Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 18:21 2 709 49

Рашков: Прокуратурата бави нарочно разследванията за Борисов

  • бойко рашков-
  • прокуратура-
  • бави-
  • разследвания-
  • борисов

Освен това, според силовия министър, обвинителите не могат да убедят никого, че бащата на Мис Бикини Борислава Йовчева е в състояние да купи подобен крупен имот в тузарски квартал на Барселона, при положение, че е водопроводчик.

Рашков: Прокуратурата бави нарочно разследванията за Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

Пореден повод за съмнения в действията на главния прокурор Иван Гешев даде вътрешния министър Бойко Рашков. Според шефа на МВР обвинител №1 нарочно е бавил няколко производства, свързани с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Сред тях - и скандалът с къщата в Барселона.
"В документите от Испания има много интересни неща за предполагаема любовница и лица, свързани с бившата СИК, между които и Борисов. За мен прокуратурата умишлено не е работила. Както е забавяла няколко производства, станали публично известни с това, че се свързват с Борисов. Във всяка хипотеза, при която имаме подобна връзка, прокуратурата прави всички възможно тези събития да останат неизяснени своевременно въпреки повишеното обществено внимание към тях", заяви министър Рашков пред в. “Сега”.

Прокуратурата, според Рашков, послъгва, що се отнася до твърденията, че от Испания се чакат данни. Освен това, според силовия министър, обвинителите не могат да убедят никого, че бащата на Мис Бикини Борислава Йовчева е в състояние да купи подобен крупен имот в тузарски квартал на Барселона, при положение, че е водопроводчик.

"В момента, в който аз казах публично, че ми е известно, че испанските власти са изпратили материали, които се намират вече в България и които аз съм прочел, прокуратурата светкавично се задвижи и като да беше изключително "обезпокоена" от това, че журналистите знаят за този материал. Имах ултиматум да представя материала в конкретен час - 15 часа на 15 февруари 2022 г. Пита се в задачата защо този материал сега изисква спешното представяне в прокуратурата, а действията на прокуратурата по целия случай не е спешно", запита министърът.

Това не са единствените съмнения, които витаят около законосъобразността на действията на обвинител №1. Според думите на Рашков Иван Гешев е нарушил закона и като неправомерно е изземвал дела от Ямбол, свързани с пътни ремонти, които са били прехвърляни в София.

Не е ясно за какво точно става въпрос. Ямболският сайт NetNews обаче преди около месец публикува разследване, според което едни от най-често използваните и натоварени републикански пътища в областта са без акт 16, а освен това за тях няма издадено строително разрешително.

Рашков коментира и сагата с “Булгаргаз”. Според вътрешния министър прокуратурата пречи на силовото ведомство да работи по разследването.

"Материалите, които са събрали служителите от ГД "Национална полиция", са изпратени по искане на Софийската градска прокуратура на 9 февруари. До момента тези материали стоят там и не сме информирани какво правят по тях. Нещо много неприятно, което ми докладваха - ръководителката на градската прокуратура влязла в кабинета, където разговаряли разследващите и прокурора, и е казала: "Какво бързате толкова много, няма труп в случая?!". Представяте ли си каква нагласа има в прокуратурата?!", обясни министърът.

Сагата с джипа на Горанов

Приключва сагата с джипа на бившия финансов министър Владислав Горанов, който се оказа издирван от “Интерпол”. Скандалът избухна в края на миналата година, когато Горанов бе хванат на ГКПП “Калотина” с возилото, а граничните полицаи му позволиха да се върне обратно и да напусне страната с друга кола.

“Автомобилът е със странна история. По твърдения на самия Горанов той е получил на лизинг чисто нов автомобил. По твърдения на собственика на фирмата автомобилът също бил нов. Той обаче е с регистрация от 1-ви януари 2018 г. по справка, която са направили нашите служители. Установено е, че е произведен през август 2018 г. Тоест регистрацията на автомобила по документи предхожда самото производство. Второ - странно е, че точно досието на този джип не присъства в архивите на КАТ. За всички други коли за простосмъртни български граждани може да се направи справка. За този няма следа”, посочи Рашков.

В следващите дни ще се вземе решение по отношение на служителите на гранична полиция, които са позволили на Владислав Горанов да напусне страната. Със сигурност ще има наказания.

Схемите от “Хемус” - приложени и за язовирите

Схемите за източване на големи средства при строежа на АМ “Хемус”, за които стана ясно преди месеци, са били използвани и при ремонта на язовирите, оповести още Рашков. Възложени са строително-ремонтни дейности, без обаче да са налице нужните строителни книжа.

“Трябвало е да се укрепи дигата на водоема в землището на с. Антоново, Търговищко, от 35 000-36 000 кв. м, за което са били отделени близо 3,5 млн. лв. от ДКК. Цялата сума е била изплатена на изпълнителя. В хода на проверката е установено, че преведената сума е прекалено голяма и от изпълнителя се очаква да възстанови наддаденото”, посочи Рашков.

Материалите са пратени в прокуратурата, но досега тя не е реагирала и в МВР няма сведения за образувано досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много ясно

    40 12 Отговор
    Песът няма да хапе ръката която го храни
  • 2 Гешев

    37 12 Отговор
    Симмулираме дейност
  • 3 Само да попитам

    30 34 Отговор
    Рашков като намери чувалите с парите от магистралите върна ли ги,че нещо нямам спомен
  • 4 Гербер Сголемгуй

    25 37 Отговор
    Човечето на фотото......на колко ракии е?
  • 5 ГЕРБ

    25 45 Отговор
    Пиянде не си интересен вече ти си лъжец и гнусен интригант.И твоя ред ще дойде

    Коментиран от #8

  • 6 53345

    23 29 Отговор
    Палат с дванадесет златни тоалетни сигурно е построен прозрачно?
  • 7 12 КЕ'НЕФА

    21 25 Отговор
    Всичко съм спестил с много работа, пот и мъка! Защото сме...ДС...Ком-Социалисти.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хемус

    22 24 Отговор
    С парите направиха 12 кенефа да има къде да с.е.р.е.ш и един Казан за ракия да има какво да пиеш и един матрак да има къде да спиш а не да спиш в парламента
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!

    21 24 Отговор
    ПИЯНИЦА К.Е.Н.ЕФ МОШЕНИК
  • 12 Мутра

    22 14 Отговор
    Гола вода сте всички от новите головодници.Нищо не променяте
  • 13 xaxaxa

    26 17 Отговор
    Тоя като се напие му се привиждат схеми , а като изтрезнее - не може да ги разкрие 😅🤣
  • 14 Поркач

    29 11 Отговор
    "Разкритията" на 12 :⛔ 🥃"Изнасяни са пари в сакове и чували" ГДБОП : "Не сме съобщавали за пари в сакове и чували"🥃 "Борисов има банка"БНБ: "Борисов не е собственик на банка."🥃"Срутила се е магистрала "Хемус"- 600 метра"АПИ: "Няма срутване на "Хемус"."Има строителни дейности по отводняване на 46 метра"🥃 "Строителството на пътища е незаконно"АДФИ: "След две проверки не намира нарушения на договори за строителството на пътища и магистрали в периода 2017-2020 г. "🥃 "Хиляди хора са подслушвани"Бюро за контрол на СРС : " Няма подслушвани от проверените 45 сигнала"🥃" Борисов яде хора"🤣🤣🤣
  • 15 Георги

    22 15 Отговор
    Тоя пак му се привижда това онова. На пияна глава всичко е възможно 😃😂. Пази ни Боже от това чудо!
  • 16 XxxL

    20 13 Отговор
    Комунистическият следовател с 19 къщи и имоти от държавни заплати, данъчният измамник с прехвърлени на мистериозно изчезнали сламени хора задлъжнели фирми, „експертката”, която не различава паркинг от магистрала, обясняват на народа, който потопиха в криза и здравна катастрофа, какво е морал?!
  • 17 Тома

    19 17 Отговор
    Как няма да я бави.Нали каскета вика на тиквата шефе и се правят на луди и прости
  • 18 42566

    25 5 Отговор
    Стига празни приказки, дайте документи, Бойко Рашков може да изиска цялата информация стига сте се оправдавали с Гешев.
  • 19 Anonymous

    23 9 Отговор
    В Гугъл пише,че Асен Василев е крадец на интелектуална собственост! И за Спеца от НАП пише… и за корумпирания и пиян министър на вътрешните работи пише….Пише, че мафията е поставила задача на Мунчо и на Мухльо да махнат Гешев….
  • 20 ха ха

    15 7 Отговор
    виде се че от саги , схеми , и подобни нищо няма да излезе , нивото на мвр е до пътен контрол и писане на актове за пълно джобче , за това сте обучени и така сте научени от 70 години да малтретирате населението за благото на властта
  • 21 Бай Х.Й....

    26 7 Отговор
    А ми тя прокуратурата не разследва.Разследването се води от полицията,Рашков защо бяга по тъча
  • 22 Трезвомислещ българин

    22 8 Отговор
    "Няма доклад, сигнал или справка на ДАНС или на испанската полиция за „Барселонагейт". Това разбрахме от изслушването на председателя на ДАНС в антикорупционната комисия в парламента“.
  • 23 Бля-бля ...

    23 9 Отговор
    Къща в Барселона, шкафчета, манекенки, списъци гугъл, простотии няма вече за какво да се хванат мръсниците и пробват със старите претоплени манджи и дърти цигански лъжи. Другия път пробвайте и с гръцкия остров белким хване декиш !
  • 24 Диана

    23 8 Отговор
    Рашков да престане да злоупотребява със сроковете! Прокуратурата си знае работата - не е като техния Народен Съд! Все да напада Герб и все неоснователно - само и само да обоснове своето присъствие на стола си..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Простотията и простащината им нямат граници, явно..Хубавото на нашето време е, че маските падат и можем да видим истинските лица, на тези, които са ни управлявали повече от 50г., истинските им уродливи лица, все още разчитащи на лъжата и лицемерието, на манипулации и мръсотии..Гледайте ги и ги помнете, защото те си слагат различни маски когато твърдят, че много се грижат за нас - ето ги как се грижат: винаги и само за себе си!
  • 25 Сега

    20 4 Отговор
    Явно ще разследват заедно къщата в Барселона,заедно с 19-те апартамента,заедно с хотелите в Гърция на Корни Импексова.Всички такива дела за далаверите на политици,и кражбите им ,ще се гледат заедно.....за да си правят компания при....как беше ...любимият на някои....бай Ставри....
  • 26 456

    11 14 Отговор
    Много платен герберски трол на барикадата.Както казват турците няма пушек без огън.Така яростно се спускат като матросовци да защитят бащицата Тулуп.Има значи нещо реално,а не само приказки.
  • 27 поглед

    9 9 Отговор
    предполагаема връзка?! да ,може водопроводчика да пере пари на прокопи. не е задължително на борисов. без документи сте отново фейк.
  • 28 Копа кабана

    9 15 Отговор
    Вижда се краят на Гешев.А оттам и на Борисов.И тези напъни на кречеталата на Герб вият и врякат срещу Рашков, защото свършват благата им от техния покровител и Бог Слънце.

    Коментиран от #47

  • 29 Пак пуснаха почтените да лаят

    16 8 Отговор
    Дамаджанков сам се обвини😂😂😂.Нямало как бащата на манекенката да купи имот, щото бил водопроводчик. А ти бе, с твоите 12 тоалетни, 19 имота и то какви, а сега станаха 22 според декларацията ти, откъде тези финансови средства, при положение, че си бил само на държавна заплата. Пък никъде няма информация, че си незаконен син на някой саудитски шейх например😂😂😂А жена ти била много оправна нотариуса, ама на цяла България да продава имоти, дали ще събере тези милиони😂😂😂Ще има Видов ден и за теб, не се съмнявай! Алчността ти явно е безгранична, защото кво ще ги правиш тез богатства, когато не след дълго се запътиш към истинския съд?!

    Коментиран от #44

  • 30 6778

    9 12 Отговор
    Интересно защо Българската Прокуратура и основно Гешев спи дълбок сън и не прави нищо за да открие нарушенията и кражбите на бившите Управляващи. Целият свят научи за "Барселонагейт", за Апартамент гейт, за къщите за гости, за Инхаус поръчките за магистрала Хемус, за грабежите за средства за Язовирите, за Осемте джуджета, за кюлчетата злато и пачките евро в шкафчето на Тиквата Боко и още хиляди и хиляди окрадени 14 млрд.евро потънали в частни джобове.Гешев време е да отговориш на обществото за тези крупни нарушения.Хората и ЕС чакат отговори.Докога ще мълчиш.?
  • 31 ComfortablyNumb

    10 5 Отговор
    Рашков нещо ново под шипковия храст!?
  • 32 Рашков

    6 4 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ КРИЕТЕ 38-те ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ НЕ СПАЗИЛИ ЗАКОНА ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ НА ИМОТИ И СМЕТКИ В ЧУЖБИНА.ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ НЕСПАЗИЛИ ЗАКОНА ГИ ПРИКРИВАТЕ.НАЛИ И ТЕ СА ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ И СКАМЕ ДА ГИ ЗНАЕМ.ЩОМ ЦАЦАРОВ,ГЕШЕВ И ВИЕ ГИ КРИЕТЕ СТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В БЕЗДЕЙСТВИЕ И БЕЗЗАКОНИЕ.СТИГА СТЕ ОБИЖДАЛИ ВСИЧКИ НАС С НЕДОСЕГАЕМИТЕ И"ВИСШИ" ЧИНОВНИЦИ.ЗАЩО ИМ ПРАВИТЕ ЧАДЪР?????ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМЕ СПИСЪКА.КАТО КАЗВАТЕ А ыЩЕ КАЖЕТЕ И Б.СТИГА ЛЪЖИ.ПИСНА НИ ОТ НЕДОСЕГАЕМИ.ЗАЩО ТИКВАТА НЕ Е В ЗАТВОРА?????

    Коментиран от #38

  • 33 Джони2

    7 9 Отговор
    Рашков ...премиер !!! Ни Харвард ни Оксфорд ни трябва , повече Рашковци по добре !

    Коментиран от #39

  • 34 Иван

    8 7 Отговор
    Рашков дърт мин етчияо ,Борисов изчисти България от мутрите итехните,,кучки,, като теб.

    Коментиран от #40

  • 35 Марто

    6 6 Отговор
    Прокуратурата в България е престъпна корумпирана и не ефективна, не е нужно някой да го казва фактите говорят за всичко нито един осъден олигарх, престъпник. Всичко е прикриване на доказателства, затваряне на очите на прокурорите рекет ако усетят че има много пари, грабеж на биснеса на всички които имат някакъв крупен бизнес. Това са методите на престъпния контингент във властта - алчност подлост и грабеж.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Муций Сцевола

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Рашков":

    Абе най-корумпиран боклук. От всички корумпирани боклуци...Ти с безбройните си имоти и активи получени от теб за последните мътни 30 години от престъпниците за услугите...Точно ти ли си стожер в борбата с мафията? Нали ти си създаден от Престъпната Държава. Пийни си и стани човек...Бъдещ пандизчио.
  • 39 Радио Скопие

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Джони2":

    Повече Рашковци, повече престъпност! Сигурен ли си че искаш това? Джони...Красавецо.
  • 40 хахаххаха

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Вярваш ли си? Пиеш ли редовно хапчетата? Колко пари усука?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 умен

    6 1 Отговор
    Някой трябва да напише книга "Как един български водопроводчик стана милионер". Купил една ябълка, продал я скъпо и купил ве, продал ги скъпо и купил четири ... или чрез дъщеря си, с която се облагодетелствали от един висш български политик?!

    Коментиран от #48

  • 43 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 3 Отговор
    ДРУГАРЯ РАДЕВ Е ГОЛЯМ ПОЛИТИК .
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тончо

    2 0 Отговор
    А, аз съм един чичко милиционер, ама имам няколко имота, не ме питайте как съм ги придобил, и няколко стотин хиляди в Банк И, пак не ме питаика как и откъде на слушахме се на празните ти приказки както казва една поговорка голям го извади, ама мек мдаа
  • 47 Слави

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Копа кабана":

    През крив макарон
  • 48 Северозапад

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "умен":

    И книгата ще се казва, АЗ КОИТО НЕ ВИЖДАМ ПОДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол