Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 09:41 6 021 34

Доц. Георги Костов: Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни хора

  • гори-
  • дърва-
  • продажба-
  • георги костов

Ще се наложи държавните предприятия да вземат заеми

Доц. Георги Костов: Корнелия Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни хора - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието премахва посредниците в търговията с дърва. Тя ще се осъществява в складове на държавните горски и ловни стопанства. В момента работят 17 такива склада, като се очаква да бъдат общо 56. Там дървата ще се продават без надценки и такси за гражданите.

„Дървата не само ще се продават на себестойност, но ще бъдат закарани до хората които имат нужда от тях, безвъзмездно, което на практика е непазарно и представлява скрита държавна помощ към тези хора“, коментира пред БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор Гори.

Подобна практика няма в нито една държава от ЕС, допълни той.

По думите му зад добрата идея да се подпомогнат бедни хора с ниски пенсии или в малки населени места се постигат няколко цели. Една от тях – държавните предприятия ще бъдат натоварени с неприсъщи разходи, които ще ги извадят от икономическо равновесие и ще се наложи те да вземат заеми, за да поемат своите разходи, защото по закон не могат да фалират.

Когато държавните предприятия изземат функцията на частния бизнес, обявен за лош, се заличава цял сектор, като се казва, че държавата ще върши тази работа, отбеляза доц. Георги Костов, според когото сега се втълпява отново идеята за лошия чорбаджия.

Това е крайно лява политика и крайно лява мярка, смята преподавателят.

Според него Корнелия Нинова „иска да овладее“ процеса на продажбата на дърва по себестойност с „партийни хора“. Ако се овладее този процес от определени политически сили, те ще могат „да командват парада“, аргументира се той.

Броят на складовете е крайно недостатъчен, отчита още доц. Костов.

Около 50% от цената на дървата, доставени до съответното жилище, са разходи за транспорт, труд, товарене и разтоварване, посочи Георги Костов.

Дърводобивните фирми са подценени от управлението като проблеми и развитие, изтъкна още преподавателят. Според него частните фирми в дърводобива у нас разполагат с примитивна техника, останала от 80-те и 90-те години.

„Защо трябва една лоша практика на кметовете, вместо да бъде контролирана по-внимателно, да бъде иззета, за да се контролира от друг? Това ми прилича на „стани, да седна“.

Доц. Георги Костов изрази мнение, че става дума за лобистки интереси.

„Вероятно от някои среди, които съветват г-жа Нинова и не са калинки, а бих ги нарекъл направо колорадски бръмбари, са свързани с обществените поръчки, които ще се проведат, за милионно закупуване на техника – превозни средства, специализирани машини за добив, които обществени поръчки са много интересни за тези колорадски бръмбари и те ще им донесат съответните комисионни.“

„От гори почнаха да разбират, както от футбол, всички в България“, обобщи Костов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нов

    23 16 Отговор
    Който държи дървата контролира и гласовете на хората по селата.Корнелия си плете кошничката за сметка на Кирил Петков.

    Коментиран от #3

  • 2 питам

    19 16 Отговор
    Ами защо дадохте на Нинова държавните предприятия? Пуснахте вълка в кошарата, сега ревете, че душал овцете. Това беше поредният провал на ПП, след орязването на пенсиите, Събев начело на транспорта, кварталните милиционери, които ще слухтят сред хората по стар метод на ДС и Шесто управление, бившите милиционери, които назначиха а областни управители, сякаш областните управи са милиционерски участъци. И още, и още... фал след фал.

    Коментиран от #11

  • 3 ДЪРВА И ВЪГЛИЩА

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нов":

    ГАЗТА КЪДЕ Е ФАШИСТИ КАКВИ ДЪРВА КОГА ЩЕ ГАЗИФИЦИРАТЕ БЪЛГАРИЯ ДОЛНИ ТЕРОРИСТИ?
  • 4 адаша

    20 13 Отговор
    ТЕХНОДЪРВОИМПЕКС...
  • 5 Българка

    23 14 Отговор
    Глупости, как може да се съмнявате в кака Кури. Че тя бедната всичко прави в полза на бедните и онеправданите. Ето декларилара е 1/2 апартаментче и 5000лв влог. Мисля да сложим кутиики за събиране на помощи за кака Кури.
  • 6 хгт6

    18 8 Отговор
    Държавните предприятия ще теглят заеми, които никога няма да могат да изплатят и накрая ще ги приватизират. Схемата е стара и изпитана във времето.
  • 7 АЙДЕ МАРШ

    24 13 Отговор
    Е КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА КАЖЕ ТАЯ ГЕРБЕРУГА, ПО ТЯХНО ВРЕМЕ КРАЖБАТА НА ДЪРВА БЕШЕ ИЗДИГНАТА В КУЛТ !!!

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 шефа

    12 13 Отговор
    КУРНЕЛИЯ винаги е била подлога на Тиквата и мошеничка,от нея освен лъжи и кражби друго не може да се очаква.За затвора е.
  • 10 БСП за България и Радев

    13 10 Отговор
    Ей гербави, и какво лошо има в това??? Всичко е за доброто и благото на изстрадала майка България
  • 11 Последния Софиянец

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    По-добре провал след провал но никога повече Тиквата на власт
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Заблуден Мунчо

    22 2 Отговор
    Как бе Мунчо ще фалират, като и до сега са продавали на същата цена, а посредниците са обирали парсата. Защо народа да не си купува на реалната цена, а трябва да пълним гушите на алчни прекупвачи?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А сегааа - кърлежи

    24 3 Отговор
    Тоя ми прилича на гербав марокански скакалец. Досега дървата бяха овладян монопол на ДПС и ГЕРБ да дешат и плашат бабичките по селата. Какво лошо има дървата да се продават на цената на добиването без лакоми скакалци? По лошото Тошово време можеше горският да ти маркира дърветата и от там нататък човек си ги сечеше и прекарваше сам за своя сметка. Горският само проверяваше дали не са отсечени повече кубици от маркираните.Най-често дървата се сваляха с трупарските камиони но горското на цена в пъти по-малка от цените на сегашните фирми-кърлежи. Сегааа... фирми ще ми добиват,превозват и продават - аре у лево.
  • 16 То си пише

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "АЙДЕ МАРШ":

    И тоя мушмурок от снимката какво знае, ама се прави на ни лук ял, ни лук мирисал, той какви ги е изпонатворил, ама няма кой да го стисне за топките да запее на фалцет - безсрамник!
  • 17 Тошо

    20 3 Отговор
    Какви заеми Костов, къде са парите от вашето 10 год. "мъдро" управление,задно с " неотразимата" Д.Танева? Нескопосания ЗГ който наложихте през 2009 г., масовите кражби на Държавните Г. Предприятия, жалките промени на Наредба 8 за Сечите в горите са само част от вашия дял за упадъка в горския сектор!
  • 18 шопендар

    11 9 Отговор
    ТАЗИ ПРИУМИЦА ПРИЛИЧА НА ИДЕЯТА ЗА ДЪРЖАНИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ.В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА/ПОНЕ НА ТЕОРИЯ/ А НЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА.НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНЕМ НАПРЕД.ДОКАТО НЕ ИЗЧИСТИМ КОМУНИСТИТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО.КОЛКОТО ПЪТИ ВЛЯЗАТ ВЪВ ВЛАСТТА ТОЛКОВА ПЪТИ ФАЛИРАТ И ДЪРЖАВАТА И НАРОДА.РАЗБОЙНИЦИТЕ СЕ ПРИДЪРЖАТ САМО КЪМ СОБСТВЕНИЯТ СИ МОРАЛ И ЦЕЛИ-И ТО Е -ГРАБИ ЧУЖДОТО
  • 19 безпартиен

    13 1 Отговор
    Прав е че няма държава в ЕС такава каквато сме ние!В нито една държава в ЕС не можеш да сечеш нито да извозваш с камиони и каруци!В Австиря за две отсечени дървета в двора трябваше да се засадят 5 различни вида на възраст 8-10 години с диаметър поне 8 см.!!!Цената на тези дървета беше 2550 евро!!!!!!Имаше и краен срок за изпълнение след което глобите са космически!!!!!Всичко се наблюдава сателитно и никой не се разкарва от двор на двор да проверява!
  • 20 0707

    11 7 Отговор
    Корнелия добре е замислила нещата! Ако дядо Кольо иска да си купи дърва ще отиде до склада на горското и ще си натовари и ще си ги вземе по ниските държавни цени! До тук добре, но дядо кольо ще се наложи да наеме Камион за да пренесе дървата до къщата си да наеме работници или кран да ги натоварят и смъкнат! Да наеме резач за да ги нареже! Ситуацията ще стане много сложна има голяма вероятност сметката да излезе по висока!

    Коментиран от #26, #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Груьо

    17 3 Отговор
    ДОЦ.КОСТОВ С ВАШИТЕ БЕЗУМИЯ,НАПРАВИХТЕ ТАКА,ЧЕ КУЦО И САКАТО ГРАБНА РЕЗАЧКИТЕ И ЗАПОЧНА ПОГОЛОВНА СЕЧ БЕЗ ВСЯКАКВИ ПРАВИЛА.ДА НЕ ГОВОРЯ ,ЧЕ ОТ ВАШИЯ УНИВЕРСИТЕТ ИЗЛИЗАТ НАПЪЛНО НЕГРАМОТНИ ХОРА. НАБУТАХТЕ ЧАСТНИ ФИРМИ ДА ДОБИВАТ ДЪРВЕСИНА БЕЗ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ.ТЕ ОТ СВОЯ СТРАНА ГО УДАРИХА НА ГОЛА СЕЧ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е УДОБНО.ГОРСКИТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ И СЕ ПОЛУЧИ ЕДНА ДЪРВЕНА МАФИЯ.ВИЕ С ВАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ УНИЩОЖИХТЕ ГОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ.НО ИМА ЕДИН КОЙТО ГЛЕДА ОТГОРЕ ДА ГО ЗНАЕШ ОТ МЕН.
  • 23 кнаус 485

    15 4 Отговор
    Доц. Георги Костов КОГАТО БЕШЕ ШЕФ НА ГОРИТЕ СЪЗДАДЕ ДЪРВЕНАТА МАФИЯ,ТАКА ЧЕ НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ГЕРБАВИ ОТПАДЪЦИ....
  • 24 Хххх

    15 2 Отговор
    Костов,мутренски кадър , вземи и се скри ! Известна е горската мафия ,изсекохте горите , изнесохте дървесината зад граница , забогатяхте безбожници ,изнудвате хората на безбожни цени! Нинова да Ви зададе въпроса за залесяването ! А последиците са : безводие , наводнения , мърсен въздух. Стоп на беззаконието !!!!
  • 25 Браво, Корни!

    9 3 Отговор
    Затвори още едно кранче на клепоухите.
  • 26 Моя грижа

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "0707":

    То щото досега не се плащаше за превоз,разтоварване и рязане. На село не е проблем приятели или роднини да ти превозат,разтоварят и нарежат дървата за немного пари или за почерпка и без пари. Фирмите кожодери обаче калкулират всичко. Предпочитам да ми дадат участък за добив,да платя на горското и от там нататък си е моя грижа.
  • 27 куку

    7 3 Отговор
    Това българско герберско говедо и слугинаж на престъпните частните фирми ,които барабер с него превърнаха горските масиви в голи поляни взел да дава акъл аджеба ,колко щял да се влоши ,ако държавните предприятия добиват и продават дърва за огрев и дървесни строителни материали.Спасението на горите, е именно в ролята ,значението и контрола на държавните предприятия върху безогледната и безконтролната сеч върху престъпните частни фирми ,които влизат в договорки с горските стопанство чрез измислени и манипулиранеи тъпргове и до тук Следва сеч без контрол ,,безнаказаност и вместо ,10 куб ика по договор ,те секат по 100куб ика и започва алъш вериша между разбойниците и обикновения човечец който няма пари за хляб
  • 28 бивол

    5 0 Отговор
    Замисъла на правителството е прекрасен и ще бъде работещ и в услуга на населението ,но стига да се реализира от знаещи можещи некокорумпирани мутри и феодали в държавните горски стопанства .Като гледам този министър хич му нямам доверие ,няма мерак за работа .Разбойниците ,феодалите и престъпниците в горските стопанства ,в земеделските дирекции и общинските служби ,Държавен фонд още дерижират и ограбват държавните ресурси
  • 29 Ентропа 2009

    5 0 Отговор
    От 30 години партийни етно фирми и такива близки до предишната власт са водещи в добива на дървесина у нас.
    За залесяване и дума не става.
    Наводнения и порои, свлачища и срутища са част от поголовната сеч.
    Редно е държавата да си върне своето, а частните секачи да отпаднат от печелившата верига.
    Защото само с т.н КОНТРОЛИРАНА САНИТЕРНА СЕЧ СЕ ИЗРЯЗА ВСИЧКО.
    Ще стане като със срутените ни заводи, за които само ще си спомняме , че са произвеждали нещо.
    И с горите става по същия начин от безконтролната сеч.
  • 30 Аааа, стига вече

    3 2 Отговор
    Нямам нерви да чета как един доцент - ин се опитва да ни прави на прости. ТОЙ мислел , моля ви се , това, онова ...Ами ясно е , че са ви отрязали клончетата или са ви взели парче от баницата. И готови с упреците. Кой разполагаше досега с горските масиви ? Дървената мафия й викат хората. Редно е да ви поспрат малко. И защо да не разпределя държавата ресурсите си ? Да не ви е бащиния. Само така , Нинова !
  • 31 В държавните складове се продават

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "0707":

    най честно дървата. Имат си собствен транспорт, нарязани и нацепени са, и се продават на тон, а не на мижав кубик, както при частниците. Лощо е, че дървата се продават сурови,т.е. влажни и това е нечестно, а и горенето е по лошо. Трябва да има складове, където дървесината да съхне на слънце поне две години и тогава да ги продават.
  • 32 кажи бе

    1 0 Отговор
    гробарски плъх?!На кой!На хората което имат! От гробари ,акъл Не...
  • 33 този шут

    1 0 Отговор
    бе на Симо-секира подлога....
  • 34 тези думи

    1 0 Отговор
    направо в кауша,да се кажи!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове