Last news in Fakti

24 Май, 2013 08:24 1 846 0

България чества най-светлия си празник

  • 24 май

Президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествата в столицата по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

В 11.00 часа пред Националната библиотека в София държавният глава ще присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от патриарх Неофит. Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред Паметника на свети свети Кирил и Методий.

В 12.00 часа в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ президентът ще открие тържествено Третия международен конгрес по българистика, който се провежда под негов патронаж.

В 18.30 часа в Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков днес е на аудиенцията във Ватикана при Негово Светейшество папа Франциск, съобщиха от правителствената информационна служба.

Като подарък за Негово Светейшество, премиерът е определил копие на обковка на Черепишкото евангелие. Това е едно от най-старите евангелия в България, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци.

По време на официалното си посещение министър-председателят Марин Райков ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне, на когото ще подари сребърна икона на Свети Иван Рилски със жития.

Столичната община и Министерството на образованието, младежта и науката организират днес тържествено шествие по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщават от общината.
Началото на шествието е в 10 ч от Националния археологически музей по маршрут: пространството пред Президентството, бул. "Цар Освободител", пл. "Народно събрание", бул. "Васил Левски" от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".
В шествието ще се включи кметът на София Йорданка Фандъкова, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута ще се присъединят представители на ръководството на БАН и на академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски".

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в официалното честване на 24 май.

Българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен, на който ще отправи молитва към Бога за всички деятели на просветата и културата в България. Това съобщиха от Светия синод. Молебенът е днес от 10 ч в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и на него патриарх Неофит ще отправи своите благопожелания и благословение за празника. 
 
На церемонията пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" с благословението на патриарх Неофит, ще участва Знеполският епископ Йоан - викарий на Негово светейшество.

Министерството на образованието, младежта и науката организира в София серия флаш мобове по случай 24 май.

В 9.30 часа сборна формация от детските групи „Сладки пуканки” и „Славейче” ще изпее химна на Кирил и Методий „Върви народе възродени…” в подлеза на Софийския университет

В 10.15 часа същата формация от детските групи „Сладки пуканки” и „Славейче” ще се представи в парк „Заимов”.

В 11.00 часа Филхармония „Пионер” ще изпълни инструментален аранжимент на „Върви народе възродени…” пред Националния дворец на културата.

В 11.20 часа Филхармония „Пионер” отново ще изпълни инструменталния аранжимент на „Върви народе възродени…” пред черквата „Света неделя”.

 

Чествания на най-българския празник ще има в цялата страна. Ето някои от събитията:

В 10.30 часа ще тръгне тържествено шествие по централните улици на Бургас – „Александровска” и „Богориди”. То ще започне от площад „Тройката”.

От 10.30 до 11.00 часа от пл. „Велчова завера” до сградата на Община Велико Търново ще се проведе празнично шествие на представителни блокове от всички училища и детски градини.

В 11.00 часа пред сградата на общината ще започне изпълнение на мажоретките от ЦДГ „Слънце”.

В 18,00 часа пред сградата на общината ще започне дефиле на абитуриенти Випуск 2013 г.

В 21.30 часа на площад „Цар Асен” ще се проведе аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

В 10.00 часа кметът на община Благоевград Атанас Камбитов ще отличи най-успешните възпитаници на Националната хуманитарна гимназия. В 10.45 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на „Св.св. Кирил и Методий“, намиращ се пред учебното заведение.

От 10.30 часа на централния площад в Гълъбово ще се проведе честване по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. От 10.00 до 14.00 ч. на площад „Възраждане“ жителите на Габрово от всички възрасти ще могат да тестват познанията си по български език и да получат безплатна консултация.

В 18.00 ч.от СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин ще потегли празнично шествие към пл."Бдинци". В 18.30 ч. кметът на Община Видин Герго Гергов ще приветства гражданите по случай празника и ще награди с плакети петима изявени деятели в областта на образованието и културата В 19.00 ч. Гергов ще открие официално фестивала на изкуствата "Дунавски вълни", който ще стартира с концерт на Рут Колева и Оги 23.

В 10.00 часа на площада пред община Стара Загора ще започне тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България и празнично шествие.

От 11.30 часа в парк „Пети октомври” ще започне празнично детско веселие.

В 11.00 часа на площада в село Борилово ще се проведе празник на НЧ „Св.св. Кирил и Методий-2010” и празник на селото.

В 11.00 часа в село Петрово ще се проведе празник на НЧ „Св.св. Кирил и Методий-2002”.

 

Празничната програма в Ямбол в 9.30 часа, когато ще проведе ритуалът по издигане на националното знаме и кметът Георги Славов ще произнесе своето празнично приветствие към гражданите на Ямбол.

В 10.00 е началният час на празничното шествие.

От 08.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в Добрич ще започнат тържествата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарственият молебен е от 09.00 ч. в храм “Свети Георги”. В 09.45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит от 10 часа на площад “Свобода”. Празникът продължава с художествена програма от 11.00 часа на естрадата на площад “Свобода”.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове