Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2022 22:35 2 718 35

Любен Дилов-син: Жабата, която изядохме днес беше сварена на бавен коалиционен огън

  • любен дилов - син-
  • украйна-
  • оръжие

Още нещо: това решение е напълно ненужно

Любен Дилов-син: Жабата, която изядохме днес беше сварена на бавен коалиционен огън - 1
Снимка: Фейсбук

Обяснение пред Движение Гергьовден за днешното парламентарно решение за предоставяне на военна и техническа помощ на република Украйна

Скъпи гергьовци,
уважаеми колеги,
редно е да обясним как и защо се стигна до това, че вашият представител в 47-то Обикновено народно събрание беше принуден да гласува нелепото предложение на „Продължаваме промяната“ за Украйна, след като те отхвърлиха нашия проект и предложението на „Да, България“, които бяха много по-ясни и политически по-издържани.

Още новини от Украйна

Нещо повече: ако не бяха ДПС, предложението на „Продължаваме промяната“ щеше да бъде безпрецедентен по характера си акт на неуважение към Народното събрание, защото в проекта за решение, беше цитиран входящия номер на писмо на украинския посланик. Такова неща не се е случвало и по времето на Тодор Живков - в решение, в закон на българския парламент да се цитира писмо на чужд дипломат. И дори не като мотив, а като част от диспозитива на решението.

Още нещо: това решение е напълно ненужно. Министерският съвет има всички правомощия сам да вземе решение и да го провежда. Други страни, предоставили военна и хуманитарна помощ на Украйна не са търсили и използвали собствените си парламенти като смокинови листа на своите правителства.

И най-срамното: скопеното решение, което бях принуден да подкрепя е такова, защото целта му е да кажем на света "подкрепяме Украйна", да кажем на БСП "не даваме оръжие", за да останат в коалицията (въпреки че госпожа Нинова от 2 месеца разрешава износа на специална продукция за Украйна през трети страни). И да даде индулгенция на „Да, България“, че все пак ще дадем и някаква военна помощ. Всъщност това решение не решава външнополитически проблеми, а крепи управляващата коалиция и това е целият му смисъл.

И сега защо все пак го подкрепих?

Защото България трябва да има относително единно лице пред ЕС и НАТО, дори когато овластените лица да я представляват са палячовци, които трудно формират изречение с подлог и сказуемо на който и да е език.
Защото помощ на България за Украйна е важно условие за това на коя маса за преговори и от коя страна на масата ще застане България, когато тази война свърши.
А войната ще свърши и няма да бъде спечелена нито от Украйна, нито от Русия. Но е много важно, когато се седне на масата за преговори, от страната на Украйна да седят ЕС, САЩ, цивилизования свят. И България също да е от тази страна.

Една историческа аналогия със събитията през 1938-а година се налага все по-ярко. Ако в Мюнхен тогава една обединена Европа беше казала на Хитлер: "Не, няма да вземеш Судетите. Няма да влезеш безнаказано в Чехия", вероятно Втора световна война нямаше да има.
И днес Европа, ако е извлякла някакви поуки от собствената си история, то трябва да каже същата на Путин:

"Не. Няма да вземеш повече части от Украйна. Не можеш да нападаш независими европейски държави, без да се изправиш срещу цяла Европа и - надявам се - срещу целия цивилизован свят".
Затова и аз бях принуден да подкрепя това нескопосано решение на нашия парламент, въпреки сериозните ми несъгласия с него.
Нямам никакво съмнение, че неутралитет по този случай няма как да има. С война на 300 км от нас няма неутралитет!

С война на територията на Европа, няма как България да бъде неутрална, ако продължава да мисли себе си като европейска държава.
Дори Република Северна Македония ясно и категорично заяви позиция по отношение на военната помощ за Украйна. Не случайно споменавам този факт, защото само след един месец ще се пържим на поредния бавен огън, стъкмен от недодяланото ни правителство - отмяната на ветото за членството на РСМ в ЕС. И тогава ще е важно България да е имала ясна позиция за Украйна, с надеждата да бъде чута и ясната ѝ позиция на Северна Македония.

Оставям настрана подозренията, че управляващите нямат единна позиция за Македония, както нямаха и за Украйна. И продължават да нямат. И това не са подозрения, а факт, заявен от действащия външен министър на Република България на закрито заседание на парламента.

С две думи: нямаше как Движение Гергьовден да не потвърди цивилизационният избор на своите сънародници, направен във времена, далеч преди печалния немокаетлък, който управлява днес да се възцари. Нямаше как да не изядем и тази жаба, бавно сварена на вътрешнокоалиционния бавен огън, на който се варим всички вече 6 месеца.
Бъдете здрави! Скоро е Гергьовден!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТОДОР СТОЯНОВ

    44 9 Отговор
    КВО ИЗЯДОХТЕ???САМО ЖАБА ЛИ???НЕ БЪДИ СКРОМЕН ЛЮБЧО...ПАЛАВНИКО...КВИ НЕЩА СИ ЯЛ ТИИИ...АХ ПАЛАВНИКО...
  • 3 Отвратен

    45 10 Отговор
    Фъфльо пак се изходи както той си знае.
  • 4 Жабетата

    35 7 Отговор
    Вече ги ручате... усещате ли?!
  • 5 ИСТИНА Е

    34 8 Отговор
    От оклук от граб какво да очакваш.
  • 6 Анализатори

    42 9 Отговор
    Аман от такива като теб! Къв Гергьовден? Ти и секретарката?
  • 7 Пешо z

    33 7 Отговор
    Абе ЕС скоро ще мине на жаби оти гладът не прощава.
  • 8 Говедо

    32 8 Отговор
    Любен Миндилов,какво повече да кажа?
  • 9 Без подкрепа не става инвазия

    21 4 Отговор
    Поглъщането на Чехословакия става с подкрепата на Полша към Германия! Унгария също! Франция се скатава макар да има договор с Чехите,Лондон мълчи. СССР иска да помага не му разрешават преминаване .Защото няма обща граница с Чехите. След 11 месеца отива и към алчните поляци ,този път с СССР. Геополитиката е гадна работа, самозабравили се идиоти,решават война или мир и го отнасят войниците и цивилното население.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тотьо

    22 3 Отговор
    Тоя е закусвал смегма тая сутрин.
  • 12 Перо

    32 8 Отговор
    Олигофрен,живеещ от комунистическото минало на баща си и сегашен боклук!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сид

    24 5 Отговор
    На парламентарната трибуна няма място за “жаби” и всякъкви такива фъфлеци!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 да да

    1 2 Отговор
    И деца вечо го ...
  • 20 Гошо

    24 3 Отговор
    "С война на 300 км от нас няма неутралитет!" Ех Любчо ,Любчо, Швейцария толкова столетия е остана неутрална при ,къде ,къде по сериозни войни и то не на километри от нея , а на метри Да каже човек, че не го знаеш ,ама там е работа ,че го знаеш и то добре го знаеш ,ама пусти пари щатски, те карат зорлем на глупав да изглеждаш ,а може и да си оглупял вече, от тия евроатлантически ценности дето си се хванал да ги проповядваш
  • 21 разликата

    7 2 Отговор
    Цивилизацията руча жабетата само сготвени.
  • 22 Гост

    0 1 Отговор
    Не бе, цял си
  • 23 Hoho Boho

    11 3 Отговор
    Любчо, тепърва ще ручате жабетата...
  • 24 Дон Кихот

    17 3 Отговор
    СЕГА е момента, в който Президентът на България, Румен Радев, да се открои, като национално отговорен и да наложи ВЕТО на решението на народното събрание.

    Освен това, българската нация може да отговори на марионетното правителство и парламент, като започне да ПУБЛИКУВА ИНФОРМАЦИЯ за предвижваното оръжие, както започнаха да правят полските активисти, защитници на НЕУТРАЛИТЕТА.
  • 25 Hoho Boho

    7 18 Отговор

    До коментар #16 от "Охридски":

    Подкрепям коментара ти:

    "Слава на Украйна!
    Ако Путин посегне на България, вие ще го посрещнете с цветя ли?
    Радев, Нинова, Костадинов са предатели. Съд за тях!
    Срамувам се от вас!"

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дон Кихот

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "Hoho Boho":

    Уважавам мнението и на двама Ви, с "Охридски", както и ще приветствувам, Ваше решение да заминете за Украйна, за да изпълните задължението си на борци против "Путин", против "комунизма", и каквото друго се сетите, САМО не НИ АНГАЖИРАЙТЕ, ние, по-голямата част от българския народ, да влизаме в окопите.

    Ако мислите, че вие, милитаристично настроените българи сте повече, то започнете по-често да организирате референдуми, за да се спуснете на земята.
    Що не вземете да организирате, например един национален референдум в подкрепа на членството на България в НАТО, за да се докажете, като "демократи".

    Подкрепям коментара ти:

    "Слава на Украйна!
    Ако Путин посегне на България, вие ще го посрещнете с цветя ли?
    Радев, Нинова, Костадинов са предатели. Съд за тях!
    Срамувам се от вас!"
  • 28 ХигиенистА

    6 2 Отговор
    хлебарка в парламента
  • 29 Серж

    6 4 Отговор
    Какво казва тази статияя безмислица на Любен Дилов????Глупости и използване на странни думи без мисъл.Накрая той самият Дилов гласувал за Нинова!Смях
  • 30 Кочо

    9 5 Отговор
    Нямало България как да е неутрална, трябвало ясно да покажем, че сме на страната на цивилизовани свят - САЩ и Европа! Ами като искаш война срещу Русия отивай на фронта и се бий с руснаците! Или ти само ще фъфлиш и ще се пениш, а други да отиват да дават живота си за евроатлантическите ценности?! И колко повече да сте на страната на САЩ като няма българска независима и суверенна държава а жалка американска колония управлявана от посолството на САЩ! Всички в това правителство и в този парламент, изключвам "Възраждане" са жалки американски слуги, които за сребърници са готови да ликвидират България!
  • 31 Анономен

    3 2 Отговор
    Пародия клоун
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ники

    4 2 Отговор
    Да бъдем с цивилизованите държави. Това е виц. Всички Вие народни хрантулници от последните 33г. направихте България пустиня. Засрамете се. Стига с това лицемерие. Да войната е страшно нещо. И, не защото е в Украйна. Защото хиляди човешки животи и съдби за разбити, отнети...без значение на цвят на кожата, реглигия, националност...Имаше и други войни. Имаше и дружи бежанци. Тогава не Ви чухме. Защо? Ако сте съпричастни, защо само сега? Защо не Ви чухме за Сирия, за Ирак....., Ами бивша Югославия?! Тогава да наша територия паднаха "някакви бомички". Русия е агресор, а САЩ какво са?! Не се опивайите да промивате мозъците на българския народ. Не разбрахте ли, че въпреки 33 годишни социален геноцид българи винаги ще има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове