Last news in Fakti

24 Май, 2022 09:31 1 035 46

Румен Радев: Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома

  • румен радев-
  • 24 май

Езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине

Румен Радев: Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома - 1

На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете. Това заяви президентът Румен Радев в реч по повод 24 май.

Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно.

Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на „неразумните юроди“, които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата.

Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си.

Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ.

Честит празник, скъпи българи!, завърши Радев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    2 36 Отговор
    Не е баш така, руснакът разбира български на около 30%, докато българинът разбира разговорен руски и без да го е учил на над 70%, което значи, че българският произхожда от руския, а не обратното. По-точно българският е недодялана смесица между турски, гръцки и руски. Така наречените автентични български думички (като куче например) са шепа слова измислени през годините на НКВД-то, научния отдел, на по стаканчик самогон.

    Коментиран от #8, #21

  • 5 македон

    3 16 Отговор
    Много поздрави от МАКЕДОН
  • 6 Кви ги дрънкаш Плешо?

    23 2 Отговор
    Съвсем изтрещя. Разкарай си протежетата, това е приоритетът сега.
  • 7 Факти, паднахте съвсем на дъното !

    18 2 Отговор
    Вече триете и изказванията на руския епископ Иларион, външен "министър" на Руската ПЦ. Игнорирате и две изказвания на руски професори. И то защото са казали, че руският език идва от българският !
  • 8 нечестен сафарид

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Подмолен евреино, руският е най-близо до старобългарския език, от който почти нищо не е останло в съвременния български, което е благодарение и на твоето нечестиво племе.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Академик Дмитрий Лихачов:

    22 1 Отговор
    „…Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура, най-древната …отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първата от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…“
  • 10 Иван Вазов

    8 1 Отговор
    Език свещен на моите деди
    език на мъки, стонове вековни,
    език на тая, дето ни роди
    за радост не - за ядове отровни.
    Език прекрасен, кой те не руга
    и кой те пощади от хули гадки?
    Вслушал ли се е някой досега
    в мелодьята на твойте звуци сладки?
    Разбра ли някой колко хубост, мощ
    се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
    от руйни тонове какъв разкош,
    какъв размах и изразитост жива?
    Не, ти падна под общия позор,
    охулен, опетнен със думи кални:
    и чуждите, и нашите, във хор,
    отрекоха те, о, език страдални!
    Не си можал да въплътиш във теб
    създаньята на творческата мисъл!
    И не за песен геният ти слеп -
    за груб брътвеж те само бил орисал!
    Тъй слушам сè, откак съм на света!
    Сè туй ругателство ужасно, модно,
    сè тоя отзив, низка клевета,
    що слетя всичко мило нам и родно.
    Ох, аз ще взема черния ти срам
    и той ще стане мойто вдъхновенье,
    и в светли звукове ще те предам
    на бъдещото бодро поколенье;
    ох, аз ще те обриша от калта
    и в твоя чистий бляск ще те покажа,
    и с удара на твойта красота
    аз хулниците твои ще накажа.
  • 11 Люси Дяковска

    20 2 Отговор
    Военен и култура?
  • 12 Не лъжи

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "нечестен сафарид":

    Език и азбука не може да изтриеш току така, въпреки, че в опитите си Москва създаде македонизма. Докога, ще ви е непонятно, че се използва българска писменост от милиони, дори в църквите на тези, които се опитват да заличат и пренапишат историята се иползва църковнобългарски, който е един от трите официално признати богослужебни езици?

    Коментиран от #16

  • 13 честен ционист

    4 17 Отговор

    До коментар #8 от "нечестен сафарид":

    Старобългарският език си е бил чис турски, затова турчетата и българите са едни от малкото, дето активно използват Ъ в речта си. Ако имаш предвид оня в църквите се нарича старославянски църковен.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 танкист

    2 12 Отговор
    Люси,не обиждай военните! Честити празника на всички българи. И на тебе да ти е честит!
  • 15 Коя реч

    14 3 Отговор
    Украинската. Онези, със свастиките, на които пращате оръжия? Или онези с македонското малцинство. Или онези със шистовия газ. Или цензурата на чужди медии с подкрепата на СЕМ. Живеем в Северна Корея, такова мракобесие, скриване на истината, биене на българи от бежанци не е имало в историята на България. Оставка!
  • 16 нечестен сафарид

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Не лъжи":

    Отвори църковните книги и чети, ако можеш. Няма да можеш, щото най-вероятно си продунт демократический и не си чел никога на руски или старобългарски език. Сами сте си виновни, че от векове си заличавате еизка и културата. Някога и румънците (влахите) говореха на български, преди да ги латинициарат, ама не тоя днешния т.нар. български. А безкнижниците с промито съзнание сте обречени на ликвидация!

    Коментиран от #23

  • 17 И как

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Докога с този пионер фашизъм, на който стъпва славянката идеология??
  • 18 Вижте какво казва

    15 1 Отговор
    проф. Сергей Никитин:

    „Руският народ никога няма да забрави, че писмеността си и славянската литература той е получил от България в онова време, когато руска литература и писменост още не са съществували”.
  • 19 нечестен сафарид

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Всички чaфути сте много долно и манипулативно племе. Жалко че мустакатяи не ви поизчисти повечко.
  • 20 Народеее !!!

    20 0 Отговор
    Абе Радев , като толкова "милееш" за българският език , защо ни натрапи за Премиер човек - който не говори български ?! Той и английски не говори правилно , така че не знаем - какъв език му е "родният" . Радев , за това че подложи България на такова разграбване , разграждане и унижение (чрез марионетките си ПП и Коалиция) - вечно ще стоиш в българската история до поп Кръстьо , да знаеш !

    Коментиран от #39

  • 21 Антиционист

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Това изобщо не е вярно! До 1989 г. 100% от българите, които са ходили на училище, са учили малко или много руски, защото беше задължително. След 1989-а този процент драстично пада и сега дори може да разбират по-малко и от руснаците. Що се отнася до думата "куче", в руския език такава не съществува, така че бълнуването за някакъв отдел в НКВД е само в болния ти мозък.
  • 22 Абсурдистан

    13 1 Отговор
    Чорапът не се уморява да ръси изтъркани клишета лишени от съдържание!
  • 23 Поредния

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "нечестен сафарид":

    "Старобългарският" не е руски! Ти, като се пишеш руснак, влез и ти опитай да четеш на църковнобългарски. Това е така наречения "старобългарски". Или просто български, който се развива във времето.

    Коментиран от #25, #46

  • 24 Война е-генерал е??

    3 7 Отговор
    Не е ли срамно Корнела и Решетников да ни натрапят един Генерал, който да протипоставели на един друг такъв мутра.В деня в който се чества културата, ПРОСВЕЩЕНИЕТО, любовта към знание и самоосъвършенстване, пред света да ни говорят, поучават и интерпретират историята хора, които от малки ги е влечало строевата подготовка, визията и говоренето самолети, танкове и ракети, на един висок тон в общуването.Направо едно към едно с бореца на мечки и риба от КГБ в Кремъл.
    Това четиво не е путинофилите , а за онези, които си имат представа що е то КУЛТУРА и Литература.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 пенявенето има ефект саво при сапуна

    11 0 Отговор
    Президент , само чакате някакъв повод и като се изцепите с некакви гръмки клишета , направо мазнотия . Немате дар слово , немате смирение , немате почит , баналности и щуротии.
  • 27 Не мога да го гледам тоя повече

    11 0 Отговор
    Двулични, декламатор, лицемер, натовски национален предател....

    Коментиран от #45

  • 28 румене, румене защо си толкова слаб

    7 1 Отговор
    Някои тук очевидно не осъзнават че езика подобно на много други неща се създава. Всъщност с Българската азбука след създаването си в Преславската книжовна школа се създава една нова система от понятия, граматика и т.н. които наричаме език. Чрез писаното слово се разпространява един нов език. Той се разпространява на териториите които са под духовното влияние на Българите които са били славяни.

    Коментиран от #33, #44

  • 29 Сънародници

    5 0 Отговор
    по кръв ми звучи доста странно ! При тази смесица на какви ли не племена !
  • 30 И пак

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Война е-генерал е??":

    Рускяи прозилиза от старобългарския, а не както олигофрените безкнжни на демокрацията го извъртате! Съвременният български няма много общо със старобългарския и благодарение на таквиа като теб!
  • 31 Оно е Македонско????

    6 0 Отговор
    Според политиците, нали така? Какво беше "българско малцинство", и още "македноско малцинство", и още "Архиепископия Охридска" нали така, а не оригиналът "Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България!". Как не ви е срам? Поне си подайте оставките, ако натискът е толкова голям, така постъпват достойните хора, несъгласни с предателствата на Отечество, Език, Народ. "„О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“. Важното е въоръжавате неонацисти със свастики, и да веете знамената на неонацистки режими над държавни институции. Днес е трагедия, днес празнуват Киряк Стефчовците, Предателите на България.
  • 32 Много

    7 1 Отговор
    заучено и неточно звучи всичко и не може да докосне сърцето и душата .
  • 33 да допълня

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "румене, румене защо си толкова слаб":

    Незнаенето на езика води до неумение да се мисли. От там произхождат глупостите на които сме свидетели последните 2-3 години.
  • 34 Обективен

    1 3 Отговор
    Браво!!!
    Много неща казани кратко !
    Който има уши- да чуе,
    който има очи - да види !!!
  • 35 Как не те е

    6 3 Отговор
    срам бе комунистическо изчадие, да разваляш празника с присъствието си???!!! Оди там при протежето ти простокирчо прост Мунчо безроден!!!! Там няма ли някои лост да се направиш, на мъж докато мъжа ти ген. Деса пуши при боклуджийските кофи????? Руска подлога!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Исто

    1 3 Отговор
    Така и ја се осекем за македонскио народ
  • 38 Просто човек

    3 4 Отговор
    Не цапай празника ни, путинска марионетко...
  • 39 Народа

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Народеее !!!":

    Не обиждай поп Кръстьо..Той е предал един човек вярно Левски който е струвал колкото милиони, тоя кр..е..тен ни предаде всички цялата държава. Руски доносник предател. Със сина му простия киро сричат четейки написаните им клишета!!! Защо и двамата ходят с по 300 гавази??? Нали "народа" ги е "избрал"???? Страх ги е и с основание!!!! По цял свят чиновниците на които ние "народа" плащаме незаслужените заплати ходят със колела на работа, а тия от къор софра на софра с охрана за милиарди....
  • 40 та те така

    0 0 Отговор
    Политика бе Президент , политика , редко се случва , но ето ви един пример , да се учите де , на нещо смислено произлязло от политиката. Дали им тема за дисертация , защити ли я хорато и всички доволни , и ние , че ни е позапазило до някъде като народ , и защитилите дисертацията , и възложителят , че е създал предпоставки за обособяване на държави с народност и традиции , а не скитащи и грабещи племена .
  • 41 Знаеш ли

    5 1 Отговор
    Мунчо безродни, че освен това което си откраднал, и още крадеш от бедна България ще ти остане срамът ???? Ама комунист и срам????......Интересно ми е след като бкп/бсп ти подариха "жена" 100016 употреба какъв ще е следващият ти официален подарък????
  • 42 Наталия Кобилкина

    1 1 Отговор
    Не можах да разбера дали ще има военноморски учения в Черно Море на НАТО и ще участва ли България в тях
  • 43 Хмммм

    4 0 Отговор
    Радев ти все повече се показваш като един ФАШИСТ.
  • 44 хайде отново

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "румене, румене защо си толкова слаб":

    Престанете с тази славянска глупост. Българите никога не са били славяни! Зарежете пионер фашизма, благодарение на него бе създадена фалшивата македонска идентичност.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 По-точно

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Поредния":

    В руския има много наследени български думи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове