Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 15:08 5 310 26

Борислав Цеков за Конституционния съд: Да не превръщаме България в партиен бантустан

  • конституционен съд-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • оставка

Не. Нужни са факти и доказателства, чиято юридическа преценка да води към безспорен извод, че има допуснати нарушения

Борислав Цеков за Конституционния съд: Да не превръщаме България в  партиен бантустан - 1
Снимка: Нова ТВ

Понеже някакви вълнения се чуват тук-таме, че видите ли сега с решението на Конституционния съд и като се смени състава на Висшия съдебен съвет в съответствие с политическите искания на управляващите, това щяло да доведе до "отстраняване на главния прокурор", та да припомня какъв е действащия конституционен ред.

Това коментира във "Фейсбук" преподавателят по конституционно право Борислав Цеков.

Първо, съставът на новия Висш съдебен съвет НЕ може да бъде избран само с гласовете на управляващите (и слава Богу!). Конституцията изрично предвижда, че парламентарната квота се избира с квалифицирано мнозинство от две трети. Тоест, за любителите на парламентарната аритметика за такъв избор са необходими поне 160 гласа. Това завишено изискване беше прието през 2015 г. именно за да не позволява на управляващите - които да са те! - да си избират удобен ВСС.

Второ, това че министърът на правосъдието може да внася предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, все още не означава, че подобно предложение непременно ще съдържа солидни факти и доказателства, които ВСС да приеме като основание за прекратяване на мандата на главния прокурор. За да може ВСС да направи това са необходими именно факти и доказателства с необходимата тежест. Не изрезки от вестници, не дрънканици от Фейсбук, не партийни декларации и възгледи на тази или онази политическа секта, не "разследвания" на НПО, субективни мнения на този или онзи, или какво ѝ се струвало на стрина му Гюргя и лелинчо му Пенчо.

Не. Нужни са факти и доказателства, чиято юридическа преценка да води към безспорен извод, че има допуснати нарушения с такава тежест, че да обосновават решение за отстраняване.

Това изисква върховенството на правото и на Конституцията. Всичко останало за примитивни боричкания за власт и нечисти интереси. Партиите и партийната политика нямат място в съдебната власт. Ако искаме да се държава, а не партиен бантустан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDEЧЕВ С САМОЦЕНЗУРА

    19 9 Отговор
    ФЛЯС -ПРАВИЛЕН КОМЕНТАРНА СИТУАЦИЯТА.
  • 2 мой

    50 38 Отговор
    Осъзнавате ли, колко е важна ролята на главния прокурор за опазване на мафията?! Сега разбирате ли, защо го пазят с цената на всичко ? Гешев е щит на задкулисието, злодей, който работи за мафията.

    Коментиран от #5

  • 3 Ами

    43 12 Отговор
    мутрите също няма тработа в прокуратурата. БОК ЛУК.
  • 4 Знам

    32 10 Отговор
    вече знам как се вадят жълтите павета и после... И май доста хора вече знаят ?
  • 5 12 КЕ'НЕФА

    28 26 Отговор

    До коментар #2 от "мой":

    Божков ,Василев, Прокопи ,Маджо ,Брендо ,Митьо очите ,Бобокови, Арабаджиеви, Стайкови , Баневи , Иванчева - ХАРЕСВАТ ТОВА !

    Коментиран от #7

  • 6 Уточнение

    35 8 Отговор
    Когато суверенът реши, няма нишо невъзможно !
  • 7 всички изброени от теб

    35 19 Отговор

    До коментар #5 от "12 КЕ'НЕФА":

    осъдиха България , а пеевски доган и боко тивата са най-доволни че никой не ги закача за откраднатите милиарди
  • 8 алоооо

    29 13 Отговор
    стига си давал акъли,ако много знаеше щеше да си нещо а не подлога на мутрата а преди на мадритския мошеник
  • 9 Този се прави на луд

    28 18 Отговор
    ВСС не било избрано от гроб-дпс шахйата да бе да и трябвали доказателства , ами то толкова много доказателства има , че вече станахме за срам пред света , дори ще ни спрът парите от ЕС заради каскета и глутницата му и заради продажници като този от снимката
  • 10 Истината-винаги

    27 13 Отговор
    Ауууу този човек като го видя или прочета нещо за него започва много да ми се повръща.
  • 11 Кирчо ксерокса

    16 20 Отговор
    Гешо ще бъде сменен когато на Харвартните говеда им дойде малко акълец у чутурите и "спечелят" ГЕРБ, БСП, ДПС или поне някои от тях. Дотогава само напъвки без реален резултат
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Станчев

    22 17 Отговор
    Герберастчета, свиквайте, вече ще е така, стъргане до дупка!
  • 14 Димов

    25 13 Отговор
    Не знаех че главният прокурор е политическа фигура. От коя партия е? Май ГЕРБ по всичко личи.
  • 15 Мамул

    19 7 Отговор
    Длъжността главен прокурор е от времето на Сталин! Колко удобно е мутромилиционерите да си играят на демокрация, когато силовите и правните структури са тоталитарни.

    Коментиран от #18, #26

  • 16 дедо

    15 15 Отговор
    Гешев обича да се прави на луд, ама Баце много добре го прави. А, ти доцент Цеков, дори не успяваш да се доближиш.
  • 17 Лейка

    17 16 Отговор
    Цеко Цекоооо.... явно си тиква на Бустана за да даваш коментари! Аман от такива като теб.
  • 18 Ха ха

    15 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мамул":

    Е нали сега начело на силовите структури са демократи, Рашков, Янев, всички спец. служби, така е вече 10 м. Как един гл. прокурор удържа тази държавна демократична машина. Гешев направо си е за холивудски сценарий , СуперГешмен.

    Коментиран от #19

  • 19 Мамул

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха":

    Емоциите определящи позициите харесвам-нехаресвам и обичам-мразя като водещ фактор в човешкото поведение се израстват и при зрелия индивид се заменят с мисловни причинно- следствени връзки и логически съждения. Не говоря за имена и личности, а за самите структури. Твое право е да си гербаджия, не ти се оспорва.

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Ха така

    9 7 Отговор
    Над Кирчо са надвиснали черни облаци.Дали няма да се спазари с Гешев за собствената си кожа и да забрави за съдебната реформа.май натам ще отидат нещата.Залогът е измамата на Кирчо за терените в Божурище за печалба от 27 милиона за 58 дни.
  • 21 Ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мамул":

    Доста сложно е първото ти изречение, а като прибавя и отсъствието на пунктуация, нищо не разбрах. Сигурно съм неузрял индивид? Но следва ли, всеки който приема Гешев е гербаджия? Това съждение е наистина елементарно г-н Мамул.
  • 22 Борислав Цеков!! Заедно с Кобурга

    9 7 Отговор
    Крадоха!! Какво право преподаваш! От Такива като теб Преподаватели СУ Кл Охридски е на 1300място след много Бананови държави!! Изчезвай!!
  • 23 Антикомунист

    6 1 Отговор
    Абе тези хора се взеха толкова на сериозно като че ли слънцето изгрява по тяхната воля. Некомпетентност,арогантност, непознаване на законите, шуробаджанащина в огромен размер . Единствено може да им се признае свежият глуповат бодряшки дух .........
  • 24 Антикомунист

    5 1 Отговор
    Само забравих да ви поздравя с промяната
  • 25 Антикомунист

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мамул":

    Човек , с тази каша в главата ти изказа ти изисква доста въображение да се разбере какво искаш да кажеж. Седни, помисли и тогава пиши.....
  • 26 Северозапад

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мамул":

    Не разбирам, нещо като мразя комунягите, ама и аз съм комун, ако си зрял за което претендираш кажи нещо за продадена та газ, за 9 милиарда похарчени за 9 дена, за погазена та конституция, за назначеният по висшите етажи, мисия невъзможна е свалянето на Гешев докато не му изтече мандата, нито съм гербав нито пък комун само възраждане това е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове