Last news in Fakti

21 Март, 2022 09:33 8 511 17

Добра новина за шофьорите

  • цени-
  • горива

Петролът сорт Брент продължава да поевтинява и вече се движи в нива около 105 до 108 долара за барел. Цените обаче ще паднат едва след като потреблението се върне в нормалните си нива

Добра новина за шофьорите - 1
Снимка: shutterstock

Дългоочакваното намаление в цената на горивата ще се случи, защото няма предпоставки за увеличението от последните две седмици. Кога ще стане това, зависи от оборотите и времето, в които обектите продадат наличните количества, доставени в момента на пика. Това не става бързо, тъй като продажбите са спрели след голямото масово пазаруване на 2 март. Анализът е на Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Междувременно петролът сорт Брент продължава да поевтинява и вече се движи в нива около 105 до 108 долара за барел. Цените обаче ще паднат едва след като потреблението се върне в нормалните си нива.

В началото на новата седмица средните цени на двете най-масови горива в страната останаха без съществена промяна. Бензинът А95 се продава за около 2,90 лева за литър, а дизелът е малко по-скъп - 2,95 лева. Ако прогнозите на експертите се сбъднат, горивата ще паднат с близо 20 до 30 стотинки през следващите дни, показа проверката на "Марица"​. Пловдив и областта пък остават в топ 3 по най-евтини горива в страната, изпреварвани само от Русе и Перник.

Хаджидимитров смята, че цени над 3 лв. за литър са сложени от малките бензиностанции, за да отблъскват потенциални купувачи и струпване. По думите на експерта, при създадената ситуация в началото на месеца се е наложило цистерните да чакат в петролните бази по 16-17 часа, за да заредят.

Зам.-председателят на браншовата организация посочи още, че в страната работят 2000 малки бензиностанции, които държат 20% от пазара и няма как да направят картел, за да държат високи цени. Според Хаджидимитров “набедените за картел две вериги” общо държат едва 1% от пазара. При това работят в различни части на страната. През седмицата Комисията за защита на конкуренцията обяви, че разследва за нелоялни практики две компании - “Сакса” и “Инса ойл”.

Асоциацията на българските търговци обяви пък, че над 90% от малките бензиностанции работят на загуба в момента. Обясни това с факта, че като са продали наличните по-евтини бензини при истеричното пазаруване, на другия ден е трябвало да извадят пари, за да купят поскъпналите с 20 ст. нови количества.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов пък посочи, че агенцията ​няма данни за картел при търговията с горива и няма регистрирани нарушени​я на доставките ​към страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    41 1 Отговор
    Новина от рода на "тати ша ми купи колело, ама друг път"
  • 2 ЛЪЖИ

    37 5 Отговор
    ЗА ДА УСПОКОЯТ ЗАБЛУДЕНИТЕ ПЕТРОЛА ЗАПОЧВА ДА СЕ ТЪРГУВА В ЮАНИ НЕ СТЕ В КОНДИЦИЯ ,АКО РАЗПРАВЯТЕ ЦЕНИТЕ В ДОЛЪРИ И ЧЕ ЩЕ ПОЕВТИНЯВА ДА ЩЕ ПОЕВТИНЯВА ЗА РУСИЯ И СЪЮЗНИЦИТЕ И!

    Коментиран от #5

  • 3 да бе,да

    25 3 Отговор
    Абе , ама вие ... сериозно ли ги пишете тези небивалици?! Горивата ... щели да поевтинеят! Кога ... това? На куково лято ... или ... по късно. Сигурно ще поевтинеят и храните,тока,газта,имотите,услугите и т.н.т. Сигурно и Рашков ще намери достатъчно "доказателства" срещу ББ,сигурно и Кики ще започне да ... мисли (с главата,а не с гриндера си),Корни ще стане честна (и ще държи на думата си) а на Ристе Иванов-носът му ще стане чип.
  • 4 Ахахах

    23 2 Отговор
    какъв разнобой в статиите. Щяла да намаля цената пък да забраняват руския нефт. Логиката кърти
  • 5 Хахаха

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЪЖИ":

    Нали затова вдигнаха санкциите на Иран и Венецуела,за да компенсира Руския петрол.Затова пада цената.А такива заблудени като теб къде си мислят,че само Русия е играч на петролния пазар ,ще продължават да пълнят бидоните със зеле на 3.15лв.
  • 6 Дедо Пене

    19 0 Отговор
    НАЙ-НИСКИЯТ АКЦИЗ В ЕС И 60% ОТ ГОРИВОТО ОТ ЛУКОЙЛ, РАБОТЕЩ С НЕФТ УРАЛС/25% ПО-НИСКА ЦЕНА-т.е. - 75USD/ барел /ЦЕНАТА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е 2,50лв. В МОМЕНТА!!!
    ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е КРАЖБА КАРТЕЛ НА ЛУКОЙЛ!!!
  • 7 питащ

    24 0 Отговор
    Защо не падат веднага, а "след няколко дни"?
    Иначе като се качваше цената на петрола, по бензиностанциите по няколко пъти на ДЕН хвърчаха.
  • 8 2loop

    26 0 Отговор
    Петрола се вдига и цената на бензина се вдига моментално, петрола пада а цената на бензина пада след 3 седмици....

    Коментиран от #12

  • 9 moiraine

    11 0 Отговор
    "Дългоочакваното намаление в цената на горивата ще се случи, защото няма предпоставки за увеличението от последните две седмици. Кога ще стане това, зависи от оборотите и времето, в които обектите продадат наличните количества, доставени в момента на пика. Това не става бързо, тъй като продажбите са спрели след голямото масово пазаруване на 2 март."
    Ясно! Тате ще ми купи колело, ама друг път.
  • 10 XXL

    6 0 Отговор
    Преписвачите, пак не сте в час. Миналата седмица падна до $94-96, от 2 дни пак поскъпва и в момента е Crude Oil - $109, Brent - $112.
  • 11 въпрос

    15 0 Отговор
    А когато вдигат цената не чакат да се изразходи по-евтиното.
  • 12 БКП

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "2loop":

    Ти се радвай, че изобщо падат!
  • 13 Display

    10 0 Отговор
    В Белгия, дизела е на 1,50е от 2,40е още от миналата седмица, па ли ще чакаме 1 месец, докато дойде и при нас намалението............
  • 14 мачо пичко

    8 0 Отговор
    Ще го намалят с 2ст и после ще го дигнат с 20ст - в България намаленията са такива!
    Не помня нещо да е намалявано тук - само се говори ! Винетки - прочее , вдигне ли се нещо веднъж - расте само нагоре независимо от цената на производствените суровини!!!
  • 15 Тити

    7 1 Отговор
    Преди при 140 долара за барел цената на бензина беше 2.60 лева а сега с Руски нефт за 75$ долара за барел 2.95 Е как да повярваме че няма картел?

    Коментиран от #16

  • 16 абе

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тити":

    То е така, но няма как да не караш >.. затова спекулират! Както няма как да не ядеш, да не се топлиш, да не се къпеш и тн. Колкото и скъпо да е - купуваш! С всичко без което не можем се спекулира, това са сигурни попълнения в хазната!
    Долна практика но напоследък ФАКТ!
  • 17 Аууу

    2 0 Отговор
    Цените ще паднат ама не и в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове