Last news in Fakti

9 Април, 2022 19:05 19 167 67

Асен Василев постави под съмнение безупречната репутация на Каримански

  • бнб-
  • управител-
  • избор-
  • каримански

Не изключи да бъде търсена подкрепа от партии извън управляващото мнозинство при избора на бъдещ управител на БНБ

Асен Василев постави под съмнение безупречната репутация на Каримански - 1
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев публично постави под съмнение доколко Любомир Каримански (ИТН) отговаря на изискванията за нов управител на БНБ. В интервю за Дарик, Василев посочи, че законът не поставя други специфични условия освен "безупречна репутация" за гуверньора на централната банка (по-точно "лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело", б.р.).

"Ние представихме кандидат с безупречна репутация", каза Василев с препратка към Андрей Гюров. На въпроса "това значи ли, че другият кандидат (Каримански) не е с безупречна репутация?", финансовият министър каза: "Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза... той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион лв. на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати".

Отговорът му е свързан с журналистическите разследвания по повод скандал от 2015 г., с фиктивно изплащане от "Инвестбанк" в мандата на Любомир Каримански на около 1,2 млн. лв. на неграмотен социално-слаб гражданин, който е успял да се регистрира като управител на частна фирма незаконно.

Прокуратурата е започнала разследване по случая след жалба на собственика на дружеството, но и до този момент няма развитие по случая.

Асен Василев не изключи да бъде търсена подкрепа от партии извън управляващото мнозинство при избора на бъдещ управител на БНБ.

"Изборът на централен банкер на страната не трябва да е въпрос на политика. Трябва да има максимално широк консенсус в парламента защото това е една от основните институции в страната, която е гарант за стабилността на цялата финансова система", каза още той.

Трите най-важни задачи на бъдещия гуверньор според Асен Василев ще са: продължаване на подготовката за приемане на еврото, преглед на стабилността на всички банки, "за да сме сигурни, че цялата система е здрава, и няма да има второ КТБ", както и усилия за възстановяване на част от активите на КТБ, които "не влязоха във Фонда за гарантиране на влоговете, а по един или друг начин отидоха в частни ръце".

"Интересите на България са над това дали двама човека се харесват или не се харесват. Ние с г-н Каримански работим доста добре, той е шеф на Бюджетната комисия. Няма дрязги в личен план. Не виждам това как би породило напрежение. Моето предпочитание за г-н Гюров се дължи на това да изпълним на 100% единственото изикване в закона, което е да е човек с безупречна репутация. Всичко друго би навредило и на БНБ, и на банковата система", каза Асен Василев.

Той отхвърли опция да се търси мнението на ЕЦБ по повод кандидатите за БНБ: "Не мисля, че България има нужда от големи батковци. Надявам се този период да е в миналото на страната, независимо кои са "големите батковци".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 72 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахах

    75 48 Отговор
    То е видно от космоса че на Слави цялата банда е събирана от средите на мафията.

    Коментиран от #40

  • 2 Онзи

    41 6 Отговор
    А ти записа ли се доброволец ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не искам да си помислям

    98 26 Отговор
    защо простокирчо и кокорчо са готови на бунт в коалицията но да сложат марионетка за шеф на БНБ. Единственото което си мисля е големия обир с въвеждане на еврото. Ако им позволим

    Коментиран от #18

  • 5 Петьо Петров

    33 5 Отговор
    Гейм овър!
  • 6 Грульо

    60 3 Отговор
    Битка за народния кокал.
  • 7 Перо

    71 4 Отговор
    Може ли за охранител на банка да има точно изписани кадрови изисквания, образование,стаж,криминално минало,свидетелство за съдимост и т.н.,а за Председател на БНБ, да има само общи приказки,на които да не отговаря само този,който не е кандидатствал! И двамата не стават за тази работа и да се търси честен професионалист с дълъг стаж на отговорна длъжност в голяма българска или чужда банка!

    Коментиран от #33

  • 8 Последниа Софианец

    69 16 Отговор
    Тоя е поставен да плати още за самолети на чертежи и да подпише за скъпа втечнена газ от сащ после с просто киро си тръгват
  • 9 Лудница

    61 9 Отговор
    Повръща ми се, как тези хора говорят и какво правят за пари. Ако имаше редовни психиатрични прегледи всички щяха да са на топло в четвърти километър.
  • 10 Да,бе

    59 16 Отговор
    Като се има предвид безупречната репутация на Василев,обосновано може да се предположи,че Каримански има що годе безупречна такава.
  • 11 Баце

    78 19 Отговор
    Аз поставям под съмнение репутацията на Кирчо и кокорчо. Някой да ме обори????

    Коментиран от #22

  • 12 Комон Сенс

    23 3 Отговор
    Няма нужда да вадите противоречията си пред цялото обшество, че да може вски заинтересован да се меси и интригантства.
    Намерете компромисна фигура.
    Замеярянето с изявления по ФБ и ТВ трудно е доведе до консенсус.

    Коментиран от #61

  • 13 СОДОМИТ

    34 7 Отговор
    АМИ ПРОСТО Е БЕ КАРИМАНСКИ Е С ПО МАЛЪК ОТ ТОЯ НА СПЕЦОВ
  • 14 Комон Сенс

    38 3 Отговор
    Освен това този приятелски огън само кара публиката да става подозрителна.
    Защо, аджеба, този пост е чак толкова важен?
    Какво толкова е поставена но карта при положение, че финансовият ни суверенитет е силно ограничен?

    Коментиран от #59

  • 15 Безпартиен

    58 12 Отговор
    Търсят човек с "безупречна репутация" като на Просто Киро, Кокорчо или на напушения инфантилен Наско. И двамата кандидати не стават. Въобще цялото правителство НЕ СТАВА.
  • 16 Крайно време

    37 15 Отговор
    Е дори и Слави да разбере че Каримански е член на ИТН заради поста който очаква.Иначе не блести с нищо просто един посредственик.
  • 17 Танасов

    35 1 Отговор
    Танасов ....браво...искаме още видеа.
  • 18 по-скоро

    34 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не искам да си помислям":

    Става дума за дълг, резерв и инвестиции. Играта на борсата и златото; дълговете които можем да изтеглим и посоките в които ще потънат средствата.
  • 19 Кольо

    58 14 Отговор
    За Каримански не знам, но при на Асен репутацията няма съмнение - доказан измамник е
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 егати

    31 3 Отговор
    Кой знае какво си правил с това пръстче и на какво мирише а сега го размахваш.
  • 22 Реалист

    51 9 Отговор

    До коментар #11 от "Баце":

    Няма как да те обори.Целият свят знае ,че Кокорчо е съден за измама.
  • 23 ivanov

    24 1 Отговор
    Всички са алчни, никой не отстъпва, това ще ги убие ,ние сме само наблюдатели
  • 24 НЯМА ТАКОВА НЕЩО ВАСИЛ КОЛЕВ

    19 0 Отговор
    ДАЛАВЕРКА ЗА МИЛИОН ДОЛАРА
  • 25 кацарски

    16 25 Отговор
    Видно е , че партия ИТН на учиндолския клоун е резервният отбор на ГЕРБ , микс от криминални типове всички до един произлезли от БКП и СДС ( Синовете на ДС) , кланящи се на USA , Israel , Turkye и Россия !
  • 26 емигрант

    17 23 Отговор
    Каримански е имамник Василев, не случайно е бил в ДПС, а днес в партията на чалгарите които провалиха сами умишлено своя шанс да съставят правителство, това са професионални измамници ! ИТН и БСП ще повторя са "троянските коне" на ГЕРБ и ДПС в тази коалиция !

    Коментиран от #42, #50, #52

  • 27 Самият

    30 6 Отговор
    сурикат е КРАДЛИВ лалугер на софтуер. Кандидатът на пппп за гуверньор на БНБ е голфър, но това е нормално за БГ, цветари стават министър-председатели, шефове на НАП собственици на фирми със задължения, и т. н. и т. н.
  • 28 Дика

    32 8 Отговор
    То и Василев не е с безупречна репутация все пак, пък министър... Или то за там всъщност няма изисквания.
  • 29 емигрант

    14 13 Отговор
    Всички коментари в зелено са на овцете които най-лесно тръгват след овчарят и това е чистокръвната порода "българска тъпоглава", скоро банкянският касапин ще ги окачи на ченгела за пъстърма ! Хайде сега по овчи навик започвайте с минусите да видя колко броя сте в стадото на Факти.бг.!
  • 30 Селяк

    23 8 Отговор
    А аз твоята репутация… като вмирисана риба е. Бая фирми фалира и нямаш нито един успешен бизнес на твое име, а си захапал кокала яко.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Валиста

    35 8 Отговор
    Ей,лешояди, Прост Киро и Колорадо!!! Какво му е на Димитър Радев, досегашния шеф на БНБ??? Имахме финансова стабилност, уважават го в България и в чужбина! Има безупречна репутация!!! Видяхме кирливите ризи и на двамата ви кандидати!!! Дръжте си ги за собствена употреба!!! На народа такива зависими не му трябват, а още по-малко на БНБ!!!

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 хммм

    26 3 Отговор
    "Прокуратурата е започнала разследване по случая след жалба на собственика на дружеството, но и до този момент няма развитие по случая."
    Добре де, щом кандидатът на ИТН е разследван от прокуратурата, защо го предлагат за шеф на БНБ. Толкова ли нямат морално чист кандидат, за който няма съмнения за престъпление. Как може да сложи подписа си под документ, с който 1 милион лв. на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, да са били откраднати. Ами той утре може и другоде да сложи подписа си и да пострада българската банкова система.

    Коментиран от #38, #43

  • 35 vvvvv

    8 1 Отговор
    Ня и неговата е черна. Само за пример стига общ бизнес с Ралица Хофщететер.
  • 36 емигрант

    5 10 Отговор

    До коментар #32 от "Валиста":

    Ти май нямаш хал-хабер от нищо затова мислиш, че сме имали финансова стабилност ??? Чистокръвна овча порода си, знаеш от каква вече я оповестих ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 емигрант

    25 3 Отговор

    До коментар #34 от "хммм":

    Не се ли сещаш пич, какви "специалисти" все предлагат ИТН - плагиати, провалени финансисти, пращат депутати със скъсани дънки в НС, с тенис фланелки с картинки.....абе чалга контингент....остана и чалгарка с микрофон да предложат за депутат...
  • 39 КРОКОДИЛА

    5 5 Отговор
    ЖИВОТ НА ТАГАДЪК СЪС БЕСЕПЕ .
  • 40 Аха

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "хахах":

    Само дето от космоса се вижда просто дете с интелект на първокласник, драска глупости за дребни стотинки! Мама и тате знаят ли?
  • 41 Ами то

    22 5 Отговор
    И твоята репутация не е безупречна ама си министър.Въпреки,че си измамил партньора си.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Реалност

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "хммм":

    Първо не е разследван, а бил свидетел по дело, което е приключило! Евтини опорки за пропаганда платени от Прокопиев! Не е трудно човек да си зададе въпроса защо прокопиев има толкова голям зор да си сложи калинка и да овладее БНБ! И отговора не е труден!

    Коментиран от #49

  • 44 Болярин

    16 5 Отговор
    Асенеееее, ... много говори снимката ти - точно така те сочат с пръст хората (бизнес партньори !), които си измамил, НАГЛЕЦ !!!
  • 45 Българка

    8 4 Отговор
    Борба за кокала!!ХОДЕТЕ НА МАЙ..... СИ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ СТЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ВАС,ВСЪЩНОСТ ОТ ТАКИВА СЕ ОТЪРВАХМЕ НАДЯВАМ СЕ
  • 46 Карък

    13 2 Отговор
    Ами ще им позволим, защото докато си пием ракийката и чатим те крадат и, със задниците си.
  • 47 Алексей Сергеев

    17 4 Отговор
    Асенчо, само не хвърляй прах в очите на хората. За половин България е ясно, че искате ваш човек, съученик на Кирчо да оглави БНБ, за да не следи и контролита потоците пари от ЕС, които ти и Кирчо се готвите да откраднете.
    Ти си зависим от Спецов, сексуално , гейска зависимост имате и го прикри с откраднатите 1,2 мил. лв, ДДС
  • 48 Историк

    19 3 Отговор
    Кокорчо, ти си измамник и доказан крадец. Офшорката ти...защо не е декларирана?
    Прикри любовника ти Спецов от доказаната кражба за 1,5 мил. лв
    Кирчо е доказан лъжец и състваил документ с невярно съдържание
    Готвите се сега да крадете от парите на ЕС
    НЕ ВИ ВЯРВАМ
  • 49 Напротив

    4 10 Отговор

    До коментар #43 от "Реалност":

    разследването продължава. Браво на Василев, наистина Гюров е с безупречна репутация. А Каримански е работил в съмнителни банки, подкрепяни от Любен Гоцев - босът на мафията.

    Коментиран от #51, #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 От евтина

    6 3 Отговор

    До коментар #49 от "Напротив":

    пропаганда с лъжи за дребни монети от Прокопиев, файда нямаш!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НАП

    1 7 Отговор
    Каримански е посочен от ДПС. Значи той ще е. Никой друг! Въпросте за парите се репават САМО в Сарая. Господин почетния председател съвсем ясно ви го обясни, още 2009-та! Всеки опит да се измести назначеният от ДПС кандидат означава гражданска война, като в Украйна! Това ли искате?!? Щото ако искате, ще я получите!

    Коментиран от #54, #67

  • 54 Прокопиев и Доган

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "НАП":

    имат неистова нужда от прости хора, продаващи си бъдещето!
  • 55 Репутация

    9 2 Отговор
    Това не са факти а са мнения и кукори да направи анализ/сравнение със собстевната репутеция. По тази логика той няма място в никакво минстерство на каквото и да е ниво. Заедно с кака му министърка имат репутация на крадци в голям размер. Репутацията им, дори нещо повече, доказани крадци, но неосъдени защото са си платили да не са.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Али баба То

    7 0 Отговор
    Асанчо, а твоята репутация каква е? На доказан крадец!
  • 58 Иванчо

    2 2 Отговор
    Бе тоя Каримански надмина и прокуратурата с измислените заплахи. Да го ожали човек.
    Ама как да се изпере от лната където сам се е натикал навремето.
    Е, ДПС ще го подкрепят, той е техния човек. Те такива обичат.
  • 59 Гражданин

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Комон Сенс":

    Човече, действително е повече от нужно за всички нас банковият шеф да е "несдокоснат" от досегашните далавери, както и да има позиция за евентуалното "закриване на лева" или "въвеждане на еврото" едва след безусловното и твърдо решение на референдум от по-голямата част от населението ни, плащащо данъци в България.
  • 60 Гражданин

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Напротив":

    Ето как от обикновени форумци разбират и други пострадали с вложенията/акциите си във фалирала банка, че продължава такова разследване и то само защото ощетеният не е случаен или защото самата сума няма как да се подмине, за разлика от "дребните хилядарки".
  • 61 Интересно е все пак ЗАЩО

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комон Сенс":

    и едните, и другите са се вкопчили здраво в кандидата си! Добре ще е ако някой има обосновани идеи по този въпрос, да пише коментари тук. По-полезно ще е, вместо да коментираме Василев и кандидатите за шеф на БНБ.
  • 62 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    0 0 Отговор
    На всякъде се знае,че ИТН "И Те Не"са патерицата на мафиотската държава която се е вкопала,на дълбоко си е пуснала корените и се смята за недосегаема.Макар и прогнило,то все още смуче приходите от и за Р.България.То,Те Тия и Тях са СНОБИ и никакви ДРУГИ.ДО-КА-ЗАНО!!!
  • 63 Ха ха ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Асенчо ти ли прати писмо с гилзи?
  • 64 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Добре си живеехме при ГЕРБ, строеше се, а сега само се краде.
  • 65 КАКВА БЕЗУПРЕЧНА РЕПУТАЦИЯ Е ДА

    0 0 Отговор
    НЯМАШ ГРАМ АВТОРИТЕТ КАТО БАНКЕР ?
  • 66 КОКОРЧО ЩЕ ПРАТИ И ДВАМАТА НА ДОБРА

    0 0 Отговор
    РАБОТА В ................. КИЕВ !
  • 67 Аноним

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "НАП":

    НАП,със сигурност си Национално Агресивен ПРИМАТ! Сети се сам защо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове