Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 11:20 3 506 39

Елена Йончева: Развитието по "Барселонагейт" ще бъде внимателно проследено в Европейския парламент

  • елена йончева-
  • европейски средства-
  • барселонагейт-
  • европейски парламент

"Вече събирам данни дали в предполагаемото пране на пари не са използвани европейски средства. Ако това се окаже така, ще искам среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши", посочи евродепутатът

Елена Йончева: Развитието по "Барселонагейт" ще бъде внимателно проследено в Европейския парламент - 1
Кадър: Денят с Веселин Дремджиев

"Развитието по случая "Барселонагейт" ще бъде внимателно проследено в Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. Ще продължим да настояваме българската прокуратура да предоставя редовно информация за разследването".

Това каза евродепутатът Елена Йончева в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+.

"Вече събирам данни дали в предполагаемото пране на пари чрез закупуване на имоти в Барселона, в което може би е замесен бившият премиер Бойко Борисов, не са използвани европейски средства. Ако това се окаже така, ще искам среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работя по "Барселонагейт“ от юли 2018 г., още когато бях депутат в Народното събрание. През май 2019 г. внесох в прокуратурата в България три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от компаниите, чрез които са купени и наети имотите в Барселона.

Само месец, след като през 2018 г. обявих в българския парламент, че започвам да събирам документи за "Барселонагейт“, прокуратурата образува досъдебно производство срещу мен, а малко по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета ми. Във вторник Европейският парламент окончателно отхвърли това искане, тъй като установи, че става дума за fumus persecutionis - намерение чрез съдебното производство да се навреди на политическата ми дейност", обясни Йончева.

"В контакт съм с главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас. Благодарение на бързата комуникация с испанския прокурор през юли м.г. опровергах разпространената информация от името на един от замесените в "Барселонагейт“, че случаят е прекратен. "Новината“ се появи два дни преди края на предизборната кампания", посочи още тя.

В официално писмо до евродепутатката прокурор Алехандро Кановас заяви, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. Той обясни, че на практика процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй като се оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти. "Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, написа прокурор Алехандро Кановас до мен", съобщи Йончева.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре де, там става въпрос за 5 млн.

    37 6 Отговор
    Автомагистрали окрадоха милиарди. Там също има Еврофондове! Защо тези кражби не са при Кьовеши???
  • 2 Сивата чапла

    25 8 Отговор
    Няма да има такива "гейт"-ове, ако го няма Европейския парламент.
    Закривай!

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 жаба смачкана от ТИР

    31 19 Отговор
    Гледам снимката (по горе) и си мисля - какво причинява злобата и алчността , предателството и безкрайните лъжи - какво. Тази вече не прилича на човек.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 егати

    24 16 Отговор
    Ей злобъл и за тебе има доста данни събрани и не си мисли че имунитета ще те спасява вечно.Защо не разпиташ за имотите и далаверите на сергей и курнела и всичките дърти комуняги които изкрадаха всичко.
  • 7 Дългият

    25 22 Отговор
    Този път Банкянският шмекер няма как да се измъкне.
  • 8 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    34 10 Отговор
    ЧЕТИРИ ГОДИНИ РАЗСЛЕДВАТ БАЦЕ И....НИЩО....ВИЕ НАС ЗА МАЛОУМНИЦИ ЛИ НИ ВЗИМАТЕ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кака

    18 13 Отговор
    Ще видим ли най после справедливост и за нашите крадци или Гешев пак ще се ослушва ?
  • 11 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    23 12 Отговор
    БАЦЕ СИ Е В БАНКЯ.......ДО КАМИНАТА, МЕЗИ И СИ ПИЕ РАКИЯТА.....И ЧАКА.....НЯКОЙ ДА ГО ОСЪДИ....ЯВНО РАШКОВ И РАДЕВ ГИ Е ШУБЕ
  • 12 погнусен

    29 17 Отговор
    Йончева , от ЧЕТИРИ ГОДИНИ дрънкаш тези лъжи , как става така , че за всичките ЧЕТИРИ ГОДИНИ - абсолютно нищо не успяхте да намерите ?! Изтърка се тази опорка , измислете нещо ново или ... замълчете !

    Коментиран от #37

  • 13 Гербер

    10 25 Отговор
    Баце се е подсигурил и са унищожени всякакви доказателствени улики. Гешев няма да го барне. И ще дойде Видовден и пак ще ви управляваме с ДПС и пак ще си усвояваме.
  • 14 user

    20 4 Отговор
    Нали от там идва атаката с тази простотия Барселонагейт. Левите, зелените и джендър проамерикански кръгове в Европа надделяват в момента. С помоща на медиите и парите на Сорос сготвиха не един премиер. Виждат проблеми с Орбан все още, но и неговият ред ще дойде. Какво остава за наш Боко с тази негова доброта и плурализъм.
  • 15 Българка

    10 22 Отговор
    Снощи по TV1 пред Бенатова журналистът Чобанов каза, че има журналистическо разследване и публикация, как в луксозния бутик на Борислава Йовчева има превеждани/ прани пари от фирма близка до Борисов и печелила обществени поръчки по европрограми. И основно там могат да се търсят парите с неясен и европроизход.

    Коментиран от #16, #18, #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 анонимен

    21 6 Отговор
    тази си съперничи с Манолова по противност
  • 18 Ели

    10 24 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Напълно подкрепям. Всичките от Герб са замесени в далавери но вече не са недосегаеми.
  • 19 Трезвомислещ българин

    24 7 Отговор
    "Балонът “Барселона”, който периодично се надува от 2018 година насам, е на път да се спука окончателно. Това стана ясно вчера от изявление на Специализираната прокуратура, от което се разбра, че разпространяваният от МВР и ДАНС “доклад на испанската полиция” е най-обикновен анонимен донос, скалъпен от вестникарски изрезки, както е модерно да прави и самият министър-председател Кирил Петков, за да предава папки на прокуратурата".
  • 20 Каменар

    21 6 Отговор
    Българската прокуратура кога
    ще продължи разследването
    срещу тази нагла жена?
  • 21 Каменар

    16 5 Отговор
    Българската прокуратура кога
    ще продължи разследването
    срещу тази нагла жена?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 XYZ

    5 15 Отговор
    Адмирации, Елена! Надеждата ни е в тебе! Тук всичко се замазва и прикрива! Борисов, Гешев и Цацаров трябва да се извадят първи от властта, след това останалите! Колкото повече, толкова по-добре за България! Тази натрупана мръсотия години наред трудно се чисти!
  • 24 Боцко

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сивата чапла":

    Чапло СИВА,

    Чети, па тогава пиши,
    /а най-добре се сниши/ ..
  • 25 АЙДЕ МА..

    7 3 Отговор
    Ще ви цезират, ама друг път,... как ще докажете , че отклонените пари, ако има такива, са европейски.
    Или си говорите ей така, народът да е доволен, че вършите нещо
    айде, жадни сме за развоя на събитията....вследсвие на евроконтрола
  • 26 писна ми

    9 3 Отговор
    Я се захващайте на работа в полза на хората. Личните ви вендети не ни интересуват. Цял един живот ще се изниже, докато слушаме
    кой, кого и защо ще съди. През това време някои хора си трупат парички, живеят си перфектно, ходят по почивки на хиляди км от България, а ако им се наложи, се лекуват в най-елитните болници по света. Смразява ми се кръвта от тази наглост. Обикновеният човек няма никакъв шанс за нищо. Моли се на Бог да е здрав, моли се на лекаря за най-евтино лекарство, стои на студено, яде каквото и да е, не ходи на почивки, и за да не живее под наем, изплаща 30-годишен кредит. Така , че хайде стига сте ми се правили на загрижени за хората. Съдете си се както искате и тихо вече. Говорете само, когато направите нещо видимо и полезно за хората.
  • 27 Национален предател

    10 2 Отговор
    Тази национална предателка по-добре да не припарва в нашата родина. Нека са ходи у Путиновстан, нали защитава техните интереси. Щом Станишев и би шута, смятай колко е зле.
  • 28 Тома

    1 4 Отговор
    Добре е че тиквата е прост иначе можеше да получи сърдечен удар
  • 29 Протестиращ

    6 2 Отговор
    Тази окраде ли доста пари уж за филми и къщи за гости?
  • 30 АЗ КАЗАХ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Написаното от вас и психоаналитик не може да го разтълкува, но един специален психолог каза че испраните пари са в пробната на бутилка и Б. Рашкоо ги е взел за да си купи 20 имот
  • 31 г-н

    2 2 Отговор
    Европа и г-жа Кьовеши трябва да разследва оградата и всичко свързано с Мутрата от Банкя -КРАЖБИТЕ МУ
  • 32 ДЯДО ПОП

    1 1 Отговор
    Не искай срещи с никого - само плашиш хората и излагаш България !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Баба Елена нещо пак мъти срещу България.

    1 0 Отговор
    Страдащите от прогерия/преждевременно стареене/руска агента в ЕП Йончева, вместо да даде инициатива, да се свърши нещо полезно за България, губи парламентарно време за кьор фишеци, като "Барселонагейт". Съставени от капутите от ДС/БСП. Петни името на България, където срещу нея има основателно обвинение за пране на пари.
  • 36 Бабата се тресе от злоба.

    1 0 Отговор
    Злобата обезличава, състарява, ррави хората грозни и наздраве..
  • 37 Йончева продължава

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "погнусен":

    Тя ще води «воина» с борисов до Когато се пенсионира и делото ще бъде оставена на неиното дете /и то да се изхранва с тази лъжа/ Значи делото ще продължи до 2090 год
  • 38 Ти малоумник ли си

    0 0 Отговор
    С тези 5 милиона Елена стана депутат в българия и след това евро С него рашков е още на власт /въпреки че е с панперси/ и още много крадци и мошенници
  • 39 Дано дочакаме

    0 0 Отговор
    От четири години нищо дано следващите четиридесет години се намери печат и подпис на тези документи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове