Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 18:26 816 14

Денков: Предвидени са средства, за да стане стипендията на докторантите 750 лева

  • проф. николай денков-
  • висше образование-
  • стипендиите

Той заяви, че подкрепя изцяло мнението, че трябва да се увеличават средствата за висше образование и наука

Денков: Предвидени са средства, за да стане стипендията на докторантите 750 лева - 1
Снимка: БГНЕС

Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на докторантите 750 лева и тя ще е по-висока от минималната работна заплата. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, на което се разглежда за първо гласуване бюджета за 2022 г. за образованието и науката.

За висшето образование с 8,2 процента е увеличението на средствата, но когато даваме средства за висше образование и за БАН, трябва да е ясно за какво отиват тези средства и какъв ще е резултатът от тях, каза министър Денков.

Той заяви, че подкрепя изцяло мнението, че трябва да се увеличават средствата за висше образование и наука, но отбеляза, че има качествена разлика, когато се обсъжда предучилищното и училищното образование и когато се обсъжда висшето образование и науката. Държавата е длъжна да осигури на всяко дете в България качествено обучение, което означава, че трябва да има учители, качествена материална база и това е много различно от задачите, които са във висшето образование и науката. Голяма част от учителите ни са в предпенсионна възраст и сме длъжни да продължим с изпреварващото увеличение на учителските заплати, защото иначе ще се окажем без учители в училищата. И учените, и преподавателите във висшите училища имат и други възможности за търсене на финансиране, които са допълващи към заплатите им. Ще направя обаче всичко възможно както да се боря за повече средства за висше образование и наука, така и за реформирането на тези системи, защото те имат нужда от това, заяви образователният министър.

"Новината, която се появи миналата седмица, за някакви планирани мегапроекти във висшето образование, е фалшива. Затова отказах да я коментирам и няма да я коментирам по този начин, по който беше анонсирана. Като му дойде времето, тя ще бъде представена със съответния комплекс от мерки, за да е ясно какво ще се случва", заяви в отговор на въпрос министър Денков за появилите се информации за сливания на университети, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zatvor

    6 2 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА ЧУЖД АГЕНТ ИЗПЪЛНЯВА АНТИБЪЛГАРСКИ ГЛОБАЛИСТКИ УКАЗАНИЯ УНИЩОЖАВА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА!!!
  • 2 Димитър

    8 1 Отговор
    Ами аз съм докторант първа година и се местя в чужбина, дават ми 3500 евро чисто плюс храна и квартира, отделно бонуси. Това тук е кочина, налага ми се да си купувам оборудването с мой пари, условията за наука са като в началото на века, само с желание не става. Без хора, държавата умира, правителството провежда политики на геноцид. Както и да е, ще дойдат по-умни хора.

    Коментиран от #6

  • 3 Госあ

    7 0 Отговор
    Досега един докторант, който работи целодневно с токсични реактиви в институтите по Органична химия и Молекулярна биология например, които формират сигурно половината импакт на БАН вземаше 500 лв !!! Това е чиста подигравка. Това, което е добре да се направи, е да бъдат отделени природните науки от хуманитарните. Както е почти навсякъде ! Не може тия безполезници с некви филологии, които я отидат 5 дни в месеца, я не отидат да вземат колкото химици, биолози и физици !
  • 4 Сатана

    2 0 Отговор
    Лошо няма,но после тези изучени с Народни пари учЕни напускат България в посока чужбина за повече пари.
    Да си взимат кредити по общите правила а не безвъзмездна помощ

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Така е ! Би трябвало само ресторантьорите и хотелиерите да получават държавна подкрепа !

    Коментиран от #7

  • 6 Пръц

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Димитър":

    Глей сега ,Димитре.Аз също си купих оборудване (казан за ракия) с мои пари ,но не плача.Правя опити кажи—речи всеки месец. Няма да ти казвам какъв елексир тече от серпентината .
  • 7 Сатана

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    И Ромите,те са нашето бъдеще.
  • 8 Кака Пена

    0 2 Отговор
    А беше време, когато докторантите взимаха по две и половина минимални работни заплати. Сега им дават трохи и трябва да са щастливи. Друго е да си прост тенекиджия и а чукаш коли наред ... ти ще бъдеш най-отпред ...
  • 9 Аз съм

    3 3 Отговор
    Денков, кажи ни как се получава това за 30 човешки години БГ демокрация? Опростява населението, а нараства броя на доктори, доценти, професори, университети, институти в БАН? Какво практически е направено, изкуствен интелект, робот, ракета, български електромобил, телевизор .....? Нищо, 0, само миграция на подготвени кадри и зануляване на българите в българия до ниво 5 000 000!
  • 10 Тъпак

    1 2 Отговор
    Видя ли снимка на Денков не мога да го пропусна. Изрод номер едно.Не случайно е оставен и в това правителство. Сбъркани учебни програми,маски, тестове ,образованието в този вид от вредно, отива към опасно.
  • 11 плюс минус

    3 1 Отговор
    По време на т.н. демокрация се нароиха сума ти и частни университети по села и паланки.
    Сега - ново двайсет: искат да обединяват университетите - от 36 държавни и частни на 16, но какви, държавни, частни или незнам какви си.
    Не пълен хаос, а с извинение - пълен бълвоч.
  • 12 Сийка

    2 0 Отговор
    По добре касиер в Лидл за 1400 лв.
  • 13 Моряка

    1 0 Отговор
    750 лв.-гавра с учените,че и се хвалят.Канадчетата усилено изпълняват ам. план РАН/ЪТ за обезбългаряване на България.Както го изпълняваха усърдно всички премиери след 1990 година.Остана за измиране още 1 милион българи.Ще останат още 5 милиона,предимно от ония,дето разбират от скраб и кабели.
  • 14 Локо-Сф

    0 1 Отговор
    Искам да те ваксинирам Господин министър!Три години съм без работа ,но имам забрана заради сертификат а съм на 62г.Знаеш ли колко ще си доволен и обогатен поне духовно от една кратка среща.Сигуррн съм,че на мига ще отскочиш до Турция затунинг за цял живот ще имаш професия и то най-древна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове