Last news in Fakti

5 Май, 2022 13:47 1 124 19

Красимир Георгиев: България е лидер в класацията по загинали на пътя

  • катастрофа-
  • мерки

Време е държавната администрация да се отвори към хората и да работи за подобряване на инфраструктурата

Красимир Георгиев: България е лидер в класацията по загинали на пътя - 1
Снимка: БГНЕС

Над 25% от тежките ПТП-та са причинени от млади водачи, твърдят експертите. Единственото, което АПИ е направило е да даде доклад за опасните места по пътната мрежа, но за обезопасяването им не е направено нищо.

В БТА се проведе пресконференция на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) и партньори от неправителствения сектор на тема Безхаберието на държавните органи в сектор "Транспорт". Участниците дискутираха състоянието на пътната инфраструктура в страната и пътните произшествия, доста от които завършват с фатален край.

Председателят на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) Красимир Георгиев заяви, че броят на убитите на пътя расте. Ние сме на първо място по жертви на 1 000 000 население, добави той. По думите му АПИ не иска да пусне кокала, да заличи физическия контрол и да допусне електронен контрол. Причината е, че електронния контрол ще унищожи корупцията в автомобилната администрация. Георгиев изтъкна, че въвеждането на електронен контрол е изключително важно за квалификацията на младите шофьори.

Сивият сектор спира въвеждането на електронен контрол. Позицията на АКАБ е, че трябва да се направи комплексен подход, който да намали жертвите на пътищата, като се започне с въвеждане на електронен контрол и подобряване на пътната инфраструктура, каза още Красимир Георгиев.

Шофьорските изпити по теория и практика са технически незаконни, заяви председателят на АКАБ. Той изтъкна, че след провеждането на изпит има наредба да се пускат видеа и кандидат-шофьора да определи какво трябва да е правилното поведение на водачите по пътя. Георгиев изтъкна, че тази практика не се спазва и дори липсва.

Над 25% от тежките ПТП-та са причинени от млади водачи, твърдят експертите. Единственото, което АПИ е направило е да даде доклад за опасните места по пътната мрежа, но за обезопасяването им не е направено нищо.

Време е държавната администрация да се отвори към хората и да работи за подобряване на инфраструктурата. Нужно е да има диалог за промяна на Закона за движение по пътищата, категорични са експертите. Държавата обаче нехае за нейните ангажименти, заявиха от ЕЦТП.

Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) ще внесе искане в Министерство на транспорта да бъдат допуснати да присъстват на проверки по пътищата. Те искат да видят лично защо има толкова много пътни инциденти в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бау

    20 1 Отговор
    Че пътищата са в окаяно състояние го знае всеки. Но простотията на мнозинството от шофьорите минава всякакви граници. Самоубийци през 100 метра. За бакшишите няма дори да споменавам.
  • 2 тикви

    21 0 Отговор
    Лидер сме и по стари автомобили, лоши пътища, корупция при прегледи, книжки, полиция, правосъдие и т.н.
  • 3 Грульо

    14 0 Отговор
    Така е когато всичко в таз държава е заради доене на пари, а не заради грижа за хората.
  • 4 Даа

    13 1 Отговор
    Това е плод на години деградация и по зле ще става.

    Коментиран от #13

  • 5 ДПС ГЕРБ

    11 0 Отговор
    Както и ремонти в сервизи с части втора употреба, гуми също втора употреба а колите над 1 млн километра и т.н.
  • 6 прокуратура

    8 0 Отговор
    като още грабителите от магистралите Хемус и други не са влезнали по затворите, така ще е
  • 7 3368

    9 0 Отговор
    Разбира се, че са по-млади - баща му му купи кола, за да може да се ожени, той вземе та се претрепе!
  • 8 Трябва

    6 1 Отговор
    Школите за шофьори не достигат необходимия минимум при обучения.Ката гледам какви хара взимат книжки и се хващам за главата.
    Фаровете през деня не помогат.Те са за пари от глоби .И още и още.........!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 мнение

    6 0 Отговор
    Мнозинството от българите нямат щултура на движение по пътищата и отговорност към здравето и живота на другите участници в него. Само тези, които са шофирали в Западна Европа знаят за какво иде реч. Пълна арогантност и незачитане на предимство, не се следят пътните знаци, на пешеходна пътека не се спира или го правят на сантиметри от теб, не се спазват ограниченията на скоростта, шофират пияни, дрогирани или без шофьорски книжки, или с книжки незнайно как дадени без да знаят правилата на движение, не се спира на знак Стоп, това са моите наблюдения като шофьор. Аз тук в България се страхувам да шофирам.
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    "Причината е, че електронния контрол ще унищожи корупцията в автомобилната администрация."
    Е, това пък как и откъде ви хрумна?! И как това ще доведе до намаляване на жертвите и пострадалите?! Тези, които имат пари, ще плащат и пак ще си карат, а тези, които нямат - няма да плащат и пак ще си карат! Отделно, какво като го снимаш, а след два завоя той се пребие или пребие невинен?! Ще му изпратиш снимката?! Пак единствено и само хранилка за бюджета без ефективност! Толкова сте импотентни на мисъл, че не мога да го опиша! Единственият и работещ вариант е: физически контрол, със спиране на място, санкция, снемане на номерата на автомобила за 30 дни. Джигитът да остане без автомобил, от това най-много ще го заболи и ще е работеща схема! Всичко останало е алабализъм!

    Коментиран от #12

  • 11 мдаа

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трябва":

    Едно време трудно се взимаше шофьорска книжка. Сега как ги взимат незнам, но нивото на шофиране е много ниско. Пълен хаос.
  • 12 ред и дисциплина

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Когато има корупция си плащат и продължават с чувството на безнаказаност. Когато има електронен контрол, няма как да си продължиш, ще има отнемане на точки, които ще бъдат електронни, ще има отнемане на шофьорски книжки за определен период, ще има сваляне на номера ... ще си продължиш, ама друг път. Те хората на запад в цивилизованите страни са го измислили.

    Коментиран от #16

  • 13 лако

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Даа":

    Няма да става по-зле, а ще се синхронизира Закона по пътищата с Европейския, глобите и санкциите ще се вдигнат, ще се поставят повече камери по пътищата и ще се пооправят нещата.
  • 14 Centyrion

    3 0 Отговор
    Това е лицето на комплекса от проблеми!Кражби от пътното строителство и поддържане,кражби от доходите на хората и от там и състоянието на автомобилният парк.Ниска двигатена куптура и интелект,слаба подготовка на водачите,липса на всякаква дисциплина и спазване на някой основни правила за безопасно движение!
  • 15 Komapak

    3 0 Отговор
    Ограничете продажбите на бмв и пистови мотори и статистиката рязко ще се подобри.
  • 16 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ред и дисциплина":

    То, това и сега го има, но не виждам да сме мръднали и на йота! Наскоро даваха точно за такава схема!
    "Когато има корупция си плащат и продължават с чувството на безнаказаност." - Защо не се пробваш да го направиш това в "бяла" държава?! Ще ти изгният кокалите в затвора! Този проблем може да се реши за 1 /един/ месец, с подставени нарушители! Ама се иска воля и държавност!
  • 17 ББ от Банкя

    1 0 Отговор
    Мдаа, извинявам се на потърпевшите, дрогата ми не струва напоследък. Ше ги пляскам "алхимиците"
  • 18 незнайко

    1 0 Отговор
    Инфраструктурата не е виновна ! Виновни са ДЖИГИТИТЕ и тези които нямат образование а имат ДОКУМЕНТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО !!! Визирам почти всички цигани !!! Докога ще ги толерираме ???
  • 19 краси

    1 0 Отговор
    Колко са с купени книжки-никой не знае!А пък колко неграмотни "бразилци" са шофьори-мани-мани!6676
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове