Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2022 12:12 838 21

Българското дипломатическо дружество: Няма справедлива война

  • украйна-
  • българско дипломатическо дружество

Дипломацията трябва да върви преди оръжията

Българското дипломатическо дружество: Няма справедлива война - 1
Снимка: БГНЕС

Българското дипломатическо дружество с голяма тревога следи събитията в Украйна. Европа отново е сцена на война.

Не е допустимо днес в Европа, както и където и да е другаде в света, да се водят военни сражения. Няма справедлива война. Няма невинни в една война, освен жертвите, припомнят от неправителствената организация.

Още новини от Украйна

Виновни за тази война са както тези, които я започват, така и тези, които я предизвикват, както и всички страни, политици и международни институции, които не са предприели всичко необходимо, за да я предотвратят. Особено международните и европейски институции, които са създадени да опазват мира и развиват сътрудничеството между държавите и народите, но в случая не бяха на висота.

Тази война ще има и вече има тежки последици върху Европа и света, който се намира в пандемична, икономическа, финансова, енергийна, екологична криза. Нейните последици в най-голяма степен ще засегнат и нашата страна и народ. Съществува реална възможност, ако нещата излязат извън контрол, тя да прерасне в ядрена с унищожителен за цялото човечество резултат.

Няма конфликт, проблем или противоречие, което да не може да се разреши посредством диалог, преговори, дипломация и компромиси. За да върнем мира, трябва да върнем доверието и да покажем, че имаме способност за участие в диалог. Изкуството на дипломацията е да мислим и инициираме следващата стъпка, дори само като дискусия: не е ли време за икономическа и ценностна интеграция вместо съчетаването на възпиране с разведряване. Използване на санкции и оръжие не са начин за овладяване на въоръжени конфликти. Те се стоварват върху народите и жертвите в конфликта и допринасят само за задълбочаване на кризата, за увеличаване на въоръженията и нова военна надпревара, която вече е в ход.

БДД призовава настоятелно всички български институции, наред с оказването на хуманитарна помощ на жертвите в конфликта, активно да подкрепят конструктивния подход за незабавно прекратяване на военните действия, за деескалация на конфликта и намиране на приемливи за всички страни компромиси и решения. Само такъв подход в рамките на международните институции може да бъде израз на защита на националните интереси на нашата страна и народ. България като член на международната общност има правото и задължението да издигне своя глас за незабавно прекратяване на тази война, за започване на диалог и преговори между участващите в нея страни и да инициира прерастването му в така необходимия многостранен диалог за укрепване на европейската архитектура за сигурност в съответствия със съвременните нужди, условия и реалности.

Дипломацията трябва да върви преди оръжията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    4 17 Отговор
    Как се води дипломация с шизофреник? Та на тях им е забранено да вземат решения дори за самите тях. Путиновата дипломация е равна на едностранен диктат на Русия над целия свят!

    Коментиран от #6, #8, #12

  • 2 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 1 Отговор
    Няма справедлива война. 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔 тия вакуум ли имат между ушите ‼️

    Коментиран от #15

  • 3 Правата запазени

    2 6 Отговор
    Пръв призовах за руски Йон Илиеску, но може и да са Брут и Касий, няма значение. Инак отиваме към Армагедон.
  • 4 Правата запазени

    1 6 Отговор
    Пръв призовах за руски Йон Илиеску, но може и да са Брут и Касий, няма значение. Инак отиваме към Армагедон.

    Коментиран от #9

  • 5 Бонговец

    14 1 Отговор
    Лицемерните дипломати са разтревожени. По цяла нощ не могат да спят? А Сомалия,Нигерия? За тях разтревожени ли сте? Колко долара им пратихме? Колко минерална вода? Колко танка? Сатанисти сте.Горди потомци на Херо Мустафа.
  • 6 българка

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    с чурук от околовръсното .....играчка за турски шофьори на камьони !
  • 7 историк

    8 1 Отговор
    Къса е историческата памет на дипломатическото дружество. Нека анализира войните водени от България през 20 век и ролята на дипломацията в тях. Напразни ли бяха жертвите които даде българския народ в тези войни?
  • 8 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ти осем години на Марс ли беше, в кома ли беше ‼️ Сега ще кажеш и , че Путин не е спазвал Минските споразумения! Нищо , че Русия не е страна по тях !
  • 9 Шекспир

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Правата запазени":

    Плутарх казва, че Касий гледал навъсено. Напомня ми на Шойгу, дано да излезе смел Шогун и да спаси света от Антихриста.
  • 10 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Това да го Обясняват на Сърбия, Сирия, Ирак, Виетнам и много други народи, пострадали от демоноидната демокрацийка на краварите!
  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    13 1 Отговор
    "Не е допустимо днес в Европа, както и където и да е другаде в света, да се водят военни сражения." ‼️ А "вчера в Европа" допустимо ли беше в Югославия ❓Или днес се излюпвате ‼️

    Коментиран от #20

  • 12 Споко, Цоне!

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    По-скоро с Алцхаймер не може да се води дипломация!
  • 13 Войната

    9 0 Отговор
    Е откровена дипломация. САЩ например дипломатично приключиха ВСВ с две атомни бомби. Генно модифицирана дипломация на канонерките.
  • 14 Майдан

    11 0 Отговор
    Да не се залъгваме - трябва да си с много ниска обща култура, за да си мислиш, че Щатите не са истинският виновник за този пореден военен конфликт
  • 15 кнаус 485

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Тия специалисти да коментират 1. каква е била руско -турската война за българите и за турците живеещи в България и Турция....2.В поменатата война вярно ли е твърдението ,че руските войски са агресори, а българското опълчение са били сепаратисти за турската власт....Та за ми отговорят на тези два въпроса и тогава бил се вслушал в техните тези.....

    Коментиран от #19

  • 16 Нека,

    5 0 Отговор
    Първо да спрем войната!Нека да ни има по форумите и след нея….
  • 17 637455

    1 1 Отговор
    Гледайте на Ютюб:
    "Лавров - време е да си приберете ракетите вкъщи BG SUB"
  • 18 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ,,....Използването на САНКЦИИИ ОРЪЖИЕ!!!!....НЕ СА НАЧИН ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ!!!!!,,........Абсолютно вярно...Впрочем ТОВА показва КОГА ЗАПОЧНА ВОЙНАТА И КОЙ!!!!Е АГРЕСОРЪТ!!!!...../Путин се ОТБРАНЯВА!!!!!/
  • 19 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "кнаус 485":

    КОМЕНТИРАЛИ СА ГО!!!!Виж на БДД.ком...Иди в търсачката и прочети...БЪЛГАРИ СА,ДИПЛОМАТИ ОТ БРАНША!!!!!!!!Не са поредният ,,....ПРОЕКТ!!!!!,, на сорос.
  • 20 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    ооо,не ОТДАВНА СА ИЗЛЮПЕНИ....Като отидеш на дулю3. БДД.ком!!!! ще се убедиш....Позицията им по въпроса ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 21 JEFF

    2 0 Отговор
    Супер, но защо надписът- Украйна , не си сама ! -е на испански ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове