Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 17:40 1 233 6

Държавата предоставя средства за обучения на безработни и заети

  • средства-
  • обучение-
  • безработни

Работодателите, които желаят да получат финансова подкрепа за обучения на възрастни, също могат да подават своите заявки в бюрата по труда в страната

Държавата предоставя средства за обучения на безработни и заети - 1

Всички безработни, желаещи да придобият нова професия, могат да се запознаят с възможностите за включване в курсовете, провеждани в четирите клона в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” (ДП БГЦПО) и Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в Кремиковци. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Обученията се финансират от държавния бюджет, като за периода на участие обучаемите лица получават дневни стипендии, средства за нощувка в пансионите на ДП БГЦПО и за пътуване до местоживеенето им, в случай че то е извън населеното място, в което се провежда обучението.

Работодателите, които желаят да получат финансова подкрепа за обучения на възрастни, също могат да подават своите заявки в бюрата по труда в страната. Eдна от възможностите за финансиране е при наемане на безработни лица за работа по придобилата вече популярност „дуална система за обучение”. Чрез нея Агенцията по заетостта стимулира паралелното провеждане на теоретично обучение от обучаваща институция и придобиване на практическа подготовка в реална работна среда под ръководството на наставник. За целта ежемесечно се предоставят средства от държавния бюджет за основно трудово възнаграждение за всяко наето безработно лице и неговия наставник, като това продължава през целия период на обучението, но за не повече от 36 месеца.

Освен това, в пълен размер и за всяко лице се поемат разходите за провеждане на обучение по професия, необходима за конкретната работа. Работодателят има право да избере обучаващата институция и да уговори с нея учебния график и програмата за провеждане и оптимално съвместяване на учебния процес и трудовата дейност на наетите за обучение чрез работа лица.

Успоредно с това, Агенцията по заетостта очаква и заявки от работодатели, които желаят да наемат безработни лица след придобита от тях професия, необходима за конкретното работно място. При тази форма обучението на безработните лица се финансира 100 процента от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия и средства за транспорт, в случай че местоживеенето им е в друго населено място.

Работодателят сам избира обучаваща организация, с която съвместно формират учебния график и провеждат подбор на безработните, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа за поне 6-месечен период. Финансова подкрепа за провеждане на обучения по ключови компетентности на техните работници и служители могат да получат и микро-, малки и средни предприятия, като подкрепата е в размер на 50 на сто от стойността на обучението. И при тази форма работодателите сами избират обучаваща организация, учебна програма и график за провеждане на обучението.

Подробна информация за активните в настоящия период форми за предоставяне на обучения може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта, както и във всички бюра по труда в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    10 1 Отговор
    Преди години съкратените миньори ги обучаваха за фризьорки каква ще е следващата глупост за да приберат парите
  • 2 kaptain Morgan

    10 0 Отговор
    Едни и същи фирми точат милиони за обучаване на безработни и "маргинални" групи. Назначават някакви хора по документи с протекциите и съучастието на бюрата по труда, плащат им по стотина лева без да ги обучават и занимават с нищо и прибират хиляди.

    Коментиран от #6

  • 3 Ползата е нула.

    5 2 Отговор
    Фирмите на новата власт лапат парите.
  • 4 Глупости

    5 1 Отговор
    Поредна вратичка за източване на пари. На нищо не ги учат.
  • 5 безпартиен

    8 0 Отговор
    Ключът е в думата ЖЕЛАЕЩИ!Колко ц.гани без образование и без професионална квалификация биха ПОЖЕЛАЛИ да придобият професия?
  • 6 Няма как

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "kaptain Morgan":

    Да се знае всичко .Рано е и за тази промяна,но ще се оправят нещата.Не може да няма обучение,но действително.Ей,за съжаление,не може всичко да се промени като отрязано с нож.
    Ние всички трябва много да помагаме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове