Last news in Fakti

23 Април, 2022 20:00 6 421 57

Йорданова: Отказът на ВСС за Гешев е незаконосъобразен

  • надежда йорданова-
  • иван гешев-
  • всс

Според правосъдния министър прокуратурата все още трябва да е в съдебната власт

Йорданова: Отказът на ВСС за Гешев е незаконосъобразен - 1
Кадър NOVA NEWS

През тази седмица министърът на правосъдието Надежда Йорданова оспори във Върховния административен съд отказа на ВСС да допусне до разглеждане част от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Решението на ВСС е незаконосъобразно, то е в нарушение на Конституцията. Мое задължение е да го оспоря. Част от основанията, които Пленума на ВСС отказа да разгледа, бяха по изявления, които Иван Гешев е правил в различно качество, не като главен прокурор, но те стават известни в хода на мандата му като главен прокурор и уронват престижа на съдебната власт", каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

За нея всяко едно от обстоятелствата, които са включени в предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор е годно самостоятелно основание за това.

"Те са случаят с Баневи, Елена Йончева, "Жоси", в който Иван Гешев ангажира прокуратурата в защита на свой роднина, баща си, без да се обследват обстоятелствата, с пресссъобщение", допълни министърът.

"Аз не твърдя за извършване на престъпления от главния прокурор, а уронването на престижа на съдебната власт, породено от действия и бездействия", подчерта Надежда Йорданова.

"Факт е че Специализираната прокуратура се позовава на заключението на ГДБОП, че няма извършено престъпление по случая "Жоси", каза още тя.

За нея по случая с Елена Йончева българската прокуратура води политически повлияно досъдебно производство и иска да проверява факти и обстоятелства по политически причини.

"Нарушаване презумпцията за невиновност по случая "Баневи" е лош сигнал за цялата система. Главният прокурор не предприема действия да покаже, че такова поведение е недопустимо и че това няма да се повтаря повече", добави правосъдният министър.

Йорданова смята, че именно главният прокурор има крайната отговорност за законосъобразността на изпълнение на правомощията на всички прокурори. Тя не вижда основания за прекратяване на процедурата пред ВСС, защото част от основанията в предложението не са засегнати от жалбата, която е внесена във ВСС

"Има лични действия, включително и правни актове на главния прокурор. По време на протестите през 2020 година със свои изявления главният прокурор предопредели следващите действия на прокуратурата във връзка с разследването на полицейското насилие. При случая "Осемте джуджета" също имаше изказвания на Иван Гешев, които показват предубеденост", отбеляза Надежда Йорданова.

"Закриването на специализираното правосъдие е важна крачка за премахването на паралелната система. Специализацията в досъдебното производство е добро нещо, съдът обаче трябва да е общ. Закриването на тези институции по никакъв начин не влияе на защитените свидетели, както и на информацията, придобита по надлежен ред чрез СРС", категорична е тя.

"Няма нито една норма в приетия закон, която да предвижда наложените запори да бъдат вдигани. Няма никакъв опит политически да се овладее системата. Магистратите ще продължат да работят, те ще бъдат преназначени от настоящия ВСС, няма как да има политическа намеса", добави тя.

Относно БНБ Йорданова смята, че неизбирането на управител е неприемлив, лош сценарий и трябва да се направи всичко възможно и да не се стига до това, да остане настоящият гуверньор на институцията.

Според министъра в Конституцията има въпроси, които трябва да бъдат преразгледани, защото не отговарят на съвременността.

Нейното мнение е, че все още прокуратурата трябва да остане в главата съдебна власт, а главният прокурор да е отчетен, да носи отговорност и да му се търси такава.

"Едно от възможните решения е да бъде избиран от парламента. Процедурата за избор е важна, но важно е и търсенето на отговорност", заяви Надежда Йорданова.

За работата в коалицията в сектор правосъдие министърът добави, че въпреки някои нюанси в позициите, тя върви гладко и с добри темпове.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 оня с коня

    55 25 Отговор
    Успешно приземилата се с Акуратно отворен Парашут на поста "Министър" Йорданова Някояси решава БЕЗ ДА Й МИГНЕ ОКОТО да обвини Висшият Законодателен Орган в БГ в "Незаконосъобразност" на действията.По нататък същата Русолява Особа се Заканва на въпросния Орган че "Ще оспори" действията му.Ма ПРЕД КОГО ще оспорваш бе Къзъм-посочи точно и ясно - Пред Арменския поп ли?

    Коментиран от #8, #39

  • 3 Истината

    29 12 Отговор
    Гадна мафиотска държава тъпкана с роби !
  • 4 рон джерами

    22 16 Отговор
    искам тая милфка !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 😂😂😂😂

    39 9 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    Пред Пинокио нали живеят на семейство!!!! Божков и Василев, Бобоков и сие затова плащат!
  • 9 Само

    39 8 Отговор
    тая интелектуално оскъдната секретарка на гpантоядa потомственo комyндe бойкикев липсваше
  • 10 тома

    16 36 Отговор
    Трима са без срам и много нагли.Това са тиквата каскета и цъфтан.Една майка ги е раждала
  • 11 Ти ли си

    31 15 Отговор

    До коментар #7 от "ЧУДЯ СЕ":

    Цялата страна???????? Можеш да говориш само от ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО.,,, АЗ,,,,. Пълномощно не съм ти дала. Ок Трол.

    Коментиран от #23

  • 12 Гост

    10 25 Отговор
    Че, какво очаквате? Там са хора на Доган и ББ.

    Коментиран от #48

  • 13 Еи и.г

    3 10 Отговор

    До коментар #5 от "Ето":

    Ти не си спал да пишеш минуси , а браат...пу
  • 14 И на тази

    38 16 Отговор
    й лъсна червеният з@дник, със зъби и нокти брани олигарсите и смуче от пръстите си обвинения срещу Гешев. Виж сега,бульо,скоро си отивате,а Гешев има още много години работа на този пост.
  • 15 Милен

    28 8 Отговор
    Данче теб те няма, отиваме на избори,събирайки багажа😜😜😜
  • 16 оня с коня

    35 9 Отговор

    До коментар #7 от "ЧУДЯ СЕ":

    Досега се правехте на "Целия Народ",сега за разнообразие - на "Цялата страна".И как така твърдиш без да ти мигне окото че Гешев го мразела Цялата Страна ,след като АЗ и ВСС сме на негова страна?което пък е ПРЕДОСТАТЪЧНО да си стои Непоклатимо на Поста!

    Коментиран от #24

  • 17 4389

    31 8 Отговор
    Милфа ще си иде преди Гешев. Със сигурност.
  • 18 А,бе каУн

    24 6 Отговор

    До коментар #7 от "ЧУДЯ СЕ":

    ГоворИ от свое име.Червенушковци ,като теб не са цялата страна.
  • 19 Грую

    26 7 Отговор
    И ,как точно ще оспориш решението на ВСС!? Ще се оплача на фърчилото или на Киро Ментата. Смех.Хубавото е ,че скоро ще поемеш към Делиормана,където и ти е мястото.
  • 20 на крива ракета Космосът и виновен

    20 7 Отговор
    Отказът на ВСС незаконосъобразен , вие нескопосани , айде мащайте се баре да ви нема.
  • 21 Грантаджиев Соросоид

    21 4 Отговор
    Жалка и некадърна. Каренин се подсмихва под каскет.
    Едно е да искаш, друго да можеш и трето и четвърто да го направиш. Тая е на първата точка...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХПХ

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Ти и коня ли сте предастатъчно.

    Коментиран от #27

  • 25 8900

    26 4 Отговор
    Ще перифразирам думите на Кирчо Харварда."Щом ни нападат ,значи сме на прав път."По същата логика ".Щом плюят по Гешев значи той е правилния човек. "
  • 26 Проницателния

    23 2 Отговор
    Зад благовидната физономия и усмивка /тип просто Киро/ на тази жена прозира една злобна и отмъстителна душица.
  • 27 Дори

    25 3 Отговор

    До коментар #24 от "ХПХ":

    Така да е ,значи не е цялата страна,другарю.Аз също смятам, че Гешев е правилния човек на този пост.
  • 28 7853

    18 2 Отговор
    Жалко.Взехте парите а пък каскета още е на поста си.И ,както вървят нещата вие другарко ще си идете преди него.
  • 29 ГЕРБ

    22 3 Отговор
    Мръсни боклуци не ви ли стана ясно че със скалъпени обвинения няма да прокопсате Вас отдавна няма да ви има и Гешев още ще е гл.прок.
  • 30 Грую

    16 1 Отговор
    Киро Ментата също е нарушил конституцията, като излъга за гражданството.На него когА ще му търсите отговорност?
  • 31 Те това си ти

    18 2 Отговор
    Ти не си никакъв министър. Личи ти отдалеч, че си самохвална позьорка. Тъпа офцЪ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ba7_Rambo

    18 2 Отговор
    Тази стринка, която получава заплата около 10 бона месечно, знае ли, че има и други задължения, освен да изпълнява политически поръчки!? Срамота!
  • 34 ЖалкиНщожества

    17 2 Отговор
    Колкото и да се напъва тази некадърна и бездарна кафеджийка, поради своята неграмотност и некомпетентност , нито ще бутне Гешев от власт, нито пъпчивия и любовник ще се уреди за Главен прокурор .
    Просто двамата с любовникът си са смешна и жалка гротеска .
  • 35 chi

    3 12 Отговор
    ВСС са подлоги на мафията!
  • 36 Bai Stavri

    0 12 Отговор
    Прекратете им мандата, защо им се молите и ги чакате до Октомври да им изтече?
  • 37 Артилерист

    3 16 Отговор
    Гешев се държи като уличен вагабонтин в съдебната система. Ръководената от него прокуратура на практика оправда полицейските садисти, които малтретираха-мятаха ги като чували с баласт, влачиха, налагаха с палки, ритаха, гавреха се-младите хора, които протестираха и му искаха оставката. С какво видяното от цяла България зад колоните издевателство се различава от рязането на парчета на Министър-председателя Стамболийски навремето от фашистките полицейски гавази? Това ли е съвременна, цивилизована, демократична България? Щом Гешев го оправдава, какво е, а? Но най- жалкото е, че не само Гешефтурата го оправдава...
  • 38 МАКАРЕНКО ШАМАРЕНКО

    5 2 Отговор
    Ей Българи много опростехме.
    Да върнеме Бойко да ни изпука по един зад врътъ.
    Че гледам на никой не му харесва нищо.
    ЛЕЛЕ КАКО ЦИНГАРА МАНГАРА ТАКТИКА...................ЕВАЛАТА ДАШНО.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Я виж ти

    13 1 Отговор
    Тази прокопиевата сериозно ли се смята за законосъобразна?Не вижда ли че самата уронва престижа на съдебната власт в полза на бандити от прехода и перачката на пари.Виж другарко, Баневи обраха 29 предприятия от които само завода в Девня стана за скраб,изгониха 10 000 работника от печелившо предприятие и то с поръчки за милиони.Но от прости мафиоти какво да очакваш,вместо да богатеят от поръчки,решиха да свият цялата печалба ,бързо да забогатеят,и хем оставиха хората без заплати,хем унищожиха завода.А др.Йончева ,охоо,съдружник с офшорка на мексиканци взели заем от КТБ,е няма връщане ,обаче Ленчето сви парите,Цецо Василев я прати в Украйна 2014 г.да направи филм против Украйна,то няма безплатен обяд и след това стана " политически " преследвана от прокуратурата.А другарите Баневи със сълзи и сополи били репресирали че им показали двореца със златната мивка за нея и сребърна за него.Е що,те преди това сами са го показвали в разни медийни предавания,но в ролята на големи бизнесмени,а Гешев го показа в ролята им на обирджиите. изобщо не е нарушил престижа на съдебната власт,защото има много други сходни дела на Европейския.съд ,не като това скалъпеното на Баневи в които е решено,че публичността на делата от обществен интерес,а Баневи са интересни и престъпни субекти на прехода,не е противозаконно.Има подобно дело с публична личност от Италия,и обещетение не му е присъдено.
  • 42 Гръч

    13 0 Отговор
    Надявах се Слави да закрие тая пародия на управление,но толкова е клекнал,че се е заклещил
  • 43 Моля,моля

    11 0 Отговор
    Не е нарушена презумпцията за невиновност!И как точно за" горките " Баневи се хвана щото едни пари се завъртяха и ти влязоха в офшорната сметка,а за закриването на спецправосъдието ще да е милионерка.Не само тя се,и още 122 купени.Срам и позор да обгрижвате олигарси.И след това оставате вързани и вече зависими да им играете по свирката и да проваляте държавата.Та,нищо не е нарушено при Баневи,важни са фактите,а те са в изобилие или както в други решения се произнася Европа.съд.важно е решението да е обвързано с фактите по обвинението,а не с общественото мнение.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 DIA

    8 0 Отговор
    Йорданова,капацитета ти е недостатъчен за поста ти!Но напълно достатъчен за да си член на нескопосаната ДБ ,и идеален за секретарка на недоразумението Хр.Иванов!
    Толкова си можеш просто,Случайнице!Хубавото е,че и заблуденият народ вече го знае!Та,помахай за сбогом,и оттичай по-бързо заедно с другите жалкари от тъпата ви партийка и лъжливо-олигархична коалицийка.
    Дтандарта на живот на БГ падна мощно с вашето управление-факт!Наглеци жалки!
    Айде марш!
  • 47 Че Баневи

    7 0 Отговор
    Са си престъпници го знае цяла България. За Черепа също, то само за измамите с милионерите на табелка трябва да го вкарат на топло. Не съм за Гешев, но да използват Баневи и Божков за мотиви ми се струва че самите те не искат да го махнат.
  • 48 И на

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Президентът Радев също. И той има квота там. Карай на ред.
  • 49 В дългата

    8 0 Отговор
    История на прехода само при Гешев видях олигарси на топло. При всички други и БСП и НДСВ и СДС си бяха на комфорт. Та примера с Баневи е достатъчно доказателство как си живуркаха , със сметки в Панама. И как Банева се оплакваше колко и е трудно като е слязла от самолет на Майбах.
  • 50 Лея13

    7 0 Отговор
    Случаен човек,наместен на важното място, съратничка на Хр.Иванов.Само се чудиш какви смешни и нелепи доводи и причини да изсмучеш от пръстите си!То не бил извършил престъпления Гешев, ама бил уронил престижа на съдебната власт.Алабала.На всички е ясно, че това некадърно правителство,в частност правосъдният министър госпожа Надежда,са се засилили да овладяват де що има властови позиции, нищо че на две магарета сено не могат да разделят.Не успяха да прелапат БНБ, надявам се, че и с прокуратурата ще си счупят зъбите.Щото некадърните и алчни за власт и пари хорица правят големи золуми в момента,но може и още по големи щети на България да нанесат.Тея са талантливи само в това.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лея 13

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "СОДОМИТ":

    Лол.Абсолютно! Прилича на глуповата колхозничка,дотичала от полето,по спешност повикана от" Ицето":)) Изобщо не изглежда на място .

    Коментиран от #54

  • 53 Лея13

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЧУДЯ СЕ":

    Цялата страна!? Имаш предвид двадесет-тридесет процента от населението, които яко са повярвали на тези мен те политици!
  • 54 егати

    9 0 Отговор

    До коментар #52 от "Лея 13":

    Преди време човек в форума я определи катоНаградена соц комбайнерка мога да добавя и с празна манерка:)
  • 55 Професионалист

    2 3 Отговор
    При одобрение от народа едва 4% не знам какво чака този каскет.Христос Воскресе на всички честни и достойни българи!

    Коментиран от #56

  • 56 Кой

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Професионалист":

    Ти даде тези данни за 4 % одобрение?От Позитания ли?По точно е обратното 96 % го одобряват.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове