Last news in Fakti

21 Април, 2022 14:43 3 321 25

ТЕЦ „Марица 3“ спира работа

  • тец марица изток - 3-
  • тец „марица 3“

Установени са редица нарушения

ТЕЦ „Марица 3“ спира работа - 1
Снимка: БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Хасково спира дейността на ТЕЦ „Марица 3“ АД в Димитровград заради нарушения на нормите за качество на въздуха.

Инспекцията издаде принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на горивната инсталация, съобщиха от МОСВ. Решението е след поредица от нарушения на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и неспазване на условия в комплексното разрешително на предприятието, за които са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци.

Със спирането на инсталацията се преустановяват нарушенията и се предотвратява непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което се ограничава и рискът за здравето на хората.

Според заповедта за налагане на мярката „ТЕЦ Марица 3“ АД трябва да спре работа незабавно. Горивната инсталация ще бъде спряна чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво - въглища и биомаса към котел ОР 380в за производство на електроенергия с мощност 370 MWth.

Операторът не е спазил условието в комплексното разрешително за емисиите на отпадъчни газове и емисиите на серен диоксид са довели до нарушение на нормите за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух на Димитровград.

Припомняме, че през 2021 г. след възобновяване на работата на оператора на 25 май са регистрирани стойности на серен диоксид, които превишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 - при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година.

Данните са от автоматичната измервателна станция „Раковски“ в града. При една от последните проверки през февруари инспекцията е установила и изпускане на видими неорганизирани емисии от вредни вещества в сиво-черен цвят от компрометираните участъци на сградата на котелното помещение.

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като условие на разрешителното - нарушението е установено от РИОСВ всеки месец от юни 2021 г. насам.

В края на октомври при проверка по сигнал за запрашаване са установени и неорганизирани емисии от въглищен прах заради липсваща обшивка от ламарина, повредена от корозия и силни ветрове. На 5 ноември е дадено предписание за ремонт, което не е изпълнено и до момента.

От май до декември 2021 г. в РИОСВ са регистрирани 25 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ „Марица 3” АД, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Срокът на действие на ПАМ е до привеждане на горивната инсталация в състояние, което да не позволява възникване на непосредствена опасност от замърсяването на околната среда по компонент атмосферен въздух по смисъла на чл. 4 от ЗООС, както и до недопускане на неорганизирани емисии на вредни вещества, констатирани от контролния орган по ЗООС и контролния орган по Закона за устройство на територията.

Припомняме също, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.

В града имаше редица протести за замърсяването на въздуха от топлоелектрическата централа. На 7 април Димитровград беше обгазен със серен диоксид, като бяха наложени предпазни мерки за населението. На предполагаемия замърсител - ТЕЦ "Марица" 3 АД беше издадено предписание за намаляване на работните мощности.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак са

    47 2 Отговор
    Горили боклука на някой евродържава

    Коментиран от #12

  • 2 Теле

    24 8 Отговор
    Американската ли

    Коментиран от #5, #16, #21, #24

  • 3 Гочито

    24 3 Отговор
    Ама каква инспекция, какви 5 лева - бърже да пускате тока, че станахме на кълбета
  • 4 АнтиГост

    24 5 Отговор
    Трябваше да я спрат още преди 20 години.
  • 5 Да бе , да. ! 😜

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Българското димитровградско тец-че !
    Онова , Другото е тец "марица-Изток" 3 - Глобал Контур .
  • 6 jorj

    26 2 Отговор
    А Брикел защо не е затворена, тя замърсява 5 пъти повече!!!! Затворите я веднага и СПАСЕТЕ югоизточна България от геноцида на Ковачки!!!!!
  • 7 СССРБарета

    24 1 Отговор
    Американската няма да я пипат щото ще ядат шамари от евроатлантиците!
  • 8 Реалист

    3 6 Отговор
    Спират производство на еленергия от местни суровини. Зелени талибани ли са или агенти на Путин?
  • 9 Милен

    3 1 Отговор
    Вярно, че не му пуши комина на теца, от няколко дни и Неохим не пуши може и да подишаме малко въздух за известно време :)
  • 10 Жорж

    17 2 Отговор
    Браво. Айде сега още 10 000 новодомци в СофиЯ.
  • 11 Коментар

    15 3 Отговор
    Планът е да заробим европейците, а българите направо да накараме да се самоизселят от територията си!
    Планът върви с пълна пара!!!

    Като спрете тая мощност, какво ще правят бизнеса и домакинствата???
    Всички антибългари, подлоги на фащ, трябва да бъдат изметени от парламента моментално!!!
  • 12 Това е повсеместно

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пак са":

    и в София горят боклук тецовете нощно време. Появява се смрад от 9 вечерта до 10-11 сутринта. Някой лапа здраво парички.

    Коментиран от #13

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Това е повсеместно":

    важното е колите ви да са стандарт евро 6 за теца може всичко
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор
    всички тецове и вецове трябва да са държавни !

    както и енергото трявба да е държавно това не са губещи сектори! печалбата да бъде във държавата !!!!

    стига със тия олигарси

    нека национализацията да започне сега!
  • 16 Пухлер

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Пак си се объркал. Спират руския боклук, който пияните ватенки са ни натресли още 1951-ва. Ето чети: "...ТЕЦ „Марица 3“ е топлоелектрическа централа в Димитровград, Южна България. Построена е със съветска помощ и технологии през 1951 г., С изграждането последователно на 3 парогенератора е достигнала паропроизводство от 170 тона на час, като всеки парогенератор е включен в общ паропровод и 2 пароотборни турбогенератора по 25 MW (стара част). Реновирана част - БЛОК 120 MW, пусната в експлоатация през 1971 г., работеща с много проблеми, към настоящия момент е с номинална мощност 100 – 105 MW...." Пълен боклук. Изтрови ни. Да я демонтират и да я пратят на червените боклуци обратно. Ди се тгровят, и без това като ги слушам са силно натровени.
  • 17 Вуте

    3 0 Отговор
    Утре точно Пухлер ще ревне от новата, по-висока цена на тока! Сигурен съм, че не живее в района, в който е тази ТЕЦ! Обаче е от "изтровените"!

    Коментиран от #19

  • 18 До кога?

    3 1 Отговор
    А черната мръсотия, която излиза от Брикел?!! До кога ще се тровят хората?! Престъпление!
  • 19 Милен

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Вуте":

    Точно този ТЕЦ беше студен резерв повече от 15 години не сме усетили недостиг на тока от това, че не работеше, та и сега няма да се усети липсата му.
  • 20 Боби

    0 2 Отговор
    ТЕЦ Марица 3 ако не бъркам е една от танака наречените американски централи. За да затвориш нея, всъщност по екологични съоръжения няма как да стане. По вероятно е затварянето да е станало по инициатива на американците, че оня Кулеба от два дни се върти в България и казва няма да си тръгна докато не ни помогнете, сиреч да им дадем оръжие. Та за мен или ще ни ударят енергийно или ще приемем да дадем оръжие.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Сатана Z

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Национализирай Американската Марица 3 ,а след това Да си върнем и военният полигон Ново село, Американски анклави в България.Бийте къча на Краварите

    Z
  • 22 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боби":

    Бъркаш ТЕЦ "Марица-Изток 3" с ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.
  • 23 Го Шо

    0 0 Отговор
    Абе дето Марица, там и Марица-Изток... Дето Америка, там и Русия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Милен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боби":

    ТЕЦ Марица Изток 3 и ТЕЦ Марица 3 са съвсем различни неща единият е собственост на Ковачки другият е на контур-глобал познай кой на кого притежи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове