Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 17:19 6 284 33

ПП: Съществена част от Борисова градина е в ръцете на знакови фигури от тъмните години

  • борисова градина-
  • пуп-
  • къпалня мария луиза

Те настояват компетентните органи да преразгледат проекта за подробен устройствен план

ПП: Съществена част от Борисова градина е в ръцете на знакови фигури от тъмните години - 1
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" излязоха с Декларация във връзка с развитието на проекта за подробен устройствен план на местността „Борисова градина“ (план за парк и градина по чл. 62, ал. 1 от ЗУТ, Столична община, гр. София). Според тях проектната документация за подробния устройствен план на м. „Борисова градина“ все още не съответства на интересите на обществото.

Ето и текста на декларацията:

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми Народни представители,

Ние, народните представители на Промяната от софийските избирателни райони, изразяваме силното си безпокойство по отношение на обявения от Столична община проект за Подробен устройствен план на м. „Борисова градина“, както и за цялостното развитие на парковите пространства, зелените площи и площите за отдих в града, включително игрища, градинки, междублокови пространства, детски площадки.

Правим го днес на обявената дата за заключителната част на общественото обсъждане на подробния устройствен план за “Борисова градина”, за да подкрепим усилията на гражданското общество и независимите експерти, които милеят за каузата “Борисова градина”!

На първо място, следва да припомним, че опазването на околната среда и биоразнообразието, както и стопанисването на парковете и резерватите с национално значение, е във висок обществен интерес.

Важно е и да се подчертае, че територията на „Борисова градина“ обхваща и редица единични и групови недвижими културни ценности, сред които са и резерватите на градинско-парковото изкуство. Документирани са и множество растителни и животински видове в рамките на местността, част от които са защитени.

На второ място, следва да отбележим, че териториалноустройствената защита на недвижимите културни ценности, съгласно Закона за културното наследство, следва да се осъществява с оглед опазване и устойчиво развитие на съответната ценност. Устройствените планове и специфичните правила и нормативи, които се определят към тях, следва да са насочени към насърчаване на ефективната защита, реставрацията и благоустройството на обществените пространства.

С оглед на посоченото, считаме, че изложеното в проектната документация за подробния устройствен план на м. „Борисова градина“ все още не съответства на интересите на обществото. Макар и някои от предложените действия по реставрация и облагородяване да са полезни, друга част от предвидените обекти са силно обезпокоителни. Поддържането на

парковото пространство и възстановяването по автентични данни не следва да се използва като претекст за допускане на необосновани намеси и разрешаване на ново строителство.

Изграждането на връзки за улеснен достъп до парка и на спортни атракциони не следва да се прави за сметка на лесопарковите пространства. Не следва да се допуска и изграждането на нови обекти, за нуждата от които няма ясна обосновка, има неизяснена собственост или придобита през годините при превратни условия такава. Днес съществена част от Борисова градина и едни от най-важните културни обекти на нейна територия са в ръцете на знакови фигури от тъмните години на управлението на страната ни.

Ярък пример за това са къпалнята “Мария Луиза” и Летният театър.

Знаем, че подобни проблеми има във всички квартали на града ни, където по различни причини обществените пространства и зелените площи са преплетени с частна собственост. Това е проблем във всички големи градове в страната. Решението на местните власти досега много често е било зелените пространства да се застрояват, докато градовете ни се превръщат в бетонна пустиня.

Декларираме, че ще работим по тези проблеми по законосъобразен начин, с респект към законосъобразно придобитата частна или реституирана собственост и в полза на обществения интерес.

В заключение, настояваме компетентните органи да преразгледат проекта за подробен устройствен план на м. Борисова градина, както и другите проекти за подробни устройствени планове, които ограничават съществуващите зелени площи и площи за отдих в град София.

Настояваме да бъде съставена адекватна оценка на рисковете за биологичните видове на територията на парка и стратегията за опазване на биоразнообразието да се приведе в съответствие с нея, предвиждайки механизми за тяхното управление. Наблягаме на историческото и културното значение на парка и призоваваме за недопускане на ново строителство и изграждане на съоръжения, за които не е налице доказана необходимост. Усилията на гражданското общество, което от години се бори и осветява проблемите на плановете за “Борисова градина”, заслужават своя справедлив резултат и имат нашата подкрепа!

Промяната, уважаеми колеги, не е декларация, а процес на малките стъпки. Малките стъпки, в които възвръщаме доверието, че бъдещето на градовете ни, бъдещето на “Борисовата градина”, като символ на качествената градска среда, ще е за всички, а няма да бъде изконсумирано от алчността на съмнителни субекти!

Благодаря!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    17 5 Отговор
    Моята градина е?!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Капитализъм

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    ... в действие!!! Следва "инвестиция"!!!

    Коментиран от #7

  • 3 поглед

    18 15 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    разбира се . тя и затова се казва борисовата градина. скоро ще се казва прокопиевата градина.
  • 4 Да се

    22 1 Отговор
    променят нещата по възможност по - скоро !
  • 5 Гост

    18 13 Отговор
    Киро от сега да си знае - не ме интересува колко ще открадне и в каква далавера ще влезе, само да гледа да пре.бе Борисовата градина, цяла София ще му се изсипе на главата и горко му....ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БОРИСОВАТА ГРАДИНА!!!
  • 6 Гост

    41 6 Отговор
    фъндъкова трябва лежи поне 100 години у затвора за това. Даже 100 са малко, 150 години трябва да лежи тая крадлива гнида

    Коментиран от #10, #24

  • 7 Така е. Прав си !

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Капитализъм":

    АЛЧНОСТА е двигателят на копитализма.
  • 8 Гадове

    33 0 Отговор
    Това стана по времето на Софиянски, фирмата- Софийски имоти, ръководена от човек от партията да Л Дилов ограби София...
  • 9 ха ха

    24 2 Отговор
    други ;знакови фигури; си окупираха цели планини ,но за тях нищо , сигурно са по знакови
  • 10 Тази

    26 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    кметица с примряла душица е покорна слугиня на Тулупа.
  • 11 БРАВО! ДЕЙСТВАЙТЕ!

    31 0 Отговор
    ТАКА Е И ВЪВ ВАРНА! НА ПЛАЖА ФИЧОЗА ПО ПЛАЖНАТА ИВИЦА МИНАВАМ ПРЕЗ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ И ВИДИТЕ ЛИ АЗ ОБИКНОВЕНИЯТ ГРАЖДАНИН СЪМ НАРУШИТЕЛ! СЪЩОТО Е И ПО ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ. МУТРА С ПРЯКОР "КАСИЧКАТА" МИ Е ОТРЯЗАЛ ПЪТЯ С ОГРОМНО ИМЕНИЕ! МАХНЕТЕ МУТРИТЕ!
  • 12 ЧАСТНИТЕ ИНТЕРЕСИ МОГАТ ДА СЕ РЕШАТ ЧРЕЗ

    17 1 Отговор
    ВИСВАНЕ ПО ДЪРВЕТАТА НА ЧАСТНИЦИТЕ ПО ХУМАНЕН НАЧИН - ТОЕСТ С КРАКАТА НАГОРЕ !
  • 13 ПСР

    23 3 Отговор
    Родният ми град-София е тъжна,много тягостна,гледка.Трудно се вписва в понятието"Европейска столица 21 век".
    Борисовата градина,която е на разстояние 300 метра от нас,е част от този град.Съответно,също много тъжна и безрадостна гледка.14 години Фандъкова и ГЕПП на Власт-това е положението.Това,което най-много ме чуди,е,как продължава да"ръководи"София със същият перделък и подвластност на БанкИ и корупцията,въпреки промените.Хич не й пука-получава директиви и действа за благото на Вожда и Партията.Борисовата градина я касае само откъм кинтите,които би усвоила.Нагла работа.
  • 14 СЛЕД ПРОМЯНАТА ВХОДА БЕЗПЛАТЕН ЛИ ЩЕ Е В

    13 4 Отговор
    БОРИСОВАТА ГРАДИНА ИЛИ НЯМА ДА Е ЖЕЛАТЕЛЕН ЗА ЕЛЕКТОРАТА ИЗБРАЛ КРАДЦИТЕ СИ !
  • 15 Ловеч бойзс

    6 2 Отговор
    Чистьит стадьион, драги оранжади! Муахахахахаха оааааа……
  • 16 Амчи то името говори...!

    6 4 Отговор
    ,,Борисовата" градина е на най-тъмната сила от миналото-Борисов...!
  • 17 кои кметове на София

    14 0 Отговор
    продадоха борисовата градина на "знакови фигури от тъмните години" на демократичния режим? Обикновено у нас тази информация е табу. А сега?
  • 18 aaa

    15 0 Отговор
    за пореден път се заобикалят нещата.... защо не казвате имената ??????

    Коментиран от #22

  • 19 Стойкас Стоилас

    7 5 Отговор
    Слава Богу, че се усетиха ПП да дръпнат ръчната! Сега с шефа се фръцваме и се прибираме в Ловеч, защото в София не ни обичат. Гриша Ганчев пак ги изпързаля уж, че иска да строи стадион, но как да даде 100 млн.лв. на софиянци за нещо, което си го имаме в Ловеч - ГРАДСКИ СТАДИОН! Който иска да припознае Литекс като насладик на ЦСКА - Тире - София е добре дошъл в Ловеч. Другите отиват при Цеката 1948 и всичко е точно.
  • 20 Бай Онзи

    3 1 Отговор
    Ми бъй и ибън ! Иначе вас ла във правата бъй и ибън ! Избирайте !
  • 21 Тиквий Втори Българоубиец

    2 5 Отговор
    Това е моята градина... Борисовата градина и затова тия учените да не ми се бъркат.
  • 22 1321321321

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "aaa":

    сети се , имш три опита.,,,
    П.С. те са от големата мафия на БКП, радеФ, манолова и др предатели на България....
  • 23 Помак

    9 5 Отговор
    Браво на ПП...мутрите вън, до стената ...скоро ште опкаят гаштите ..хи

    Коментиран от #26

  • 24 ШАРО

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И мазника софиянски крадеца
  • 25 С други думи

    6 4 Отговор
    Планът не съответства на плановете на Прокопиев. Само да кажа, че интересите на обществото нямат нищо общо с прокопиевите!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рашавия

    1 1 Отговор
    ...демек в прокситата на братужките...
  • 28 НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ДО ДУПКА

    8 0 Отговор
    смешници - узаконихте незаконното строителство на Вълка на язовир Искър - фрапиращо беззаконие. Сега и в Борисовата градина го бетонирайте, вместо да го изритате като краставо псе и да му кофискувате всичко за вредите, които е нанесъл на обществото. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА БАНДИТСКИЯ ГРАБЕЖ НА БОКО И ФРЕНДОВЕТЕ МУ И ОТВАРЯНЕ НА ЛАГЕРА В БЕЛЕНЕ И ЛОВЕЧ. Там е мястото на боклуците
  • 29 rudi.cska

    1 0 Отговор
    Изключително съм доволен от публичното обсъждане и използвам случая да честитя на Гриша Ганчев НОВИЯ СТАДИОН НА ЦСКА-СОФИЯ! Дано наемите от офиси, магазини, заведения, фитнеси и др. са достатъчни за издръжката на футболния клуб! Така ще спазим обещанието от 09.09.2016 г., когато на смъртния одър на автентичния клуб, Гриша Ганчев обеща: “Аз ши въ издържам!”…
  • 30 Пламен

    0 1 Отговор
    Дрън дрън и нищо конкретно.
    Пълни некадърници.
  • 31 75% ОТ БОРИСОВАТА ГРАДИНА , КАКТО И ОСТА

    1 0 Отговор
    НАЛИТЕ ПАРКОВЕ СА РАЗПРОДАДЕНИ ОТ ФАНДЪШКА НА МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ . ЩЕ МИНЕ ВРЕМЕ И ТЕ ЩЕ СИ ГИ ЗАГРАДЯТ ! ТАКА ЗАВЕДЕНИЯТА НАСРЕД ЕЗЕРОТО АРИАНА ЩЕ СТАНАТ ОГРОМНИ ХОТЕЛИ МОЛОВЕ И АПАРТАМЕНТИ НА КРАДЦИТЕ И МОШЕНИЦИТЕ !
  • 32 ДЕВИЗА НА ГЕРБ И БСП Е..................

    1 0 Отговор
    КЪДЕТО Е КРАДЕНО ПАК ЩЕ СЕ ГРАБИ !
  • 33 ЧАСТНИТЕ ИНТЕРЕСИ МОГАТ ДА СЕ РЕШАТ ЧРЕЗ

    0 0 Отговор
    ВИСВАНЕ ПО ДЪРВЕТАТА НА ЧАСТНИЦИТЕ ПО ХУМАНЕН НАЧИН - ТОЕСТ С КРАКАТА НАГОРЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове