Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 07:47 2 479 25

Брюксел критикува Денков за сливането на университети

  • брюксел-
  • критики-
  • николай денков-
  • сливане-
  • университети

Загубата на идентичност, традиция и независимост може да доведе до много по-слаби институции, осигуряващи общопрофилно и по-малко специализирано образование, се казва в писмото на президента на Европейската асоциация на институциите във висшето образование 

Брюксел критикува Денков за сливането на университети - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Европейската асоциация на институциите във висшето образование (EURASHE) разкритикува намеренията за сливане на университети в България на министъра на образованието акад. Николай Денков, съобщават от OFFNews.
В днешно писмо до Висшето училище по телекомуникации и пощи, което е единственият български член на EURASHE, Армандо Пирес пише:

"Бях осведомен относно предложението за сливане на редица висши учебни заведения в България в "национални политехники". Като президент на EURASHE, която представлява над 600 професионални висши училища, включително Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в София, бих искал да подчертая няколко негативни последици, които могат да произтекат от едно такова сливане, последици, които сме наблюдавали в други европейски страни.
Първо, големите структури рискуват да задушат активността и мотивацията на отделните слети институции, подкопавайки важния академичен принцип на автономията. По-големите институции в рамките на новите политехники могат да доминират и да изтласкат по-малките. Загубата на идентичност, традиция и независимост може да доведе до много по-слаби институции, осигуряващи общопрофилно и по-малко специализирано образование.
Второ, по-малките институции често са по-пъргави и гъвкави и могат да вземат решения по-бързо от големите висши училища. За професионалното висше образование такава гъвкавост е важна, за да отговорят на промените на пазара на труда и да развиват специализацията си в нововъзникващи технологични области. Съществува риск сливанията да премахнат конкурентното предимство на съществуващите специализирани институции.
На трето място, по-големите национални институции могат да отслабят териториалния принос на висшите училища и ползите от тях за градовете и регионите. По-малките институции, които се управляват на местно ниво, са в по-добра позиция да отговорят на местните и регионалните нужди, което е отличителен белег на професионалното висше образование. Подобен принос беше силно насърчаван през последните години от Европейските институции и международни асоциации като ОИСР.

В заключение, бих искал да призова отговорните фактори да проведат близки консултации, в които да включат ръководството, академичния персонал и студентите във всяко решение за сливане и преструктуриране на системата на висшето образование. Станахме свидетели на много негативни последици в други европейски страни, когато преструктурирането се осъществи „отгоре надолу“ без подкрепата на тези, които предоставят висше образование на място.

EURASHE ще се радва да предостави допълнителни съвети и информация и е готова да подкрепи българските институции за развитие на качествено професионално висше образование, заедно с партньори от цяла Европа".

На 3 февруари OFFNews първи оповести пазените в тайна от МОН намерения за окрупняване в системата на висшето образование в България. Тогава от Министерството на образованието потвърдиха, че като цяло се планира подобно нещо, но без да потвърдят изнесените от медията ни детайли. Напротив - под наши публикации по темата във Фейсбук от официалната страница на МОН пишеха коментари, в които се твърдеше, че написаното от нас е "фалшива новина". Че не е фалшива потвърдиха с имената и публичните си коментари не един и двама ректори, както и депутати, ангажирани с висшето ни образование, включително бившият министър на образованието Красимир Вълчев.
И до днес МОН отказва да разкрие в подробности намеренията си. Очаква се това да стане утре на заседание на Съвета на ректорите, на което е поканен министър Денков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тия па

    14 5 Отговор
    къде се бърка, дето не им е работа.
  • 3 свидетел

    24 7 Отговор
    не сливане, а закриване трябва ! това са убежища за прикриване на безработица и печатници за дипломи без покритие !
  • 4 Ахаааа

    11 2 Отговор
    осведомен бил. Ревна ли са му и той, разбрал недоразбрал, хайде на амбразурата. Що бсе бъркате дето не ви е работа?
  • 5 Значи

    14 3 Отговор
    е на прав път !
  • 6 дедо Йоцо

    18 2 Отговор
    Ако Брюксел ги е толкова еня за БГ идентичността, традициите и независимостта едва ли щяха да ни дърпат ушите да пусщим макета у ЕС.

    Коментиран от #7

  • 7 Това се казва

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "дедо Йоцо":

    Л И Ц Е М Е Р И Е
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 прекалено

    7 2 Отговор
    Брюксел чака кадри от Бг. ЕС чака лекари, мед. сестри, инженери, архитекти, соц. работници да обгрижват пенсионерите в старческите домове. Богатият Брюксел не харчи пари да си подготвя свои специалисти, не дава пари за българското образование, обаче Брюксел иска готови кадри.
    Денков да иска пари от Брюксел за висшето ни образование! Бг не е толкова богата страна, че да издържа хиляди асистенти, доценти, професори, сгради и пр.

    Коментиран от #19

  • 10 ххн

    6 0 Отговор
    Денков, искай издръжка от Брюксел!
  • 11 Крайно време е

    11 0 Отговор
    Да се разграничат университети от професионални училища - дори когато тези училища се наричат "висши"! Университетското образование трябва да подготвя хора за науката и способни да използват научните достижения за постигане на нови, по-добри резултати. А професионалните училища -да създават кадри за индустрията и бита, които да прилагат знания и умения. Дори като занаятчии!
  • 12 Баш софиянец

    7 2 Отговор
    "Брюксел" се изказва за щяло и нещяло, където му е работа и където не му е работа и често без да има представа за какво става въпрос.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАН КРУМ

    8 3 Отговор
    Брюксел да го свири силно. Ама мног силно.Да спре да се меси ,без никой да им е искал мнението.Кога ще проумеем,че сами можем повече Можем сами да си оправим държавата ,която благодарение на техните проксита разсипахме.Министъра да прави това ,което смята за правилно за България ,пък да става каквото ще!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Простото Киро

    5 3 Отговор
    Съучастникът на Кирчо Шмекерчето направи сам себе си академик и сега доунищожава образованието в България с глупостите си.
  • 17 Шшлш

    3 3 Отговор
    Псевдоакадемикът денков за пореден път получава професионална атестация, разбира се негативна. Най слабия министър!
  • 18 Мренков

    3 3 Отговор
    Денков трябва да си подаде оставката, той остави университетите в мизерия, крайно ниски заплати, превес на чиновничеството, липса на интерес у преподавателите към работата, намаляване на истинските професори за сметка на измислените, лоши условия, ниска дисциплина сред студентите, уреждане на "наши хора". Самият той използва положението си на служебен министър, за да стане академик на съветската организация БАНи да си подсигури старините с 4000 лева пенсия отгоре върху основната. Срам и резил за такъв човечец! ВЪН!
  • 19 колапс

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "прекалено":

    Хич не са хиляди, намаляват с всяка година. Една част се пенсионират, нови няма поради мизерни заплати, други напускат страната , трети отиват на дсруга работа- дори има кръчмари, гумаджии, таксиджии, земеделци, строители, частни фирми. Четвърти търсят държавна сигурна работа. Висшето образование е в колапс!
  • 20 слаб министър

    4 4 Отговор
    Този министър доунищожи висшето образование в България. Дори при бай Тошо бе значително по-добре- добро заплащане, уважение към учения, добри условия, ред, дисциплина, отлични норми, които регулираха кой да е професор и кой не, академизъм и строги отношения в университетите. Сега е хаос, безпорядък, липса на интерес, уреждачество, некадърност.
  • 21 hahaha

    0 0 Отговор
    много е важна прозрачността, а и борбата с корупцията
  • 22 Пламен

    2 0 Отговор
    Преди да се прави механично обединяване на университети трябва да се направи анализ на състоянието на всеки един от тях. Брой преподаватели на един студент, годишна натовареност, запълняемост на отпуснатите по държавна поръчка места, реализация на випускниците. Нека тези от тях, които желаят да се обединят да го направят, а на тези, които смятат, че могат да се справят сами, да им се даде възможност да го докажат. Тези висши училища, които подготвят специалисти за практиката са жизнено необходими и трябва да им се даде шанс. Академик Денков вече раздели висшето образование на изследователски университети и други. Нека да поработят две години с повишеното финансиране и след това да се анализира ефективността на научната им дейност. Да се види какво е получила страната за тази реформа и нов принцип на финансиране.

    Коментиран от #24

  • 23 Наученият

    0 3 Отговор
    О да, механично ще ги слеят, особено това споменатото училище. Имах две приятелки, които работеха от 30г там и ги изгониха по най-долен начин! Малко им е за това, което причиниха на Катя и Ани!

    Коментиран от #25

  • 24 СБанов

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пламен":

    До Пламен:
    - Вече има изведени изисквания към всички висши училища и приети програми за промени, както и изисквания към тяхното изпълнение. Никой не ги е отменял, доколкото виждам на сайта на МОН. Вдига се някаква пушилка поради поет ангажимент, подозирам дългата ръка на някои доброжелатели в сферата на образованието. Освен редуцирането на под 10 университета общо за страната, дали целта не е и да се сложи ръка върху средствата, особено на медицинските университети. Явно, въпреки не особено задоволителното качество на образованието и подготовката на академичния състав, прекрояването на образователната карта и то с такъв брутален темп е в нечий интерес. Наистина от тази авторитетна организация са надушили накъде отиват нещата!
  • 25 Ат.Н.

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Наученият":

    Познавах вашите приятелки лично: вземаха пари от студентите - по 50 лева - за семестриални проекти. Едната, по-младата- по едно време искаше рушвет за да пуска студентите на Еразъм. Тъкмо изчистиха тези двете твари с фалшиви дипломи, които бяха овладяли този ВУЗ и сега ще ги сливат, за да се върне всичко в 2006г. с тогавашните недосегаеми семейства и калинки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол