъствени дни в седмицата, а по-точно за няколко часа в седмицата. Предполага се, че през останалото време се посвещавате на науката изцяло, независимо от мястото на пребиваване. За разлика от вас, всички останали работят по 9 часа - 8 работни и един час обедна почивка. Осигуряват ви на пълната работна заплата. Имате хубави отпуски. Какви са научните приноси на българската наука е голям въпрос. Всички, които можаха, се изселиха в Германия, Великобритания и САЩ и там се занимават с наука.

    Коментиран от #18

  • 17 Госあ

    7 5 Отговор
    Парите за наука отиват към евреина и иновации от типа сок от морков или принтиране на органи ( 😂😂😂) , земеделието според приватизаторката трябва да бъде представено от бабите с яйца от щастливи кокошки на пазара (съвсем официално), енергетиката ще се оправи с прекупвачи, а културата …. разбрахме какви полюции финансира. Това са моите впечатления.
  • 18 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ум царува, ум робува, ум патки пасе":

    Виж, баце, аз наистина съм съгласен да закрият една от най старите институции в България - БАН (около 130г). Най добре е и факултетите с природни науки да закрият. Така ще спре мъката на много от младите мотивирани хора, а техните родители ще имат ясната представа какво да правят за тяхното развитие.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не стига, че нищо не правят

    7 6 Отговор
    А и пари искат.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БАН са една Нищоправеща сбирщина от

    9 9 Отговор
    Търтей и Калинки, които вземат само заплати, размахвай ки дипломи и Титли, незнайно как придобити!! Едно време само разнася ха кафета та и решаваха, кръстовици, сега са зад компютрите и дремат или си играят на нещо!!
  • 23 34роро

    6 1 Отговор
    Сега тези писма ги пратете на избрания от вас псевдоакадемик дренков и друг път като се самоунижавате за да угодите на властимащите като дренков да не се чудите че после нямате авторитет.

    Коментиран от #30

  • 24 Айнщайн

    9 5 Отговор
    Тоя Клуб на Пенсионерите най-добре е да се преобразува в някакво даскало, за повече не стават.
  • 25 ЯВНО МЕЖДУ ХАРВАРД И ПОЖАРНАТА

    13 1 Отговор
    РАЗЛИКА НЯМА - ПРОСТАКА НАВСЯКЪДЕ СИ Е ПРОСТАК , НО ОКОКОРЕН !
  • 26 Хаберий

    8 7 Отговор
    На учителите, на десетки хиляди - "на куцо и сакато", които нищо не вършат, а само "отбиват номера" вдигнаха заплатите без сериозни основания. От БАН са прави. Научното ниво е далеко над средношколското, но заплащането е под него?! Що е то?
  • 27 СЛЕД КАТО ИМА МИНИСТЕРСТВО НА ИНОВАЦИИТЕ

    10 3 Отговор
    ЗА КАКВО НИ Е БАН ?
  • 28 ганю

    4 1 Отговор
    Меркурий спа във ада с глупостта
    затуй е учения без петак
    а тъне в злато всеки тлъст глупак
  • 29 Алооо

    7 4 Отговор
    Колкото по-малко учени има, толкова по-добре за управляващите. Прост народ лесно се управлява.
  • 30 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #23 от "34роро":

    Денков е наистина доказан учен, но за съжаление се оказа една марионетка. Заложиха на името му, което е наистина едно от малкото истински в това правителство, и сега ще го загуби ( името си )
  • 31 Напреднал

    8 0 Отговор
    Стига с тази наука, бе. ЕС ни каза да развиваме туризъм.

    Коментиран от #36

  • 32 11111222

    5 3 Отговор
    Без българска наука на какво разчитаме ?

    Коментиран от #33

  • 33 За какво ни е

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "11111222":

    Наука, сама за себе си без индустрия
  • 34 9689

    3 1 Отговор
    От колко места вземат пари?
  • 35 БАН МОГАТ ДА СВАЛЯТ ЗА ЧАСОВЕ ВСЯКО

    4 2 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВО , НО ТОЧНО ТЕ СА БУДАЛИТЕ !
  • 36 ЕС ЛИ ЩЕ КАЗВА КОЙ ЩЕ КАРА ВЛАКА ?

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Напреднал":

    АМИ ТАМ НЕ СА ЛИ НАЙ - КОРУМПИРАНИТЕ ТЪПАЦИ ?
  • 37 тома

    6 2 Отговор
    Повечето в БАН са на заплата и пенсия.Ох котьо
  • 38 " селянин "

    6 4 Отговор
    Вие в БАН сте " издялани " изцяло от корупция и корупционни схеми. Плагиатството е нещо обичайно за вас и не се срамувате да го споделяте . Циничното и безскрупулно поведение е ваша практика . Да не правите изследвания и да си стоите по домовете , да ходите да работите дори в чужбина неквалифицирана работа е нещо обичайно за вас . Наглото ви поведение и уличният ви език учудва дори хулиганите . При вас могат да виреят селските терикати и градските крадци . От какво се пазите и не допускате хора , които се интересуват от наука до библиотечният ви фонд , до публикациите на вашия персонал . Чистачите са по-знаещи от вас . Вие сте истинската " номенклатура " в най-лошия смисъл .

    Коментиран от #42

  • 39 Бшян

    3 1 Отговор
    Така е с министър на образ - академик по пяната за бръснене, какво лигаво съвпадение
  • 40 В е л и к и я

    4 2 Отговор
    Българска епидемия на неуките ....!
  • 41 За протокола

    2 1 Отговор
    Безспорно в БАН има сериозни учени, но има и много, които са гола водичка. Колко хиляди са т.нар. "учени" и каква част от тях са тези 41? И колко сътрудници, секретарки, сгради и техника има покрай тях? Какъв е продукта на десетките институти към БАН и какво печели България от това? За какво ни е Институт по икономика към БАН, след като разни юпита и бизнесмени със съмнителни качества и морал движат икономиката на България?
    Институт по електроника - какъв е приносът ни към световната наука в областта на електрониката? Институт по системно инженерство и роботика - същата работа. Институт по информационни и комуникационни технологии?!?!? Институт по механика?!?! Институт по космически и слънчево-земни изследвания?!?! Не се ли бърка приложната дейност с науката. ИКИ се хвалят години наред с "космическата си оранжерия". Какво научно има в това да направиш една камера в която да се редуват ден и нощ и да се поддържат определени температура и влажност? Или някакъв датчик на нам кво си лъчение? Чисто приложно инженерство, като навремето подобни неща се правеха в ТНТМ.
    БАН трябва да се преоре, да се направи истинска атестация и да хората, които днес си живуркат там и си чукат частен бизнес използвайки ресурсите му, да бъдат изхвърлени. Тогава ще има много пари за истинските учени.
  • 42 За протокола

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "" селянин "":

    Зная за "учен" от БАН, който преди 2-3 години стана доктор със статия от 90-те години на миналия век в съавторство с още 43-ма. И такива са много от тези "учени".

    Коментиран от #44

  • 43 и аз да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Явно хабер си нямате от научна работа в съвременните условия. Ами как работим дистанционно последните 2 години. Има си апаратури, в които си влизаш от дома си чрез интернет. Интернет не служи само за да гледаш порно, слушаш чалга или пазаруваш евтини парцалки. физическото седене зад едно бюро или в някакво учреждение, не значи, че работиш. Но както и да е, проблемът е, че едно правителство, което се кълнеше в иновациите, не знае, че няма иновации без наука.
  • 44 ай-ай-ай

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "За протокола":

    Ми този "учен" станал доктор след като се е пенсионирал явно, щом е станал доктор със статия от 90-те години. Като лъжеш, напъни мозък и сметни поне на колко години ще да е твоя "учен".

    Коментиран от #46

  • 45 без отговори

    0 0 Отговор
    Ми ако на акдемиците от БАН им е присърце науката в България, да се откажат от пожизнените си високи заплати, равни на 4-5 заплати на млад учен. А те, дори и Денков направиха академик, ама не им се отвори парашута с бюджета. А имаме даже и министерство на иновациите, но там още не са разбрали, че няма как да имаш иновации без наука и учени.
  • 46 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "ай-ай-ай":

    Хайде да повторя за по-бавните.
    Статия писана през 90-те... означава период 1990-1999г.
    Преди 2-3 години означава 2018-2019.
    Хайде сега да посмятаме при най-неблагоприятните данни - статия писана през 1990 и да е станал доктор вчера. Това е 2022 - 1990 = 32г.
    Дори в момента на писане на статията въпросният "учен" да е бил на 30г, то вчера той е бил на 62, което все още не е възраст за пенсиониране.
    Сигурно си колега на този "учен" ако не си самият той.
    Павка, още ли пиеш като смок и крадеш от колегите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове