Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 09:00 2 251 13

ИПБ: Държавата да поеме тол системата в свои ръце

  • ипб-
  • тол система-
  • капш

Тол системата е изградена от "Капш", функционира чрез "Капш" и се управлява от "Капш", твърдят от института

ИПБ: Държавата да поеме тол системата в свои ръце - 1
Схема: ИПБ

Държавата да поеме тол системата в свои ръце, настоява Институтът за пътна безопасност в свое официално становище. Според експертите на неправителствената организация България е единствената страна в Европа, в която събирането на тол такси се оказва губеща дейност. ИПБ смята, че причината се корени в порочната ”архитектура” на системата, която е обрасла със скъпо струващи посредници.

Тол системата е изградена от "Капш", функционира чрез "Капш" и се управлява от "Капш", твърдят от института, като илюстрират с графика твърдението си. "Капш" е австрийска компания, която чрез консорциум от дъщерни фирми спечели поръчката за българската електронна система за събиране на пътни такси. Изграждането на тол мрежата струваше 180 млн. лева.

Сумата включва и осигуряването на най-модерни технически средства за видеонаблюдение и сателитен контрол. Въпреки това правителството на Борисов реши да създаде и огромна държавна администрация, която да "обслужва" тол системата - Националното тол управление към АПИ, в което работят над 900 души. Междувременно се оказа, че у нас нямало подготвени кадри и се налага специалисти, посочени от Капш, да правят начално обучение на ИТ експертите от НТУ. Тази допълнителна работа по "предаване на щафетата" бе оформена с анекс и бе оценена на 140 млн. лева.

Темата за посредниците бе поставена на голямата дискусия, на която министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов обсъди проблемите с пътните такси с транспортния бранш. Именно там се чу терминът "технологично подставени лица". Всъщност това са фирми, които обслужват предаването на данните за пропътуваните от камиони и автобуси километри за изчисляване на дължимите тол такси (това са т.нар. тол декларации). Официалните власти наричат тези фирми "доставчици на услуги". Сега ИПБ хвърля допълнителна светлина по въпроса за "технологично подставените лица".

"В средата на август 2019 г. представителят на "Капш" Михаел Вебер символично предаде „ключа” от българската тол система на собственика АПИ. В края на 2020 г. АПИ тихомълком „върна ключа” защото нямала капацитет да управлява тол системата. "Както по късно се установи, това е било режисирано още с избора на изпълнител, като целта е била 7% от всички такси да остават в посредници (под формата на комисиони за услуги), Това е най-високият процент в ЕС за този вид услуга, като средно в ЕС той е между 0,8-2 %", се посочва в становището на ИПБ.

"В момента сме свидетели на добре изградена хранителна верига. Всички GPS провайдери са задължени да предават телеметричните данни, въз основа на които се оформят тол декларациите, към външна система, контролирана от "Капш", независимо дали са сключили договор с ITS или Digitoll - двата национални доставчика. Защо беше премахната възможност GPS провайдърите да изпращат директно данните от тракерите към системата на АПИ? Защо процесът за изготвянето на тол декларациите не остана в системата на АПИ?

Това е златната кокошка, която щеше да снася златните яйца директно в бюджета, а не в частни ръце. В новата полска тол система изготвянето на тол декларациите е в ръцете на държавата и на доставчиците на данни не се плаща никакъв комисион. В Унгария изготвянето на тол декларациите е задължение на GPS провайдърите, без никакви посредници, за което те получават 1,8 %. И в двете държави парите на превозвачите се управляват от държавата, а не от частни фирми", обясняват експертите на института.

"Изготвянето на тол декларациите е алфата и омегата на тол-а. Изготвянето на достоверна информация за дължимите такси е ключова работа, която изисква отлично познаване на GNSS технологиите. Хаосът с глобите върви ръка за ръка с недостоверните тол декларации и това ще продължи, ако не се предприемат незабавни мерки", пишат от института, като поясняват:

"Голяма част от контролните съоръжения на тол системата - рамки с видеокамери, сензори в асфалта и т.н., не работят или подават погрешна информация. В ИПБ ежедневно постъпват сигнали за неправомерно наложени глоби/компенсаторни такси на товарни МПС. Не са обработени и стотици хиляди нарушения. Необосновано е намален обхватът на тол системата, както е и налице ниска тарифа на изминат километър. Всичко това превръща българската държава в донор на международния и националния превоз на стоки и пътници.

Надеждите, че служебното правителство ще промени и изсветли управлението на тол системата останаха напразни. Единственото нещо, което направиха, е да подменят ръководството, като обявиха конкурс, при който отново нямаше публичност на концепциите. От два месеца има редовно правителство, но действия за промяна на модела за управление на тол системата не са предприети."

В заключение от ИПБ посочват, че държавата трябва на всяка цена да поеме контрола върху тол системата, особено ако иска да има аргументи за увеличаване на обхвата на платените пътища и на пътните такси.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 долу

    28 2 Отговор
    Толкова пари се похарчиха за тази система, а се оказа че работи на загуба. Каква е ползата от нея, освен че се събират някакви пари, които даже не достигат за заплати и поддръжка. Трябва да се премахне. Стига глупави такси.
  • 2 Българка

    29 0 Отговор
    "Според експертите на неправителствената организация България е единствената страна в Европа, в която събирането на тол такси се оказва губеща дейност. ИПБ смята, че причината се корени в порочната ”архитектура” на системата, която е обрасла със скъпо струващи посредници."
    Спомняте ли си, че тезе изводи ги твърдеше ЛиЛана. Тя открито каза, че ТОЛ системата е организирана корупционна схема и хранилка с наши пари за участниците в нея? И какво направи Гешевтурата? За да й затворят устата я "сготвиха"- арестуваха и я държаха в ареста без повдигнато обвинение. Сега тя може да съди и ще осъди България, но обезщетението ще й платим ние, а не виновниците за това!
  • 3 5483

    14 5 Отговор
    А на бас, че нищо няма да поеме пък и да поеме ТОЛ ситемата няма да проработи на печалба.
    В България всичко е счупено правохрана, здравеопазване образование...
    Няма надежда...

    Коментиран от #8

  • 4 духайдуду

    6 0 Отговор
    Изградена и се управлява от КАПШ. КАПИШ? ШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШ!
  • 5 Мануил

    6 0 Отговор
    В България не е здравеопазване,а ЗДРАВЕ ОПАЗВАНЕ. Пальокова работа!
  • 6 Грета Тунберг

    16 1 Отговор
    Една от многото схеми за пълнене на чекмедже с 500 евро банкноти и златни кюлчета

    Коментиран от #9

  • 7 на село

    3 0 Отговор
    Ши викамъ!
  • 8 ъхъ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "5483":

    Държавната железница се пука от печалба!
  • 9 5483

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грета Тунберг":

    Да де!
    Сега схемата ще пълни новите чекмеджета.
  • 10 Трол БГ

    6 0 Отговор
    Щом глобите са "неправомерни", как стои въпросът с винетките? Защото освен пътният данък, на територията се дерат пари и за винетки и за "неправомерни" глоби, за да се хрантутят и троловете от администрацията на АПИ, освен австрийците.

    Коментиран от #12

  • 11 О. Ч. З

    4 0 Отговор
    Каква печалва се очаква когато една кола трябва да мине над 200км зада има някаква печалба и да се вземе повече пари отколкото струва ха винетките. И сега са направени за период от 24ч от взимането на картата. Като цяло слънцето се хвалеше че това е печатница за пари и даже се караше че се бави пускането. Направо да си признае че продаде магистралите заедно със пътищата на другите държави със цел да връща взетите пари от тях
  • 12 О. Ч. З

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Трол БГ":

    Имах една глоба за неплатена маршрутна карта и като им казах дами дадат координати да видя къде ме е хванала камерата се оказа че съм бил във Сирия. Колко такива глоби са утишли на съд и са спечелени от хората че вече очаквам нови данаци за покриване на загубите причинени от печатницата за пари
  • 13 Чичо дядко

    1 0 Отговор
    Защо пък едно няма като хората направено , само кражби. Златен гьол ,златна тол система и накрая златни кюлчета в чекмеджето
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове