Last news in Fakti

29 Април, 2022 16:45 5 734 23

Българин вдига завод за бронирани автомобили в Бургас

  • д-р антон стефов-
  • international armored group-
  • бронирани автомобили

Общата заетост се очаква да надхвърли 300 души

Българин вдига завод за бронирани автомобили в Бургас - 1
Снимка: IAG

Водещият производител на бронирани автомобили в световен мащаб - International Armored Group (IAG), започва подготовка за изграждане на български завод в Бургас. Това е следващата стъпка в стратегията на компанията да инвестира пряко във военната промишленост в България, след като през 2021 година избра местен полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. Основател и собственик на IAG е българският емигрант д-р Антон Стефов, съобщиха от Община Бургас.

Новият завод за бронирани автомобили ще бъде построен в Индустриална зона – Бургас, като IAG BG вече подписа предварителен договор за придобиване на терена за инвестицията с площ от 150 000 кв. м. Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г. Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 000 000 лева. Компанията е подала документи и за сертификат "Инвеститор клас А“.

"Щастлив съм, че имам възможност да разширя присъствието на IAG в България и да подпомогна страната с инвестиция в индустрия с нарастваща важност в глобален мащаб. Ще увеличим заетостта в бургаския регион в период на сериозни икономически предизвикателства пред България. Радвам се, че българската държава насърчава трайното установяване на големи инвеститори като нас тук, в моята родина, и се ангажирам да увеличавам приноса на IAG към развитието на България в бъдеще“, коментира д-р Стефов.

От своя страна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта важността на инвестициите в иновативни производства и позиционирането в България на експортно ориентирани компании.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза: "Радвам се, че такава утвърдена компания, която оперира на световните пазари, избра именно Бургас за това иновативно производство. Благодаря на д-р Антон Стефов за желанието му да инвестира в родината. Доволен съм от уверенията му, че това производство ще предизвика интерес към Бургас и от страна на други фирми, които предлагат детайли и системи, свързани с дейността на International Armored Group. Инвеститорите могат да разчитат на пълна административна подкрепа от Община Бургас и лично от мен“. Той пожела успех на компанията, която вече спечели търга за терена в Индустриална зона - Бургас и финализира договора.

Общата заетост се очаква да надхвърли 300 души. Като част от проекта, IAG ще финансира програми за обучение на кадрите на място в заводите на компанията в ОАЕ и Турция, както и у нас, с помощта на чуждестранни специалисти. В новата, четвърта поред и най-голяма производствена база на компанията в света, ще се произвежда цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8“.

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента. Към момента заводи на IAG има в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания, Ирак и Пакистан. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. IAG е първата компания с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.

От 2021 година, IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО и в България STANAG, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на "Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екстра

    24 14 Отговор
    Скоро атомни бомби.
  • 2 Кметът

    21 4 Отговор
    и Боюв другар потрива ръце !
  • 3 Нашия е

    27 11 Отговор
    Само човек от бг вдига го сащ бе калмуци
  • 4 ъъъ

    23 12 Отговор
    Ще! Ще! Ама надали... (както винаги)
  • 5 човек от народа

    34 4 Отговор
    а за нормални автомабили , кога !???
  • 6 Супер

    37 13 Отговор
    Върхът на иновациите е да бичиш оръжия. Браво Лорер.
  • 7 СЛАВА БЪЛГАРИЯ

    15 7 Отговор
    ЧУЛ ТЕ ГОСПОД!
  • 8 боко чоков

    9 6 Отговор
    това беше вонна тайна

    Коментиран от #9

  • 9 ъъъ

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "боко чоков":

    тцъ...военна тайна ще стане когато парите зачезнат.. тогаз
  • 10 ЛЕНЧЕТО ГУНЧЕВА

    9 24 Отговор
    КАК ЩЕ СТРОИ ЗАВОД ВЕДНАГА СТАВАМЕ ТОЧКА НА ВИСОКОТОЧКОВИТЕ РАКЕТИ И СТРАНА НИ СТАВА СТРАНА ВЪВ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ НЕ МОЖЕ

    Коментиран от #13

  • 11 ЕвроАтлантик

    15 8 Отговор
    тоя бизнес е много печеливш, дано стане !!
  • 12 Исторически парк

    37 8 Отговор
    По времето на бойко българоубиеца за 12 години нито един завод не построи.. рекетираше всички инвеститори!
  • 13 А бе

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЕНЧЕТО ГУНЧЕВА":

    и с нискоТочкови може.
  • 14 Въпросче

    11 7 Отговор
    Не разбрах , защо не го построи в гладния за производство Северозапад на България ? Но парите са си негови .

    Коментиран от #15

  • 15 Кмет на Симитли

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Въпросче":

    Ами да ти отговоря. Защото ако беше направил завода в северозапада, трябваше да кара бойните машини които са произведени и продадени пак до Бургас до пристанището. Тоест имаш двойно увеличение на всичко.
  • 16 Бай Лисан

    25 3 Отговор
    Аз пък строя завод за бронирани вибратори. За евроатлантиците - безплатни мостри!
  • 17 Z-Ентропа 2009

    12 0 Отговор
    Тия не ще да вървят на батерии😂😂😂 по европейските директиви)), те са само за балъците👍
  • 18 GnG

    5 2 Отговор
    Борисов коментира и войната в Украйна. "Ако бях журналист, щях да попитам как убиват хора в жилищни блокове, детски градини, болници, петролни бази, а две неща се пазят като зениците на очите. Нито един газопровод няма ударен – нито от едните, нито от другите, както и склад за храни", подчерта той.

    Коментиран от #23

  • 19 БабаЛисана

    4 3 Отговор
    аз без вибратори немога да свърша, бай Лисан вече не го вдига, за нщо нестава !!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Явно ще сменяме

    7 5 Отговор
    30 годишните жипки с нови такива, но бронирани. БРАВО! Докарайте повечко заготовки, че като ви изгонят руснаците да ни останат повечко.
  • 22 JEFF

    7 4 Отговор
    Браво , това е сериозна инвестиция . Правителството работи здраво . Успех !
  • 23 От знаещия

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "GnG":

    Да ти обясня малко нещата, заблудени приятелю. Стрелят руснаците по градини и жилищни блокове,защото там са разположени батареите на укр.бендрровци, кого използват населението като жив щит. Фашистки отрепки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове