Last news in Fakti

11 Март, 2022 21:51 42 612 56

Важна новина от министерството на отбраната

  • полигон корен-
  • маневри-
  • учение

Учение на полигона "Корен"

Важна новина от министерството на отбраната - 1
Снимка: БГНЕС

Продължава планираната полева подготовка с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на 2-а механизирана бригада, 3-о Бригадно командване и 101-и алпийски полк. Тя започна на 6 март на учебен полигон „Корен“ и ще продължи до 18 март 2022 г. Ръководител на полевата подготовка е полковник Спасимир Чепишев от командването на Сухопътните войски.

За участие в полевата подготовка ще се извърши придвижване на личен състав и техника по републиканската пътна инфраструктура на страната и с железопътен транспорт.

На 13 март придвижването по пътната инфраструктура ще бъде по маршрути от градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Благоевград, Враца и Смолян през Хасково до полигон „Корен“.

На 18 и 19 март след завършване на полевата подготовка ще се извърши придвижване на военнослужещите с участвалата военна техника обратно по посочените маршрути по пътната инфраструктура и с железопътен транспорт.

Формирования от Съвместното командване на специалните сили (СКСО) до края на март ще провеждат стандартна полева подготовка на ротационен принцип в Учебния тренировъчен комплекс „Црънча“. Техника на СКСО ще се придвижва по републиканската пътна мрежа всеки понеделник и петък от Пловдив до Црънча и обратно.

В съответствие с предварителен полетен план до 18 март се предвиждат полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа от Румъния до учебен полигон „Ново село“ и обратно. Полетите ще бъдат изпълнявани в рамките на съвместната българо-американска подготовка “Joint Training” на учебен полигон „Ново село“.

Тя се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в подготовката на ротационен принцип. В „Joint Training“ участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    144 8 Отговор
    Защо министерството на отбраната не каже за лабораторията във ВМА , която откриха сащисаните в България

    Коментиран от #4, #22, #23, #42, #43

  • 2 дедо Герчо

    76 6 Отговор
    А НА 20 МАРТ БАНКЕТ И ДРУЖНО ОТИВАМЕ ДА ДОИМ КОЗИТЕ...ХЪХЪХЪ....И КРАВИТЕ...
  • 3 Армия 🤣

    75 6 Отговор
    Жив тшак 😜
  • 4 ром

    8 33 Отговор

    До коментар #1 от "Източна ромелия":

    ти си субекта за вивисекция
  • 5 Тотьо

    52 7 Отговор
    Там едно време освен въшки от едни селски мастии друго не можах да прихвана.
  • 6 Бойко Тиквата

    65 8 Отговор
    Лично Шкембе Воевода с опиканите гащи че ги обучава
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сънчо

    79 1 Отговор
    Учения било?
    А в Загреб от небето пада заблудил се дрон.
    Спете спокойно деца.
  • 9 Анонимно

    53 4 Отговор
    С учение се почва шоуто... първо спаринг после на лайф.
  • 10 Хмм

    68 3 Отговор
    Ще пробват старите 50 годишни оръдия. Пародия на армия.

    Коментиран от #53

  • 11 Centyrion

    75 6 Отговор
    Защо се пънете ,и си губите времето.Какво ПВО има България,останало от Съветско време,няколко ц300 около София и Бук,таратайки на 35/40 г.Украйна имаше 50 комплекса Ц 300 ,а питайте къде са.

    Коментиран от #15

  • 12 нахални

    81 3 Отговор
    Пенсионирани военнослужещи командват това което наричате армия. Само гледат да вземат и пенсия и заплата и така до другия месец. Първо трябва да ги изритате тези тунеядци. Нямаме армия това е добре да се знае.
  • 13 ФактЪ

    65 5 Отговор
    Исках войник. Държавата ми поиска документи и изисква много. Сега и да искат да стана войник. Аз няма да искам...колелото се върти! Никога не го забравяйте!
  • 14 хах

    75 10 Отговор
    Хайде махайте ги тея шапкари. Цял ден се подпират и дебелеят. Пенсионират се на 50 г. с голяма пенсия щото много са се уморили.
  • 15 финландец

    24 37 Отговор

    До коментар #11 от "Centyrion":

    Че Русия какво въоражение показа в Украйна. Танкове Т-72 същите като българските. Бук М2 от 1980 година. Тук таме са изкарали Т-80(За справка през 80-те БА го тества и решава да заложи на Т-72 поради това, че Т-80 е на 90 % Т -72. Самоходната артилерия е масово 2С1 Гвоздика, същата като българската. Реактивната система масово е БМ 21 Град. Пак техника на 40 години. Хеликоптерите са масово Ми -24 и К 52 все от съветско време. Над 30 годишна техника. При самолетите същата трагедия. Използват СУ - 25 точно същите като българските. Не знам на какво се смееш ?

    Коментиран от #20, #26

  • 16 МАЛЕ ГОЛЯМ СРАМ

    75 4 Отговор
    НАТО И ТЯХНОТО ПВО, ДА КАЖАТ. КАК СТАР МОДЕЛ БЕЗПИЛОТЕН САМОЛЕТ, ИЗСТРЕЛЯН ОТ ОКРАИНА, МИНА ПРЕЗ РУМЪНИЯ, УНГАРИЯ И ПАДНА В ХЪРВАТИЯ- ЗАГРЕБ. БЕЗ НИТО ЕДНО ПВО ДА НЕ ГО ЗАСЕЧЕ. ДАЖЕ ТОВА В КОСОВО??????? СТАРА РАКЕТА ПРОБИВА ПВО СИСТЕМАТА НА НАТО ОТМА. АМИ ХИПЕРЗВУКОВИТЕ?????

    Коментиран от #21

  • 17 Сух

    37 4 Отговор
    до 18 март се предвиждат полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа от Румъния до учебен полигон „Ново село“ и обратно. Полетите ще бъдат изпълнявани в рамките на съвместната българо-американска подготовка “Joint Training” на учебен полигон „Ново село“. - Това звучи много шантаво.. Да тренират летене.. Ще принасят нещо ли?

  • 18 до министеро

    61 2 Отговор
    внимавайте къде и как гърмите, че да не ударите некой холандски Ф-35, че ще трябва тогава да обвиниме рушляците и ще стане дебела работата.
  • 19 Да не атакуваме

    19 8 Отговор
    Русия в суматохата, йахсхсхсхсхсхаахахахах
  • 20 Сух

    44 4 Отговор

    До коментар #15 от "финландец":

    Замислил ли си се, че старата техника трябва също да се използва. В случай на агресия от друга страна ще има една модерна армия в готовност. Изглежда са си направили сметка, че тази ще свърши достатъчна разруха в Украйна.

    Коментиран от #24, #27

  • 21 ОКРАИН ПВО ПУЦА ПО НАТО

    64 2 Отговор

    До коментар #16 от "МАЛЕ ГОЛЯМ СРАМ":

    ОКРАИНСКОТО ПВО ПРЕДИ СЕДМИЦА ДУМНА ПАТРУЛ НА НАТО-РУМЪНСКИ И ПОСЛЕ ДУМНА СПАСИТЕЛНИЯ ХЕЛИКОПТЕР ПУМА. И ТЕ БЯХА ОБУЧАВАНИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ НА НАТО.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сух

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Източна ромелия":

    Туко що гледах интервюто с Диляна Гайтанджиева.. Потрес
  • 24 финландец

    10 31 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    Само където новата техника е произведена в едни доста лимитирани количества. Примерно новият танк Армата, същият, който закъса на парада. От него има произведени точно 20 бр, това по данни на самите руснаци. От най - новият самолет СУ - 57 има произведени 12 или 13 бройки. От които 4 са прототипи и има един изгубен самолет при инцидент. На ниво ПВО от Панцир имат всичко на всичко около 115 бройки. В Украйна вече има пленени потвърдено със снимка точно 3 бр.
  • 25 всичко

    47 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да живей Украйна на п. Ка си майна":

    дето казваш е така, само за "байрактарите" не вярвам, щото са неубиваеми и сами трепят цял полк. Така поне разправяха с възторг "спецовете" по форумите, а аз им казвах, че им е намерена "цаката" отдавна, но Путин им беше казал на тия неговите, да не вдигат гюрултия, щото да не развалят търговията на Ердо, че така се бяха разбрали.
  • 26 Centyrion

    54 1 Отговор

    До коментар #15 от "финландец":

    Тя техниката ще работи ,ама кой ще я остави читава .Виждаш ,че първо прочистват с ракетни удари,и техниката заминава.Не зная защо си създаваме врегове.Тези не са ни приятели.Те преследват своите цели и винаги друг им вади горещите картофи.

    Коментиран от #28

  • 27 абе

    20 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    що им задаваш въпроси, че и да мислят ги подканяш?...За някои мозъчета това е неприсъща дейност. Просто няма как.
  • 28 финландец

    8 41 Отговор

    До коментар #26 от "Centyrion":

    Ама виждам ги как прочистват с ракети. Прочистват прочистват та рекат да влязат и накрая колоната унищожена от засада. Въобще руснаците на такъв се набиха, че няма накъде. Няма как да спечелиш войната, когато срещу теб са 40 милиона. Украинците действат партизанската. Пускат ги да напреднат и по едно време има артилерия и ракети Javelin.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Песничка

    24 0 Отговор
    Батальонът се строява за послеееден път...ГРУПАТА се преброяваа за пореееден пътт. А кога ли ще дойде денят Нато групи пак да изредят, а кога ли, ще дойде денят лъжата да успокоят.. ай наздраве!
  • 30 Анинимен апел

    32 2 Отговор

    До коментар #28 от "финландец":

    Посмали холивудските екшън продукции..
  • 31 Centyrion

    44 4 Отговор

    До коментар #28 от "финландец":

    Да,имат загуби, но на последък хванаха цаката на дроновете .Джевелина в реална война няма шанс срещу танка,но в градски условия танка е много уязвим.Там не знаеш пт кого да се пазиш.Но така е когато си различен от американец и не искаш да убиваш невинни хора,и често ставаш жертва.Но жертвите са доста по малко от съобщенията на Украинската пропаганда.Въртят се няколко клипа от дронове и това е.Свялят ги вече.

    Коментиран от #47

  • 32 Перо

    50 1 Отговор
    Поредна маскировка на придвижвания на чужди воиски! На полигона “Корен” не се правят стрелби на ПВО! Те се провеждат на полигона в Шабла! Никога не са провеждани ПВО стрелби на полигона на бившата 2-ра армия. Това е полигон на сухопътните сили!

    Коментиран от #36, #41

  • 33 Големи

    22 1 Отговор
    Смешници тумбаци
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ПараШут

    55 5 Отговор
    А може ли да не ни занимавате с вашите глупости и да се разкарахте заедно с цялата натовска сган. Ние българите врагове нямаме, ако вие там по върховете имате притеснения и се страхувате за жалкия си животец изчезвайте докато е време! Нито русите са ни врагове, нито турците, камо ли сърбите и гърците! Разкарайте се както сте се натоварили по влаковете, просто хванете в друга посока и ни оставете на мира!
  • 36 ПараШут

    45 2 Отговор

    До коментар #32 от "Перо":

    Точно така е, на този полигон тренират танковете , артилерията и отчасти авиацията. Пак ни сапунисват тези нашите предатели и е време вече да ги изметем, защото не се траят!!!
  • 37 Русоф

    36 2 Отговор
    А дали няма лаборатории и в базите им Като има забрана за влизане.
  • 38 Каруцар

    9 1 Отговор
    Плаши ми се коня!
  • 39 БгПатреот

    11 26 Отговор
    странно защо само русороби коментират, няма ли поне един българин да каже нещо ?
  • 40 Българи!

    14 8 Отговор
    На пътя на танковете в Украйна лежат гробовете на Кубрат и Аспарух ! Ще си мълчим ли? Ще се „снишаваме”ли?
  • 41 Джулиано Джемма

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Перо":

    55290?😁
  • 42 Симона

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Източна ромелия":

    Споделете
  • 43 Симона

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Източна ромелия":

    Споделете
  • 44 Джордже Балашевич

    56 0 Отговор
    Господа управляващи, Р България !
    Не подлагайте народа си и не го превръщайте в пушечно месо! В този конфликт, България не трябва да заема страна. Ние сме против тази война, ние ще се включим с хуманитарна помощ и посредническа дейност ,но не трябва да заемаме страна, а камо ли да участваме във военните действия! Историята показва, че САЩ винаги се възползват от "своите партньори" и след като ги употребят или бъдат притиснати, те просто ги изоставят! Пресните примери са Афганистан и сега Украйна. Не постъпвайте като Зеленски и не въвличайте народа и страната си в унищожителни военни действия! Дано Бог ви покаже пътя!
  • 45 Олеееее

    39 3 Отговор
    Какви учения ще правят след като ние нямаме армия!
    Оркестъра на Русия е по-голям от нашата армия.
  • 46 НаБАБАфърчилото

    7 0 Отговор
    Ще нападаме Маке-дония ли ? Да си върнем нашето ?
  • 47 Георги

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Centyrion":

    Пич, никой никога няма да води битки с танкове из полетата като ВСВ. Всяка война е или партизанска и в градовете, където танка е безмислено оръжие, даже в БА 80те години разчетите са били че живота на танка в битка е 6 минути, ако има авиация наоколо 3 минути.

    Коментиран от #48

  • 48 Гоче, гледай си манджата да не загори

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "Георги":

    Не се прави на разбирач. Аман от ЛГБТ дето се правят на мъже и войници! Направи си кола маска, оскуби си веждите, но недей да коментираш неща, които не са ти познати.
  • 49 ВСИЧКО Е БЛЪФ - КРАДАТ СЕ ПАРИ

    9 0 Отговор
    Военни на НАТО щурмуваха цех в Чешнегирово по погрешка (ВИДЕО)

    От Министерството на отбраната така и не са се извинили на работниците на фирма "КИМ Инженеринг" за гафа
  • 50 стоян

    4 1 Отговор
    вси4ки ловджии запас
  • 51 Скорпион

    8 1 Отговор
    Ехооо нафтата поскъпва, кой плаща ? Пък и тия имат ли катализатори ? Къде отиде екологията или само си чешем езиците. Пък и Кирчо що керосин изхаби кеф ти Брюксел кеф ти Истамбул. Абе хора за онлайн връзка не сте ли чували?
  • 52 Иван

    7 0 Отговор
    Напиши в гугъл :
    "Щатска лаборатория ще прави експерименти с български военни, показва разследване на Диляна Гайтанджиева"
  • 53 Народ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хмм":

    Пародия наричаш тези които са приели доброволно да защитават България с 50 годишни оръдия? Те ли са пародия? Те ли имат вина, че са принудени да работят с 50 годишна техника? На тях ли се присмиваш? Плъх!
  • 54 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Господа които пиши те коментарите, давате ли си сметка какви глупости пиши те. Като ви чета коментарите, имам чувството че се правите на интересни във форума ,защото един трезво мислещ човек такива глупости не биха му минали през акъла. Живеем в 21 век, не трябва да се допускат споровете да се решават със сила. Трябва да се седне и всяка една от страните, да изложи своята гледна точка. И след като претендират за ръководители на своята нация която го е избрала, би трябвало да решат спора по мирен начин най добър за хората.Това което правят руснаците с украинците направо си е кокошкарска работа. Едните ги нападат с 50 годишна техника, другите копаят окопи. Сякаш сме се върнали с 90 години на зад. Знаем до къде е стигнала военната технология. Лошето е че трябва всичко което се е градило с години , сега трябва пак да бъде изградено на нова на гърба на тези изстрадали физически и психически хора. Останали те държави им съчувстват, но всеки се прибира у дома а ма те къде ще се приберат. Повечето хора знаят как през втората световна война украинците посрещат нацистите с цветя като освободители. Но това е минало, човек трябва да гледа на пред и да не допуска едни и същи грешки, а да се учи от тях. Много ми е интересно, ако ни нападни друга цевелизация тогава на какви бихме се делили. Или пак ще играят големите пари. Когато бях войник, и ма пратиха да защитавам родината щях да я защитавам с чест,все пак имах ме родина а сега си задавам въпроса на кого служи нашата
  • 55 Хххх

    5 2 Отговор
    Позор за предателите военни!Подарихте територията ни на американските терористи! Величаете украинските фашисти , ненавиждате православието! Спрете да се подлагате на световните агресори !

    Коментиран от #56

  • 56 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Хххх":

    По добре с Европа и Америка от колкото със Северна Корея.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове