Last news in Fakti

12 Февруари, 2022 05:45 1 059 7

Стартира общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване

  • план за възстановяване-
  • обществено обсъждане-
  • пари-
  • европа-
  • финансиране-
  • синдикати-
  • даниел лорер-
  • асен василев-
  • работодатели

По него страната ни се надява да получи 12 милиарда лева безвъзмездно европейско финансиране

Стартира общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване - 1
Снимка: МФ

Започна общественото обсъждане на редактирания от новото правителство План за възстановяване и устойчивост, предаде БНТ.

Той предвижда 3,6 млрд. лв. за икономически мерки, 5,5 млрд. лв. за енергиен преход, 2,4 милиарда за дигитализация и свързаност и около 2 млрд. лв. за социални мерки. Новите разчети бяха обсъдени със синдикати и работодатели.

Общественият съвет към министъра на финансите обсъди част от редактирания план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни се надява да получи 12 милиарда лева безвъзмездно европейско финансиране. Пред синдикати и браншови организации бяха разгледани проектите в секторите Транспорт и здравеопазване.

Министрите на иновациите Даниел Лорер и на икономиката Корнелия Нинова пък се срещнаха с работодателските организации, за да се запознаят с техните виждания за приоритети в плана.

Проектите в редактирания план са основно преработени, защото в стария му вариант не са отговаряли на основните приоритети, заложени от Брюксел - зеленият преход и и екологичната инфраструктура. Това заяви Асен Василев и обясни кои са претърпели най-голяма промяна:

"Идеята тук е въобще да видим какво има в момента в плана и къде има по-големи промени, тъй като транспортът е едно от местата, в което има по-големи промени заедно със здравеопазване и енергетика и електронно управление. Това са места, където има сериозни проблеми. Иначе другите не са пипани чак толкова детайлно", заяви финансовият министър.

В сектор "Транспорт" е предвидено изграждането на интермодален терминал в Русе, купуване на 42 мотриси за регионални превози за 373 млн. лв. За основните жп направления в страната са заложени 20 електрически влака с максимална скорост от 200 км/ч. 217,5 млн. лв. пък са насочени към третия етап на столичното метро.

Синдикатите не останаха доволни

"Във вашата презентация и, най-вече, това, което не видяхме и ни притеснява - като един от най-засегнатите сектори- авиацията и пътният транспорт въобще не са намерили място в последния вариант", заяви Румяна Димитрова от КНСБ.

Вицепремиерът обясни, че Европа дава пари само за "зелени" проекти в плана.

"Нормален автомобилен транспорт, с двигатели с вътрешно горене, той просто е недопустим. Няма как нещо такова да бъде финансирано под някаква форма през този план конкретно", поясни Василев.

В сектор "Здравеопазване" са заложени 6 проекта , сред които интеграция на система 112, Спешна въздушна помощ с 5 хеликоптера, допълнителне средства за високоспециализирана медицинска апаратура за педантични и онкоболници, модернизиране на психиатричната помощ.

Стоматолозите останаха недоволни.

"Вие чухте 6-те програми. Да сте чули нещо за дентална медицина? Няма и да чуете", коментира д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.

Министърът иновациите и растежа Даниел Лорер вчера и днес се срещна с всички работодателски организации, за да ги запознае с проектите, които се финансират през неговото ведомство.

"В Плана за възстновяване устойчивост, който е в Министерството на иновациите, сумите са между 1,3 и 1,4 млрд. лв., които, грубо казано, са планирани да бъдат разпределени по равно в момента между финансови инструменти и безвъзмездни грантове, които ще бъдат с определен интензитет", уточни Лорер.

Нинова, работодателите и синдикатите ще настояват за повече пряка помощ по Плана за възстановяване

Бизнесът се срещна и с министър на икономиката Корнелия Нинова, за да поиска промяна на начина за финансиране.

"Нашата обща позиция е да настояваме да се увеличат в проценти като средства парите, които да се отпускат на българската икономика и индустрия под формата на пряка помощ и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти", каза икономическият министър Корнелия Нинова.

"Бърза пряка подкрепа на инвестициите. Това е начинът да се увеличи продуктивността на предприятията, продажбите, печалбите, но най-вече заплатите на работещите", допълни председателят на АИКБ Васил Велев.

Крайният срок за усвояване и отчитане на средствата по Плана е 30 юни 2026 г. година. В противен случай страната ни ще трябва да ги върне в Брюксел в пълен размер.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    2 2 Отговор
    "5,5 млрд. лв. за енергиен преход, 2,4 милиарда за дигитализация и свързаност"
    - Преходът се очертава от студено към по-студено и от тъмно към по-тъмно. Другите 2.4 млрд е за да следим на кого не му е студено и/или тъмно... не за друго, а за да го ваксинираме!
    Строшете зъба на отрочетата на Шваб и Гейтс. Париж този уикенд е ограден с полиция за да не го споходи "Конвой на свободата"... Малкото фиделче йае от бункера и заплашва тираджиите с армията... Настанало е време разделно. Хайл Шваб!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    6 0 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОЩЕ С ПЛАНА ЛИ СЕ БОРЯТ.......ЛЕЛЕ МАЛЕ....НЕКАДЪРНИЦИ
  • 4 БСП ВИЦЕТО

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    В ПЛАНА ОБСЪЖДАМЕ КВО ДА ПРИВАТИЗИРАМЕ....ДЕМЕК ДА ОТКРАДНЕМ
  • 5 Нищо не казват

    3 0 Отговор
    за АЕЦ. Ще затваряме или ще строим или това не е наша работа?
  • 6 България ще се възстанови,

    2 2 Отговор
    само след напускане на ЕС и НАТО, те ни унищожиха като държава, направиха ни колония. От нас вече нищо не зависи, ще им бъдем роби както през османско. Нашите деди кръв са проливали за независимостта ни, а днешните ни подлоги я подариха без пари на САЩ!?
  • 7 Хахаха

    0 0 Отговор
    Кой план обсъждате - този, който Киро измамата каза на НС, че вече е входиран в ЕК ли?
    И сега.... малко "Сатни богат"....
    Въпрос: Нашият премиер (с извинение) ПростоКиро е:
    А. Измамник и неадекватен; В. Аферист и далавераджия; С. Мошеник и лъжец. D. По много от A,B и C.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове