Last news in Fakti

6 Април, 2022 15:40 3 026 56

Нидерландските F-35 кацнаха в авиобаза "Граф Игнатиево"

  • f-35-
  • изтребители-
  • нидерландия-
  • граф игнатиево

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане

Нидерландските F-35 кацнаха в авиобаза "Граф Игнатиево" - 1
Снимка: shutterstock

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха днес, 6 април, в авиобаза "Граф Игнатиево" четири самолета F-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 май 2022 г.

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS). Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана. Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия. При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. Участието на личен състав и техника от българските военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказва способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса.

Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещите на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. Българските военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ, през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия и през 2022 г. - със сили и средства от ВВС на Кралство Испания. От 2012 г. до сега българските ВВС са изпълнили и значителен брой презгранични операции съвместно с ВВС на Гърция и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    42 34 Отговор
    Скоро и на други места.
    Руските ченгета и техните подлоги 78 години съсипват страната ни!

    Коментиран от #9

  • 2 Хаха

    25 5 Отговор
    Ще ги сфатосаме с нашите Ф-16 👍🏻🤡

    Коментиран от #12

  • 3 Някой

    31 23 Отговор
    Нека после някой пробва да ме убеди, че България е независима държава? Има ли чужди военни в САЩ? Защо не изпратим там един мироопазващ контингент?

    Коментиран от #10, #41

  • 4 FEFE

    26 33 Отговор
    Тая ламарина F-35 лесно я прихващат руските с C-400

    Коментиран от #13, #29, #35, #48, #56

  • 5 Много

    11 9 Отговор
    хубаво , не е на хубаво !
  • 6 asd

    25 11 Отговор
    "Гърция изплаща дълг към МВФ две години преди падежа му, каза финансовият министър."

    Що стана Ганьо? Гърция и Румъния нали ги задминахте според графика на ТИКВА ИМБЕЦИЛКА?
    А даже и 16 самолета не можете да си купите май май... ХАХАХАХАХАХАХА

    "Уааааа...Радеф иска да взима комисионна за Грипен...ууааааааа...Само ГЕП и ПКП!
    Банкянският зайчарник - най-добрия зайчарник. Уаааа"
  • 7 Грульо

    19 17 Отговор
    Шшшш стига чужди самолети са бучали всеки ден на България, дайте ни C-400 да си пазим небето, както направи Ердоганя!
  • 8 Херо

    27 14 Отговор
    Тия нашите пилоти на руски талиги са си помислили, че каца НЛО 😂
  • 9 хаха

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Иди ги посрещни с жена си.

    Коментиран от #49

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    33 23 Отговор
    Четири самолета могат да потопят целия Черноморски флот.Това са истински самолети пето поколение а не като руските трошки.

    Коментиран от #18, #19

  • 12 Човека КоZа

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    И как ще стане като нашите ги няма нещо. Май ще дойдат 2030 ама май...

    Коментиран от #16

  • 13 Хал Авир

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "FEFE":

    праща много по здрави на ссьi 400
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 въпросче

    18 10 Отговор
    Защо за Кралство Нидерландия има самолети F-35,а за България стари трошки F-16? Които на всичкото отгоре са платени и не са доставени в България.

    Коментиран от #46

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ама

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Верно ли бе, въх жива да не бях :))))
  • 19 тц тц

    14 17 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    А една руска ядрена бомба може да затрие цяла Нидерландия:))) Е поне ще им останат самолетите пето поколение:)))
  • 20 ЖОРО

    16 13 Отговор
    Не може ли един от тия ф35 да пуснат една ракета на руското посолство, без да искат, разбира се. Техническа грешка. Стават такива работи.

    Коментиран от #26, #50

  • 21 Идват

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Тук да ги контрол!
  • 22 нискоземците

    9 11 Отговор
    гледайте да не кацне до тях и някоя крилата ракета от североизток, че и на картинка не можем ви ги върна после тия летящите тенекета
  • 23 шири

    9 5 Отговор
    Нидерландки няма ли да ни пратят тука?
  • 24 Абсурдистан

    14 9 Отговор
    Добре дошли съюзници! Да на обединена Европа!Не на кремълското безродие!
  • 25 Колко

    5 7 Отговор
    Струва тази дейност на данъкоплатеца.?Не е безплатно или като компенсация ще искаме парите за забавената поръчка ?

    Коментиран от #37

  • 26 А неможе

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "ЖОРО":

    Ли една бомба да пуснат във Вашингтон по грешка, ама атомна, грешки стават!

    Коментиран от #43, #51

  • 27 Фърчило

    14 2 Отговор
    И как точно българските им колеги ще помагат, като не са виждали ф35 на снимка даже

    Коментиран от #31

  • 28 Хронология

    11 6 Отговор
    "На 6 април 1970 г. с участието на повече от сто хиляди строители и монтажници от българска и съветска страна започват широкомащабни строителни дейности за изграждането на главния корпус на АЕЦ «Козлодуй».
    🤝 Спогодба за съоръжаването на АЕЦ между България и Съветски съюз е подписана на 15 юли 1966 г. За площадката за строеж е избран терен на брега на р.Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй, а проектите са изготвени съвместно от руски и български инженери.
    🏭 Въвеждането в експлоатация на първия ядрен енергиен блок на АЕЦ «Козлодуй» през 1974 г. записва важно национално постижение в съвременната история на България – началото на ядрената енергетика не само в страната, а и в цяла Югоизточна Европа.
    ⚡️ Повече от една трета от електроенергията в България в момента се произвежда от два съветски реактора на АЕЦ «Козлодуй». От специалисти на руската държавна корпорация „Росатом“ е удължен срокът на възможна експлоатация на пети блок на централата до 2047 г., а на шести до 2051 г."
    източник - Посольство России в Болгарии (фесбук)
  • 29 F35 e тактически самолет, а не файтър

    18 12 Отговор

    До коментар #4 от "FEFE":

    За бой са испанските юрофайтъри у нас. А ф-35 е за далечен бой. "Невъзможно" далечен за руските тенекии Радара му засича цели зад видимият хоризонт. Може да ръководи едновременно 20 дрона и да прихваща над100 цели. Това е летящ свръхкомпютър. Нищо общо с допотопните руски кремъклийки. Въобще няма да разберат откъде им е дошло на су-тата.

    Коментиран от #36, #55

  • 30 Реалност

    14 11 Отговор
    Като чуя за военни и техника на ЕС и САЩ веднага се сещам как украинския дрон прелетя през три държави на НАТО и падна необезпокояван от ПВО в Хърватска. Позорното бягство на американските войници от Афганистан и зарязването на оръжия за десетки милиарди няма да го коментирам.
  • 31 Ще помагат с двете избушени 29-ки

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Фърчило":

    Ще се врът на батковците в краката, повече да им пречат, отколкото да помагат.
  • 32 Българин

    9 8 Отговор
    кралски самолети ще пърпорят нашето републиканско небе, егати смешката, до това доживяхме след 30г. демокрация.Всъщност почти всички политици от новата история на България са за затвора- за държавна измяна и за продажба на националните ни интереси.
  • 33 50 лв, хляб, лютеница, кренвирш = протес

    11 8 Отговор
    Ако не беше НАТО, путя до сега 1000 пъти щеше да превземе черноморието официално. Изобщо нямаше да ни бави и тогава Копейкин и другите болни комунистически пенсионерски мозъчета от обкръжението му, щяха да благоговеят тия мръсни продажници
  • 34 хаха

    7 11 Отговор
    Сащ спират поръчките за ф-35 и ги заменят с ф-15, защото са схванали, че тези самолети не стават за друго, освен да бъдат продавани на негрите( глупаците извън Сащ), по същата причина спират и поръчките за ф-22 раптор, а говедата да купуват тази хвърчаща скрап.
  • 35 И Турските

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "FEFE":

    С400.Тези летящи ковчези не могат да запалят без интернет.
  • 36 А сега де

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "F35 e тактически самолет, а не файтър":

    Един развален дрон прелетя 700 км без тия суперкомпютри да го засекат, пак добре, че нямаше убити хървати

    Коментиран от #39

  • 37 Дддд

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Колко":

    Ами кажи ти колко струва де. Щом знаеш, че не е безплатно би трябвало да знаеш и колко ще ти струва. М? Мълчиш нещо? Пий си ракията и си харчи 50-тте лева на воля. Поне кренвирш-а беше ли вкусен с лютеничката.
  • 38 Мюмюн

    3 4 Отговор
    Туй узначава чи хора ут нашиа джинс ша са придислоцират наблизу ду таз база. Щот ша усигуряват наблюдения ут храсталацити какво можи да се чорели....я малку жилязу ут тез аероплани, я гуриву. Хич няма да ги уставим да скучаят у нашата балгариа, можи и нежна кумпания да им усигурим. За паре сичку прайм.
  • 39 100

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "А сега де":

    Прелетя над Унгария и после към Хърватска, щото унгарците се правеха на много суверенни и не искаха натовска техника на своя територия, но след този случай дълбоко се замислИха.
  • 40 Сандо

    5 6 Отговор
    Кацането - добре.А кога ще излетят?
  • 41 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Във всички държави в НАТО в така бе !!
  • 42 ZsZ

    5 8 Отговор
    От нидер-ландия освен педоф""...ли и отровени мозъци друго няма да дойде. Както и от целокупното изтрещяло ЕС
  • 43 ЖОРО

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "А неможе":

    Ами то САЩ, Англия и Франция също имат атомки. Една падне ли някъде в НАТО от Русия ще остане един доста голям кратер. За останалите живи хора - надявам се да имат бункер с храна за 100 години напред.

    Коментиран от #45

  • 44 Малиии

    4 2 Отговор
    Ми ние ко шъ прайм с хартиените ф16🤔🤪
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 asd

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "въпросче":

    Финландия финализира покупката си за 9,4 милиарда долара на 64 Lockheed Martin F-35 и услуги за поддръжка, подписвайки писмо за оферта и приемане

    Финландия
    Население: 5,531 милиона (2020)

    ХАХАХАХАХА
  • 47 оня с коня

    12 3 Отговор
    Ама нали НАТО се разпада и ако ни нападне някой нямало да си мръднат и пръста бе Русофили?пък то ни накацаха Натовски самолети от БАШ ВЪРХОВИЯ МОДЕЛ на Света!Ей Товарисчи...ОТКАЗВАМ да ви вярвам вече,щото използвате че съм наивен и ме лъжете ПРАВО В ОЧИТЕ!
  • 48 Yehudim ve ani

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "FEFE":

    Колкото ги прехванаха над Сирия ,прехвалените руски таралясници. Но явно ти предпочиташ москвич пред ауди ,мерцедес .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Истина е

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ЖОРО":

    Може са пуснат ,не само към руското посолство, но и към с.Костантиново където живее и Костя Копейкин, и една към Пловдив за Ленчето БРАДАВИЦИТА.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дърта Комуняга

    3 3 Отговор
    УРААААА, Другаре Болшевики, така се респектират кръвожадните ушанковци !!!
  • 53 ма той лилавите венци

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Истина е":

    не е ли от слънчево или въглен
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Я преди да ни драскаш

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "F35 e тактически самолет, а не файтър":

    детски глупости се поинтересувай на какво разстояние му засича радара и на какво на СУ 57! С компютърни игри и простотия, освен да си продадеш бъдещето, друго няма да свършиш!
  • 56 Ердоган

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "FEFE":

    И Путин така ме излъга!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове