Last news in Fakti

23 Април, 2022 08:46 14 838 18

Мними гурбетчии ще връщат пари на държавата

  • гурбетчии-
  • обезщетения-
  • испания

Неоснователно отпуснати обезщетения за безработица на базата на деклариран стаж в Испания

Мними гурбетчии ще връщат пари на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Преди време нашумя казусът с жители на Неделино, които в края на 2017 г. едновременно, с организиран транспорт започват да се тълпят в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в Смолян. Те пристигат в областния град, за да подадат заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица след работа в чужбина. Благодарение на професионализма на служителите в регионалния офис, добрата координация с Централното управление на НОИ, с Главна инспекция по труда и с полицията беше предотвратена сериозна щета за държавното обществено осигуряване (ДОО) под формата на неоснователно отпуснати обезщетения за безработица на базата на деклариран стаж в Испания, съобщава Actualno.com. Към онзи момент броят на съмнителните кандидати за обезщетение за безработица достигна 53 души, като за голяма част от тях беше доказано, че по времето, за което твърдят, че са работили в чужбина, въобще не са напускали страната.

В резултат на това поделението на НОИ в Смолян постанови спиране на производството по отпускане на обезщетения за безработица. Прекратено беше плащането на вече отпуснатите. Предотвратените щети за държавата са в рамките на 594 757 лв., като 357 839 лв. от тях въобще не са изплатени, а другата част - 236 918 лв., трябва да бъде възстановена. Усилията на служителите на ТП на НОИ - Смолян и на неговия директор Валентин Гаджев в борбата с измамите с недействителен стаж в Испания постигнаха нов резултат в интерес на обществените фондове в последните месеци на 2021 г., се сочи в първия за годината бюлетин на Института.

Тогава в НОИ пристига официално писмо, което съдържа доклад на Провинциалната инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос, Испания. В него е посочено, че решението за анулиране на осигурителните периоди и доходите за 66 лица (в т.ч. и 57 депозирали заявления за отпускане на обезщетение в териториалното поделение - Смолян) има окончателен характер. Посочената причина за анулирането е "установени нарушения, свързани със симулиране на трудово-договорни отношения с цел неправомерно получаване на помощи". Споменава се, че в Испания вече е в ход процес срещу собственика на фирмата.

На основание на този документ в ТП на НОИ – Смолян, са предприети действия и към настоящия момент вече има постановени общо 26 разпореждания. От тях 21 са свързани с постановяване на отказ за отпускане на обезщетение, а 5 са за възстановяване на неоснователно получено обезщетение. Предстои произнасяне за още 31 души. Към средата на март 14 от тези 26 души са депозирали жалби срещу издадените разпореждания. Две от тях са срещу разпорежданията за възстановяване на неоснователно получените пари. Срокът за оспорване на останалите 12 броя разпореждания още не е изтекъл.

Изготвени са 8 решения от директора на НОИ – Смолян, като разпорежданията за отказ са оставени в сила и жалбите са отхвърлени като неоснователни.

Директорът Валентин Гаджев е категоричен, че след като испанската държава окончателно е потвърдила анулирането на трудовите договори на тези хора, е без значение какво казват те. "За нас е важно становището на испанските компетентни органи, че те не са били на работа в тази страна. А анулирани ли са договорите, веднага се губи правото да се ползва Регламент 883 на Европейския съюз и да се възползват да получат 60% от възнагражденията си, които са декларирали, че са получавали в чужбина", споделя той. Гаджев допълва, че по конкретния казус предстоят още съдебни битки в защита на държавния интерес.

Данните сочат, че само по този случай нанесената щета на бюджета е близо 265 000 лв. (главница). В резултат на предприетите действия от длъжностните лица са предотвратени неправомерни плащания в размер на 518 500 лв. Така, след доказани злоупотреби с осигурителните системи на България и на Испания, е налице предотвратена щета за ДОО в размер на приблизително 1 000 000 лева, ведно с лихвите.

Припомняме, че жители на Неделино полагали земеделски труд в Аранда де Дуеро (Испания). Те били наемани с трудови договори от техен съгражданин, собственик на лозови масиви в Испания.

Когото работата намалявала, работодателят съкращавал гурбетчиите, а прибирайки се у нас, те ползвали еврорегламент, според който вземали 60% от заплатата си в държавата-членка на Евросъюза. От НОИ в Смолян бързо се усетили и разпоредили спиране на плащането по подозрение, че чрез фиктивни договори се точи социалната система.

Средно на човек се падали по 6 000 лева обезщетения за безработица. Гаджев тогава обясни, че част от хората били назначени за 15 дена примерно, а някои били в Испания три дена. Имало и такива, които въобще не ходили в Испания, но били назначени. Данни от Главна дирекция "Национална полиция" също показаха, че много от тях не били в Испания през цялото време. "Има лица, които имат осигуряване 86 лева и стотинки на ден. Ако бяхме продължили да плащаме на всичките тези хора, сумата щеше да набъбне към милион", каза Гаджев пред БНР в края на 2018 г.

Според кмета на Неделино Боян Кехайов, цитиран от радиото, това не са хора, които са отишли злонамерено да източват националната осигурителна система на България. "Познавам хората и знам, че това не е направено с користна цел. Законодателството е позволило по някакъв начин да се възползват от една ситуация и те са го направили", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имаджин

    29 8 Отговор
    Ще връщат уши! Нищо няма да връщат,държава няма.
  • 2 зеленчук

    18 6 Отговор
    Единственно БМБ може да им вземе парите,ама и той ще ги положи в чекмеджето.

    Коментиран от #18

  • 3 И ДЪРЖАВАТА КРАДЕ

    21 1 Отговор
    Веселин Вучков
    Вътрешният министър пресмята колко е струвало издирването на бившия шеф на ДАНС
    “ Абсурд е да се твърди, че издирването на Петко Сертов е струвало 500 000 лева. „
  • 4 Голубой

    33 3 Отговор
    Вижте кметът какъв мошенник е? законодателството било позволявало?
  • 5 Красимир Петров

    47 2 Отговор
    Защо никой не говори за това,че 90% от електората на ДПС имат телк.Всяка година се източват стотици милиони от държавата.
  • 6 мечо

    13 1 Отговор
    кръф повръщам парасъ не връщам
  • 7 Тома

    34 1 Отговор
    А тези с къщите за гости кога
  • 8 Да се

    28 0 Отговор
    Потърси наказателна отговорност за подаване на документи с невярно съдържание. Как така не си напускал страната и дистанционно си "обработвал" земеделски площи в д-р. Страна и според тъпия кмет всичко е ок. Сэщото е положението и със социалните помощи. Живеят в чужбина, получават социални помощи в БГ, някои получават и в двете страни
  • 9 Алооооооо

    19 1 Отговор
    Проверки се правят преди да се отпускат тея пари! Трябва също да правите и проверки на помощи и детцки! ! Дали доста хора не взимат едновременно и от две държави!
  • 10 Онзи

    5 7 Отговор
    Тая държава не заслужава нищо. Държавата ни ограбва.
  • 11 браво

    22 2 Отговор
    А сега проверка и на инвалидите пенсии. Цели фамилии в гетата са "безнадеждно" болни и си живеят на нашия гръб.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иванов

    12 1 Отговор
    Напълно съм съгласен с държавата да се върнат парите но след като държавата спре да краде от хората под всякаква узаконена форма и държавата да проследи кои и колко хора са с ТЕЛК незаслужено ето там трябва твърда ръка и лекарите в комисиите които разрешават на мними пациенти да получават помощи

    Коментиран от #14

  • 14 cf56cf

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    Голяма завист и омраза изпитваш към инвалидите, че даже пишеш с няколко имена, за да насъскваш и други срещу най- беззащитните.
    Знаеш ли, че за да получаваш пенсия от ТЕЛК, трябва да имаш трудов стаж, завистнико? Пишеш, че в махалите всички били с ТЕЛК. Кой ще им отпусне пенсия, след като нямат стаж???
    СТАЖ ТРЯБВА, ясно ли ти е?!
  • 15 Нина Николова

    7 1 Отговор
    За сведение на НАП Благоевград: Тази схема се прилага повсеместно и в община Гоце Делчев. Стотици мними гастарбайтери получават не по 6000, а по 12-20000 лв. обезщетение на основание фалшиви документи от чужбина. Много от тях не са работили в чужбина дори и един ден. Така се ощетява българската държава със стотици-хиляда лева, а може вече да са станали и милиони. Тази практика е от 5-6 години. Моля да се направи проверка във всички общини на България, защото това се практикува от години и е обхванало цяла страна.
  • 16 ИСТИНАТА

    2 2 Отговор
    А, водената от ЛИДЕРА "" другаря"Борисов ОПГ" герб", КОГА ще ВРЪЩА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИОНИ, МИЛИАРДИ," Дрругари-Господа"??????????????????
  • 17 Ха ха ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Всички роми мамят системата в България и чужбина.
  • 18 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "зеленчук":

    много си прозд
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове