Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 22:03 1 713 84

Сербезова: Солидарни сме с украинския народ

  • асена сербезова-
  • лекарства-
  • украйна

България вече осигурява лекарства за Киев

Сербезова: Солидарни сме с украинския народ - 1
Снимка: Архив

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова взе участие в извънредна неформална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/. Единствена точка в дневния ред на Съвета беше „Координираният и солидарен отговор на ЕС на здравните последици от войната в Украйна“.

В рамките на заседанието държавите членки на ЕС споделиха вижданията си относно най-добрия подход за хуманитарна подкрепа и за защита капацитета на здравните системи на държавите във връзка със ситуацията в Украйна.

Още новини от Украйна

„Тези дни всички ние сме солидарни с украинския народ. България вече осигурява лекарства, превръзки, санитарни материали за Украйна. Работим в тясно сътрудничество с производители на лекарствени продукти и търговци на едро, както и с украинския и с българския Червен кръст. В контакт сме и с украинската диаспора у нас. България е отворена за украинските граждани, които търсят спасение от войната и оказва максимална подкрепа за нуждаещите се. Имаме ясна национална уредба, като създадената координация в рамките на правителството гарантира нейното прилагане.“ Това посочи в изказването си българският министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Проф. Сербезова подчерта, че по отношение осигуряването на адекватни медицински грижи на всички лица, пристигащи от Украйна, за България Механизмът за гражданска защита на ЕС остава основният канал за отговор на исканията за помощ. „За да можем да бъдем максимално полезни и ефективни, от съществено значение е държавите членки да получават ясна и структурирана информация за възраст, вида на заболяванията или нараняванията, вид на необходимата медицинска помощ – специализирана или високоспециализирана. Това ще даде възможност за навременна и точна оценка от компетентните здравни органи относно възможността да приемат пациенти и да отговарят адекватно на техните нужди“, се посочва още в позицията на България.

Министър Сербезова заяви, че оценката за разпределението на пациентите е сложна и се основава на редица фактори като местоположение, специфика на лечебните заведения, наличен кадрови ресурс и т.н. В този смисъл прецизна оценка най-ефективно биха могли да извършват отделните държави членки. „Излизаме от COVID криза, която изчерпа нашите здравни системи и здравни бюджети. В настоящия момент подкрепата на ЕС, в т.ч. и финансова, е от изключителна важност за държавите членки“, посочи още министър Сербезова.

В позицията на България акцент беше поставен и върху необходимостта от мерки по отношение на ваксинопрофилактиката на заболявания като морбили, туберколоза, хепатит В и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 5656565

    97 1 Отговор
    Какви лекарства осигуряваш, булка? И ние съчувстваме на нуждаещите се, ама нали българските управници първо трябва да осигурите благоденствието на българския народ?! Всеки ден се разкриват нови сметки за нуждаещи се от скъпо лечение хора, по-голяма част от които деца. Спирате евтини и ефективни лекарства по някакви евро регламенти, че уж били опасни и пускате нови, уж по-добри, но много по-скъпи...и какво ли още не...да не говорим как пък се доплаща за всичко в болница, а уж здравноосигурени сме.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз не искам да плащам

    89 0 Отговор
    Дори и лекарствата на хора които карат коли за повече от 50 Хил. Лева.
  • 5 Ас Ан

    59 3 Отговор
    Колко от солидарните на думи
    биха оставили всичко и да се бият за укрите
    иначе сме солидарни с украинския народ!
    лицемери
    няма нови ЧеГевари
    всичко с меки китки
  • 6 Умник

    57 1 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците реват в мрежата":

    Нормалните човеци умират, а такива отрепки като теб ПУКВАТ.
  • 7 1111

    62 0 Отговор
    Сербезов,земи си ги дома
  • 8 А с Българските пенсионери как стоят нещ

    81 0 Отговор
    Започнаха да измират в магазините напоследък
  • 9 WhiteNoise

    71 1 Отговор
    "Солидарни сме с украинския народ"
    кой сте вие? кой и как реши, че с 30-40% купен, недокупен и смешен избор можеш да обобщаваш? некадърници

    Коментиран от #45

  • 10 България е изправена пред

    61 0 Отговор
    ХУМАНИТАРНА КРИЗА ако така продължава.
  • 11 Иванушка 🇷🇺

    84 3 Отговор
    Аз не съм солидарен
    Не мога и не искам да бъда солидарен с народ който пали хора, българи по площадите, от 8 години тероризира и обстрелва мирните жители на Донбас и Луганск, въздигнала е Фашизма в Национална доктрина и прави всичко възможно за Унищожението на Славянския дух и култура. С ПОБЕДОЙ РОССИЯ ✌Z✌

    Коментиран от #40

  • 12 Когато

    61 0 Отговор
    Говориш какво са ти,написали ...ти не си министър на МНЗ,а продажна............
  • 13 Да......

    60 0 Отговор
    и тази солидарност е плаща обикновеният български гражданин. А не тези които наложиха санкциите и доведоха нещата до това което е в момента.
  • 14 пача.ро

    63 0 Отговор
    кога ще си солидарна с българския народ,а мър шоКъде ги намират тия,едва се отървахме от една куха лейка,и веднага налетяхме на друга.Егати и орисията.
  • 15 Мащеха

    64 0 Отговор
    Майка за чуждите, мащеха за своите! Що така Госпожа ти , институцията която представляваш и правителството, от което си част, не сте солидарни с българските болни деца, хората с увреждания и хилядите други българи, които са НЕ ПО–МАЛКО нуждаещи се? " Топъл обяд" за около 66 000 изнемогващи хорица с дневна разкладка 2.90лв.( ДВА лева и ДЕВЕТДЕСЕТ стотинки).
  • 16 Те са картел..

    52 0 Отговор
    Занимават се с производство и търговия на лекарства имат монопол!Ще се продават само скъпи и вредни лекарства в аптеката! Един прост аналгин-хинин може да удари в земята и парацетамоли и гранПа и виксове и повечето западни лекарства! Аналгин хинана се справя успешно с 52 болести! Убива и вируси и бактерии! Като почнеш от маларията..няма да допуснат лекарства за 1 лев на пазара! Ще си продават техните боклуци и тези на техните западни господари 😇
  • 17 Цените в Русия

    2 32 Отговор
    на лекарствата за два дена скочиха 4 пъти.

    Коментиран от #62

  • 18 38715

    64 0 Отговор
    Говори от свое име, аз не съм солидарен с тези фашисти, никой не е вземал моето мнение искам ли нато, ес и да раздавате парите от данъците ми на тези бежанци! Защо не ги настанявате в бежанските центрове като Сирииците или тези са по специални нацисти?

    Коментиран от #24

  • 19 Дааааа

    53 0 Отговор
    Бг пенсионер 12.33 лв. на ден
    Украински бежанец/турист/ хотел и 40лв. на калпак
  • 20 сербез нербезов

    52 0 Отговор
    Солидарни сте с украинския народ, но не сте солидарни с българския!
    Жалки сте - пари взимате за тази солидарност от ЕВРОПА и USA !
    А какво правите с нас - вдигате цени и всичко ... солидарните!
    Напълнете ни сега с украинци, както ни напълнихте с араби и прочее и незабравайте да вдигнете цените на основните храни, парно, ток, вода и гориво от солидарност към българите, дето са ви избрали с празни обещания!
  • 21 О темпора о морес

    36 0 Отговор
    Ми хубаво, но мизерна България може да си позволи само морална солидарност. Вие 4то кратна госпожо, на българите ли сте министър???Къде е глас народен???
  • 22 WhiteNoise

    35 0 Отговор
    такива пачи дори толупа не можеше да намери... дъното явно не е било достигнато
  • 23 ШиШиШиШи

    34 0 Отговор
    Солидарен ли е някой с Джулиян Асандж ??? Къде избяга международното право, правата на човека???????????
  • 24 винченцо

    33 0 Отговор

    До коментар #18 от "38715":

    Тези от солидарност, ще ни ги пуснат в къщите :)
    Ще се возят безплатно в градския, ще ползват безплатно здравеопазване, ще учат безплатно и в детските градини и училища, ще са украинци, а не българи! За твоите деца там място няма да има - братския украински народ е доста по-многоброен , но пък гледам не е лишен от социални придобивки ,такива каквито ние с теб нямаме :)
    Още от солидарност поне единпът месечно тиймбилдинг да му се прави на този народ с нашия!
    Естествено няма нищо безплатно и сметката, ще платим аз и ти, а парите за солидарността дадени от външни държави, ще потънат в джебовете на управляващата клика, или по-точно на някои определени хора от тях!
    Най-солидарните :)
  • 25 1234

    28 0 Отговор
    А кога солидарност с Българин, все оправяте чужди държави
  • 26 Жорж

    34 0 Отговор
    Нали осигурихте лекарства на нашите онкоболни! Леля ми е рак страшни болки изписано и е лекарство, но няма кои да и изпише жълта рецепта! Не ги е гриж за народа а з народа на Украйна
  • 27 Потребител

    28 0 Отговор
    Хайде сега да ги видим всички които получават големите заплати, депутати, министри,за.министри, атлантическия клуб,политолози,журналисти,и всички изпълзяли, да дават акъли ,да дават всеки месец, половин заплата,за солидарни помощи, било лекарства,хотели с гледка и други неща, а не да изнемогват работещите на Мин.заплата и пенсионерите, чудещи се как да оцелеят, въпросната министърка, поискала ли е справка колко хора оцеляват с много по малко от 40 лв на ден, а те са работели и работят в тази държава
  • 28 Ти си

    34 0 Отговор
    Солидарна, кога пита Българите НИЕ дали сме солидарни.Те са ваксинирани на 30%,как влизат в ЕС без зелен сертификат или за нацистите може.Те са висша раса,а Българите опитни мишки и подлагани на ваксинационен геноцид.
  • 29 9689

    31 0 Отговор
    Сербезова,какво правим с народа на Донбас?Цели осем години що не беше солидарна с тях?
  • 30 Епитропиииии! Срам за българския народ

    28 0 Отговор
    Вие първо сте длъжни да сте солидарни с българския бедстващ народ, а ако сте забравили за това задължение "чемодан, вокзал, Киев", а там руските кинжали ще ви покажат. Киев ке падне, това ви го казват Иванчо Йотата и Пенчо Славейков.
  • 31 Dok

    30 0 Отговор
    Аз мисля, че трябва преди всичко да сме солидарни с Българският народ.
  • 32 Тотьо

    25 0 Отговор
    Мали горката ще умре от солидарност.

    Коментиран от #35

  • 33 А КОВИД

    29 0 Отговор
    ВАКСИНИ?! ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ?! ПО 3-4 БУСТЕРА ПРАТИ ЛИ ИМ? МА ПАЧА!
  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    29 0 Отговор
    СОЛИДАРНОСТ КОЯТО ЩЕ ДОКАТА 80% ИНФЛАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
    .... СИ Е ЖИВ ФАШИСТКИ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ
    .... .... УСТАФКА МАСКАРИ
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    25 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тотьо":

    ВНУЧКАТА НА ДРУГАРЯ СЕРБЕЗОВ ОТ ЦК НА БКП
    НЯМА ДА УМРЕ ОТ ГЛАД ...
    ... ПОНЕЖЕ Е НА 10000 ЗАПЛАТА +КОМИСИОННИТЕ ОТ БИГ ФАРМА
    .... ..... ВИЖ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ И -НЕ СЪМ СИГУРЕН
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 НАРОДА

    23 0 Отговор
    ГОЛЯМА ГНУС !
  • 38 1234

    26 2 Отговор
    Преди малко украинските говеда пак са хвърлили касетъчна бомба

    Коментиран от #43

  • 39 ерол

    20 0 Отговор
    Евала на нашто Гюлкчен ! Машалла и яз сам солидарен с гюзел украинки ! Евалла на министерката Гюлкчен Сербезлъ ! Аферим ! Бравос !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ХАзис

    16 0 Отговор
    Къв процент та е избирал мАоо
  • 42 Мамул

    12 0 Отговор
    Ко? Не! Неща украинка за четвърти брак!
  • 43 Filo

    2 16 Отговор

    До коментар #38 от "1234":

    Разбира се, че ще хвърлят бомби! Те се защитават, все пак.
  • 44 ПараШут

    32 0 Отговор
    Сербезова, 90% от българският народ не е солидарен с фашистите от Украйна и подкрепя братята руси, така че се разкарай!

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай Стамат

    2 11 Отговор

    До коментар #44 от "ПараШут":

    Как го разбра бе , и между другото , парашута ти е сгънат неправилно.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 мърша

    16 0 Отговор
    говори в единствено число
  • 49 Пара Шут

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Стамат":

    Зато пък шутът ми ще бъде насочен правилна твоя посока, байчо.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сорос

    9 0 Отговор
    А синтетична др.......га , за президента зареди ли ? и недей да говориш от името на народа ,по добре се обади на Марешки да те назначи аптекарка до като не е влязъл в панделата.
  • 59 Да бе

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците реват в мрежата":

    А в България явно са свършили лекарствата за психично болни .
  • 60 Лена

    14 0 Отговор
    Украинската криза е удобно извинение за русофобията.
    Русия не воюва с Украйна, а ЗА Украйна!!
    КАЗАХ.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Българче

    18 0 Отговор
    Аз не искам от моите данъци да се пращат лекарства на хора , които убиват българи и оскверняват български паметници , парцалано !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Всъщност

    17 0 Отговор
    Искам само едно - тази да я лекуват , като обикновен човек в някоя общинска болница .
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 В.В.П.

    16 0 Отговор
    Нещастието на Укрите е от политиците им..Не пренасяйте глупостта им в България..Конфликтът може да бъде избегнат..Но някои не искат..Искам газ на 50ст. Сащ да се махат от България..!!
  • 69 Хук

    10 0 Отговор
    Тази не беше ли от фарма мафията,която каза по време на ковида,че нямало лекарства?От къде извади лекарства за руските македонци?

    Коментиран от #83

  • 70 Тодор Живков

    9 0 Отговор
    Кок сме тези ние защо винаги говорите в множество число аз лично не съм солидарен аз съм твърдо зад Русия.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 народ

    11 0 Отговор
    Кога ще се сетите, че има и български народ!?
  • 75 българански

    9 0 Отговор
    какво правим с укронацистите, тях ще ги подкрепим ли?! бежанците ще ни се видят като детска градина!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Проф Сербезова?? Станете Солидарни

    3 0 Отговор
    с Българския народ!! Цените на голяма част от лекарската станаха с 50%-70%по скъпи за последната година!!! "Солидарни" бъдете с Българите,!!! Кой е пуснал математици, физици с Кухи титли да опсихясват народа като Врачки, Витанов, Кунчев от БАН, Л Томов, лаборанта от Берн, защо не ги спряхте тези да стресират постоянно хората, за какво сте Министър, и те коиса, за кой Работят???За БЕЛАТА и ФАРМА МАФИИ???
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Теодоро

    5 0 Отговор
    А кога ще сте солидарни с българския пенсионери и граждани??? Оставени на произвола на съдбата,! Жалки лицемери. Оставка!!!
  • 80 Др.костов

    1 0 Отговор
    Май министърке си най ,,солидарна,, с онзи некадърник и айдук ,,директоро,, на срзи данчо пенчев
  • 81 chi

    1 0 Отговор
    Като сте солидарни отидете на място да им помогнете!
  • 82 Алекс

    3 0 Отговор
    Искам да попитам министър Сербезова дали вижда,че украинците навсякъде са без маски дори и на закрито където са задължителни маските,След като за тях може да са без маски а нас българите не,значи има дискриминация.Затова отменете задължителното носене на маски.
  • 83 Гюлчен Сербезова

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Хук":

    Аз съм четирикратна булка ,ама се готвя за пета поредна сватба!! Не ме занимавайте със здравни проблеми!! Схващате ли бе тикви??
  • 84 Гюлчен Сербезоглу

    0 1 Отговор
    Аз съм четирикратна булка ,ама се готвя за пета поредна сватба!! Не ме занимавайте със здравни проблеми!! Схващате ли бе тикви??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове