Last news in Fakti

20 Април, 2022 07:27 1 196 12

Децата в яслите ще гледат телевизия 10 минути седмично

  • деца-
  • ясли-
  • телевизия

Родители и специалисти критикуват новата наредба за яслените групи

Децата в яслите ще гледат телевизия 10 минути седмично - 1
Снимка: БГНЕС

Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия само с образователни цели, но не повече от веднъж седмично до 10 минути. В детската градина пък времето пред телевизор може да е най-много два пъти седмично по 10-15 минути за деца от 3-5 г. и максимум два пъти седмично по 15-20 минути за деца от 6-7 г. Това предвижда промяна в наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство, предложена от министър проф. Асена Сербезова, цитирана от "Сега".

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации, особено заради съществуващата разпоредба, че задължително в яслена група трябва да работи медицинска сестра на смяна, заедно с детегледачка (има и изискване за педагог, но един на 60 деца). Както "Сега" писа, по данни на Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система 61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г. По думите ѝ това се дължи на първо място на остарялата наредба (няма логика за здрави деца да се грижи медсестра), която според нея следва да се разшири и с други специалисти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за ранно детско развитие.

Проектът на МЗ действително разширява кръга "заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка", но само до лекарски асистенти и фелдшери. Това, според мнозина, няма да реши проблемите. Възрастта до 3 години не е медицинско състояние, че да изисква медицински специалист постоянно, смята Кенова. "По Вашата клета, клета логика, всяка майка с неприето дете трябва да завърши медицинска специалност?!", коментира тя във "Фейсбук". Кенова напомня, че специалността "фелдшер" е закрита в България. Наследяващата я специалност е "лекарски асистент". "Да допуснем, че все пак имаме в излишък от тези две специалности и някой иска да рааботи в ясла, то фелдшерът ще е и той в пенсионна възраст", казва тя.

"Необходимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е медицинска грижа", коментира и зам.-кметът Мирослав Боршош.

"Нормативната промяна няма да реши проблема с недостига на персонал в детските ясли, тъй като в страната има 2000 медицински фелдшери на възраст над 58 г. и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти", коментира пред БНР(link is external) Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Около 8000 медицински сестри и акушерки работят в яслите, в училищното и детското здравеопазване като цяло. "И за тези около 8 хиляди души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че медицински сестри и акушерки да бъдат мотивирани да работят в тази прекрасна сфера на българското здравеопазване", коментира тя, допълвайки, че лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ.

Сред другите промени в наредбата е изискването за директор на детска ясла - такъв може да бъде лице с професионална квалификация лекар, медицинска сестра, акушерка, лекарски асистент или фелдшер и с професионален опит не по-малко от 1 г. Това също не се нрави на доста родители, според които директорите следва да имат и педагогически опит.

Ясли
В проекта се допълнени редица други тестове. За децата над 2-годишна възраст в детската ясла е казано, че трябва да прекарват на открито минимум 2 часа на ден, освен при лоши метеорологични условия (дъжд, силен снеговалеж, силен вятър, лош въздух и др.).

Пясъчниците в детските ясли трябва да отговарят на изискванията в наредбата за безопасността на площадките за игра и да се използват задължително под надзор. Пясъчниците на откритите площадки се откриват един час преди началото на използването им от децата и задължително се покриват след приключване на заниманията. Те следва ежедневно да се почистват преди началото на използването им от децата, а пясъкът в тях периодично да се допълва и подменя, за да не се допусне замърсяването му.

Детски градини

Промените засягат и наредба 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини - децата в тях също трябва да прекарват навън по 2 часа на ден, но времето им пред е-устройства е увеличено. За деца от 3-5 г. то е не повече от два пъти седмично за 10-15 мин., а за деца от 6-7 г. - не повече от два пъти седмично до 15-20 мин.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В събота

    8 1 Отговор
    и неделя - по цял ден !
  • 2 sssss

    10 0 Отговор
    пуснете им "Капките и Ергенът"
  • 3 въпросче

    17 0 Отговор
    Децата в яслите не трябва да гледат телевизия. Учителки нямат ли си? Телевизорът заплата не взима.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хаха

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    Е именно де, след време ще съкратят учителките и ще останат само телевизорите
  • 6 Стас

    11 1 Отговор
    Не е смешно,хахаха... Напротив,жалко е,че оставят децата не на учителките, а на електронни устройства. Сигурно и учителките имат нужда от по едно кафе.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петър

    8 1 Отговор
    Тази мярка трябва да се въведе за хората над 18 години, па да видим тогава, има ли ковид и Путин ли е виновен или Зеленски.
  • 9 хаберих

    7 1 Отговор
    Момиченце отива в кварталната бакалия. Едвам подавайки се над плота с тънко гласче задава въпрос:
    - Леличко-о-о, ще може ли да ми дадеш четири бирички-и-и?
    Магазинерката се навежда, поглежда го многозначително и му казва:
    - Аз мисля, че няма да можеш да ги носиш, моето момиченце.
    Вече доста по-уверено момиченцето отвръща:
    - А, то и аз това се чудя, дали да не жулна две още тука?!
  • 10 0808

    6 0 Отговор
    == против съм...от 30 г. не гледам тъпата БГ ТВ..пак краварска мъдрост..
  • 11 Авеее

    4 0 Отговор
    Филмът "Маша и Мечока" не е правен за деца , "Гризи и лемингите" също,правени са за родителите им. Не децата,а родителите да гледат телевизия. Децата си имат учителки и възпитателки.
  • 12 Сатана Z

    0 0 Отговор
    Е зомбитата клетите дечица от ранна детска възраст.
    Те и родители им същите,гледат чалга-наркомана и люпят тиквено семе през Зомби кутията по цяла нощ

    Z.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол