Last news in Fakti

14 Май, 2022 21:42 1 731 54

Пламен Димитров: Хората не излизат на протест за удоволствие, трябва да бъдат чути

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • протести-
  • недоволство

Ако не се намерят спешни решения, аз не съм особено голям оптимист за бъдещето на страната и на това правителство, заяви лидерът на КНСБ

Пламен Димитров: Хората не излизат на протест за удоволствие, трябва да бъдат чути - 1
Снимка: КНСБ

„Протестите трябва да бъдат чути. Те са ясен знак и сигнал, че има нещо, което трябва да бъде решено спешно. Хората не излизат да се разхождат по улиците за удоволствие. Никой няма да хукне от оня край на България и да дойде на жълтите павета в София заради кефа на някой. И превозвачите, и работодателите, и градският транспорт в София – всички те ще протестират на 18-ти заедно – и ние сме с тях. Трябва да бъдат чути. Ако не се намерят спешни решения – интегрирани при това, аз не съм особено голям оптимист за бъдещето както на страната, така и на това правителство”.

Това заяви пред NOVA лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

„Коалиционните формули винаги са много трудни. България е имала коалиционни правителства. Но всяко едно от тях на 30-я до 40-ия ден от своето управление е излизало с управленска програма. Вече сме след четвъртия – вървим към петия месец на това управление, но нямаме управленска програма. Да – ситуацията е безпрецедентна – война, кризи, икономически, енергийни здравни. Но ако не видим час по-скоро какви са приоритетите и как те ще се случат за бизнеса и хората, за справянето с инфлацията и обедняването – аз не съм голям оптимист за бъдещето”, посочи Димитров.

По думите му той си обяснява голямото изчакване на кабинета най-вече със самонадеяност. „Тя личеше още от първите дни на формирането на новото правителство. И след това стана ясно, че няма съгласие по много от ключовите въпроси независимо от представеното коалиционно споразумение. Мисля, че закъсняха с формулирането на ключови въпроси и поради незнание в някаква степен, а и поради обективни обстоятелства, които заляха България безпрецедентно”, подчерта още той.

Пламен Димитров коментира и цената на живота в България. „Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че над четвърт милион слезе под издръжката на живот, тоест не може да свърже двата края - тоест от работещите българи – само за шест месеца – е силно обезпокоително. В същото време много хора виждат личната си инфлация над 20 процента, а за някои стоки тя е над 50 процента. Това най-силно ме притеснява. В същото време се правят опитите да се покрият нуждите на най-уязвимите групи с мерки, които също много закъсняха. Инфлацията вече изяде и увеличаването на минималната заплата от 1 април, и доплащанията, които бяха направени и много други, които ще бъдат направени от 1 юли. Закъснението в условията на галопираща инфлация е изключително опасно и води след себе си недоволството на голяма част от хората”.

Според него на общия фон на растящата инфлация, оценките на експертите са, че на годишна база между 3 и 4 милиарда лева повече – само заради инфлацията, приходи ще има бюджетът – отколкото е планираният.

„Ако говорим за актуализацията от юли месец – смятаме, че толкова може да си позволи на годишна база – допълнителни разходи бюджетът. Двата милиарда са малък пакет. Това, което може да си позволи държавата – без да увеличава дефицита – заради инфлацията и инфлационния натиск, който вдига приходите, е поне 3-4 милиарда като ресурс. Това обаче включва всичко – и увеличаването на пенсиите, които искаме да стигнат 15-20 процента общо увеличение от 1 юли. Към работещите искаме правителството да покрие поне инфлацията . И естествено – ръст на минималната работна заплата, която да стане поне 760 лева от 1 юли. Това е минималното, с което трябва да се почне. И разбира се – енергийните помощи към бизнеса, за да може да има работа за хората. Защото при срещата си преди няколко дни с министъра на енергетиката Александър Николов – не стигнахме до съгласие. Затова сме с бизнеса и ще го подкрепим ефективно в протеста”.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 50% от държавната администрация

    40 5 Отговор
    Трябва да бъде уволнена бързо. Да не тежи на джоба на бедните граждани.

    Коментиран от #26, #47

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оракула

    44 3 Отговор
    На този профсъюзен шошон ,
    Бойко Борисов и Хунтата са му набили дъгите,
    до прегракване!
    Посивели коси , ама празна тиква ,
    и яко покорна на "чекмеджето"!!
  • 4 Последния Софиянец

    17 22 Отговор
    Свалихме Бойко, сега Киро е на ред.

    Коментиран от #17, #52

  • 5 Гост

    46 3 Отговор
    ПОДЛОГО,И ТИ ХОДЕШЕ С ПРИМАТА ОТ БАНКЯ И ШАЙКАТА НАГОРЕ-НАДОЛУ И МУ СЕ СМЕЕШЕ НА ПРОСТОТИИТЕ И ЛАКАРДИИТЕ....................ЗАЩО ТОГАВА КАТО ПРОТЕСТИРАХА ХОРАТА НЕ ГОВОРЕШЕ.ЧЕ ХОРАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧУТИ...ЕЙ,ПРОДАЖНИ ДУШИ САМО В ТАЯ СТРАНА,ЕЙ
  • 6 Софиянец

    19 2 Отговор
    Руската подлога трябва да благодари за назначението
  • 7 Урко

    40 1 Отговор
    Ах ти гербаджийска подметка такава. Изобщо не ти чухме гласчето по време на Боковото дерибействане. Напротив, даже увещаваше хората да не протестират
  • 8 Пенди

    37 1 Отговор
    Боко ли да си идва, бе цървул? Дванадесет години ние нямахме синдикати. Всички бяхте на хранилката в Банкя! Изедници!
  • 9 питам

    27 0 Отговор
    Пламене, как беше на партито в NV Tower.
  • 10 Пламене

    31 1 Отговор
    Като е така, защо Бойко не ги чу, когато протестираха срещу него, а си стоя, заедно с джипката до края!? Както и това, че ти тогава мълчеше, като пукел!
  • 11 Селяк

    22 2 Отговор
    Верно е, не излизат за удоволствие, излизат срещу 50-100лв на протест и евентуално две кебабчета и биричка след това! Иначе, 70% от администрацията трябва да си отидат! Всички пенсионери трябва да бъдат съкратени! Да се намалят бройката депутати, съветници, секретари в парламента и президенството! Да се намалят заплатите на всички в парламента и президенството барбар с депутатите! Пръскат се бая пари за сектори които България няма нужда от, и парите могат да бъдат използвани за други неща!

    Коментиран от #50

  • 12 бл.134 в Zап. парк

    10 4 Отговор
    Стига ,глупости;!!5000 минимална работна заплата ! Веднага
  • 13 нннн

    23 0 Отговор
    Любопитното е, че повечето българи ги мързи да гласуват, но после кипят от енергия да протестират.
  • 14 Джингиби

    15 0 Отговор
    Мирише ми на нафталин!
  • 15 кнсб

    19 0 Отговор
    кученцата на мафиотите на прехода. Къде бяхте 33 години? Или КОЙко Борисов ви активира да го връщате на власт? Не го ислете, пътят си го е начертал, и той е към затвора, с крайна спирка килията в затвора.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шумен

    2 15 Отговор
    Оставка на тези некадърници ПростоКиро и компания , послушни кравари вън от България

    Коментиран от #35

  • 20 Наблюдател

    14 1 Отговор
    КНСБ са на хранилка на Газпром.
  • 21 Оги

    8 0 Отговор
    Паца, не че това правителство го бива, но всички знаем, че си върл седесар. От най-долните.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 9689

    13 0 Отговор
    Този какво работи?
  • 24 U2U2U2

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "U2U2U2":

    СвърШили!
  • 25 U2U2U2

    17 0 Отговор
    КНСБ = герберски подлоги!
  • 26 Войно

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "50% от държавната администрация":

    Асенчо беше обещал да съкращава.Остана обещанието.
  • 27 Doko

    10 0 Отговор
    Гербав. На хранилката в Банкя...
  • 28 Анонимен

    11 4 Отговор
    Кризата е навсякъде. Това го знаете или отчитане на дейност и създаване работа на държавата... Правилно ви казват... Мързеливи българи в Бг. На запад си мълчат българите т. е. от вас тук на тях не им се пада да се оплачат. Навън ви е трудно, в България ви е тежко. Къде ви е хубаво. Да пречаквате старите си родители пред пощата и да им вземате пенсиите или на масата у дома и някой да ви сервира наготово. Хитри сте. Мързела убива. Търсят ви за работа в Германия. Щом тук 470 лева са ви малко, стягай куфарите и на запад. УСПЕХ Кирчо и Асене И Бог ви пази. Угодия нямало е и няма да има. Япма Бойковите. Най много крадохте и още искате.
  • 29 Хи-Хи

    10 0 Отговор
    Кво стана с чекмеджан на дядо бай Бойко.
  • 30 ЗАДА бъдат чути

    1 7 Отговор
    НЕ ГОНЕНИ ОТ КАБИНЕТА НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ТОЙ ДРУГИ МИНИСТРИ ДА ОТГОВОРЯТ НА ХОРАТА НА ВЪПРОСИТЕ ИМА ДВА НАЧИНА. 1. Вот на доверие към правителството с цел отговор на дадени действия и административни актове. Проблем с Македония.
    Оръжини доставки. Социялните придобивки.
    2. Петиция събрани валидни подписи над 250 000
    И въпроси към правителство
    Вот на недоверие към правителство или министри от правителство. ЦЕЛТА Е ЕДНА СЪЩА ПОЛУЧАВАНЕ НА ОТГОВОРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ДЕСТВИЯ ОТ НС ПРАВИТЕЛСТВО.

    УСПЕХ И ВНИМАТЕЛНО С ПИТАНИЯТА И ИСКАНИЯТА КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

    Коментиран от #54

  • 31 Микере

    8 0 Отговор
    Това е тоя.
  • 32 Анонимен

    14 0 Отговор
    Конфискация на всичко придобито по незаконен път. Зная, че няма да се случи, но да ви напомня хитри хора. Един полицай отмъкна земя за 2000 лева от старец и си построи къща, а дядото на втората година, като разбра как стоят нещата получи инфаркт и... Лека му пръст. И точно тия обвиняват напуснали бг и злобеят. Това за мен е просташко, но кво да ги правиш. В чужда глава чужд акъл няма как да стане да им вкараш.
  • 33 Димитричко

    7 4 Отговор
    Както някой тези дни каза по медиите: Правителство не пада защото бизнеса протестира, а когато народа излезе на улиците! Първото е за пари, а второто за оцеляване.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ахмака

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Шумен":

    Бегай бърже да ядеш руски патици
  • 36 100 Протест

    10 1 Отговор
    Има платени протестиращи. А и сега не е време за нови избори, както казват специалистите.
  • 37 "Хората не излизат на протест"

    9 0 Отговор
    "За удоволствие", а срещу 50 лв. надник и транспорт. И то само бай долната каста от "българите". Мързелу, готованковци, лентяи, продажници, дегенерати, илитерати, криминални елементи. Да е6@ Maмa ви продажна и крадлива.
  • 38 Шпеца

    6 1 Отговор
    Минималната заплата да не се повишава. Иначе следва хиперинфлация и цените отиват по дяволите. И държавата отива по дяволите. И всичките Ви пари отиват по дяволите у казана. Парите Ви изгарят. Бъдете умни за да са умни децата Ви. За да забогатее България трябва да намери находищата на газ и нефт в черноморието и да ги използва като норвегия и емирствата.

    Коментиран от #48

  • 39 Иванов

    3 4 Отговор
    Докато нашите медии ни лъжат по най-парадоксален начин, докато Кирчо и Кокорчо ни обещават чудеса, ето какво пише в независимите медии. "Абсолютно необходимо е да прочетете икономическата актуализация на INSEE, която кара тръпки по гърба ви. Според националната статистика, която не може да бъде заподозряна като антиглобалистка или антимакроновска, кацането след Украйна рискува да бъде много болезнено... въпреки че кастата ни обеща бърз колапс на Русия благодарение на западните икономически санкции. Очевидно се случва точно обратното. Источник :" La Russie devait s’effondrer, et c’est nous qui sommes dans la mouise" И понеже Бойчето не беше свален с митинги, сегашните трябва да се прогонят с камъни. Не ги мразя бе, просто искаме да живеем.

    Коментиран от #41

  • 40 Наблюдател 1

    7 0 Отговор
    Колко хубаво би било, ако в България имаше истински синдикати.
  • 41 Наблюдател 1

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Иванов":

    И каква връзка има колапса на РФ с България? Живей си, кой ти пречи.
  • 42 Пламен Димитров, КНСБ. СЛУГИНАЖ НА

    5 1 Отговор
    Борисов и ГЕРБ!? Протестъри на Повикване! Политическо ОПГза потдръжка на Борисов!Платени Саботьори да се създава Хаус в държавата?
  • 43 Пламен Димитров, КНСБ. СЛУГИНАЖ НА

    3 1 Отговор
    На Борисов и ГЕРБ!! Класическа подлога! ОПГ за организиране на платени Протести в услуга на ГЕРБ!! Паразитна структура, кръстила се Профсъюз!? Патерица на Борисов и ГЕРБ!!
  • 44 Пламен Димитров, КНСБ. СЛУГИНАЖ НА ГЕРБ

    6 1 Отговор
    Къде беше 12год докато управляваше Борисов с Патериците?? Бяхме забравили, че изобщо ви има!! Спахте и ви пълни ха гушите като на ПЕЛИКАНИ! КАТО ПАДНА ТОЛУПА ВИ СЪБУДИ И АКТИВИРА, И СЕГА ОБСЛУЖВА ТЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МУ ИНТЕРЕСИ! ПОЛИТИЧЕСКИ СЛУГИНАЖ НА Борисов и ГЕРБ!! Никакъв Провсъюз не сте, ОПГ към ГЕРБ!?
  • 45 Серж

    4 0 Отговор
    Тъпи комунисти , измамници 70 години тормозите хората и все сте във власта!
  • 46 744тф

    3 0 Отговор
    Какви протести, бе? Къде са ви протестите?! Освен Копейкин, друг не е събирал хора (путинофили) на площада.

    Коментиран от #53

  • 47 744тф

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "50% от държавната администрация":

    Никой не закача държавните хрантутници. Даже раздуват щата им. Вече може да са милион.
  • 48 744тф

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Шпеца":

    МРЗ не определя инфлацията. Инфлацията иде отвън- ГАЗ, НЕФТ И ПР., и от спекулата на бизнеса на ГЕРБ. БИЗНЕСЪТ НА ГЕРБ НАДУВА ЦЕНИТЕ. Замразят ли МРЗ, ще последват масови протести.
    Или си държавен чиновник, или си бизнесмен, щом си против увеличението на МРЗ.
  • 49 безпартиен

    2 0 Отговор
    Колко от работещите в частния сектор стачкуват или протестират?Колко частни предприемачи,само осигуряващи се стачкуват за по големи заплати?Ами частник не стачкува,защото трябва да работи и да плаща издръжката на 2.3 млн.пенсионери,около 650 хил.малолетни и непълнолетни,около 700 хил.чакащи заплати от бюджета/държавен или общински/,около 1.1 млн.ц...гани без образование,без професионална подготовка и без трудови навици!!!!Работник в частния сетор също не протестира защото ако не му харесва заплащането напуска и си търси по-платена работа!Тези профсъюзи виреят само там където се чака заплата от бюджета!А тези "бюджетните" ако не им харесва работата или заплащането могат да напуснат и да си потърсят по-платена в частния сектор!!!До сега не съм видял някой на "хранилка" да напусне!
  • 50 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Селяк":

    Най-точният коментар с предложение!++
  • 51 КНСБ Пламен Димитров!! Филиал на ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Подлоги те на ГЕРБ отново са Активирани, отдел Съботажи към ГЕРБ!! Занимават се с Политика, не със Синдикална дейност!!
  • 52 нееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Единственото което може да свалите са собствените ви гащи!
  • 53 даааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "744тф":

    Той и на тях толупа плаща ,готви ги за патерица!
  • 54 нееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЗАДА бъдат чути":

    Я по добре иди при доктора, или ако си ходил(а),смени го.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове