Last news in Fakti

26 Февруари, 2022 06:46 4 599 106

БСП защити Паметника на Съветската армия в София

  • бсп-
  • паметник-
  • съветска армия-
  • софия

От столичната организация излязоха с позиция

БСП защити Паметника на Съветската армия в София - 1
Снимка: БНР

Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП излезе с позиция относно събдата на Паметника на Съветската армия в столицата. Ето пълният ѝ текст:

Ние, социалистите от София, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената в продължение на три десетилетия агресивна война срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век – Втората световна война! Път към забрава на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към забрава на решаващия принос на руския народ и народите от бившия СССР – над 27 мил. жертви - за победата във Втората световна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!

След неуспеха на ликвидационните крясъци на незначителна група от яростни русофоби, днес се повдига въпросът за премахването на Паметника на Съветската армия! Повдига се от кмета на район Средец, Трайчо Трайков, въпреки че г-н кметът добре знае, че темата е извън неговата компетентност. И въпреки това той си разрешава да предприема акции и да налага решения, целящи да ерозират българо-руските отношения. И то в момент, когато държавата се управлява от коалиционен кабинет, в който идеологическите различия и оценки за миналото са оставени настрани, за да се работи в името на България.

Ще припомним за пореден път, че построеният през 1954 г. Паметник на Съветската армия представлява висок пример за синтез на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т. н.

И нека е ясно: Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава!

А на кмета Трайков може само да кажем: „Обущарю, не по-високо от обувката!“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 110 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо ново

    78 79 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой да тури динамит

    80 80 Отговор
    И тва нема да го има вече

    Коментиран от #46

  • 5 Бьлгарин

    104 104 Отговор
    Браво достойна позиция на партията

    Коментиран от #28

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    80 96 Отговор
    Нека го съборят Фашистите на България.. На негово място ще построим монумент на Владимир Владимирович Путин. Освободил България от новият Европейски фашизъм и американска окупация

    Коментиран от #41, #97

  • 7 Абе

    28 6 Отговор
    къде отиде оня с МОЧА ?

    Коментиран от #16

  • 8 ха ха

    62 50 Отговор
    Предлагам да го преместим в Беляне... Добре ще си паснат с АЕЦ-а, дето никога не се случи... Памет за поколенията на започнати и недовършени злини.
  • 9 Путя е престъпник

    53 47 Отговор
    За мрачните времена на 20 в ходете разказвайте в Киев в момента - 21 в. Дали ще ви разберат...

    Коментиран от #12, #49

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ijik

    88 49 Отговор
    Не унищожавайте историята Нека младите правят съпоставка Не се хващай те на моментни безумци Няма да изтриете истарията

    Коментиран от #65, #101

  • 12 Сори

    20 17 Отговор

    До коментар #9 от "Путя е престъпник":

    Вие сте Путя !
  • 13 оня с коня

    43 51 Отговор
    "Вълкът козината си мени,но Нрава - не" мъдрият народ го е казал.А ето и БСП-то как ловко с тирада от Празни приказки се напъва да представи Образа на Действителността пред Обществеността в Професионалното си КРИВО ОГЛЕДАЛО:"...Днес се повдига въпроса за Премахване на Съветската Армия".Ма чакайте бе ДругарЕ,Никой не е казал че ще Премахва Паметника,а става дума за ПРЕМЕСТВАНЕТО Му!Което пък е належащо,щото много Признателни на руската Армия хора искат като застанат пред него в знак на Почит и Признателност,да НЯМА СМУЩАВАЩИ ШУМОВЕ от забързания Столичен Живот,а да е тихо и спокойно,т.е. Мястото на паметника е място за Уединение,което го има единствено в Покрайнините на града.

    Коментиран от #17

  • 14 мислещ

    44 35 Отговор
    Лицемери. Защитават някакви паметници, докато в същото време управляват с американските подлоги, обявили на практика война на Русия.
  • 15 ...

    61 52 Отговор
    БСП са предатели и винаги са защитавали руските интереси, подкопавайки българските. Тази партия трябва да изчерне с паметника. Тя е вредна за България...

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ники

    72 28 Отговор
    Паметници на Руската армия дала 27 милиона жертви през ВСВ има освен в България и в почти цяла Европа : Берлин , Виена , Талин , Норвегия , Киев и много други , никъде нищо не се сабаря , жалко че се докарахме до там да ни управляват профашистки настроено правителство.
    В Германия запазиха и концлагерите и газовите камери , никой нищо не сабаря.
    Ние сме провален народ

    Коментиран от #20, #102

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ...

    45 50 Отговор

    До коментар #18 от "Ники":

    Не желая паметници на войници, окупирали България, с което натрапват на българския народ техния извратен социализъм...
  • 21 Катърчев

    26 22 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Разбира се. Кого да защитават олигарсите от Червената Буржоазия . Капиталисти са ,политици и бизнеса е в техни ръце с изпраните "Първи милион " . Курнелиева каква е ? Разбира се ,че ще защитават виден мултимилиардер като Путин и всичкото Руски олигарх . Тях не ги интересува ни Български ,ни Руски ,ни който и да е народ. Интересува ги само % в банките и процента върху пет цифрените им заплати ако може в евро,лири или долари. Важен е и % който им отчитат подставените лица като собственици и управители в бизнеса и този от прокарването на лобистки закони. За Вас е ходенето на работа ,плащането на данъци и евентуално на война ако се наложи.
  • 22 Кутиите

    14 23 Отговор
    Никога не съм си представял че ще гласувам за БСП , но Котето и Румбата натам ме водят.
  • 23 идвайте братушки

    43 29 Отговор
    Браво БСП....че сороснята е побесняла и иска да изтрие всичко руско в България за да угоди на Бай Дън. За България Сащ освен да ни заплашват заради СМакедония и да изполват територията ни срещу Русия , друго не са направили .

    Коментиран от #99

  • 24 Пеци шопа

    35 24 Отговор
    Комунисти, русороби, русофили всичките от един дол дренки.Нека да прочетат писмото на техния кумир и най големият нац.предател Г.Димитров унизителното писмо до Сталин с молби да спрът убийствата, изнасилванията и грабежите над българи.Четете русороби-комунисти това писмо е исторически факт.

    Коментиран от #38

  • 25 Аз предлагам друго

    26 25 Отговор
    Да махнем паметника и на пиезестал да сложим склуптури на руски земеделец и работник. Това са руснаците, които заслужават уважение, а не руските военни! Те биха заслужили уважение, ако разстрелят Владимир Путин публично!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българче

    30 19 Отговор
    ЛАПАЧИ.Защитават паметника,а изпратили децата си в САЩ.Искат да лапат и от ляво и от дясно.Нали я виждаме какво прави тази армия в Украйна.
  • 28 Пфууу

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бьлгарин":

    Не си българин!
  • 29 Аз предлагам друго

    12 18 Отговор
    Да махнем паметника и на пиедестал да сложим склуптури на руски земеделец и работник. Това са руснаците, които заслужават уважение, а не руските военни! Те биха заслужили уважение, ако разстрелят Владимир Путин публично!
  • 30 Ха ха ха

    26 20 Отговор
    Комунист род и родина няма!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пеци

    9 11 Отговор
    Призрак броди по Европа....Археолозите са откривали скелети на вампири с вързани с верига крака и ръце и нож в устата.Този вампир МОЧА мястото му е в Малашевци даго омотаеме с вериги и сатъра на Хана в устата.Там му е мястото за да не броди отново по Европа
  • 33 Милен

    27 25 Отговор
    Хора, един паметник е преди всичко символ. Какъв символ е това, на какво? На окупацията на България и превръщането и в съветска подметка. Не, това не е памет към обикновените руски войничета, жертви на войната!
    Това е символ на загубата на независимост. Същата тази армия в момента мачка незаконно Украйна! Мястото на този паметник е в музея на комунистическото изкуство, а горе на високия постамент трябва да стои Левски.

    Коментиран от #52

  • 34 СЛОНА

    22 8 Отговор
    ТОЛКОВА Е ПРОСТО ЕДНО МЕСТЕНЦЕ В АВТОБУСА И ГО СВАЛЕТЕ ,ИЛИ ГО ЗАКАРАЙТЕ В УКРАЙНА ТОЗИ КМЕТ ТАКА И ТАКА АВТОБУСИТЕ ДО ТАМ СА ПРАЗНИ!!!..
    САМО ДА ПРЕНОЩУВА ДА ВИДИ ЩОЕ ВОЙНА И КАК СЕ ОСВОБОЖДАВА ,И ДРУГА ПЕСЕН ,ЩЕ ЗАПЕЕ ГАРАНТИРАНО С СЛОНСКИ РАЗУМ И ДОВЕРИЕ КЪМ ОСВБОДИТЕЛИТЕ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ И МИР В СТРАНАТА
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пламен

    16 15 Отговор
    След като Радев ги удари така лошо на изборите, сега търсят някакви начини да задържат малкото си избиратели...русофили фашисти дебили, социално пропаднали и неудачници в живота

    Коментиран от #103

  • 37 Гост

    27 11 Отговор

    До коментар #1 от "нищо ново":

    А бе не съм соц или комуне, но това е ИСторически паметник. Да ниннапомня историята и грешките й да.не повтаряме. Оставете го. Какво изградиха за 33г. Че само искат да развалят?! Едни кръгове хора станаха милиардери за сметка на народа. Престанете да слугувате! Намерете уникален модел на управление. 45 г следвахте комуниститеа сега 33г вече крадливите КАПИТАЛИСТИ! Спрете се. България има или поне имаше рвсурси за 30млн човека да са средна класа всичко продадохте за жълти ст. На чужди компании...... такова разграбване не е било и при комунистите

    Коментиран от #56

  • 38 Милен

    21 19 Отговор

    До коментар #24 от "Пеци шопа":

    Убеден съм, че тези дето подкрепят комунистите не са живяли и един ден в това време. Не помнят всички репресии и безчинства! Не са и чували за националните предатели Димитров, Коларов и сие. Сега е модерно да сме различни - що пък не комунисти...

    Коментиран от #40

  • 39 нико

    24 10 Отговор
    СРАМ за България Е паметника на летците от БРАТСКА америка които бомбардираха София и избиха мирни граждани . ТОЙ трябва да се ПРМАХНЕ или премести в посолството им .

    Коментиран от #50

  • 40 Гошко

    12 12 Отговор

    До коментар #38 от "Милен":

    Те комунистите не ги е срам, че пишеха насилствено българите македонците, че изпраща ха за щяло и нещяло в Белене..........
  • 41 Инка

    20 14 Отговор

    До коментар #6 от "ЕВРОНЮЗ":

    Ако не си разбрал да те светна. Путин е нивия Хитлер. Само мустачките му липсват. Но ти вярвай сляпо на копейкин. Един ден ще прогледнеш
  • 42 Българин

    16 11 Отговор
    БКП/БСП е партия на национални предатели, за която руските интереси са над всичко. Нищо в нея, дори и името и не е истинско. Тя не е Българска а руска, не е социалистическа а на едрия капитал и не е партия а организирана престъпна група.

    Коментиран от #67

  • 43 Българин

    13 14 Отговор
    Защо навсякъде в бившият соцлагер има проблеми с паметниците на руските окупатори? Задайте си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.
  • 44 норд

    11 12 Отговор
    Бкп трябва незабавно да бъде забранена ,а нинова и ръководството на партията ,изпратена в русия
    при господаря путин.
  • 45 1944

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Чакаме ви в България!":

    воюват пак срещу себе си? и ше се победят пак? ай стига вееее .... безаналогови.
  • 46 Пепи

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Някой да тури динамит":

    Викни Евгени Бакърджиев. От третия път го е свалил.
  • 47 ЛЛЛ

    16 10 Отговор
    Ако не бяха руснаците сега щяхте да сте със шалвари. Историята не можеш да преместиш нито да изтриеш, а ще дойде време да им се отъртиме пак

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пепи

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Путя е престъпник":

    Виждаш ли. Сам го казваш. Който не знае историята я повтаря. Ако в Киев имаха паметник.....
  • 50 Българин

    9 15 Отговор

    До коментар #39 от "нико":

    Приятелю, омръзна ви с фалшивите ви антибългарски ви проруски опорни точки. Първо, това не е огромен 54 метров. паметник като МОЧА а паметна плоча висока около 2 метра. Второ, не се намира в центъра на София на пред американскотопжсжлдтво на авериканска територия. Второ, издигнат е не от българи а от американци в памет на загиналите американски пилоти. И четвърто България е обявила война на Великобритания и САЩ а не обратното както е направила Русия. По време на бомбардировките загиват около 250 англичани и американци, над 350 са пленени а около 190 самолета са свалени. Руснаците дават за "освобождението" на България 42 жертви. Всички са те в резултат на бойни действия а от препиване с метилов алкохол в Бургас.
  • 51 БПС е руска партия комунистическа те са

    14 9 Отговор
    Продажници и служат на Русия
  • 52 Пепи

    15 6 Отговор

    До коментар #33 от "Милен":

    А пометникът на американските летци на какво е символ, бе Милене?

    Коментиран от #55

  • 53 Българин

    14 15 Отговор

    До коментар #47 от "ЛЛЛ":

    "Ако не бяха руснаците сега щяхте да сте със шалвари ...." Отново с жалките русофилски опорни точки се опитваш да манипулираш. Ако не бяха руснаците нямаше да я има единствено предателската и българофобска пета колона на Москва, която винаги е работила в полза на руските имперски интереси
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Нашио

    5 8 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    33 г. нов бардак със старите кy...ви. Тия милиардери да не смислиш, че сме аз и ти. Те са си пак ония или вече децата им. Послушай! Трябва да се разкара това. По този начин даваме ясен знам на Русия. Това е преди всичко политически акт
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Паметника е държавен,

    22 13 Отговор
    и никой няма право да го пипа, целият народ трябва да си каже думата! Една шепа подлоги не са народа, а са дупелижци за центове. Не паметника ще изчезне, а тези подлоги ще бягат като пилци от България, барабар с краварските си господари, както бягаха от Афганистан висящи на самолетни колесари.
  • 59 Взимайте си го

    8 15 Отговор
    Преместете си го в музея на социализма, щом е ценен.
  • 60 евлампи

    11 5 Отговор
    Само да уточним че пре 1944 г. в България виза 1 УКРАИНСКИ ФРОНТ , а и после ние се бихме в неговия състав!!!
    Та тоя паметник е и за загиналите УКРАИНЦИ!!!!

    Коментиран от #62

  • 61 Българин

    9 13 Отговор
    От БСП много обичат да говорят за фашизъм и антифашизъм и да се представят като антифашисти. Това е добър повод да напомни колко голям пророк се оказа Чърчил, който в края на ВСВ през рече, че "Фашистите на бъдещето ще нарекат себе си антифашисти".

    Коментиран от #72

  • 62 ...

    8 15 Отговор

    До коментар #60 от "евлампи":

    Този паметник е на съветската армия, окупирала България, след което Съветският съюз наложи комунистическата диктатура в страната!...
  • 63 778

    9 15 Отговор
    Всички тези паметници трябва да се махнат!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 778

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ijik":

    И аз преди смятах така за соц. паметниците, но вече не!
  • 66 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #57 от "Пепи":

    ... Виж какво правят любимите ти "братушки" в окупирана България : История на комунизма в България”, том I, стр. 245: „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11)
  • 67 ...

    5 11 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    По повод на коментара ти ще цитирам една мисъл на български професор: "Българската социалистическа партия не е нито българска, нито социалистическа, нито партия."...
  • 68 Сто

    6 13 Отговор
    Трябваше да се забрани, тази криминална организация.
  • 69 Естествено че

    8 12 Отговор
    Цоциалистите ще затават паметника Та налили кръвожадните болшевишки мародери сложиха на власт техните бащи и дядовци,отличаващи се с нулево образование
  • 70 изроди предатели

    9 14 Отговор
    цял свят ще гледа и ще помисли че България и българите подкрепяме руската инвазия в Украйна когато цял свят е зад украинците
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    Е именно де, целия западен свят налага безпрецедентен фашизъм и се бие в гърдите колко са големи антифашисти. В канадския парламент излиза една дупетатка и заявява, че свиркането на клаксони от протеста на камионджиите биип биип означаволо нацистки поздрав еквивалентен на "Гайл Гитлер"... абсолютно си прав за написаното и Чърчил престъпника е бил прав, но малкия ти мозък отново не е разбрал кои са фашистите.
  • 73 Кой освободи България

    8 10 Отговор
    Трети украински фронт не руснаците

    Коментиран от #95

  • 74 Червени кратуни

    4 11 Отговор
    Махайте се при Путин!!!
  • 75 Така тези

    5 6 Отговор
    Изроди подкрепяха и убиеца Милошевич!!А Вие ги избирате да Ви управляват!!!!
  • 76 Софиянец

    4 8 Отговор
    Не сте ли в Украйна да убивате достойните и да защитавате матюшка?! Каманаците дето се кланяте скоро няма да ги има, може да викнете мутропрофанова с метличката.
  • 77 Сър Пичук

    4 11 Отговор
    Мястото на този паметник е в музея на тоталиризма, а не в центъра на София.
  • 78 Пепи

    12 3 Отговор
    Браво на БСП ! Вечна слава на героите !
  • 79 MGewehr

    3 10 Отговор
    БСП предателите-путинци за свободна България!
  • 80 Майни ги БСП

    4 9 Отговор
    Събаряй ........
  • 81 БСП на Бунището

    6 9 Отговор
    Време е за Лустрация!!!Лустрация на Комунистическите партии Обслужвали половин век Руския Окупатор на Царство България и техните Правоприемник - БСП,АБВ,Възраждане.....Казваме НЕ на Руската Окупация!!!
  • 82 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор
    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 83 Не само този

    2 9 Отговор
    Всички трябва да се съборят на руските окопатори.

    Коментиран от #94

  • 84 Каквото почукало

    5 6 Отговор
    Такова се обадилио. Събаряйте.
  • 85 БСП крадците

    3 8 Отговор
    Вече им се клатят крачетата, Путин е алт, изтече в канала.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Българин

    3 9 Отговор
    Не бях против паметника да си стои,но след като руската армия нападна своите братя разрушавайки техните домове,убивайки мирни граждани и деца за мен този паметник е символ на новите престъпници водени от кремълският диктатор.Ако това беше истинска армия до сега трябваше да свали от престола този кремълски престъпни и направо в Голак до живот.
    Този паметник да се махне от очите на българите и да се премести в историческия музей.

    Коментиран от #93

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ася

    8 2 Отговор
    Браво на социалистите ! Да гръмнат на американският паметник , тези дето са бомбандирали София !
  • 90 Руски роби

    1 10 Отговор
    Този паметник е срам за България. Това е паметник на руската робство продължило 50 години. Роби комунисти фашизирани, бетгом към путландея тук нямате място. И пишете не на български а на езика на вашия робовладелец.
  • 91 Абсурд

    8 0 Отговор
    Не само бсп а всеки българин трябва да уважава паметта на загиналите за да я има тази държава днес, тези които са против паметника
    дали биха се жертвали за страната си днес
  • 92 много правилно

    6 1 Отговор
    Абсолютно съгласен с декларацията на БСП. Историята трябва да се пази и уважава такава каквато е, независимо, че на тези от запад не им харесвала. Комплексираните българи, които искат на всяка цена да демонстрират вярност към капитализма и военната хегемония на САЩ са изключително вредни за България. Браво на БСП!
  • 93 Историята

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Българин":

    И какво общо има едното събитие с другото?! Значи може паметникът на Фридрих Енгелс да седи в Манчестер, Англия, а ние ще се отказваме от историята си. Признателни сме на руските освободители и на Червената Армия! Паметникът трябва да седи там където си е. Няма да коментирам, че имахме достойнство докато бяхме в съюз със СССР, сега сме само черноработниците на ЕС, и най-бедната и корумпирана държава в ЕС.
  • 94 с корени

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "Не само този":

    Аха, но ще запазим този на американските пилоти, бомбардирали София през втората световна война и избили хиляди цивилни български граждани. Не знам от къде се навъдиха толкова елементарни разсъждения като вашите, ама ако не беше СССР да се справи с фашизма, никой не знае какво би станало днес. Щатите откриват втория фронт през септември 1944 година, след като Червената армия върви мощно към Германия. Как не ви е срам да сте безродници и да не пазити собствената си история?!
  • 95 и пак

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Кой освободи България":

    Този трети украински фронт е част от Червената Армия на СССР. Няма нищо общо с бандервците на Украйна тогава и сега.
  • 96 Зомбайо

    2 6 Отговор
    След малко отивам да сваля мужиците, обещал съм ги на един дядо, иска да ги ползва за плашила в градината си. На тяхно място ще сложа паметник на генерал Иван Колев.
  • 97 CNN Дупница

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЕВРОНЮЗ":

    Вечна слава на Руската Империя -Освободителка.
    Путин Ви каза,ще събаряте паметници,,значи.Ще видите Вие що е то -Декомунизация!
  • 98 Да съборим МОЧА

    1 5 Отговор
    Крайно време е това чучело,символ на окупацията на България от руската пасмина,да се събори,а не да се мести.
    Естествено че комунягите ще го защитават,благодарение на тая сволач управляваха и крадохо
  • 99 Да съборим МОЧА

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "идвайте братушки":

    Какви братушки са ти тия прости пияндурници СВОЛАЧ
  • 100 Да се маха

    0 2 Отговор
    Ами нека остане спомен, но в музея.
  • 101 Да се премести

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ijik":

    Никой не унищожава историята. Паметника трябва да се премести в музеа на социализма.
  • 102 Той ще се премести

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ники":

    Никой не казва, че ще се събори. Ще се ПРЕМЕСТИ в мудея и Вие ще може там да му поднасяте цветя.
  • 103 Да се премести

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Пламен":

    Удари с машините, защото излъга на изборите. Откакто радев управлява ти ходиш ли до магазина
  • 104 Коко

    0 2 Отговор
    Съжалявам, има решение на СОС и след извършване на определени процедури този камънак ще бъде премахнат и преместен от там. Въпросът е какво ще има на негово място? Дано направят нещо което да радва софиянци и гостите на града. А паметника в музея на социализма и комунизма!

    Коментиран от #106

  • 105 Спас безделника

    0 0 Отговор
    НА ТРАЙЧО ПО - ДОБРЕ МУ КАЖЕТЕ: " А БЕ, КАКВО СТАНА С ОНЕЗИ ПАРИ?
    ЗНАЕШ ЛИ КАКВА РАБОТА ЩЕ СВЪРШАТ? Я, ДА ЗАВЪРЖЕМ НА ФЛЬОНГА ТОПКИТЕ НА ВИНОВНИЦИТЕ?". ДА ВИДИШ, КАК ЩЕ СЕ ЗАКЛЮЧИ В ТОАЛЕТНАТА - ЩЕ ТРЯБВА ПОЖАРНАТА ДА ГО ИЗКАРА ОТ ТАМ!
  • 106 Ебаааси олигофрените

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "Коко":

    Да направим на това място едно бутиково хотелче, а? И едно ресторантче! Намерили сме инвеститори!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове