Last news in Fakti

21 Март, 2022 15:37 2 218 55

Петков пред The Observer: България трябва да стане учебник по изкореняване на корупция

  • кирил петков-
  • observer-
  • българия-
  • учебник-
  • корупция

"Не мисля, че е толкова трудно. България има 6,5 милиона души - тя не е толкова голяма страна - така че това, което изглежда като непосилна задача за много голяма страна, не мисля, че е такава за България”, подчертава българският премиер

Петков пред The Observer: България трябва да стане учебник по изкореняване на корупция - 1
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков не е типичният български министър-председател. 41-годишният предприемач в областта на пробиотиците и възпитаник на Харвард е новак в политиката. Той не би могъл да бъде по-различен от Бойко Борисов, бившият охранител, който доминираше в българската политика в продължение на 12 години, докато не подаде оставка миналата година след протести срещу корупцията. Така започва статия на The Guardian, посветена на интервю на премиера Петков за The Observer.

След три избора за парламент в рамките на осем месеца новосъздадената формация на Петков „Продължаваме Промяната” оглави коалиция от четири партии, като обеща да се справи с най-вредния проблем на България - корупцията, допълват от Нова телевизия.

В интервю за The Observer Петков заявява, че иска да изкорени корупцията по време на 4-годишния си мандат. „Не казвам намаляване на корупцията, а пълно изкореняване”, отбелязва той и добавя, че се надява България да бъде учебник за това как корупцията може да бъде премахната за кратко време.

„Не мисля, че е толкова трудно. България има 6,5 милиона души - тя не е толкова голяма страна - така че това, което изглежда като непосилна задача за много голяма страна, не мисля, че е такава за България”, подчертава българският премиер.

Пред медията той говори преди полицията да арестува Борисов и да претърси дома му в четвъртък, след като Европейската прокуратура обяви, че е започнала 120 разследвания за измами с евросредства в страната. Длъжностните лица не уточняват обвиненията срещу Борисов, който в миналото е бил обвиняван в корупция и винаги е отричал да е вършил нещо нередно.

Решението на главния прокурор на България Иван Гешев да освободи Борисов от ареста, без да му повдигне обвинение, след като заяви, че е открил процедурни пропуски и че бившият министър-председател не може да бъде задържан повече поради липса на доказателства, предизвика остри критики от страна на правителството.

„Изправени сме пред поредния саботаж от страна на прокуратурата, ръководена от Иван Гешев”, са думите на Петков, които медията цитира.

В изказването си преди ареста на Борисов Петков се разграничава от предшественика си. Според него лидерът на ГЕРБ трябва да сключва сделки с „олигархичната система”, за да запази властта си. За разлика от тях, в партията, която той основава, заедно със състудента си от Харвард Асен Василев - сега министър на финансите, имало „огромна хигиена”. „Ние сме независими, започваме на чисто и не зависим от никого”, твърди Петков.

Седейки на масата на ЕС, България ще отстоява демократичните стандарти, казва още той. „Отсега нататък ще виждате България да говори за върховенството на закона като наистина силен поддръжник. Първото нещо, което трябва да направите, е да се вгледате в себе си и да се уверите, че сте свършили работата си, преди да сочите с пръст”, коментира Петков, цитиран от The Guardian.

Петков задава въпроса защо Вашингтон, а не София, наложи санкции на Делян Пеевски, за когото се твърди, че контролира Борисов задкулисно. САЩ го описват като човек, който „редовно се е занимавал с корупция, използвайки търговия с влияние и подкупи, за да се предпази от обществен контрол и да упражнява такъв върху ключови институции и сектори в българското общество”, пише още The Guardian.

Петков заяви: „Мисля, че трябва да повдигнем вежди защо някой от 8000 км разстояние може да види по-ясно значими корупционни действия”. Той намира вината в София: „Първо трябва да погледнем защо прокуратурата в България си е затворила очите за това”.

Премиерът иска оставката на Гешев, въпреки че няма правомощия да направи това, отбелязва изданието. Миналия месец премиерът връчи на главния прокурор списък с 19 лица, свързан с медийни публикации за корупция по високите етажи на властта, и призова прокурорите да си свършат работата.

Луиза Славкова, директор на Фондация „Софийска платформа“, която насърчава демокрацията, определя решението на Петков да предаде имената като безпрецедентно. „Те (правителството) имат възможност да се съсредоточат върху токсичния триъгълник между бизнеса, политиката и медиите”, каза тя.

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в София заяви, че Петков и партията му имат „потенциала да обърнат посоката и да превърнат България в страна, която не е системно определяна като най-корумпираната” в ЕС.

The Guardian отбелязва, че проблемът за Петков е, че първоначалната му програма е „изпреварена от всякакви кризи”. Галопираща инфлация, продължаващият коронавирус - България е с най-нисък процент на ваксиниране в ЕС, както и война в Европа. България няма обща сухопътна граница с Украйна, но не може да избегне последствията от конфликта в съседство. Войната е труден въпрос за коалицията, тъй като някои нейни членове в миналото са били проруски настроени, въпреки че всички осъдиха инвазията, маркира изданието.

„Това, което ги обединява, е позицията им срещу корупционните действия на предишното правителство, но когато става дума за някои от другите въпроси, има напрежение, меко казано”, твърди Смилов.

По-рано този месец министърът на отбраната на България Стефан Янев беше отстранен от кабинета, след като отказа да определи руската инвазия като война.

Досега България подкрепяше санкциите на ЕС срещу Русия, но се противопостави на забраната за внос на руски нефт и газ - позиция, която се подкрепя и от Германия и Унгария. „Ние сме най-зависими от руския газ сред страните от ЕС. Понякога сме 100% зависими, което е потресаващо”, казва Петков. Той се надява до лятото да бъдат завършени междусистемната газова връзка и дълго отлаганият 182-километров тръбопровод, свързващ България с Гърция, който ще доставя по-евтин газ от Азербайджан и ще наруши монопола на Русия.

Въпреки че България подкрепя хуманитарната помощ и перспективите за членство на Украйна в ЕС, тя изключва възможността за изпращане на оръжие.

Въпреки проевропейските пълномощия на Петков, Славкова твърди, че все още има неяснота в комуникацията на коалицията относно съюзите на България, особено в контекста на „медийното пространство, което дълги години не приемаше сериозно опитите за дезинформация от страна на Русия”.

Тя смята, че България се намира в повратна точка, сравнима с края на 90-те години на миналия век, когато след десетилетие на нестабилност след падането на Берлинската стена, страната избра пътя на запад. „Това е исторически момент за страна като България, сякаш се намираме в момент, в който почти наново трябва да решим, че сме част от НАТО и Европейския съюз”.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 93 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    11 24 Отговор
    И ще стане
  • 2 Нови избори

    52 11 Отговор
    Референдум за НАТО и ЕС. Да гласуват само грамотни и живущи в България

    Коментиран от #25

  • 3 НРБ се завръща

    11 26 Отговор
    Въпреки всичко кервана си върви. Кервана си знае посоката а правителството работи.
    Смелост и дързост.
  • 4 Само 7.68% русофили в България

    11 31 Отговор
    Изборни проруски гласове:
    ВЪЗРАЖДАНЕ - 127 568
    РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО - 6 803
    АТАКА - 12 153
    ВОЛЯ - 7 067
    БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 267 817
    БРИГАДА - 151
    ОБЩО СА 422 559
    Броят на избиратели е бил 6 946 852. А сетете се за кои партии са гласували фантомите?...
    Според фантомните резултати проруските бюлетини са били 6%. Само 6%!
    Ако приемем реалните данни от преброяването за население от 6.5 милиона, гласоподавателите са били 5.5 милиона. Процентът на русофилските бюлетини е жалките 7.68%
    Значима част от гласовете за Възраждане (преобладаващата им част в столицата и най-големите градове, където и най-много гласуваха за тях) дойдоха заради антиваксърството, а не заради русофилията.
    Част, макар и много малка част от гласовете за БСП (под десет пункта от вота за червените) не са русофилски.
    Истината е тук - в тези числа!
    Според тях от 2005 година насам русофилството в България запада, а в последното десетилетие е изчезващ политически вид.

    Коментиран от #21, #48

  • 5 26631

    55 8 Отговор
    Просто Киро с поредната порция небивалици за наивници! Просто Киро вие крадете дори повече от Боко Тиквата по нагли и безцеремонни сте, жалка картина на поредните мошеници на власт!
  • 6 ХАХАХАХААХАХАХ

    50 7 Отговор
    СМЯХ!!! Първата му работа беше да назначи Лена на сътруднически договор към ББР, а после да я бутне като шефка на парламентарната му група. За другите калинки с по 100 съветници да не говорим и за офшорките също...

    Тия крадат още по-тъпо и от ГРОБ, направо от държавната пара без заобикалки. Че и на Лорер, еврейчето дадохме 11 милиарда да си разполага...
  • 7 Весела Б.

    36 6 Отговор
    Каза пудела на Черепа!
    ОСТАВКА невнятник доказано лежал в психиатрията на Дупница!
    На България и трябват истински мъже,лидери не пуделчета от Гриндер като теб!Sod off you shitbag!
  • 8 народе

    15 10 Отговор
    Пожелахте го , имате го.
    Искате ли Боко въ затвора. И неговите хиени?
  • 9 Дядо ви Курти от село Пиперково

    12 20 Отговор
    Кире, 💀 иска да говори,дайте му трибуна..Ако трябва намерете начин и се свържете с него...Това е човека с доказателствата... Успеете ли да го привлечете да покаже истината с Тиквата е свършено... Дори и Гешев няма да може да го спаси...

    Коментиран от #19

  • 10 дедо

    40 6 Отговор
    Като чуя за предприемач в областа на пробиотиците/демек купищата полулъжливи реклами за хранителни добавки,с които ни заливат отвсякъде/нещо ми говори за дребен мошеник злоупотребяващ с доверието на доверчиви възрастни и болни хора!

    Коментиран от #45

  • 11 Майна

    34 3 Отговор
    Майко мила, нямам думи...
  • 12 гост

    32 4 Отговор
    А черепа, предварително ли плати или още чакаме?
  • 13 Рано е още

    26 8 Отговор
    да се перчиш.Когато вкараш Борисов и сие в затвора,тогава плямпай
  • 14 НЯКОЙ

    8 35 Отговор
    Подкрепа, г-н Премиер!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 2344

    17 8 Отговор
    цитат
    ...Бойко Борисов, бившият охранител, който доминираше в българската политика в продължение на 12 години, докато не ПОДАДЕ оставка миналата година след протести срещу корупцията

    още във второто изречение има неистина.
    защо да го чета нататък
  • 17 Asdfg

    31 6 Отговор
    Как може този наглец да говори за корупция? Този ИДИ ь ОТ наруши Конституцията!
  • 18 ДААА

    9 28 Отговор
    ПЕТКОВ ПРОДЪЛЖАВАЙ ГЕРБЕРАСТИТЕ ДА СИ ПИЩЯТ РЕВАТ И КВИЧАТ
  • 19 От простия

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо ви Курти от село Пиперково":

    Акъл не вземам. Явно си по зле и от него
  • 20 Последния Софиянец

    10 14 Отговор
    Съдията по делото на Бойко, Горанов и Севда си направи отвод.Не ще да лежи на дъното на язовир Искър.
  • 21 Хитлер

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само 7.68% русофили в България":

    Население почти 7 милиона запознат ли си, че непълнолетните нямат право да гласуват и отделно има хора които не са гласували + хора които не са подкрепили никой.Къде видя 7 милиона гласуващи.Но вица на Кирето си остава виц на деня.
  • 22 Хаджи Генчо

    9 2 Отговор
    Корупцията е една от характерните черти на капитализма. Но ние не сме капитализъм, а нищо незначещия термин демокрация, ли?
  • 23 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    6 2 Отговор
    😉🤣😉🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Как да напиша нещо повече.
  • 24 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    18 3 Отговор
    Тоя колко еврака получи от Дубай
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГЕРБ

    25 2 Отговор
    Ти който дойде с измама и лъжа
  • 27 СОДОМИТ

    27 2 Отговор
    ТИ ВЕЧЕ СИ УЧЕБНИК ПО ПРЕМИЕРСКА ГЛУПОСТ И НЕГРАМОТНОСТ И НИЕ ОТ ПП ГОРДО ЩЕ СЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА ТИ
  • 28 Агата Кристи

    24 2 Отговор
    Тоя СМЕШНИК в КАКВО ИЗМЕРЕНИЕ ЖИВЕЕ ???
    Крайно време е ПСИХИАТУРАТА да се САМОСЕЗИРА !!!
  • 29 Салко

    20 1 Отговор
    Киро да канейдиън, дами и господарци.
  • 30 Asdfg

    27 2 Отговор
    Този с Кокорчо стават по-противни с всеки изминал час! Измамници! Лъжци! Веднага ОСТАВКА! Лена и оная с тортите марш в Канада! ПРО ь СТО ь ТО Киро да мачка чаршафите с Кокорчо далеч от БГ!
  • 31 айде

    24 3 Отговор
    Кире , внасяй оставката , стига си ни ги разтягал разни .
  • 32 Време е за Възраждане

    18 5 Отговор
    След 20 години управление на престъпници, сега продължава неграмотното управление на слугите на Hero Мусака
  • 33 Киро Тъпиро

    21 4 Отговор
    Весникарчетата мисирчета поне ми верват
  • 34 Вярно

    15 4 Отговор
    Първо теб ,трябва да изхвърлим за погазване на конституцията и лъжливи показания.

    Коментиран от #36

  • 35 Комон Сенс

    5 6 Отговор
    Че то иначе няма как да се изкорени пустата корупция. Методично, хладнокръвно и умно като деценти по теоретична физика трябва да работите.
    Няма друг начин.
    След като вече сме учебник по прилагането на корупционни практики.
    Корупцията у нас освен мащабна е и умна!
  • 36 айде бе

    3 11 Отговор

    До коментар #34 от "Вярно":

    И какво на Конституцията й е "погазено"?
    Айде спести ни тролската си патетика.

    Тиквата много сбърка като се издаде по ТВ, че има хора в МВР на най-високо ниво, които лсучаш такаво си хортуват премиера и Министъра. Май някой ще бъде командирован да патрулира по някой селски път :))

    Коментиран от #46

  • 37 утопия

    12 1 Отговор
    Пак "ТРЯБВА".?
    Няма да доживеем да видим изкоренена корупция при тези цени на пазара и при тези доходи и пенсии!!!!
  • 38 а до

    8 0 Отговор
    тогава, ще сме учебник по корупция....
  • 39 Ротшилд

    8 3 Отговор
    На запад е законна. Нарича се грант. Аз го раздавам. Другите не са законни.
  • 40 Гнусeн ми е

    8 3 Отговор
    Най-тъпия премиер който България е имала.
  • 41 МладаПротестърка

    5 3 Отговор
    Да си Върнем България Заедно, Да сложим край на МАфията, КОрупцията, ОЛигархията и КРемълското Облъчване, СЪД и Затвор !!!!
  • 42 КИРЕ НЕГР'АМ'ОТН:ОТО

    13 2 Отговор
    А ДЕЛО СРЕЩУ КОКОРЧО, ЗАВЛЯКЪЛ СВОИТЕ СЪДРУЖНИЦИ С..9 МИЛИОНА ПАУНДА, КОГА?!?
    СРРЩУ БАЩА СИ, ГУШНАЛ..25 МИЛИОНА ОТ ИЗМАМИ?!?
    СРЕЩУ...СПЕЦА, ПРОДАВАЛ ФИРМИ С МИЛИОНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА...КЛОШАР?!?
    ЗА..."СПОНСОРА"..ЕКОНТА КУПИЛ СИ МИНИСТЕРСКИ ПОСТ ДРЕШУ 300 ХИЛЯДИ, КОГА?!?
  • 43 Има вече разпита на Киро в интернет

    3 0 Отговор
    А разпита на Киро ще е на Корицата !!
  • 44 Минувач

    2 0 Отговор
    За сега "изкореняването на корупцията" се случва само в медиите
  • 45 безпартиен

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "дедо":

    Точно!Какво е завършил този в Харвард??Колко му е струвало обучението и кой го е платил??Да не се окаже,че е бил само на курс там??Как пък все такива ни ги предлагат за политици вече 45+33 ГОДИНИ!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 7653

    2 1 Отговор
    Бащата на Кирчо също се е обадил от приватизацията.И той ,като Корни си е приватизирал предприятие за жълти стотинки.За да плати образованието на на Кирчо. Язък за парите.Никаква полза от това.То не ставало само с ядене.И си личи.

    Коментиран от #51

  • 48 Анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само 7.68% русофили в България":

    Погледни в някоя статия касаеща Русия коментарите и лайковете им и тогава прави пак тези сметки . Дори виж собствения си коментар. По твоите сметки трябваше да имаш 93 "+" и 7 "-" . Я ги преброй за да видиш .
  • 49 до тук четем

    2 1 Отговор
    Том първи на учебника. Главите, от които се състои: гл.1.Създаване, вкореняване и развитие на корупцията.
    2. Корупцията необходимо и неотменимо качество за кариерното развитие и просперитет на индивида.
    3. Корупцията фактор за европейското развитие на държавата.
    4. Преструктуриране на корупционните потоци или ПП.
    Пишем продължението, очакваме активно участие за повишаване нивото на познанието.
  • 50 Bjal

    2 1 Отговор
    Крадец будала си сине
  • 51 ШЕРИФ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "7653":

    Той и баща ти си скубе косите от загубата на парите си за твоето образование, но си траеш!
  • 52 Светослав

    4 0 Отговор
    До кога ще ни занимавате със слабоумни изказвания
    Един мъж и генерал каза наскоро,че това лице трябва да поработи върху речника си!Моля Ви,не давайте трибуна на сричащи,ахакащи...9794
  • 53 Щом не е комунист

    0 0 Отговор
    Значи не става за министър Кажи за видинов станишев и др Борисов преди това беше секретар кмет лидер на наи голямата партия и тогава министър /кои минисър е Бил такива постове Я овчарин я комсомолец я журналист все от гората хванати
  • 54 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Дали,СИ ВЯРВА?
  • 55 фен

    0 0 Отговор
    Може,да е завършил,РАБФАК,към Харвард!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол