Last news in Fakti

19 Април, 2022 14:36 1 605 23

Йорданова обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за махането на Гешев

  • надежда йорданова-
  • вас-
  • всс-
  • обжалване-
  • отказ-
  • мотиви-
  • иван гешев

Правосъдният министър изпрати до ВСС и уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт

Йорданова обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за махането на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу четири решения на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), взети по време на дебата за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, проведено на 4 април. Това съобщават от Министерството на правосъдието.

Тогава ВСС частично допусна случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. ВСС отказа да ги разглежда в частта им за действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност „Главен прокурор на Република България“ на 18.12.2019 г. Кадровиците на Темида отказаха да разгледат изцяло и казуса с „Жоси“.

“Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на Главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че за да встъпи дадено лице в длъжност „Главен прокурор на Република България“, то следва да отговаря на високи морални изисквания. Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се приеме, че липсата на морални качества не е основание за вземане на решение по чл.175, ал. 5 ЗСВ”, пише в жалбата си до ВАС министърът. „С оглед гореизложеното, считам, че от основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, съдържащи се в предложението ми по чл. 175, ал. 5 ЗСВ, с които е уронен престижа на съдебната власт“, се казва още в документа.

В тази връзка министър Йорданова моли ВАС преписката да бъде върната във ВСС с указания за разглеждане и произнасяне по нея.

Министър Йорданова изпрати до ВСС и уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 12 април ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието трябва да отстрани в 7-дневен срок.

В документа се уточняват редица фактически обстоятелства, свързани с искането – за разгласяване на веществени доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за използването на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството както и за неспазване на принципите за случайно разпределение на дела.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настя

    11 13 Отговор
    Гледам умно,
    Усмихвам се глупаво,
    Чакам си букетчето!
  • 2 българка

    14 10 Отговор
    Продължавайте с натиска, дано някой от ВСС вземе и се засрами от неморалното, противодържавно, противонародно отсъждане в полза на защитника на престъпниците в управлението на Бойко Борисов и компания!
  • 3 Гешев

    10 6 Отговор
    Го мести

    Коментиран от #6

  • 4 ха ха хааа

    11 7 Отговор
    Ляга и става с Гешев ...🤭
  • 5 Клюкарка

    13 9 Отговор
    Те тази крава е любовница на Ристю Иванов и неговата несбъдната мечта някой да го направи главен прокурор.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Тиква

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гешев":

    Ще го преМесТят. Знаеш къде.
  • 7 Иван

    12 10 Отговор
    Мачкай Наде!
  • 8 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Клюкарка":

    Ти ли си дамата до шкаВчетата на Бойко? Явно да
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 7 Отговор
    ОСТАВКА за ГЕШЕВ съд присъда затвор
  • 10 Тиква

    12 6 Отговор
    Г-жа Йорданова, само напред и не се предавайте пред Мафията никога! Успехи!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 адвокат

    5 4 Отговор
    Не пипайте адвоката на мафията!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Адмирации...👍!

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тиква":

    За министър Йорданова!Успех в борбата с мафията-Борисов-ГешеФ...!!!
  • 15 Коце

    9 4 Отговор
    Айде пак.... Щом има новина от правосъдното министерство, то тя е свързана с производството срещу Гешев.
    Тази министърка друго май не прави. Много постно представяне .... Зле, зле са нещата с такъв министър.
    То след Барни Ръбъла един свестен не сложиха. А тази пък се оказа негова ученичка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Доцента

    9 5 Отговор
    Тази незабавно трябва да бъде уволнена тъй като отрича правото въобще.Кирил Петков трябва да смени позицията си към Гешев на 180 гр.за да бори корупцията в нейната същност а именно:борба с червените пторуски барони Бобокови,Баневи,Арабаджиеви,Черепа,Цв.Василев,Пеевски,Копринкови и Доган.Те държат откраднатите пари и те поръчват музиката в България.Само Гешев може да ги спре
  • 18 gggw

    11 1 Отговор
    неграмотниците един закон не са променили, пък искат съдебна реформа
  • 19 Егати

    7 0 Отговор
    Две кафета със сметана и по бързо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нормален

    1 1 Отговор
    Министърката на правосъдието е слабо компетентна абсолютната корумпация на главния прокурор пролича при задържането на Иванчева вместо да я оставят да пристигне където е тръгнала и да вземе парите да остави следи върху тях и тогава да я задържат задържаха я по време на движение Явно защото парите бяха подхвърлени Тя не знаеше за тях така и нямаше да ги докосне но трябваше да направят услуга на ГЕРБ тя да си замине и други като нея да не се осмелят да нарушават плебейското спокойствие на властимащите
  • 22 Петър

    3 0 Отговор
    Не може да изпълни поръчката и Прокопиев и е взела да се притеснява.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол