Last news in Fakti

7 Май, 2022 04:51 1 453 15

Българските военни демонстрираха бойни умения в Деня на храбростта

  • ден на храбростта-
  • армия-
  • умения-
  • демонстрации-
  • цлънча-
  • граф игнатиево-
  • варна-
  • пловдив

Тази година изтребители, самолети и вертолети не прелетяха над София, но бяха представени изпълнения на различни задачи от бойната подготовка

Българските военни демонстрираха бойни умения в Деня на храбростта - 1

С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" отбелязаха Деня на храбростта и българската армия, предаде БНТ. Тази година изтребители, самолети и вертолети не прелетяха над София, но представиха изпълнение на различни задачи от бойната си подготовка.

Авиобаза "Граф Игнатиево" е ключов елемент от историческия път на българската изтребителна авиация. Оттам се осъществява непрекъснатото бойно дежурство, а в момента са базирани нидерландски изтребители Ф-35, които съвместно с българските МиГ-29 охраняват до края на май въздушното ни пространство.

Авиобаза "Граф Игнатиево" има славна история, написана от български летци. И тази година въпреки трудностите и усложнената обстановка от войната в Украйна българската военна авиация избра именно тук да демонстрира своите способности и мисията да пази суверенитета на България. Във въздушния спектакъл се включиха екипажи и бойна техника от авиобазите в Крумово и Безмер. А изтребителите МиГ-29 се превърнаха в кулминацията на 25-минутния сценарий, с който военовъздушните сили отбелязаха 6 май.

Една от най–атрактивните демонстрации във въздуха, поведе командирът на авиобаза Граф Игнатиево ген .Николай Русев. Той пилотира водещия изтребител във формация с още два самолета, които изпълниха сложни бойни задачи.

"Елементи, които изпълняваме така регулярно във своята летателна дейност. Блокиране на летището, маневриране над летището, полет в група и разпуск на групата. Нещо, което да бъде хем в интерес на нашата подготовка, хем да бъде интересно за зрителите на земята и пред телевизионния екран", каза той.

Повече от 30 години МиГ–29 е на въоръжение в българските военовъздушни сили. За да летят и изпълняват задачите си, пилотите се доверяват на инженери и авиоспециалисти, които работят на земята.

"Правим всичко възможно летците, като излетят, да са сигурни в техниката и в това се корени доверието между нас. Ние работим един за друг", заяви кап. Николай Кацаров - инженер по самолетни двигатели.

Командирът на българските ВВС ген.-майор Димитър Петров е убеден, че с използване възможностите на военно-промишления ни комплекс и помощ от съюзници в Алианса, България може да поддържа МиГ-29 докато е необходим,

"А той ще ни е нужен, докато ние изградим същите способности с новата платформа, така че небето над България винаги да бъде пазено от български летци и български самолети", уточни командирът.

В авиобаза "Граф Игнатиево" вече се готвят за приемането на новия изтребител – F-16, блок 70. След подписването на договора за придобиването на 8 самолета, в Съединените щати бяха изпратени за обучение първите български пилоти. Забавяне в производството на изтребителите може да има, но това не се отразява на подготовката на летците.

"Току що приключих с началните етапи от обучението и тепърва ми предстои да започна да летя на F-16. Успях да се науча да побеждавам и да оцелявам във въздушния бой", каза кап. Тодор Тодоров – пилот от програмата F-16.

Капитан Тодор Тодоров, пилот на изтребител F-16: Научих се да побеждавам във въздушния бой

След приземяването на групата командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" излезе от кабината и развя българския трибагреник.

"Бъдещето на българската авиация е в нашите ръце. Такова, каквото го направим, такова ще бъде. Така че от нас зависи всичко. А мощта на българската авиация е въпрос на държавна политика", заяви ген Николай Русев.

А представянето на задачите, впечатли всички, които имаха шанса днес да ги видят в полет.

"Наистина за да си пилот в днешно време и при тези условия, трябва да си уникален човек, с уникални възможности наистина герои. Дължим им голямо признание", каза Радослава Кайраманова.

На летателното поле в Граф Игнатиево способности показаха и самолетите Су-25 със стрелба по наземни цели и хеликоптери за аварийноспасителни дейности. За Деня на храбростта и българската армия авиаторите отправиха своето послание:

"В тези трудни времена , на дезинформация, на всякакъв вид пропаганда да се водим от това, че трябва да се движим заедно и да бъдем заедно", каза Яни Славов – пилот на хеликоптер "Кугър".

И нидерландските пилоти , които са базирани у нас със изтребители F-35 се включиха във въздушната демонстрация, като прелетяха заедно с българските екипажи.

На Морска гара във Варна се проведоха серии от демонстрации на способностите на Военноморските ни сили.

Днес във Варна се проведоха изключително атрактивни демонстрации на военната мощ на Военноморските ни сили. Стотици варненци посетиха плавателните съдове, които бяха отворени за свободни посещения.

Военните плувци от специалното подразделение "Тихина" демонстрираха как се освобождават заложници от борда на плавателен съд. В акцията се включи и хеликоптер на Военноморските сили.

Флотът ни е способен да защити националния суверинитет. "Разчитаме на техника, която поддържаме, която обслужваме, и която, макар и стара, все още ни върши работа. Щастливи сме, че все пак започна модернизацията и вече може да видим изграждането на новите патрулни кораби" , каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

В състава на Военноморските ни сили действа и нов плавателен съд. Това е "Струма", който издирва мини в открито море. Войниците от флота осъзнават голямата отговорност, която носят.

"Водолазите по принцип работят в екип. Трябва да имаш много умения и себеотрицание в себе си, много знание", казва ст. матрос II клас Кирил Венков, водолаз във ВМС.

"Военната служба възпитава много качества, които изграждат характера на един мъж и го утвърждават в обществото. Дисциплина, отдаденост, постоянство", допълни кап. Димитър Грънчаров, пилот във вертолетна авиобаза.

Модернизацията на Военноморските сили ще гарантира по-високо качество в отбраната, казват военните от флота.

Близо 200 военнослужещи взеха участие в днешните демонстрации на полигона "Црънча". Бяха изпълнени парашутни скокове от военнотранспортен самолет "Спартан" на различна височина. Бяха представени способи за инфилтрация на сграда, овладяна от терористи, чрез бързо въже от хеликоптер.

За първи път силите за специални операции демонстрираха как работят новите бойни кучета, които от година и половина са зачислени на щат.

Майор Анна Проданова има 17 години служба в Специалните сили, над 400 парашутни скока и много шампионски титли по стрелба с пистолет. За нея Деня на храбростта е по особен празник.

"За мен 6-ти май е четворен празник. Освен аз, че имам рожден ден, съпругът ми има имен ден и внучката ни също има имен ден, но никога досега не съм била сама на този ден, тъй като дори и на работа, тук са всички мои колеги и празнуват с мен", споделя тя.

Признава, че пред цивилните дрехи, предпочита униформата със знака на парашутиста.

"За мен е чест и достойнство да нося този знак!"

Какво означава да си част от силите за специални операции, разкрива командосът, който бе част от екипа, демонстрирал обезвреждане на терористи в многоетажна сграда, чрез проникване от няколко нива.

"За мен да съм част от силите за специални операции -увереност, гордост и вяра. Готвим се по всяко време - по суша, въздух и вода, 24 часа в денонощието".

В дена на Храбростта командирът на Специалните сили се обърна към държавното ръководство и парламента:

"Първо е необходимо да обърнем внимание на българския войник. Всеки български войник да има каска и бронежилетка. Българският войник да има адекватно заплащане, съизмеримо с рисковете, с усилията, които полага", заяви ген.-майор Явор Матеев.

Трябва да завърши и модернизацията на полигона "Црънча", който се изгражда по най-съвременните стандарти на НАТО.

"Завършване на новите проекти за команден център на Силите за специални операции. Ново комуникационно и информационно оборудване, палатково и лагерно оборудване, придобиване на ново леко стрелково въоръжение по натовски тип за Силите за специални операции- проекти, които са изключително необходими в този момента за да можем да бъдем на нивото на съвременните реалности", уточни ген.-майор Матеев.

"Обединени чрез музиката". Под този надслов оркестрите на българските и американските военновъздушни сили изнесоха общ концерт на Античния театър в Пловдив.

Американският посланик у нас Херо Мустафа, която също присъства на концерта, заяви, че приятелските и партньорски отношения между двете държави днес се разкриват и чрез музиката.

Сборният бенд, съставен от двата военни оркестъра, изпълни произведения от различни жанрове - части от класически симфонии, музика към холивудски филми, вечните мелодии на Бродуей и патриотични маршове.

След Пловдив двата представителни оркестъра ще зарадват с изпълненията си Варна, Бургас и Стара Загора, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дидо

    21 2 Отговор
    ми то са испратили в украина май май всичките ни оръжия и са няма какво да покажат
  • 4 Нямам Срам

    18 3 Отговор
    Къде са им поличките.. новите западни евро ценности... Срам
  • 5 Червенски

    22 3 Отговор
    Добре, че са руските оръжия та да има с какво да се пъчихме !
  • 6 Волен

    8 1 Отговор
    И аз показвах умения в клас ама на улицата ме обраха като, ч не съм ходил на училище!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жеката

    5 4 Отговор
    Каква е тази снимка?! Свободно падане! Питам се дали ще се отвори парашута
  • 9 Гледах демонстрацията...

    16 1 Отговор
    Отначало един обикновен вертолет обикаляше като гламав-самотен в небето...!После един скочи с парашут...!Нещо не ме грабна и не гледах повече...

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хрис

    7 1 Отговор
    Ние мечтаем за каски и бронежилетки, докато хората на Запад и на Изток комплектоват войските си с индивидуални многофункционални екипировки - защита ( не само от поразяващи фактори, но и при екстремални климатични условия), комуникация, информация за обстановката на бойното поле и за управление на индивидуалните оръжия.
  • 14 хумор и сатира за народните маси

    4 0 Отговор
    ако не беше и трагично щеше да е само смешно
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове